Jdi na obsah Jdi na menu
 


Od Evičky z Jeseníku Husičky I

NALOŽENÁ HUSA S T

ŘENÝM KNEDLÍKEM A ZELÍM

Ingredience:

1 husa,

1 celer,

1 petržel,

2 mrkve,

celý pep

nové ko

ř,ření,

l,

bobkový list,

kmín,

200 g strouhanky,

750 g jablek,

500 ml

500 ml suchého

ebíček,černého piva,červeného vína.

200 g anglické slaniny,

500 g housky,

200 g másla,

4 vejce,

500 ml mléka,

300 g hrubé mouky,

100 g strouhanky

Zelí:

1 kg

2 brambory,

5 stroužk

cukr, ocet, s

Postup:

ený knedlík:červeného zelí,ů česneku,ůl.

Husu naporcujeme na menší kousky. Na dno peká

posypeme ko

Tento postup opakujeme až do napln

Zalijeme slabým nálevem z piva a octa, husu zatížíme a necháme 1 až 2 dny odležet.

Ko

a vínem a za podlévání dusíme do polom

Poté husu p

posypeme strouhankou a kmínem a pe

če dáme pokrájenou cibuli, na ni položíme husu,řením.ění nádoby.řenovou zeleninu orestujeme na sádle, přidáme maso, zalijeme náleveměkka.řeložíme na pekáč, obložíme ji pokrájenými jablky, přidáme propasírovanou zeleninu a šťávu,čeme dozlatova.

ený knedlík:

Nakrájenou slaninu rozpustíme v kastr

a necháme vychladnout.

Rozšleháme máslo se solí, p

prochladlou housku.

Vypracujeme t

a va

Uva

ůlku, přidáme nakrájenou housku, lehce opečemeřidáme 2 celá vejce a 2 žloutky, mléko, mouku, sníh ze dvou bílků a nakonecěsto a knedlíky vložíme do vymaštěného ubrousku, zavážemeříme 45 minut ve vařící vodě.řený knedlík nakrájíme nití a pokapeme rozpuštěným máslem.

3

Zelí:

Zelí pokrájíme na nudli

čky, spaříme, dáme do kastrůlku, přidáme nastrouhaná jablka, brambory a

č

esnek. Povaříme a nakonec dochutíme.

HUSA NADÍVANÁ UZENÝM KOLENEM

Dnešní husa je hubený pták, proto p

Ingredience:

řipravte husu plnou masa - prostě ho nacpete dovnitř!

1 v

1 uzené koleno (velké tak, aby se vešlo do husy)

2 lži

2–3 stroužky

1 jablko, rozp

1 cibule, oloupaná

ětší husa (cca 3 kg)čky drceného + 2 lžičky celého kmínučesneku, drcenéhoůlené

l a pepř

100 g másla nebo sádla

150 ml medu

Postup:

edehřejte troubu na 170 °C.

Husu osolte, opep

Do husy vložte jablko, cibuli a koleno (pokud se dovnit

Položte husu do peká

hodinu.

Pak husu obra

Poté ji odklopte, p

pr

ži na uzeném kolenu nařežte na kostičky, vmasírujte do nich česnek, sůl, pepř a drcený kmín.řete a posypte lžičkou celého kmínu zvenku i zevnitř.ř nechce vejít, můžete ho vykostit).če prsíčky dolů, podlijte trochou vody, přidejte máslo či sádlo a přiklopené pečte asiťte a pečte další půlhodinu.řelijte výpekem, potřete medem, posypte zbytkem kmínu a další hodinu, zaůběžného podlévání, pečte dozlatova.

ed podáváním koleno vyjměte a servírujte nakrájené na plátky, husu klasicky naporcujte.

4

HUSA S JABLKY NA ZELÍ

Ingredience:

1 husa,

1 hlávka zelí (1 kg),

3 jablka,

3 brambory,

1 cibule,

2 lžíce octa,

kmín, s

ůl

Postup:

trochou vody a dáme do trouby péct.

V pr

slijeme

pokrájené zelí zbavené koš

Po 10 minutách pe

nakrájené brambory.

Sm

Husí sádlo použijeme na p

Porce husy podáváme spole

Vhodnou p

ištěnou a ve vlažné vodě opláchnutou husu osolíme, pokmínujeme, položíme na pekáček, podlijemeůběhu pečení přeléváme husu vypečenou šťávou a podléváme vodou. Když je maso téměř měkké,část husího sádla, přidáme oloupanou na plátky nakrájenou cibuli a na porce husy navršímeťálu, osolíme a zastříkneme octem.čení přidáme oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka a oloupané a na kostkyěs promícháme a společně dodusíme doměkka.řípravu bramboráku, topinek nebo smažených bramborových placek.čně se zelím, jablky a brambory.řílohou je bramborový knedlík nebo bramborové placky.

5

SVÁTE

ČNÍ HUSA

Ingredience:

1 husa (asi 3-3,5 kg)

kmín

4 jablka

300 g sušených švestek

100 g jader vlašských o

lřechů

1 pomeran

č

Postup:

Osolíme ji, okmínujeme a necháme aspo

do masa.

2 jablka, polovinu švestek a o

ištěnou a vykuchanou husu důkladně omyjeme a osušíme.ň 20 minut odpočinout, aby se sůl rozpustila a prostoupilařechů vložíme do husy, kam přidáme i pokrájený oloupaný pomeranč

a husu zašijeme.

Vložíme ji do peká

Nejprve pe

Pak p

Teplotu zvýšíme asi na 180.C a husu dope

Hotovou husu naporcujeme a podáváme s r

pe

če, mírně podlijeme, zakryjeme vrchním pekáčem a dáme do vyhřáté trouby.čeme při 160.C za občasného polévání výpekem asi 1 hodinu.řidáme zbylá pokrájená jablka, ořechy a švestky.čeme bez zakrytí doměkka.ůznými druhy knedlíků, červeným zelím a ve výpekučeným ovocem s ořechy.

6

HUSA PO STARO

ČESKU

Ingredience:

1 husa

kmín

l

Postup:

Husu o

Na peká

Je-li tu

Husu dáme do trouby a za stálého polévání ji pe

sb

Když husa z

Pak slijeme z peká

Podáváme s dušeným zelím a houskovými knedlíky.

Poznámka:

čistíme a den předem dobře posolíme. Než ji dáme péci, posypeme ji kmínem.č ji dáme zády nahoru a něčím podložíme, aby se nepřipekla.čná, odstraníme předem sádlo a v kastrůlku můžeme vyvařit.čeme. Je-li třeba, během pečení opatrně sbírámeěračkou tuk.červená, obrátíme ji, propícháme na prsou, pod křídly a kolem stehen a pečeme dočervena.če všechnu šťávu a husu necháme dopéci bez ní, bude mít křehkou a křupavou kůrku.

péct do trouby.

vodně se husa napřed opekla na kamnech z obou stran, opatrně se sebral tuk a pak teprve se dávala

7

HUSA NA P

ĚT ZPŮSOBŮ

Ingredience:

1 ks husy s droby

0,5 kg vep

0,5 kg dr

2 šálky zeleniny do rizota

kmín, s

řového mletého masaůbeží jaterůl

Postup:

1 recept:

upe

Podáváme s bramborem a zeleninou.

2 recept:

ži z krku odřízneme co nejhlouběji, naplníme osoleným a okmínovaným mletým vepřovým, zašijeme ačeme.

Netu

Ostatní k

A scedíme.

Podáváme s chlebem.

3 recept:

ži ponecháme pouze na stehýnkách, ostatní stáhneme.čnou kůži z hřbetu necháme vcelku.ůži a sádlo nakrájíme na čtverečky asi 3x3 cm, vyškvaříme (nenecháme úplně ztvrdnout)

s vloženou cibulí, nesolíme. Po vychladnutí mažeme na chleba.

4 recept:

Droby z husy a odd

ikoupená drůbeží játra a játra z husy podusíme na troše husího sádlaělená křídla uvaříme v osolené vodě s polévkovým kořením. Později přidáme zeleninu.

Ve vývaru uva

Podáváme s kyselou okurkou.

5 recept:

Husu rozp

Osolíme a okmínujeme. Pe

ecedíme, maso obereme a nakrájíme.říme rýži nebo tarhoňu (těstovinová rýže), přidáme vařenou zeleninu a maso z polévky.ůlíme, oddělíme stehna a kůži z hřbetu našijeme na prsa.čeme do měkka asi 1 1/2 h nejdříve přikryté kůží dolů, asi po hodině obrátíme.

Podáváme s knedlíkem a zelím.

ed dopečením odkryjeme.

8

HUSA V ZELÍ

Ingredience:

1 mladá husa,

2-3 lžíce husího sádla,

800 g kysaného zelí,

0,2l š

0,2l smetany,

1 lžíce mleté sladké papriky,

ťávy z kysaného zelí,

l

Postup:

Na dno zapékací ohnivzdorné mísy, které jsme trochu vyt

a posypeme mletou paprikou.

Na to rozložíme porce husy, p

sádla, které ješt

Dusíme v troub

Zalijeme smetanou a necháme ješt

řeli husím sádlem, dáme vrstvu zelířikryjeme zbytkem zelí, zalijeme lákem ze zelí a pokapeme zbytkem husíhoě posypeme mletou paprikou.ě pod pokličkou, až je maso na píchnutí nožem měkké.ě chvíli péct.

9

HUSA PE

ČENÁ S OVOCEM

Abyste si ji opravdu vychutnali, držte se osv

ědčeného postupu. Výsledek bude jedinečný.

Ingredience:

1 husa, nejlépe o hmotnosti do 4 kg

kmín

horká voda na podlévání

l

snítka levandule

ípadně 2 jablka, hrušky a švestky (slívy)

Postup:

Troubu p

ředehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů.

Podlijte ji horkou vodou (m

peká

ipravenou husu vložte do pekáče prsíčky dolů.ěla by sahat asi do čtvrtiny pekáče), větší a starší drůbež přiklopte druhýmčem a vložte do předehřáté trouby.

získá jemn

žete ji také obložit jablky zbavenými jádřinců a pár kousků vložit i do břišní dutiny. Šťáva díky tomuější a svěžejší chuť a bude hustší.

a trupem, ale ne až do masa.

hem pečení vidličkou propichujte u tučnější husy kůži jednak mezi stehny a trupem, jednak mezi křídly

Aby se sádlo nep

Za

Tip:

Snazší je vyjmout peká

vodou a vra

lo by vytékat jenom sádlo, nikoli šťáva.řepalovalo, postupně ho odebírejte naběračkou do čisté, nejlépe porcelánové nádoby.čněte, až když je sádlo dobře vyškvařené a čiré; do té doby husu znovu nepodlévejte.č z trouby, počkat, až sádlo přestane vřít, a odebrat ho. Pak husu podlijte horkouťte do trouby.

Když je husa na h

dozlatova; trvá to asi 1–1,5 hodiny.

hem pečení ji občas přelévejte vyškvařeným sádlem.řbetě zlatá, otočte ji a pokračujte v pečení a sbírání sádla, dokud nebude upečená

Z peká

odškrabejte do š

Tímto postupem získáte klasickou husu, k níž nerozlu

Pokud se vám zalíbila verze s ovocem, na posledních dvacet minut pe

kkou husu pak vyndejte na mísu a překryjte alobalem.če seberte zbylé sádlo a přilijte horkou vodu, aby bylo dost šťávy. Usazeniny ze dna a stěnťávy a nechte chvíli povařit.čně patří dušené zelí a knedlíky.čení přidejte hrušky a švestky. Jako

Husu naporcujte, vložte do peká

íloha je ideální třeba bramborový knedlík.če a nechte ji v otevřené troubě ještě chvíli odpočinout. Při podávání

elijte každou porci trochou šťávy; zbylou můžete podávat v omáčníku.

10

SVATOMARTINSKÁ HUSA

Ingredience:

husa (cca 3,5 kg),

2 jablka,

Postup

l, kmín,

Postup:

Když je maso polom

Když je husa na h

Husu naporcujeme a poléváme výpekem z masa a jablek.

Podáváme se zelím a bramborovým knedlíkem

edem nasolenou a okmínovanou husu pečeme v troubě při 180°C, během pečení podléváme.ěkké, husu obložíme jablky bez jádřinců, pár kousků vložíme i do břišní dutiny.řbetě zlatá, otočíme ji. Pečeme asi 1 až 1,5 hodiny..

 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA