Jdi na obsah Jdi na menu
 


18 receptů na štrúdly z jablek, hrušek, švestek, máku...

 

 

 Je libo těsto se sádlem? Či jogurtové? Víte, že dobré vypracování hmoty vyžaduje s ní aspoň 50krát plácnout o vál? Pak si zaslouží odpočinout pod nahřátým kastrolem. Závin lze též oplést. Půl druhého tuctu návodů skrývá rozličné štrúdlové finty.

Seznam

1.     Plzeňský štrúdl 2

2.     Babiččin štrúdl 3

3.     Závin z jogurtového těsta. 4

4.     Závin s ořechovo-jablečnou náplní 5

5.     Pletený závin. 6

6.     Tažený závin. 7

7.     Smetanový štrúdl 8

8.     Škvarkový závin. 9

9.     Jahodový závin. 10

10.       Makový a ořechový závin. 11

11.       Závin z podmáslí 12

12.       Hruškový závin se švestkami 13

13.       Slavnostní štrúdl 14

14.       Perníkový štrúdl 15

15.       Barcelonský závin. 16

16.       Italský závin. 17

17.       Vánoční štrúdl 18

18.       Makový kynutý závin. 19


1.    Plzeňský štrúdl

Potřebujeme 

  • 30 dkg hladké mouky
  • půl kostky ztuženého tuku
  • vejce
  • 16 polévkových lžic piva
  • jablka
  • cukr
  • skořici
  • oříšky
  • rozinky
  • strouhaný perník (nebo strouhanku)

Jak na to

Z mouky, tuku, piva a vajíčka vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odpočívat přikryté nahřátým kastrolem.

Pak vyválíme placku, posypeme ji perníkem (strouhankou), na něj nakrájíme jablka na plátky a přidáme skořici, cukr, oříšky a rozinky.

Zabalíme a pečeme na plechu asi půl až třičtvrtě hodiny.


2.   Babiččin štrúdl

Potřebujeme 

  • 250 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 1 lžíci sádla
  • 1 lžíci octa
  • 1 dl teplé vody
  • 1 vejce a sádlo na potření

na náplň:

  • jablka rozkrájená na plátky
  • strouhanku (nebo rozdrcené piškoty)
  • skořici
  • rozinky
  • citronovou kůru

Jak na to 

Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, do kterého vlijeme sádlo rozpuštěné v teplé vodě, ocet, vejce a sůl. Nožem zpracujeme těsto, které nesmí být příliš tuhé, ale také se nesmí chytat válu.

Těsto přikryjeme nahřátým kastrolem a necháme chvíli odpočinout. Pak těsto na utěrce posypané moukou rozválíme a ještě vytáhneme hodně dotenka.

Těsto pomastíme, posypeme strouhankou, jablky, skořicí, rozinkami a citronovou kůrou.

Těsto na utěrce stočíme, závin přendáme na vymazaný plech, potřeme sádlem a v předehřáté troubě zvolna upečeme.


3.   Závin z jogurtového těsta

Potřebujeme 

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 bílý jogurt
  • jádra vlašských ořechů dle chuti
  • jablka

Jak na to 

Ze všech přísad zpracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout.

Nastrouháme jablka, osladíme cukrem a ochutíme skořicí, přidáme nasekané ořechy. Z těsta rozválíme placky, naplníme je jablky, zavineme a upečeme v předehřáté troubě.


4.   Závin s ořechovo-jablečnou náplní

Potřebujeme 

  • 75 dkg hladké mouky
  • 35 dkg másla
  • 6 žloutků
  • 5 dkg medu
  • špetku soli
  • 1,5 dl mléka, 2 dkg droždí

na náplň

  • Ve vodní lázni rozpustíme 8 dkg medu.
  • Smícháme med s 12 dkg moučkového cukru a 25 dkg mletých vlašských ořechů.
  • Směs odstavíme a přidáme 5 dkg v rumu namočených rozinek.
  • Přidáme ještě
    • 0,5 dl rumu,
    • špetku mleté skořice
    • a strouhanou citrónovou kůru.

 

Jak na těsto 

Ve vlažném mléce rozpustíme med a droždí. Zaděláme těsto a necháme je v teple asi 15 minut kynout a pak dvě hodiny odležet v chladu.

Těsto rozdělíme na tři díly, každý tence vyválíme a potřeme ho vychladlou ořechovou nádivkou smíchanou s nastrouhanými jablky. Náplně má být dvojnásobek síly těsta.

Svineme do závinů, potřeme žloutkem, propícháme vidličkou a pečeme pomalu v předehřáté troubě.


5.   Pletený závin

Potřebujeme 

  • 300 g hladké mouky
  • půl prášku do pečiva
  • 100 g cukru
  • 100 g tuku
  • trošku vanilky
  • 1 vejce
  • asi 4 lžíce mléka
  • tuk na vymazání plechu
  • vejce na potření

na náplň

  • 400 g jablek
  • 50 g cukru
  • šťávu z půlky citronu

Jak na to 

Z mouky, prášku do pečiva, cukru, tuku, vanilky, vejce a mléka vypracujeme vláčné těsto a necháme je chvilku v chladu odpočinout.

Pak těsto rozválíme na dva pruhy široké asi 15 cm.

Do středu nasypeme nakrouhaná jablka, poprášíme je cukrem a pokapeme citronovou šťávou.

Okraje těsta nařežeme rádýlkem do hloubky asi 3 cm na proužky a splétáme je k sobě přes jablkovou náplň (lepší je mít už před splétáním těsto položené na pečicím plechu). Povrch těsta potřeme vejcem a závin upečeme.


6.   Tažený závin

Na vál nasypeme 30 dkg hladké mouky a uděláme do ní důlek. Do odměrky si připravíme 5 lžic oleje, půl lžičky soli, lžíci octa a vše dolijeme horkou vodou na čtvrt litr. Vše vlijeme do důlku a vidličkou zapracováváme do mouky.

Rukama vypracujeme hladké lesklé těsto, kterým ještě alespoň 50 x plácneme na pomoučený vál, aby se dobře propracovalo.

Bochánek pak potřeme trochou oleje a dáme pod ohřátý hrnec, kde ho necháme asi hodinu odpočívat. Těsto tence vytáhneme, pokropíme prochladlým rozpuštěným máslem a pak už postupujeme klasickým způsobem jako vždy u štrúdlů. Pečeme asi 40 minut.


7.   Smetanový štrúdl

Potřebujeme 

  • 50 dkg hladké mouky
  • 25 dkg ztuženého tuku
  • 25 dkg smetany na šlehání
  • jablka
  • rozinky
  • sušené švestky
  • lískové a vlašské ořechy
  • vanilkový cukr
  • vejce na potření
  • skořici
  • strouhanku

Jak na to 

Tuk nastrouháme, přidáme ušlehanou smetanu a hladkou mouku a uhněteme hladké těsto.

Rozdělíme je na dvě části, vyválíme placky, které posypeme strouhankou, strouhanými jablky, rozinkami, vypeckovanými sušenými švestkami, oběma druhy nasekaných ořechů a posypeme skořicí a vanilkovým cukrem.

Placky zavineme, přeložíme na vymaštěný plech a upečeme dozlatova.


8.   Škvarkový závin

Potřebujeme 

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g škvarků
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • mléko
  • prášek do pečiva
  • citronovou kůru
  • jablka
  • 50 g rozinek
  • 2 hřebíčky
  • skořici
  • strouhanku

Jak na to 

Škvarky rozemeleme a přidáme do mouky smíchané s polovinou prášku do pečiva. Dále přidáme vejce rozšlehané se špetkou soli, na prášek roztlučené hřebíčky, zalijeme 2 až 3 lžícemi mléka a vypracujeme tužší těsto.

Nejméně půl hodiny odpočinuté těsto rozválíme na obdélníkový plát, který posypeme strouhankou, poklademe jablky nakrájenými na tenké plátky, rozdělíme rozinky a zasypeme lžící mleté skořice.

Plát zavineme, položíme na pomaštěný plech a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme ve vyhřáté troubě 30-45 minut.


9.   Jahodový závin

Potřebujeme

·       250 g listového těsta

·       300 až 400 g jahod

·       100 g cukru

·       2 vejce

·       tuk

·       strouhanku

·       vanilkový cukr

Jak na to 

Na dvou lžících rozpuštěného másla dozlatova osmahneme strouhanku a necháme ji vychladnout. Potom ji smícháme s krystalovým cukrem, rozšlehaným vejcem a žloutkem.

Koupené listové těsto rozválíme na obdélníkový plát, který potřeme strouhankovou pastou.

Na celou plochu rozložíme omyté, osušené rozpůlené jahody (mohou být i mražené).

Závin svineme, potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme ve vyhřáté troubě na pomaštěném plechu nebo na pečicím papíru. Po vychladnutí závin posypeme vanilkovým cukrem.


10.                 Makový a ořechový závin

Potřebujeme 

  • 300 g polohrubé mouky
  • 15 g droždí
  • 40 g cukru
  • žloutek
  • 50 g tuku
  • hrníček vlažné vody

na náplň

  • 200 g mletého máku
  • 1,5 dl mléka
  • 50 g cukru
  • lžičku skořice
  • po hrsti rozinek a badyánu

Jak na to 

Ze surovin připravíme těsto, které necháme vykynout. Potom je vyválíme na obdélník a potřeme makovou náplní.

Mák spaříme teplým mlékem, přidáme cukr a ostatní přísady, dobře promícháme a necháme vychladnout. Podobně připravíme i náplň ořechovou.


11.                 Závin z podmáslí

Potřebujeme 

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 250 g hery
  • 2 dl podmáslí
  • sůl
  • jablka nebo jiné ovoce, mák či ořechy

Jak na to 

Ze surovin vypracujeme těsto a necháme je zabalené ve fólii nebo alobalu do druhého dne odpočinout v lednici. Rozválíme, naplníme jablky nebo jinou libovolnou ovocnou nádivkou a upečeme.


12.                 Hruškový závin se švestkami

Potřebujeme 

  • 0,5 kg listového těsta
  • 25 dkg mírně povařených hrušek
  • 25 dkg švestek přes noc namočených v rumu
  • 5 dkg rozinek
  • 5 dkg loupaných mandlí
  • 5 dkg cukru
  • 5 dkg fíků (můžeme vynechat)

Jak na to 

Těsto rozdělíme na dva díly a oba rozválíme. Na těsto klademe nakrájené hrušky a vypeckované nakrájené švestky. Posypeme rozsekanými mandlemi, rozinkami a jemně sekanými fíky.

Nakonec posypeme cukrem, stočíme dva štrúdly, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.


13.                 Slavnostní štrúdl

Potřebujeme 

  • 200 g lískového těsta
  • 4 jablka
  • lžíci citronové šťávy
  • lžíci vlašských ořechů
  • lžíci medu
  • 2 lžíce meruňkové marmelády
  • 3 lžíce moučkového cukru

Jak na to 

Jablka nakrájíme a okamžitě je pokapeme citronovou šťávou. Nasekané ořechy smícháme s medem a přimícháme jablka.

Rozválený plát těsta přeneseme na plech, doprostřed rozprostřeme jablkovou směs a stočíme do závinu.

Těsto shora nakrojíme rádýlkem.

Závin pečeme prudce asi 35 minut. Po upečení ho potřeme zahřátou meruňkovou marmeládou a pocukrujeme.¨


14.                 Perníkový štrúdl

Potřebujeme

  • 600 g hladké mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 4 lžíce medu
  • 3/4 sáčku prášku do pečiva
  • špetku perníkového koření
  • povidla
  • jádra vlašských ořechů

Jak na to 

Ze všech surovin (kromě povidel) vypracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout. Potom vyválíme na válu plát, potřeme jej povidly, poklademe půlkami ořechových jader a zabalíme jako štrůdl. Pečeme asi při 150 °C. Po upečení horký štrůdl potřeme žloutkem rozmíchaným s vlažnou vodou.


15.                 Barcelonský závin

Ze 4 bílků a 2 lžic cukru ušleháme tuhý sníh. Opatrně vmícháme 40 g mletých mandlí, 1 lžičku skořice, 4 lžíce kukuřičné mouky a prášek do pečiva.

Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a zvolna pečeme asi 10 minut až je povrch těsta pevný.

Necháme vychladnout a mezitím si připravíme směs z nastrouhaných jablek, lžičky skořice, 100 g cukru a 200 ml šlehačky.

Směs naneseme na těsto a zavineme. Povrch posypeme cukrem se skořicí.

Ve Španělsku se závin podává s hustou malinovou šťávou.


16.                 Italský závin

Potřebujeme

  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 5 dkg cukru moučky
  • 1,5 skleničky olivového oleje
  • špetku soli
  • vlažnou vodu dle potřeby
  • jablka
  • rozinky
  • piniové oříšky nebo pražené sekané mandle

Jak na to

Z mouky, cukru, oleje, soli a vody vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme tenoučkou placku, doprostřed položíme nastrouhaná jablka, rozinky a oříšky.

Zarolujeme závin, stočíme ho do tvaru podkovy, položíme na vymazaný plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě.


17.                 Vánoční štrúdl

Potřebujeme 

  • 370 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 zakysanou smetanu
  • sůl
  • jíšku ze sádla

Jak na to 

Z mouky, smetany a vejce vpracujeme hladké těsto. Ze sádla a hladké mouky si připravíme jíšku.

Těsto vyválíme, potřeme jíškou, srolujeme do rolády a na válu necháme půl hodiny odpočinout.

Poté těsto rozdělíme na tři díly, vyválíme, klasicky naplníme jablky a upečeme.


18.                 Makový kynutý závin

Potřebujeme 

  • 25 až 30 dkg hladké mouky
  • 11 dkg másla
  • 2 dkg kvasnic
  • 2 vejce
  • mléko
  • 2 dkg moučkového cukru
  • citrónovou kůru
  • 1/4 l máku

Jak na to

Máslo a cukr utřeme s jedním vejcem a jedním žloutkem a troškou citrónové kůry. Pak přidáme kvasnice vykynuté ve 4 lžících mléka oslazeného kostkou cukru.

Dále přimícháme nahřátou mouku, špetku soli a menší hrnek vlahého mléka, aby bylo těsto vláčné. Dobře je vypracujeme a necháme asi půl hodiny kynout.

Mezitím umeleme mák, přidáme k němu vlahé mléko, utřeme a přidáme ještě žloutek, citronovou kůru, 2 kusy tlučeného hřebíčku, trošku skořice, 2 lžíce rozpuštěného másla a cukr podle chuti.

Vykynuté těsto tence rozválíme na moukou posypané větší utěrce, pomažeme je připraveným mákem a stočíme do závinu.

Dáme na připravený plech a necháme ještě čtvrt hodiny dokynout. Navrch závin pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme mandlemi a pečeme asi třičtvrtě hodiny. Je to pochoutka.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA