Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Národní a regionální speciality
Dovolujeme si vás pozvat na výlet do krajiny české a moravské gastronomie, kterou vás provede výběr tradičních receptů z 16 regionů České republiky.
Pokud zrovna nemáte čas či chuť zkoušet naše recepty ve vlastní kuchyni, poohlédněte se po restauracích a hospůdkách označených logem Czech Specials. Tento certifikát vám zaručuje, že zde na jídelním lístku vždy najdete jednu národní a jednu regionální speciality. Mistři kuchaři jako symbol české kuchyně zvolili svíčkovou a vy při putování Českem objevíte další dobroty typické pro oblast, v níž právě budete. Často to budou jednoduchá a přesto velmi chutná jídla, protože i to je cílem celého projektu Czech Specials - vrátit se znovu ke kořenům a z několika kvalitních surovin vyčarovat delikatesy, které z českých i zahraničních hostů udělají zapálené kulinářské turisty.


Národní specialita 

Svíčková na smetaně

Ostatní národní speciality 21.01.2010 

Bramborák

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Candát na kmíně

Houbový kuba

Jihočeský kapr Jordán

Kapr na modro po staročesku

Kapr smažený s bramborovým salátem

Koprová omáčka

Ovocné kynuté knedlíky

Pečená kachna s knedlíkem a se zelím

Rajská omáčka s hovězím masem

Smažené řízky

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Tvarohové knedlíky s jahodami

Vepřová kýta po selsku

Vepřová pečeně s knedlíkem a se zelím 



Regionální speciality
Seznam regionálních specialit

Praha

Černá polévka 

Guláš pražského uzenáře 

Královský chřestový krém s drůbežím masem 

Masová paštika s játry a brusinkami 

Pečená jablka od tetičky 

Sekané šišky s uzeným masem 

Telecí kýta po pražsku


Okolí Prahy

Babiččin mřížkový koláč 22.09.2009 

Bejlík z husích prsou 22.09.2009 

Kuřecí stehna dle „dobré hospodyňky“ 22.09.2009 

Pikantní pivní kroužky 22.09.2009 

Vývar s petrželovým kapáním 22.09.2009


Jižní Čechy

Bramborové placky 25.09.2009 

Jihočeský pekáček 25.09.2009 

Kapr dle Petra Voka 25.09.2009 

Maminčina pucíková polévka 25.09.2009 

Masopustní koblihy 25.09.2009 

Zvíkovský koláč 25.09.2009


Šumava

Kachní prsa po šumavsku 30.09.2009 

Kaldoun 30.09.2009 

Křepelka plněná hříbky 30.09.2009 

Šumavské bramborové zelníky 30.09.2009


Plzeňsko

Brčálka 12.10.2009 

Hovězí pečené na pivě 12.10.2009 

Pivní štrůdl s jablky 12.10.2009 

Plzeňský karbonát 12.10.2009 

Štrachanda 12.10.200


Západočeské lázně

Hovězí pečeně s hříbky 26.10.2009 

Jemný žemlový nákyp pana Havla 26.10.2009 

Karlovarský guláš 26.10.2009 

Lázeňské zadělávané jehněčí s houbami 26.10.2009 

Pečené kuřátko na jablkách s jemnou jalovcovou omáčkou 26.10.2009 

Smažené dršťky 26.10.2009 

Tvarohové knedlíky s perníkovou omáčkou 26.10.2009 

Zaječí stehno se svíčkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem 26.10.2009 

Zvěřinová polévka s knedlíčky nebo noky 26.10.2009


Severozápadní Čechy

Houbové karbanátky 09.11.2009 

Kapustová polévka 09.11.2009 

Litoměřický závitek 09.11.2009


Český sever 20.01.2010 

Houbová polévka

Králík s omeletou a červeným zelím

Kuřecí jáhlové rizoto

Lívanečky z myslivny

Lomnická roštěná

Sváteční česnečka

Uzené maso s křeno-mandlovou omáčkou

Vepřová krkovička pečená v rozmarýnovém sádle s česnekem

Zapečená jablka se skořicovým cukrem na vanilkové omáčce 



Český ráj 20.01.2010

Bažant na víně

Bramborák s uzeným masem a česnekovou omáčkou

Chlupaté knedlíky se škvarky a červeným zelím

Couračka – polévka z kysaného zelí

Dukátové buchtičky

Ovocná polévka Rambulice

Paštika z tučných kachních jater, marinovaná v medovině s karamelovými jablky

Srnčí tournedos pod ořechovou krustou s dušenými jablky a hruškami

Uzená pečeně s hráškovou kaší

Uzené na sladko – Švestouka

Zapečené fleky s kapustou



Východní Čechy 21.01.2010 

Bramborové taštičky

Dvojitá slepice

Houbová smetanová polévka

Hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem

Hronovská vepřová pečeně na zázvoru

Husí drůbky na paprice

Kachna na medu a víně se zelím a bramborovým česnekovým knedlíkem

Křenová omáčka se šunkou od kosti

Škubánky s mlékem a mákem

Východočeské smaženky 



Vysočina 27.01.2010 

Bílé fazole nakyselo

Bramborák s uzeným masem

Bramborové placky s kapustovým ragú

Bramborové vdolky s jablky

Česnečka s kroupami

Domácí perník

Fazolové lusky dušené na slanině

Hovězí maso na zázvoru

Jihlavská kyselka

Naháč z Vysočiny 


Jižní Morava 27.01.2010 

Boží milosti

Bramborové placky s povidly a s mákem neboli patenty

Chřest se šunkou a širokými nudlemi

Čočkový prejt s jáhly

Králík na smetaně (od Tonky)

Králík s nádivkou

Moravská cibulačka s uzeným masem

Moravský vrabec

Pečená hodová husa

Škvarkové pagáčky

Smažený chřest

Svatební koláčky

Sváteční dvojctihodné koláčky

Uzený pstruh s koprovým dresingem

Vepřová panenka plněná sušenými švestkami s bylinkovými brambory 


Střední Morava 27.01.2010 

Bramborové škvarkové knedlíky
Hanácké hruškové vdolky
Hrstková polévka (Trošková) z Hané
Jehněčí medailonky v zelenině
Knoflík
Kulajda
Smažené tvarůžky s lepenicí
Špetrnky
Syrečky na špeku
Uzené maso s povidlovou omáčkou
Vepřový brabec s bramborovým knedlíkem a zelím po moravsku


Východní Morava 27.01.2010

Buchty s uzeným masem

Domácí kachní škvarky zalité do sádla

Frenštátské pohankové kasoto

Frgály

Frikadeller s bramborem a červeným zelím

Hovězí guláš s fazolemi

Jehněčí hřbet se škubanci a trnkovou omáčkou

Jehněčí kýta s pohankovým kubou a liškami

Kontrabáš

Syrečková pomazánka

Valašská kyselica

Valašský zoftový guláš


Severní Morava a Slezsko 27.01.2010
Bramborové placky s povidly a vlašskými jádry

Králík načerno (po polsku)

Salát ze špekáčků

Slezské pirohy

Slezský bigos

Smažené švestky

Starohorská čočková polévka

Vařený hovězí jazyk se sardelovou omáčkou

Zapečené klobásy frenštátské

Zelný guláš


Krkonoše 27.01.2010
Borůvkový koláč s mandlovou drobenkou

Bramborová roláda s uzeným masem

Chalupářská maková bábovka

Kančí kýta pečená na kořenové zelenině se šípkovou omáčkou

Krkonošské kyselo

Krkonošský houbový Kuba

Krkonošský oukrop

Krkovice plněná kysaným zelím

Pajšlouka z králíka

Pohančená kaše s mlékem

Pstruh plněný zeleninou s bramborovými špalíčky

Škvarkové placky

Šulky aneb zelné závitky

Vařené filátko ze pstruha se studenou koprovou omáčkou


















Svíčková na smetaně
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:120 min
Počet porcí:6

Co se vám vybaví, když se řekne „typické české jídlo“? Nejoblíbenějším pokrmem je podle mistrů gastronomie svíčková na smetaně, lahodná kombinace křehkého hovězího masa, krémové omáčky a samozřejmě nezbytných knedlíků. Jak už to u tradičních receptů bývá, existuje snad tolik variant, jako je jejich kuchařů. A my vám teď samozřejmě nabízíme ten pravý!

Suroviny:
750 g pravé hovězí svíčkové (nebo hovězí maso zadní)
150 g mrkve
150 g celeru
75 g petržele
1 větší cibule
50 g slaniny nakrájené na úzké klínky
150 g másla
sůl
mletý pepř
5 zrnek celého pepře
3 zrnka nového koření
3 bobkové listy
špetka tymiánu
citrónová šťáva
cukr
100 g plnotučné hořčice
2 lžíce hladké mouky
250 ml šlehačky
příp. mléko na zředění
citron nakrájený na plátky
brusinkový kompot


Postup:
Odblaněné a očištěné maso prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou, kořením, pokapeme citronovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme jeden den v lednici odležet. Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí dusíme v troubě doměkka. Měkké maso vyjmeme a odstraníme koření, především bobkový list.

Kastrol se zeleninou poté umístíme na plotnu a pomalu přivedeme k varu. Přidáme hořčici, zasypeme cca 2 lžícemi hladké mouky, orestujeme. Zalijeme šlehačkou a na mírném ohni za občasného míchání provaříme. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem. Nakonec ji přecedíme. Podle chuti dosolíme, okyselíme citronovou šťávou nebo přisladíme. Pro zvýraznění chuti můžeme do omáčky dát trochu karamelu. (Polévkovou lžíci cukru necháme zkaramelizovat. Když se cukr rozpustí a začne hnědnout, podlijeme troškou vody a povaříme.)

Maso nakrájíme přes vlákno na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme. Podáváme ozdobené plátkem citronu a s brusinkovým kompotem.

Příloha:
houskový nebo kynutý knedlík

Ostatní národní speciality


Bramborák
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Nejdůležitější rada pro přípravu bramboráků? Servírovat rovnou z pánve! Křupavou bramborovou placku si dokonale vychutnáme ještě horkou, čím déle ji necháme odpočívat, tím víc změkne a ztratí tak své nejlepší přednosti.

Suroviny:
0,5 kg brambor
0,5 dcl mléka
100 g hladké mouky
1 vejce
2 stroužky česneku
špetka soli
majoránka
pepř
2 dcl oleje na smažení nebo 200 g sádla
česnek

Postup:
Oloupané a omyté brambory nastrouháme najemno, necháme odstát a slijeme vodu, která se z hmoty uvolní. Přidáme mléko, mouku, vajíčka, utřený česnek, sůl, v prstech pečlivě rozemnutou majoránku a pepř. Směs pečlivě rozmícháme. Na pánev nebo lívanečník nalijeme olej (můžeme nahradit vepřovým sádlem) a rozpálíme. Bramboráky pečeme po obou stranách do nazlátlé barvy. Bramboráky necháme okapat na ubrousku a čerstvé podáváme.


Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Doba přípravy:30 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Na popsání hesla „knedlík“ bychom v encyklopedii české gastronomie potřebovali několik stránek. Bramborové knedlíky s uzeným by tu určitě měly čestnou pozici, nicméně mnohem lepší než o nich číst a psát, je vařit a ochutnávat…

Suroviny:
200 g uzené krkovice
900 g brambor vařených ve slupce
180 g hrubé mouky
80 g krupice
sádlo 2 cibule
1 vejce
sůl
trocha hladké mouky na vyválení knedlíků

Postup:
Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, krupici, vejce, sůl, vypracujeme těsto. Vyválíme asi 0,5 cm silné pláty a rozkrájíme na čtverce asi 5x5 cm. Najemno nasekané kousky uzeného masa zabalíme do těsta a vaříme v osolené vodě asi 10–12 minut. Vařené knedlíky vyjmeme a podáváme přelité cibulkou osmaženou na sádle.



Candát na kmíně

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4
Klasická a velmi rychlá úprava českých sladkovodních ryb. Místo candáta si dosadíme kapra, štiku nebo pstruha, pokmínujeme, důkladně opečeme a podáváme.

Suroviny:
800 g candáta
20 g másla
50 g sádla hladká mouka
sůl
kmín

Postup:
Porce ryby osolíme, okmínujeme a poprášíme moukou. Rybu pečeme v rozehřátém sádle zvolna po obou stranách doměkka. Tuk od pečení zastříkneme vodou, převaříme a zjemníme máslem. Touto šťávou přelijeme rybu na talíři.


Houbový kuba

Doba přípravy:10 min a min. 2 hod na namáčení hub
Doba vaření:60 min
Počet porcí:4
Dříve si lidé dopřávali houbového kubu o Vánocích, dnes si ho můžeme dát třeba k večeři. Je to zároveň jeden z mála receptů, v němž dominují kroupy. V minulosti se vařily běžně, ale pak byly nahrazeny rýží a dnes se připravují spíš výjimečně.

Suroviny:
300 g krup
hrst sušených hub
2 stroužky česneku
3 lžíce másla
drcený kmín majoránka
mletý pepř
sůl
máslo

Postup:
Sušené houby namočíme na několik hodin do studené vody, pak je uvaříme doměkka a scedíme. Kroupy propláchneme vroucí vodou a v mírně osolené vodě ochucené kmínem uvaříme doměkka. Pak je propláchneme a necháme okapat. Přidáme česnek utřený se solí, opepříme, ochutíme majoránkou a omastíme máslem, promícháme s uvařenými houbami a směs rozestřeme do tukem vymazaného pekáče. Vložíme do horké trouby a zapečeme dozlatova.


Jihočeský kapr Jordán

Specialita regionu Jižní Čechy

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Jordán je nejen vodní nádrž v jihočeském Táboře, ale také jednoduchý a chutný způsob úpravy kapra. Nejsou k němu zapotřebí zvláštní suroviny ani speciální kuchařské dovednosti. Stačí opéct podkovy masa, dobře ochutit šťávu a popřát dobrou chuť!

Suroviny:
1 kapr
90 g tuku
1/2 citronu
2,5 dcl červeného stolního vína
lžíce másla
1/2 l vody
špetka soli

Postup:
Očištěného a vykuchaného kapra opláchneme a nasekáme na porce (podkovy), posolíme a opečeme na rozpáleném tuku po obou stranách. Mírně podlijeme horkou vodou a červeným vínem a podusíme. Vypečenou šťávu ochutíme citronovou šťávou, osolíme, zjemníme máslem a krátce provaříme. Jako příloha se hodí různě upravené brambory.



Kapr na modro po staročesku

Specialita regionu Jižní Čechy

Doba přípravy:30 min
Doba vaření:45 min
Počet porcí:4
Česká ryba číslo jedna - to je určitě kapr. Jeho chov má v Čechách a na Moravě už několik staletí dlouhou tradici. Obdobně starý je i recept na jeho přípravu.

Suroviny:
1 očištěný kapr s neporušenou kůží (hmotnost asi 1,5 kg)
2 l vody
2 cibule
2 mrkve
1 malý celer
1 malý pórek
kousek celerové natě zelená petrželka
100 ml bílého vína nebo octa zředěného vodou
1 bobkový list
10 zrnek pepře
sůl
citronová šťáva

Postup:
Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do ní oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli, očištěnou a drobně rozkrájenou mrkev, celer a pórek spolu s opranou petrželkou, celerovou natí a bobkovým listem. Osolíme, přidáme víno nebo rozředěný ocet, pepř a na mírném ohni 20 minut vaříme.

Kapra opereme a dbáme přitom, abychom nepoškodili kůži, neboť jinak by se kapr nezbarvil pěkně domodra. Vnitřek kapra osolíme a zakapeme citronovou šťávou. Vložíme jej opatrně do zeleninového vývaru a připravujeme 15–20 minut (nesmí se vařit, vývar udržujeme stále jen pod bodem varu). Měkkého kapra podáváme na nahřáté míse obloženého vařenými brambory s máslem. Můžeme podávat s majonézou ochucenou křenem.


Kapr smažený s bramborovým salátem

Doba přípravy:30 min
Doba vaření:90 min
Počet porcí:4
Kapr a bramborový salát patří k českým Vánocům stejně neoddělitelně jako dárky a koledy. Ryba voní v troubě a v kuchyni se právě dokončuje bramborový salát podle rodinného receptu. Nemáte taky občas chuť otočit kalendář a udělat si svátky?

Suroviny:
4 porce kapra po 150 g
hladká mouka
2 vejce
2 lžíce mléka tuk na smažení
citron
strouhanka
sůl

Suroviny na bramborový salát:
1 kg brambor (nejlépe typu A)
1/4 kg mrkve
1/4 kg celeru
ocet
sklenici sterilovaného nebo 200 g mraženého hrášku 150 g kyselých okurek
4 – 6 lžic majonézy
pepř
sůl

Postup:
Porce kapra osolíme, obalíme postupně v mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a se solí a pak ve strouhance. Smažíme na tuku z obou stran dozlatova. Ke každé porci kapra přidáme citron. Podáváme s bramborami nebo bramborovým salátem.

Bramborový salát
Brambory ve slupce osolíme a vaříme asi 15–20 minut podle velikosti, až jsou po vpichu nožem měkké. Necháme mírně vychladnout. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky asi 1×1 cm. Mrkev a celer oloupeme a ve vodě se solí a octem vaříme 10–15 minut, aby zelenina byla měkká, ale ne rozvařená. Vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno. Nakrájíme na kostičky i okurky, lák použijeme při dokončování salátu. Hrášek necháme rozmrznout, sterilovaný slijeme a necháme okapat. Všechny nakrájené suroviny lehce v míse promícháme, postupujeme velmi opatrně a lehce, postupně přidáme majonézu a trochu láku z okurek. Dosolíme a ochutíme pepřem.


Koprová omáčka

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Koprovka patří mezi české omáčkové stálice. Ve variantě s knedlíkem a vejcem ji můžeme pasovat na národní vegetariánské jídlo.

Suroviny:
5 dkg másla
6 dkg hladké mouky
1/2 l vody nebo vývaru z masa
2 lžíce sekaného kopru 1/2 l kysané smetany
1–2 lžíce octa
2–3 lžíce cukru
sůl

Postup:
Mouku v hrnci nasucho opražíme, přimícháme do ní rozpuštěné máslo, zalijeme vývarem nebo vodou, ale část tekutiny necháme stranou, osolíme a 20 minut povaříme. Ve zbylém vývaru v jiném hrnci povaříme nasekaný kopr, přidáme ho do omáčky, hotovou omáčku zalijeme za stálého míchání smetanou a ještě chvíli prohřejeme. Omáčka by měla mít krémovou konzistenci. Podle chuti ji dosolíme a dokyselíme octem. Podáváme s bramborem a vejcem, popř. s knedlíkem a hovězím masem.


Ovocné kynuté knedlíky
Doba přípravy:90 min
Doba vaření:15 min
Počet porcí:4
V anketě o nejoblíbenější jídlo spojené se vzpomínkami na dětství by ovocné knedlíky jistě zabodovaly. Obláčkově nadýchané těsto s horkým ovocem posypané tvarohem a přelité rozpuštěným máslem je prostě nezapomenutelné…

Suroviny:
1/2 kg hrubé mouky
1/2 kg hladké mouky
droždí
špetka soli 450 ml vlažné vody
2 lžičky cukru
vejce
povidla nebo čerstvé ovoce (švestky, meruňky, jahody, borůvky, může být i kompot)

Postup:
Do vlažné vody dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vykynout kvásek. Prosijeme mouku, přidáme vejce, špetku soli a kvásek. Vypracujeme těsto, které ještě necháme aspoň půl hodiny kynout na teplém místě. Po vykynutí ho rozdělíme na stejné kousky, do kterých zabalíme ovoce (pečlivě, aby tam nebyly otvory). Knedlíky ještě necháme kynout a dáme vařit dostatečné množství vody do většího hrnce. Knedlíky dáváme do vroucí vody a vaříme asi 10–12 minut. Po vyjmutí z vody je propíchneme vidličkou.

Tip na servírování: měkký tvaroh utřeme s vanilkovým cukrem, cukrem krupice podle chuti, přidáme žloutek a nalijeme na knedlíky. Pak je ještě polijeme rozpuštěným máslem.


Pečená kachna s knedlíkem a se zelím

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:nejméně 90 min
Počet porcí:4
Gastronomie podléhá aktuálním trendům stejně jako móda. Naštěstí jsou jídla, která se stále vaří bez ohledu na to, co je právě v kurzu. Pečená kachna s domácím knedlíkem a zelím k nim patří a po zásluze ji můžeme řadit mezi evergreeny české kuchyně.

Suroviny:

1 kachna o váze asi 1,8 kg
3 – 4 lžíce kmínu
sůl na dochucení

Postup:
Očištěnou kachnu opláchneme, odstraníme biskupa, mírně osolíme na povrchu i uvnitř, okmínujeme a vložíme do pekáče. Podlijeme trochou vody a pečeme po obou stranách dozlatova, tučnější části během pečení mírně propichujeme vidličkou, aby se sádlo dobře vypeklo. Kachnu během pečení přeléváme výpekem, aby se méně tučné části nevysušily. Sádlo z výpeku slijeme, výpek zalijeme trochou horké vody, krátce provaříme a procedíme, poté do něj přidáme odlité sádlo a dobře promícháme.

Příloha:
Jako příloha se k pečené kachně hodí houskové nebo bramborové knedlíky a bílé nebo červené zelí. Vhodnou variantou mohou být vařené brambory a různé druhy zeleninových salátů.


Rajská omáčka s hovězím masem

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:90 min
Počet porcí:4
Obyčejné jídlo, které se dá připravit neobyčejným způsobem. Rajskou najdeme v jídelníčku školní kuchyně stejně jako v luxusní restauraci, a tak i podle naturelu mistra vařečky může jít o kulinářský zážitek nebo jen o jídlo, které neurazí, ani nepotěší…

Suroviny:
500 g předního hovězího masa
1 menší cibule
2 lžíce másla
4 kuličky pepře
2 kuličky nového koření
1 ks bobkového listu 200 g rajského protlaku
200 ml kečupu
sůl
cukr podle chuti
perníkové koření

Postup:
Maso omyjeme, zalijeme vodou, přidáme kuličky pepře, nového koření a bobkový list, osolíme a vaříme, dokud není maso měkké. Podle potřeby doléváme vodou, abychom měli asi 1 litr vývaru. V kastrolu si rozpustíme máslo a usmažíme na něm dorůžova cibuli nakrájenou na jemné kostičky. Zalijeme vývarem z masa a vaříme, dokud není cibule měkká. Přidáme rajský protlak, kečup a perníkové koření. Nakonec zahustíme moukou rozkvedlanou ve studené vodě a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut, dochutíme cukrem a solí. Maso naporcujeme na plátky a na talíři zalijeme rajskou omáčkou. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.


Smažené řízky

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Kde by asi byla česká historie všedního dne bez řízků? Těch nedělních obědů, těch výletů a cest za poznáním, kde hrál řízek od maminky hlavní roli…

Suroviny:
4 řízky po 150 g (vepřová kýta nebo kotleta bez kosti; telecí kýta, krůtí nebo kuřecí prsa)
2 vejce
200 g hladké mouky
250 g najemno umleté housky
sůl

1/2 l oleje na smažení

Postup:
Maso omyjeme, osušíme, posolíme a jemně naklepeme na tenké plátky. Obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Prsty jemně přitlačíme trojobal k masu. Na pánvi rozpálíme olej a vložíme do něj řízky tak, aby se do oleje celé ponořily a rychle je z obou stran osmažíme. Jen tak se maso zatáhne, nepustí šťávu a zůstane křehké. Zmírníme teplotu oleje a řízky dosmažíme dozlatova.
Po vyjmutí řízků z oleje je necháme okapat na ubrousku a nebo je (napíchnuté na vidličku) na 2 vteřiny ponoříme do vroucí vody a rychle vyjmeme. Řízky se zbaví přebytečného oleje a přitom zůstanou křupavé. Pro zjemnění chutě můžeme do oleje před dosmažením řízků přidat lžíci másla.

Jako přílohu doporučujeme tradiční bramborový salát, brambory připravené na různý způsob nebo bramborou kaši.


Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Doba přípravy:30 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Málokterá surovina má v kuchyni tak univerzální využití jako brambory. Vařené, pečené, smažené, naslano i nasladko, jako hlavní chod nebo příloha. Z bramborového těsta se dají vykouzlit divy a švestkové knedlíky posypané tvarohem jsou toho důkazem.

Suroviny:
0,5 kg brambor
1 vejce
špetka soli
70 g krupice
230 g hrubé mouky 0,6 kg švestek
150 g tvarohu na strouhání
150 g cukru moučky
lžíce másla

Postup:
Uvařené brambory necháme vychladnout a najemno je umeleme nebo nastrouháme. Přidáme sůl, rozšlehaná vejce, krupici, mouku (trochu odložíme na posypání válu) a z hmoty vypracujeme těsto. Vyválíme tenčí plát, nakrájíme čtverečky přibližně 4x4 cm a na ně klademe opláchnuté a do sucha otřené švestky, které pečlivě zabalíme a vytvarujeme knedlíky.

Knedlíky vkládáme do vroucí, mírně osolené vody a zvolna vaříme. Nezapomeneme několikrát opatrně zamíchat, aby se nepřichytily ke dnu nádoby. Vaříme do doby, než vyplavou na hladinu.

Před podáváním posypeme knedlíky jemně nastrouhaným tvarohem a moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.


Tvarohové knedlíky s jahodami

Doba přípravy:45 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:10
Jemné tvarohové těsto můžeme plnit ovocem podle sezony nebo chuti. Kromě jahod a švestek třeba meruňkami nebo borůvkami. Měnit můžeme i posypku: místo tvarohu stačí cukr se skořicí nebo strouhaný perník.

Suroviny:
300 g měkkého tvarohu
3 dcl mléka
900 g hrubé mouky
1 kg jahod
300 g tvarohu strouhaného 300 g cukru moučky
300 g másla na polití knedlíků
100 g másla do těsta
3 vejce
špetka soli

Postup:
Změklé máslo vyšleháme metlou a přidáme k němu vejce, sůl, prolisovaný měkký tvaroh a větší část mléka. Směs pečlivě rozmícháme, přidáme hrubou mouku (trochu mouky si necháme na posypání válu a vyválení těsta). Do těsta přilijeme zbytek mléka a těsto vypracujeme a vyválíme na tenčí plát, nakrájíme na čtverečky přibližně 4x4 cm a na ně klademe opláchnuté jahody, které pečlivě zabalíme a vytvarujeme knedlíky.

Knedlíky vkládáme do vroucí, mírně osolené vody a zvolna vaříme, nezapomeneme několikrát opatrně zamíchat, aby se nepřichytily ke dnu nádoby. Vaříme přibližně 5 minut.
Před podáváním posypeme knedlíky jemně nastrouhaným tvarohem a moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.


Vepřová kýta po selsku

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:60 min
Počet porcí:4
Maso potřeme česnekem a pečeme tak důkladně, až se skoro rozpadá. Jeho zlatavou kůrku přelijeme jemnou šťávou, obložíme knedlíky a zelím a můžeme hodovat. V dietnější variantě nabídneme k vepřovému jako přílohu čerstvý zeleninový salát.

Suroviny:
1/2 kg vepřové kýty
3 stroužky česneku
3 špetky soli
1 cibule
100 g sádla nebo oleje
7 dcl vody
20 g hladké mouky

Postup:
Kýtu opláchneme a rozdělíme na menší kousky, potřeme česnekem a solí, vložíme do pekáče na kolečka pokrájené cibule, přidáme sádlo (nebo olej) a mírně podlijeme vodou. Pečeme za občasného přelévání masa vzniklou šťávou doměkka a dozlatova. Dbáme na to, aby se cibule pod masem nepřipálila! Nezapomínejme maso pravidelně otáčet. Upečenou kýtu vyjmeme a vzniklou šťávu přecedíme, zaprášíme moukou, přiměřeně zalijeme vodou, rozmícháme a dovaříme do jemné šťávy, kterou můžeme podle potřeby přisolit a nakonec přecedit.

Jako příloha jsou vhodné různě upravené brambory, knedlíky, červené nebo bílé zelí, špenát nebo kapusta.








Vepřová pečeně s knedlíkem a se zelím

Doba přípravy:20 min, 1 den na odležení
Doba vaření:60 min
Počet porcí:10
Hledáme-li jídlo, které vystihuje to nejpodstatnější z české kuchyně, vepřo knedlo zelo je určitě ideální přiklad. V něm se spojují hned tři oblíbené české pochoutky: vepřová pečeně, knedlíky a kysané zelí. Že k tomuto jídlu patří ještě pivo, není snad třeba ani dodávat…

Suroviny:
1 kg vepřové pečeně
2 cibule
1 kyselejší jablko
sůl
mletý pepř
česnek
drcený kmín
vývar
celý kmín
sádlo
podle potřeby voda
příloha:
kysané zelí
1 cibule
celý kmín
sádlo
sůl
cukr
1 lžíce polohrubé mouky

Postup:
Vepřovou pečeni osolíme, potřeme lehce mletým pepřem, mletým nebo drceným kmínem, rozetřeným česnekem a dáme do nádoby s víkem a necháme uležet do druhého dne v lednici.

Oloupanou cibuli nakrájíme na půlkolečka, jablka na plátky a dáme do pekáče, kde jsme rozpustili sádlo a nechali zpěnit celý kmín. Potom přidáme vepřovou pečeni, přikryjeme a dáme péci do trouby. Pečeme asi 3/4 hodiny přikryté, potom odkryjeme a necháme zrůžovět napřed na jedné straně a potom na druhé. Před posledním otočením přidáme do výpeku vývar – množství záleží na tom, kolik chceme mít šťávy z pečeně.

Mezitím si připravíme kysané zelí, které dáme vařit s trochou kmínu a soli. Když je zelí hotové, osladíme je podle chuti a zahustíme cibulovou jíškou. Jíšku připravíme tak, že dáme na pánev sádlo a cibuli rozkrájenou najemno smažíme, až začne růžovět a potom přidáme polohrubou mouku a necháme chvíli zpěnit. Potom zamícháme do vařeného zelí. Podle chuti můžeme přisladit.

Vepřovou pečeni podáváme se zelím a bramborovým nebo chlupatým knedlíkem.

Bramborové knedlíky

Suroviny:
1 kg brambor
2 vejce
lžíce mléka cca 400 g hrubé mouky
3 lžíce hrubé dětské krupičky
sůl

Postup:
Brambory, den předem vařené ve slupce, oloupeme, nastrouháme na hrubém okurkovém struhadle, v míse je osolíme a smícháme s vejci rozšlehanými ve lžíci mléka. Brambory přendáme na vál posypaný moukou a postupně do nich zaděláváme mouku s krupicí, až se těsto nelepí. Z těsta vytvarujeme šišky a vaříme je v osolené vodě asi 20 minut.

Chlupaté knedlíky

Suroviny:

350 g syrových oloupaných brambor
150 g ve slupce vařených oloupaných brambor
250 g hrubé mouky 1 vejce
hrst petržele kudrnky
sůl

Postup:
Vařené i syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme je s moukou, vejcem a sekanou petrželkou kudrnkou, osolíme a důkladně zamícháme v kompaktní těsto. Část těsta si vezmeme do dlaně a lžící tvarujeme knedlíky, které házíme rovnou do vařící osolené vody. Podebereme, aby se nepřichytly ke dnu, a podle velikosti vaříme asi 5–7 minut. Po vyjmutí z vody lehce zakápneme olejem.


Praha

Černá polévka
Specialita regionu Praha
Doba přípravy:15 min
Doba vaření:50 min
Počet porcí:4 - 5

Masový vývar s pasírovanou zeleninou byl pro naše předky zdrojem síly a měl odhánět zlé mocnosti. Podával se v šestinedělí čerstvým maminkám. Tato polévka vděčí za svůj název neobvyklé surovině, která jí dodává tmavé zabarvení, karamelu. Posuďte sami, jak báječně se mohou snoubit sladké a slané chutě.

Suroviny:
800 g hovězího masa na polévku
200 g uzeného boku
400 g kuřecího skeletu
200 g růžičkové kapusty
300 g mrkve
100 g kořenové petržele
250 g celeru 100 g cibule
100 g másla
100 g slaniny
150 g cukru
sůl
případně muškátový květ
na kostičky nakrájená houska, na másle osmažená

Postup:
Z hovězího masa, uzeného bůčku a kuřecího skeletu připravíme silný vývar, který přecedíme. Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na menší kousky a na rozškvařené slanině a másle ji orestujeme do tmavohněda, přidáme k vývaru a vaříme asi 45 minut. Měkkou zeleninu přes síto propasírujeme a vrátíme do vývaru. Dvě třetiny cukru necháme zkaramelizovat, přidáme zbytek a vložíme do polévky. Promícháme a provaříme. Na závěr dosolíme a podle chuti okořeníme muškátovým květem. Polévku podáváme s osmaženou houskou.

Guláš pražského uzenáře
Ptáte se, v čem je rozdíl mezi běžným hovězím gulášem a tímto, když základ receptu je stejný? Tato gulášová variace sází na výběr z uzenářských dobrot a tak je známá klasika navíc ověnčená jemnou šunkou, voňavou klobáskou, řízným křenem a křupavou cibulkou. A určitě se s ní zavděčíte všem gulášovým fandům!

Suroviny:
600 g hovězí kližky
3 lžíce sádla
2 velké cibule
1 lžíce rajského protlaku
gulášové koření
sůl
česnek
křen
4 plátky šunky (a 10 g)
60 g párků nebo klobásy
olej
cibule

Postup:
Hovězí kližku nakrájíme na kostky. V kastrolu na sádle osmahneme dorůžova jemně nakrájenou cibuli, do které vložíme maso, protlak, česnek utřený se solí a gulášové koření. Podlijeme velmi malým množstvím vody. Zvolna dusíme ve vlastní šťávě. Necedíme.
Každou porci doplníme roličkou šunky se strouhaným křenem, plátky nakrájeného párku a kolečky cibule osmaženými v oleji.

Královský chřestový krém s drůbežím masem
Specialita regionu Praha

Počet porcí:4

Myslíte si, že chřest je exotická rostlina a v tradičním českém jídelníčku tedy nemá co dělat? Nenechte se mýlit. Začal se u nás pěstovat již koncem 18. století, například v okolí Kralup nad Vltavou. Rostl pod zvony z pálené hlíny a vynikal svou jemností. Přesvědčte se sami, zda je tomu tak i dnes.

Suroviny:
1 kuřecí prso
asi 250 g čerstvého chřestu
2 lžíce másla
1-2 lžíce hladké mouky
bílý pepř
muškátový oříšek
sůl
1 vaječný žloutek
asi 125 ml smetany
pažitka

Postup:
Kuřecí prso uvaříme zvolna doměkka v osolené vodě. Chřest oloupeme, oddělíme hlavičky a uvaříme jej doměkka. Hlavičky uvaříme zvlášť.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou okořeníme, zalijeme vývarem z kuřecích prsíček a vývarem s rozmixovaným chřestem. Dobře povaříme a scedíme.
Do přeceděného krému přidáme nakrájené kuřecí prsíčko, uvařené hlavičky chřestu a přilijeme směs smetany se žloutkem. Při podávání zdobíme najemno nakrájenou pažitkou.

Masová paštika s játry a brusinkami
Specialita regionu Praha

Doba přípravy:120 min
Doba vaření:60 min
Počet porcí:10

Nenechte se odradit tím, že od počátku přípravy k první ochutnávce uplyne celý den! Jemná paštika, která se na jazýčku jen rozplývá, totiž rozhodně stojí za to. Ať už ji naservírujete k snídani, odpolední svačině či večernímu posezení s přáteli, rozhodně budete pasováni na mistry kuchyně.

Suroviny:
300 g vepřové plece
300 g vepřových jater
200 g uzené slaniny
100 g cibule
200 g brusinkového kompotu 2 lžíce smetany
1 lžička mleté papriky
5 g paštikového koření
sůl
tenké plátky slaniny na vyložení formy

Postup:
Nejprve upečeme maso a necháme ho prochladnout. Na strojku umeleme slaninu, rozpálíme ji na pánvi a dozlatova v ní opečeme jemně nakrájenou cibuli. Pečené maso a syrová játra společně dvakrát pomeleme. K hotové směsi přidáme slaninu s osmaženou cibulí, lžičku koření, papriku, sůl, brusinkový kompot a přelijeme smetanou. Dobře promícháme a ochutnáme. Výsledek musí být pikantní, protože vařením se chuť zjemní. Formu vyložíme alobalem, který celý pokryjeme tenkými plátky slaniny. Vlijeme masovou směs. Formu zakryjeme pokličkou nebo alobalem, vložíme do vodní lázně a pečeme v troubě při 85 °C asi 1 hodinu. Necháme vychladnout do druhého dne, pak hotovou paštiku vyklopíme a krájíme na plátky.

Příloha: různé druhy pečiva, které mažeme máslem


Pečená jablka od tetičky
Specialita regionu Praha

Jablka k české gastronomii neodmyslitelně patří - vždyť jejich úroda je v naší zemi víc než bohatá. Využívají se ve sladké i slané kuchyni, prostě na tisíc způsobů... Nabízíme vám dezert, který je nejen rychle hotový, ale také kvapem mizí z talířů. Kdo by odolal rajskému ovoci s čokoládou, oříšky a brusinkami?

Suroviny:
4 středně velká jablka
4 lžičky kompotovaných brusinek
20-30 g vlašských ořechů
30-40 g čokolády 1-2 lžíce másla
šlehačka
práškový cukr

Postup:
Dobře uzrálá jablka zbavíme jádřinců. Vzniklé otvory naplníme směsí nastrouhané čokolády, oříšků a brusinek.
Poté jablka vložíme do malého kastrolku, přidáme máslo a malé množství vody. Nádobu dáme do horké trouby a upečeme doměkka.
Pečená jablka na talířcích ozdobíme tuhou slazenou šlehačkou.


Sekané šišky s uzeným masem
Specialita regionu Praha

Počet porcí:4

Milovníky pokrmů z mletého masa nepochybně okouzlí směs z jeho tří druhů, pečená v troubě na lůžku z kořenové zeleniny. Báječné sekané šišky voní uzenou krkovičkou a nejlepší jsou se šťouchanými bramborami. Zkuste si k nim dát ještě hrnek podmáslí a uvidíte, že budou chutnat jako od babičky!

Suroviny:
400 g mletého hovězího masa
100 g mletého vepřového masa
300 g mleté uzené krkovičky
50 g housky
mléko na namočení housky
sůl
mletý pepř
100 g oleje
200 g mrkve
200 g celeru
250 g cibule
vývar na podlití
petrželová nať


Postup:
Mleté maso smícháme, přidáme v mléce namočenou housku, osolíme, opepříme a vypracujeme fáš. Ze směsi uděláme šišky.
Na oleji orestujeme hrubě nakrájenou cibuli a zeleninu. Na tento základ vložíme připravené šišky, mírně podlijeme vývarem a pečeme v troubě. Při pečení přeléváme vývarem.
Hotový pokrm podáváme i se zeleninou a sypeme nasekanou petrželovou natí.

Příloha:
šťouchané brambory

Poznámka:
pro 4 osoby

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA