Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Bramborové knedlíky po babičce


Ingredience: 1 kg vařených brambor, 2 vajíčka, 140 g solamylu, 140 g dětské krupice, 1 lžička soli

Postup přípravy: Vařené studené brambory postrouháme nebo umeleme na masovém mlýnku a smícháme s ostatními přílohami. Pokud se lepí přidáme trochu solamylu. Z těsta tvoříme koule nebo válečky. Knedlíky dáme vařit do vroucí vody a vyndáváme jakmile vyplavou.

Hildiny rakouské knedlíky


Ingredience: 6 housek nebo rohlíků (včerejších - lépe se krájí), 2 cibule, 2 vejce, cca 1/4 l mléka, cca 50 g hrubé mouky (může být i polohrubá), zelená petrželka nebo pažitka, sůl, pepř, olej

Postup přípravy: Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky a dáme do mísy, cibulku nakrájíme a osmažíme na oleji do zlatova. Až cibulka trochu vychladne, tak nalejeme do mísy na nakrájené housky. Přidáme ostatní ingrediene - vajíčka, nakrájenou prtželku nebo pažitku, osolíme, opepříme a přidáme mouku dle potřeby, aby se těsto dobře zpracovávalo. Zpracujeme a tvoříme kouličky asi o velikosti tenisového míčku. Vaříme v osolené vroucí vodě asi 5 minut. Já je vařím od oka, jsou uvařené za chvilku, můžeme zkontrolovat, když jeden knedlík vyndáme a rozkrojíme.
Hotové knedlíky rozkrojíme na půlky a podáváme například s kuřetem, králíkem, nebo s jakýmkoli pečeným masíčkem a se zelím. Jsou rychlé a je to zas něco jiného než kynuté knedlíky nebo bramborové. Navíc spotřebujeme staré housky. Já většinou vařím z dvojité dávky rohlíků.

Chodské knedlíky - bosáky


Ingredience: 5 rohlíků nebo housek (usušené kostičky ze zbylého pečiva), 5 velkých brambor (ideální jsou nové, které mají hodně vody), 1 vajíčko, 5 lžic polohubé mouky, sůl, hladká mouka na obalení

Postup přípravy: Směs smícháme, udusáme a necháme odpočinout, až rohlíky vypijí vodu z brambor (30-120 minut). Pak uplácáme koule velikosti tenisového míčku a dáme vařit - pozor! na pařák, který lehce pomastíme. Doba varu cca 15-20 minut - na pařáku se nepřevaří.
V létě skvělé třeba k cuketovému zelí a pečenému masu.

Ivetčin kynutý knedlík


Ingredience: 400 g hrubé mouky, necelá půlka kostky droždí, 1/2 šálku vlažné vody, 2 vejce, 1 houska, cukr, sůl

Postup přípravy: Do mouky uděláme důlek a do něj rozdrobené droždí, zalít vodou, přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme vejce, sůl, málo cukru (špetku) a na kostičky nakrájenou housku, uděláme těsto a necháme kynout cca 1 hodinu. Vaříme 15-20 min. pod poklicí, obracíme.
Vždy se povedou a jsou výborné!

Rohlíkové knedlíky


Ingredience: 10 rohlíků (včerejší), 1/4 l mléka, 3-4 vejce, 1-2 lžičky vegety a třeba bylinky jestli někdo rád

Postup přípravy: Rohlíky natrháme (lepší než nakrájet) na kousky do mísy, přidáme vegetu (bylinky) vejce a podle potřeby mléko. Promícháme, "těsto" by nemělo být řídké ale nemělo by se drobit. V míse uhladíme a necháme asi hodinu odležet. Je to výborná příloha k pečenému masu v troubě, takže když už je maso skoro hotové, uděláme v pekáči místo. Z těsta vyrobíme 4 bochánky/válečky a vložíme je do pekáče k masu, pečeme asi tak 30 minut za občasného polévání výpekem. Krásně nasají chuť masa až vám budou chutnat pomalu víc než maso samotné.

Tyrolské knedlíky II.


Ingredience: rohlíky, hrubá mouka, strouhanka, mléko, vejce, petrželová nať, prášek do pečiva 

Postup přípravy: Rohlíky nakrájené na kostičky zalijeme horkým mlékem a přidáme ostatní přísady. Jemně zamícháme, vytvarujeme několik šišek, které vaříme ve vodě 20 minut.

Vídeňské houskové knedlíky

Ingredience: 300 g housek den starých, 40 g másla, 80 g hrubé mouky, 2 vejce, asi 1/4 l mléka, sůl 

Postup přípravy: Housky pokrájené na drobné kostičky polijeme rozehřátém máslem a lehce promícháme. Vejce rozšleháme s mlékem a solí, nalijeme na housky, přidáme prosátou mouku, promícháme a necháme chvíli stát. Z těsta uděláme 8 knedlíků, vložíme je do vařící osolené vody a vaříme asi 10 minut. Při vaření je občas obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme, rozkrojíme na půlky a podáváme

Škvarkové knedlíky


Ingredience: 4 žemle, 1/8 l mléka, 4 lžíce rozehřátých vepřových škvarků, asi 40 g krupice, 1 vejce, sůl

Postup přípravy: Žemle nakrájíme na kostky, polijeme mlékem a necháme chvilku vsakovat. Pak vmícháme vejce, škvarky, sůl a dle potřeby krupici a propracujeme těsto z kterého tvoříme malé kulaté knedlíky, které vložíme do vroucí osolené vody dle velikosti na 6-8 minut. Uvařené roztrhneme a sypeme osmaženou cibulkou. Podáváme k dušenému zelí nebo špenátu.

Šlehačkové brambory

Ingredience: 1 kg brambor, 1/4 l šlehačky, 5 lžic polévkového koření (maggi), 5 stroužků česneku, několik lžic sekané pažitky nebo petrželky, 2 cibule, drcený kmín, sůl

Postup přípravy: Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky. Cibuli, česnek a pažitku jemně nasekáme. Ve smetaně promícháme maggi a sůl. Brambory v míse promícháme se solí, drceným kmínem, cibulí, čenekeme a pažitkou. Naskládáme do pekáčku a zalijeme ochucenou šlehačkou. Pečeme asi hodinu až brambory změknou a šlehačka se částečně vsákne do brambor odpaří. Podáváme k sekané, karbanátkům, řízkům apod

Šlehačkové brambory II.


Ingredience: 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 kg brambor, sůl, pepř, (kuře)

Postup přípravy: Brambory rozkrájené na plátky mírně povaříme. Poskládáme do pekáče, posolíme, zalijeme smetanou ke šlehání a pečeme dokud smetana ke šlehání není do zlatova.
Výborné! Vhodné i jako příloha ke "šlehačkovému kuřeti" které se může péct s brambory.





 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA