Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Hronovská vepřová pečeně na zázvoru
Doba přípravy:40 min
Doba vaření:90 min
Počet porcí:4
Lehce pálivá chuť zázvoru, sladký med a vůně hřebíčku dodávají vepřovému masu exotický nádech. Že jste správně ve východních Čechách poznáte podle přílohy, kterou je poctivé dušené zelí a domácí bramborový knedlík. Časově náročnější přípravu vám bohatě vynahradí skvělý kulinářský zážitek!

Suroviny:
500 g vepřové kýty s kůží
200 g cibule
500 ml světlého piva
50 g mletého zázvoru
20 ks hřebíčku
100 g medu
sůl
1 lžíce hladké mouky

na knedlíky:
500 g vařených brambor
200 g hrubé mouky
150 g bramborového škrobu
1 vejce
sůl

na zelí:
500 g červeného hlávkového zelí
brusinkový kompot
sůl
cukr
ocet
1 velký nastrouhaný syrový
brambor
vývar

Postup:
Nařežeme kůži na vepřové kýtě a vetřeme do ní mletý zázvor. Do zářezů v kůži napícháme hřebíček, maso osolíme a potřeme medem. Vložíme do pekáčku na pokrájenou cibuli a podlijeme pivem. V mírně rozehřáté troubě pečeme doměkka, dokud maso nezíská zlatavé zabarvení. Šťávu vydusíme a zaprášíme moukou. Rozředíme ji pivem a vývarem a řádně provaříme. Můžeme přidat ještě trochu medu a mletého zázvoru.

Uvařené brambory propasírujeme, přidáme mouku, škrob, sůl, vejce. Zpracujeme těsto, které se nesmí lepit. Z něj tvarujeme malé kulaté knedlíčky o průměru asi 3 cm a vaříme v osolené vodě.

Pokrájené zelí orestujeme na sádle a cibuli, přidáme brusinkový kompot a zalijeme vývarem, dochutíme solí, cukrem, octem a zahustíme nastrouhaným syrovým bramborem.
Příloha:
bramborové knedlíky, červené zelí, vařené brambory, bramborové placky, bramboráčky, saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny


Husí drůbky na paprice

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:30 - 45 min
Počet porcí:4
Že je pečená husa vrcholem hodování o posvícení, je všeobecně známé. Lahůdkou jsou ale také husí drůbky, které si připravíte s jemnou paprikovou omáčkou. Vynikající budou s houskovým knedlíkem nebo bramborovými noky.

Suroviny:
400 g husích drůbků
2 cibule
100 ml smetany
2 lžíce sladké maďarské papriky
200 ml masového vývaru 100 g husího nebo vepřového sádla
100 g zakysané smetany
lžíce drceného kmínu
sůl



Postup:
Na sádle opečeme drobně nakrájenou cibulku. Když se zpění, přidáme nasolené husí drůbky, kmín a sladkou papriku, krátce opečeme. Vše podlijeme vývarem a dusíme do změknutí. Na závěr zjemníme smetanou a podle potřeby dosolíme a zredukujeme.


Kachna na medu a víně se zelím a bramborovým česnekovým knedlíkem

Doba přípravy:30 min, na marinování kachny 1 den
Doba vaření:2–3 hod
Počet porcí:4
Budete-li si chtít pochutnat na české klasice, dozlatova upečená kachna na medu je určitě ta správná volba. A když si jako přílohu připravíte dušené červené zelí a bramborové česnekové knedlíky, budou hosté vaše kuchařské umění ještě dlouho vynášet do nebes…

Suroviny:
1 kachna
100 g soli
2 špetky kmínu
300 ml červeného vína
200 ml vody
100 g medu

Dušené červené zelí
1 malá hlávka červeného zelí
100 g cibule
200 g jablek
50 g sušených švestek
50 ml octa
100 g krystalového cukru
2 lžíce sádla
sůl bramborové česnekové knedlíky
400 g ve slupce vařených brambor
100 g hrubé mouky
1 vejce
2–3 stroužky česneku
50 g uzeného špeku
dlaň majoránky
sůl
pepř

Postup:
Očištěnou kachnu osolíme (sůl důkladně vetřeme do masa), ochutíme kmínem a přelijeme medem. Vložíme do pekáče, podlijeme červeným vínem, vodou a necháme nejlépe přes noc odležet. Vložíme do trouby a pečeme na 200 °C cca 20 minut, poté přiklopíme a pečeme asi 2 hodiny na 165 °C. V průběhu pečení maso přeléváme a případně podléváme podle chuti vodou nebo vínem, ke konci pečení odklopíme a dopečeme zlatavou kůrčičku.

Dušené červené zelí
Na sádle zesklovatělou cibulku přidáme červené zelí pokrájené na nudličky, přisypeme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme pokrájené sušené švestky, podlijeme vodou, octem a necháme asi 20 minut dusit pod pokličkou. Před dokončením přidáme nastrouhaná jablka, krátce podusíme a dochutíme solí, případně cukrem nebo octem.

Bramborové česnekové knedlíky
Brambory oloupeme a nastrouháme, přidáme mouku, vejce, prolisovaný česnek, majoránku, lehce orestovaný špek, sůl a pepř. Těsto důkladně a rychle propracujeme (pozor, bramborové těsto rychle řídne), vytvoříme válečky, které vaříme 15–20 minut v osolené vodě nebo lépe v páře.


Křenová omáčka se šunkou od kosti

Doba přípravy:15 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4-6
Stýská se vám po maminčiných omáčkách? S tímto receptem získáte klíč k jejich snadné přípravě. V naší variantě si do omáčky nastrouháme křen, ale stejně tak do ní můžete přidat kopr, okurky nebo houby a rychle si uvařit to, na co zrovna máte chuť.

Suroviny:
150 g másla
3 střední cibule
80 g hladké mouky
800 ml masového vývaru
200 ml smetany sůl
mletý bílý pepř
100 g čerstvého křenu
600 g šunky od kosti vcelku

Postup:
Máslo přepustíme, orestujeme na něm najemno krájenou cibuli, necháme zesklovatět, zaprášíme moukou a orestujeme na světlou jíšku. Za stálého míchání zalijeme vývarem, provaříme 20 minut, osolíme a ochutíme bílým pepřem, zjemníme smetanou, krátce povaříme. Do hotového bešamelu přidáme nastrouhaný křen a přelijeme přes plátky teplé šunky.


Škubánky s mlékem a mákem
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:45 min
Počet porcí:4
Příprava pokrmu proslulého natolik, že po něm dostal jméno pejsek v oblíbeném českém večerníčku, není žádná věda. V jednom hrnci povaříte brambory a vytvoříte husté těstíčko, ze kterého budete škubat nočky. Dáváte-li přednost slaným jídlům, nahraďte cukr sýrem a máslo rozškvařenou slaninou.

Speciality:
500 g brambor
200 g hrubé mouky
sůl
400 g mléka
200 g mletého máku
cukr moučka
200 g másla

Postup:
Brambory dáme vařit do lehce osolené vody. Po uvaření je téměř scedíme, ale ponecháme v nich asi 4 cm vody. Zasypeme hrubou moukou a vařečkou propícháme v mouce otvory, aby mohla vycházet pára. Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme na mírném ohni, dokud se voda nevyvaří. Poté důkladně prošťoucháme.
Vznikne lepkavá hmota z níž velkou lžící, namáčenou do horkého mléka, aby se nechytala, tvarujeme noky. Vkládáme je do talíře s horkým mlékem, sypeme mákem s cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem.


Východočeské smaženky

Doba přípravy:120 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:10
Pěstování brambor se v podhůří dařilo, a tak nemohou chybět ani v dalším tradičním receptu z této oblasti. Do sladké pochoutky kromě zemských jablíček patří také ta obyčejná, nejlépe z vlastní zahrádky. Po rozplývajících se šátečcích se určitě zapráší dřív, než stihnete dosmažit poslední z nich!

Suroviny:
1 kg ve slupce vařených brambor
400 g hrubé mouky
1 vejce
5 jablek
cukr moučka
skořice
olej
sůl

Postup:
Z oloupaných a prolisovaných studených brambor, mouky, vejce a soli připravíme vláčné bramborové těsto, ze kterého tvoříme čtverečky. Plníme je nastrouhanými jablky, které sypeme cukrem se skořicí. Každý čtvereček těsta přehneme a spojíme, abychom vytvořili šáteček. Připravené šátečky smažíme v rozpáleném oleji. Na závěr ještě posypeme skořicovým cukrem.













Speciality regionu Vysočina


Bílé fazole nakyselo 

Doba přípravy:10 min a 1 den na namáčení fazolí
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4

Fazole díky vitamínům a stopovým prvkům prospívají našemu zdraví, v oblíbené variaci na kyselo ještě navíc výborně chutnají. Podáváme se smaženými cibulovými kroužky a sázeným vejcem. Dobrou chuť!

Suroviny:
400 g bílých fazolí
100 g mrkve
100 g petržele
100 g celeru
1 cibule
3 stroužky česneku
4 bobkové listy
snítka tymiánu 1 malá brambora
20 g másla
mletý pepř
sůl
trochu vinného nebo jablečného octa
1 velká cibule
olej na smažení
4 vejce

Postup:
Opláchnuté bílé fazole necháme 24 hodin namočené, poté dáme pozvolna vařit s očištěnou a na větší kusy nakrájenou zeleninou, bobkovým listem a tymiánem. Až budou fazole téměř měkké, nastrouháme do nich bramboru, která nám vše pěkně zahustí a provaříme alespoň 5 minut. Na závěr zjemníme máslem, ochutíme pepřem, solí a octem.

Cibuli nakrájíme na půlkolečka a osmažíme v oleji dozlatova, vyjmeme a necháme okapat na papírovém ubrousku a ozdobíme. Podáváme se sázeným vejcem.


Bramborák s uzeným masem

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:4

Recept na tuhle výtečnou placku najdete ve více oblastech. Nikdy v ní nechybí brambory, majoránka a česnek, další přidané suroviny a jejich množství se však liší snad domácnost od domácnosti. Někde se místo smažení na pánvi dokonce peče v troubě. Nejlepší je každopádně ještě teplý!

Suroviny:
300-400 g syrových brambor
150-200 g vařených brambor
150g uzeného masa (plec)
2 vejce
100 g polohrubé mouky
drcený pepř
majoránka
kmín
sůl
sádlo nebo olej

Postup:
Syrové oškrábané brambory spolu s vařenými brambory najemno nastrouháme do mísy. Přidáme vařené uzené maso nakrájené na kostičky, vejce a mouku. Osolíme, okořeníme a důkladně promícháme. Poté v menších dávkách lijeme na pánev s horkým sádlem či olejem. Opékáme dozlatova z obou stran.


Bramborové placky s kapustovým ragú

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4

Dozlatova usmažené bramborové placičky si v tomto receptu doplníme kapustovým ragú připraveným z hub, špeku a smetany.

Suroviny:
Bramborové placky
800 g vařených oloupaných brambor
200 g hrubé mouky
2 vejce
sůl
sádlo nebo olej na smažení Kapustové ragú
500 g kapusty
100 g špeku
200 g hub
100 ml smetany
sůl

Postup:
Brambory nastrouháme, spolu s ostatními ingrediencemi vypracujeme tužší těsto. Z těsta vyválíme 1 cm vysokou placku (podsypáváme moukou), ze které hrnečkem vykrajujeme kolečka a na sádle je z obou stran opékáme dozlatova.

Kapustové ragú - kapustu opečeme na sádle společně s houbami a špekem, zalijeme smetanou a lehce povaříme, až se nám část smetany vyvaří. Podle potřeby ragú dochutíme solí.




Bramborové vdolky s jablky

Doba přípravy:50 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:8

Díky jablečné náplni bude tento moučník vláčný druhý i třetí den. Místo jablkových povidel si můžete připravit hrušková, v obojím případě ale nezapomeňte vdolečky osvěžit zakysanou smetanou.

Suroviny:
vdolky
350 g polohrubé mouky
350 g hladké mouky
350 g vařených brambor ve slupce
1 vejce
1 kostka čerstvého droždí
250 ml mléka
125 g cukru krupice
30 g rostlinného tuku sůl

jablková povidla
800 g jablek
200 g cukru krupice
300 ml vody
40 ml rumu
50 g rozinek
250 ml zakysané smetany

Postup:
Droždí rozmícháme se lžící krystalového cukru na kašičku, zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme trochou mouky. Přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo na cca 20 minut. Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme obě mouky, vejce, cukr, sůl a vykynutý kvásek, vše společně propracujeme v hladké těsto, ze kterého tvarujeme malé bochánky. Ty klademe na plech s pečicím papírem a necháme ještě asi 15 minut pod utěrkou kynout. Potřeme tukem a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Ihned po upečení potřeme ještě jednou tukem.

Jablková povidla - jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na drobnější kostky. V pánvi rozpustíme cukr na karamel, zalijeme vodou a rumem a vzniklou směs povaříme. Přidáme jablka a rozinky, vše cca 20 minut společně podusíme, až se voda vyvaří a jablka mají povidlovou konzistenci. Jablka necháme vychladnout a podáváme s vdolky a kysanou smetanou.










Česnečka s kroupami

Doba přípravy:5 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4

Po probdělé noci jistě oceníte rychlou a snadnou přípravu této osvědčené medicíny na těžká rána. Polévka s blahodárnými účinky česneku díky kroupám rovněž zasytí. Vše potřebné určitě najdete v každé domácnosti, a tak už zbývá jen pustit se do vaření. Nedoporučuje se pouze zamilovaným a vampýrům.

Suroviny:
80 g krup
2 lžíce sádla
1 malá cibule
800 ml vody nebo vývaru z vepřových kostí
min. 3 stroužky česneku
mletý pepř
majoránka
drcený kmín
zázvor
sůl
petrželka nebo libeček

Postup:
Propláchnuté kroupy vložíme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. V kastrolu na sádle zlehka osmahneme najemno nakrájenou cibuli, ke které přidáme česnek utřený se solí, majoránku, kmín a zázvor. Nakonec vložíme uvařené kroupy, zalijeme vodou nebo vývarem z vepřových kostí a povaříme. Před podáváním posypeme nasekanou petrželovou natí či libečkem. K této polévce se výborně hodí čerstvý chléb.


Domácí perník

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:40 min
Počet porcí:1 plech

Přidali byste do perníku pepř? Nejspíš si zaťukáte na čelo a zeptáte se, odkud jsme s takovým nesmyslem přišli. Do sladké dobroty, která se dává z lásky, přece nic pálivého nepatří! Tentokrát tedy černé koření vynecháme, ale původní receptura jej opravdu obsahovala a voňavé pečivo po něm dokonce získalo jméno.

Suroviny:
2-3 vejce
2 lžíce másla
2 lžíce cukru
asi 200 g medu
500 g polohrubé mouky
1 balíček perníkového koření
50-80 g ořechových jader
tuk na vymazání pekáče
mouka na vysypání

Postup:
Do mísy vložíme žloutky, máslo, cukr a vše společně třeme do pěny. Poté vlijeme nahřátý med. Zvolna vmícháme směs mouky, perníkového koření a strouhaných ořechů. Zamícháme a zlehčíme sněhem z bílků.
Těsto vložíme do tukem vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Zvolna pečeme ve středně vyhřáté troubě.


Fazolové lusky dušené na slanině

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:2

Fazole se do Evropy dostaly před pár stoletími z Nového světa a rychle u nás zdomácněly. Náš tip na rychlou a chutnou večeři jsou zelené lusky se slaninou. Zvládnete ji připravit za pár minut na jedné pánvi a tak navíc ušetříte čas při mytí nádobí. Co s načatým večerem vám už určitě radit nemusíme!

Suroviny:
500 g sterilovaných fazolových lusků
50 g másla
pepř mletý
80 g osmahnuté slaniny

Postup:
Z fazolových lusků slijeme nálev a překrájíme je na větší kousky. Prohřejeme v másle, opepříme.
Při podávání jednotlivé porce sypeme drobně nakrájenou a dorůžova osmahnutou slaninou.


Hovězí maso na zázvoru

Doba přípravy:30 min
Doba vaření:120 min nebo 20 min na minutku
Počet porcí:4

Voňavá pochoutka z červeného masa stojí za hřích! Pikantní pečeně se zázvorem je výborná s bramborovým knedlíkem.

Suroviny:
800 g hovězí zadní nebo na minutku nízký roštěnec
8 stroužků česneku
zázvor hladká mouka
hovězí vývar a bílé víno na podlití
máslo na zjemnění



Postup:
Hovězí maso nakrájíme na plátky, naklepeme, prošpikujeme a potřeme česnekem, zázvorem a solí. Maso obalíme v mouce, po obou stranách opečeme, pak podlijeme a dusíme do změknutí. Vypečenou šťávu chvilku povaříme tak, aby se nám odvařila část vody a zjemníme ji máslem.


Jihlavská kyselka

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4–6

Klasickou zelnou polévku si na Horácku zjemnili podmáslím. Je dobře, že nezůstala jen na stránkách babiččina receptáře, chutná totiž výborně!

Suroviny:
1 l podmáslí
0,5 l zeleninového vývaru
50 dkg brambor
6 dkg másla 4 dkg hladké mouky
2–3 vejce
sůl
kmín

Postup:
Oškrábané a na kostičky nakrájené brambory zalijeme vroucí vodou, osolíme, a když změknou, zahustíme vývar jíškou připravenou z poloviny másla a mouky a přidáme podmáslí. Za stálého míchání polévku povaříme, okořeníme ji kmínem, přidáme druhou polovinu čerstvého másla a nakonec do polévky rozklepneme vejce. Chvíli povaříme mírným varem a podáváme.


Naháč z Vysočiny

Doba přípravy:30 min
Doba vaření:60 min
Počet porcí:4
Pod lechtivým názvem se skrývá vepřový závitek, který je překvapivě plněný opět vepřovým masem, pro změnu ovšem pomletým. Nemusíte se ale obávat, že by chuť tohoto pokrmu byla nudná či snad dokonce „nahatá". Smetana s kořením v nádivce se o báječný gastronomický zážitek zaručeně postará!

Suroviny:
600 g vepřové kýty
200 g vepřové plece
100 ml smetany
kmín sladká paprika
sůl
60 g vepřového sádla
200 ml vývaru

Postup:
Vepřovou kýtu otřeme vlhkým ubrouskem, přes vlákno ji nakrájíme na 4 tenké plátky, které dobře naklepeme a osolíme. Vepřovou plec společně s kmínem pomeleme na strojku, osolíme, přidáme mletou papriku, smetanu a dobře promícháme. Nádivku rozdělíme na osm dílů. Na připravené plátky kýty dáme vždy dvě dávky náplně, které klademe co nejblíže k okrajům tak, abychom je mohli dobře stočit proti sobě ke středu plátku. Takto připravené „naháče" vložíme do sádlem vymazané nádoby těsně vedle sebe, aby při pečení zůstal zachován jejich tvar. V rozpálené troubě zapékáme asi 5 minut při 250 °C, potom zmírníme na 180 °C, maso podlijeme vývarem a pečeme dozlatova. V průběhu pečení maso obrátíme. Průběžně poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.

Příloha:
vařené brambory, bramborové placky, bramboráčky, bramborové knedlíky, saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny



Speciality regionu Jižní Morava




Boží milosti

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:20 min

K oslavám masopustu patří nejen maso, víno a pálenka, ale také sladkosti. I ty ovšem musí být pěkně omaštěné a oslazené, stejně jako jsou boží milosti v našem receptu.

Suroviny:
250 g hladké mouky
2 žloutky
1 lžíce práškového cukru
200 g tuku na smažení trochu mléka
špetka prášku do pečiva
sůl

Postup:
Zpracujeme mouku se žloutky, špetkou soli, s práškem do pečiva a cukrem. Podle tuhosti těsta můžeme přidat trochu mléka. Podle potřeby zasypáváme moukou a těsto propracováváme, až je hladké a nelepivé. Necháme asi hodinu v chladu odpočinout. Na vále vyválíme tenkou placku, nakrájíme rádýlkem čtverečky nebo trojhránky a smažíme v rozpáleném tuku. Necháme okapat, pocukrujeme a podáváme.






Bramborové placky s povidly a s mákem neboli patenty

Doba přípravy:1 hod
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4 – 6

Na obyčejných plotnách starých kamen mnohdy vznikaly zázraky. Ještě že nám v našich moderních kuchyních zůstaly alespoň recepty, s nimiž si můžeme připomenout takové pochoutky, jako jsou křupavé bramborové placky plněné povidly.

Suroviny:
800 g den předem uvařených a oloupaných brambor
300 – 400 g hladké mouky, podle škrobnatosti brambor
2 vejce
100 g vepřového škvařeného sádla
200 g švestkových povidel (voda nebo rum na případné rozředění) 100 g mletého máku
50 g moučkového cukru
sůl
hladká mouka na podsypávání

Postup:
Brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto, z něhož vytvarujeme šišky. Ty rozdělíme na stejně velké části, ručně vypracujeme placičky a ty vyválíme jako tenké placky. Ihned pečeme nasucho na rozpálené teflonové pánvi nebo plotně z obou stran, až se na nich dělají puchýřky. Jakmile je sundáme z pánve, potřeme rozpuštěným horkým sádlem, namažeme švestkovými povidly (pokud jsou hustá a nejdou rozetřít, zřeďte je vlažnou vodou nebo kapkou rumu) a posypeme jemně umletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Placky můžeme zabalit jako palačinky nebo podle krajových zvyklostí přeložit dvakrát na půl, takže vznikne tvar taštičky.


Chřest se šunkou a širokými nudlemi

Doba přípravy:15 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4

Do vázy nebo na talíř? Latinský název asparagus officinalis sice k takové otázce možná svádí, my však dáváme jasnou odpověď: na talíř! Chřest obecný oceňují labužníci natolik, že mu odedávna přezdívají král zeleniny. Než se pustíte do složitější úpravy chřestu, zkuste tu úplně nejjednodušší variantu.

Suroviny:
700 g čerstvého chřestu
100 g másla
400 g vařené šunky
400 g širokých nudlí
lžička oleje mletý bílý pepř
nové koření
bobkový list
sůl

Postup:
Čerstvý chřest oloupeme a na skus uvaříme ve slané vodě, do níž přidáme divoké koření. Vaječné nudle uvaříme ve slané vodě s přidáním oleje. Uvařenou šunku nakrájíme na jemné nudličky a krátce osmahneme na pánvi s máslem. Tuto smaženou směs dáme na okapané uvařené nudle, přidáme chřest a polijeme zbytkem rozehřátého másla.


Čočkový prejt s jáhly
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:60 min
Počet porcí:4-6

Naši předkové neznali potravinové doplňky ani detoxikační kúry a přesto neměli trávicí potíže jako řada z nás. Velkou zásluhou na tom měl jejich jídelníček, který obsahoval hodně luštěnin a obilovin. Zkuste to jako oni a ochutnejte lahodnou směs oblíbené čočky s méně obvyklými jáhly.

Suroviny:
200 g čočky
200 g jáhel
1 velká cibule
100 g sádla, nejlépe husího mletý pepř
sůl
majoránka
drcený kmín

Postup:
Čočku důkladně propláchneme a na několik hodin namočíme do studené vody. Poté ji uvaříme do poloměkka a přidáme k ní přebrané, dvakrát vařící vodou spařené jáhly. Společně dovaříme doměkka. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle a vmícháme ji s prolisovaným česnekem, mletým pepřem, drceným kmínem a solí do směsi čočky a jáhel. Dobře promícháme. Pekáček vymastíme sádlem, naplníme připraveným prejtem a ve vyhřáté troubě zapečeme asi 25 minut při 180 °C.

Příloha:
chléb nebo bílé pečivo, nakládaná zelenina


Králík na smetaně (od Tonky)

Doba přípravy:6-8 hod
Doba vaření:90 min
Počet porcí:4

Divocí králíci jsou dnes v naší přírodě k vidění spíš vzácně, a tak si pro tento recept vystačíte s jeho domácím příbuzným. Když k němu přidáte to správné koření, bude výsledek neméně skvělý. A protože jsme na Moravě, nemůže v lahodné smetanové omáčce chybět trochu vína.

Suroviny:
600-800 g králičího zadku
100-120 g libové slaniny
100 ml bílého vína
200 ml smetany
100 g kořenové zeleniny
1 malá cibule
1/2 lžičky rajského protlaku
hořčice
sůl
mleté divoké koření

Postup:
Králičí maso rozdělíme na 50-70 g velké dílky. Protáhneme jimi část proužků slaniny, obalených v mletém divokém koření. Potřeme směsí ze soli, hořčice, rajského protlaku a části vína. Necháme 6-8 hodin odležet.
Poté na zbytku slaniny zlehka osmahneme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Přidáme odleželé maso. Zastříkneme vínem a zvolna dusíme doměkka. Na závěr přilijeme smetanu. Maso vyjmeme. Omáčku se zeleninou nezahušťujeme, ale prolisujeme nebo rozmixujeme.

Příloha:
houskový knedlík


Králík s nádivkou

Doba přípravy:30 min
Doba vaření:60 min
Počet porcí:4

Pečínka je sice výborná, ale těch kalorií… U králičího masa se výčitek bát nemusíte, a pokud si jej naplníte jemnou nádivkou z vajec a žemlí, ještě si skvěle pochutnáte.

Suroviny:
králík
1 cibule
400 g slaniny
1 lžíce tuku
300 ml vývaru
100 ml vína
4 stroužky česneku nádivka
3 vejce
3 žemle v mléce
5 dkg másla
zelená petržel
sůl
muškátový květ
pepř

Postup:
Maso z králíka nakrájíme na díly a prošpikujeme slaninou, osolíme a orestujeme na tuku, poté přidáme nahrubo krájenou slaninu, česnek a cibuli. Opečeme tak, aby králík získal zlatohnědou barvu, podlijeme vývarem a vínem a dusíme do změknutí.
Na nádivku umícháme vejce s kouskem másla, přidáme housky rozmočené v mléce, sekanou zelenou petržel, muškátový květ, pepř a sůl. Nádivku rozetřeme do vymaštěné formy, nahoře potřeme máslem a dáme zapéci dozlatova.


Moravská cibulačka s uzeným masem

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4

Také jste slyšeli, že cibulová polévka pochází z Francie? Kdo ví. Možná její recepturu zanechal švarné moravské hospodyňce některý z Napoleonových vojáků, když táhnul z bitvy u Slavkova. A možná, že si tenhle jednoduchý pokrm vymysleli místní už dávno předtím. Důležité je, že chutná pořád stejně dobře!

Suroviny:
800 g vývaru
100 g bílého vína
150 g cibule
80 g oleje

5g čerstvého pepře
80 g uzeného masa
10 g pažitky

Postup:
Na oleji orestujeme na klínky nakrájenou cibuli. Přidáme čerstvý pepř a zalejeme vínem a vývarem. Krátce povaříme. Při servírování do polévky přidáme orestované nakrájené uzené maso a nasekanou pažitku.


Moravský vrabec
Doba přípravy:2 hod (včetně marinování)
Doba vaření:60 min
Počet porcí:4-6

Jsou jídla tak spjaté s národní kuchyní, že ani není možné překládat doslova jejich název do jiných jazyků. Moravský vrabec by sice mohl být překladatelský oříšek, ale jednotlivé ingredience hovoří jasně: pečené vepřové maso, kysané zelí a bramborový knedlík. Prostě moravská pochoutka.

Suroviny:
600 g vepřové plece
česnek
3 cibule
pepř
sůl ocet
500 g kysaného zelí
olej
1 brambora
kmín
Postup:
Vepřovou plec nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme, smícháme s plátky česneku a kmínem a necháme asi 2 hodiny odležet v chladu. Do pekáčku dáme nakrájenou cibuli a připravené maso. Zprudka opečeme v pekáčku, zalijeme šálkem vody a dáme do trouby péct. Pečeme asi hodinu do změknutí, za občasného podlévání výpekem.

Kysané zelí slijeme a rozkrájíme. Na pánvi orestujeme cibuli a necháme zesklovatět, poté přidáme zelí. Bramboru oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, zahustíme zelí a ještě chvíli dusíme. Nakonec přidáme ocet a sůl podle chuti. Podáváme s bramborovým knedlíkem.


Pečená hodová husa

Doba přípravy:15 min
Doba vaření:180 min
Počet porcí:4 – 6

Podzimní plískanice jsou zapomenuty. Slaví se moravské hody a v troubě voní pečínka. Tož přijeďte a na pár dnů přestaňte počítat kalorie. Pečené huse s knedlíky a zelím se totiž opravdu nedá odolat…

Suroviny:
1 husa
sůl
kmín

Postup:
Vykuchanou husu uvnitř i na povrchu osolíme, okmínujeme a dáme do pekáče. Trochu ji podlijeme vodou, dáme péci prsy do pekáče a často podléváme. Pečeme, až husa zčervená. Je-li tučná, propícháme ji vidličkou, pak ji vyndáme, všechno sádlo sebereme, husu vložíme obrácenou stranou do pekáče, podlijeme horkou vodou a upečeme do červena. K huse se hodí zelí, knedlíky, ale i brambory. Velmi chutná je husa, peče-li se na hlubokém kamenném pekáči.


Škvarkové pagáčky

Doba přípravy:30 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4–6

Škvarkové pagáčky se kdysi připravovaly stejně běžně jako chleba. Jemné pečivo ve spojení s vydatnými škvarky zasytilo při práci a navíc skvěle chutnalo. Upečte je někdy přátelům a uvidíte, že se po nich jen zapráší!

Suroviny:
75 dkg hladké mouky
3/8 l mléka
droždí
2 vejce
sůl

Postup:
Na mísu dáme mouku, přilijeme mléko s droždím. Rozkvedláme žloutek, osolíme a je-li těsto husté, přidáme ještě mléko. Necháme nakynout, nakynuté rozválíme, potřeme umletými a smíchanými škvarky. Složíme jako máslové těsto – 3krát proválíme, počtvrté rádlujeme čtverečky. Potřeme vejcem a na pomaštěném plechu rychle upečeme.


Smažený chřest

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:15 min
Počet porcí:4

„Pusťte chřest do své kuchyně!“ vyzýváme všechny tímto jednoduchým receptem. Chřest se na českých talířích neobjevuje příliš často, přitom jde o lahůdku, která se pyšní širokou škálou zdraví prospěšných látek.

Suroviny:
500 g chřestu
2/3 vody na uvaření
1/3 bílého vína
sůl 2 vejce
10 dkg mouky
10 dkg strouhanky
olej

Postup:
Čistý a ve slané vodě s vínem uvařený chřest důkladně scedíme. Obalíme v mouce, vajíčku a strouhance a smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovou kaší a přepuštěným máslem nebo listy salátu.


Svatební koláčky

Doba přípravy:120 min
Doba vaření:25 min
Počet porcí:Z jedné dávky je asi 110 koláčků podle velikosti

Pečení svatebních koláčků je obřad sám o sobě. Už jen proto, že je musíte připravovat nejméně ve dvou. Jakmile se trouba rozpeče, je třeba do ní sázet jeden plech koláčků za druhým. Za titěrnou práci vás odmění zlatavé cukroví, které nesmí chybět na žádné moravské veselce.

Suroviny:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1 dcl mléka
1 lžíce cukru
150 g másla 150 g sádla
1 droždí
2 vejce
1 kůra citronu
povidla

Postup:
Vše smícháme, podle potřeby přidáme mouku, aby se těsto nelepilo. Těsto necháme 15 minut odpočinout. Zatím si připravíme náplň tvarohovou, makovou nebo ořechovou. Uděláme si posypku a rozšleháme 2 vejce s trochou mléka. Děláme malé kuličky asi o průměru 2 cm, roztáhneme, plníme náplní, máčíme ve vejci s mlékem a v posypce, dáme na plech. Prstem uděláme malý důlek na povidla. Pečeme asi 30 min..


Sváteční dvojctihodné koláčky

Doba přípravy:120 min
Doba vaření:25 min
Počet porcí:20-25 ks

Jak název napovídá, tyhle koláčky si zaslouží úctu každého jedlíka hned dvakrát. Poprvé, když se zakousne do povidel trůnících nahoře v důlku. Podruhé, když se mu na jazyku rozplyne tvarohová náplň. Máte-li rádi změnu, vyzkoušejte místo ní třeba makovou či ořechovou.

Suroviny:
500 g polohrubé mouky
25 g droždí
1 vejce
2 vaječné žloutky
250 ml mléka
100 g cukru
150 g másla
citronová kůra
vanilkový cukr
sůl
mouka na vyválení
Rozpis na 1. náplň:
200 g tvarohu
80 g cukru
1 vaječný žloutek
50 g rozinek

Rozpis na 2. náplň:
asi 500 g švestkových povidel
50 g loupaných mandlí
rum
1 vaječný žloutek
1-3 lžíce mléka

Postup:
Do mísy přesejeme mouku, do které uděláme důlek. Vložíme rozdrobené droždí, cukr a zalijeme částí vlažného mléka. Dáme na teplé místo lehce nakynout. Poté přidáme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a zbytek vlažného mléka. Dobře vymícháme a opět dáme na teplé místo dostatečně vykynout.

Připravíme si tvarohovou náplň smícháním tvarohu, cukru, žloutku a rozinek.

Z kynutého těsta připravíme asi 20-25 dílků, které naplníme tvarohovou náplní. Těsto zakulatíme a vyskládáme na pečicí plech.

Po krátkém nakynutí bochánky uprostřed stiskneme a důlek vyplníme druhou náplní z povidel dochucených rumem. Nahoru položíme mandli. Těsto okolo potřeme rozmíchaným žloutkem s mlékem.

Plech vložíme do vyhřáté trouby a koláčky dozlatova upečeme. Náplně do koláčků můžeme střídat, například s makovou či ořechovou.


Uzený pstruh s koprovým dresingem

Doba přípravy:15 min
Počet porcí:1-2

Uzeného pstruha v žádné bystřině neulovíte, ale v rybářské speciálce nebo ve větším obchodě jej seženete bez problémů. Vypravit se pro něj se určitě vyplatí, neboť na lehký, zdravý a přitom chutný pokrm bude váš žaludek ještě dlouho vděčně vzpomínat. Jen pozor na kosti!

Suroviny:
1 uzený pstruh o hmotnosti cca 400 g
200 ml zakysané smetany
šťáva z poloviny citrónu
několik snítek čerstvého kopru
mletý pepř
sůl

Postup:
V zakysané smetaně rozmícháme citrónovou šťávu a nadrobno nakrájený čerstvý kopr. Dochutíme solí a mletým pepřem. Na talíř poskládáme úhledné řezy z uzeného pstruha a přelijeme je koprovým dresinkem. Podáváme vychlazené.

Příloha:
chléb, bílé pečivo, zeleninové saláty


Vepřová panenka plněná sušenými švestkami s bylinkovými brambory

Doba přípravy:30 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4

Šťavnaté maso, které lze připravit na mnoho způsobů? Kdo říká „vepřová panenka“, hádá správně. V tomto receptu si k jemnému masu přidáme ještě marinované švestky a ořechy a rozehrajeme tak neodolatelnou symfonii chutí a vůní...

Suroviny:
4 ks vepřové panenky po 150 – 200 g
10 sušených švestek bez pecek marinovaných ve vinné pálence
4 lžíce švestkových povidel
olivový olej
hřebíček
4 lžíce sekaných vlašských nebo lískových oříšků
sůl bylinkové brambory
250 ml zakysané smetany
hrst čerstvých bylinek
sůl
4 větší brambory uvařené ve slupce
máslo

Postup:
Švestky, které jsme nejlépe přes noc naložili do vinné pálenky, nakrájíme na tenké nudličky a smícháme s povidly, olivovým olejem, kořením a oříšky. Do panenky prořízneme kapsy a plníme je připravenou směsí. Vrchní část masa potřeme olejem a necháme chvíli odležet, poté ji prudce opečeme. Smetanu smícháme se směsí bylinek a soli a uložíme do lednice. Oloupané brambory (nebo noky) orestujeme na pánvi s trochou másla, osolíme. Na závěr přidáme nakrájené bylinky, smícháme a můžeme podávat se smetanou.



 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA