Jdi na obsah Jdi na menu
 


Speciality regionu Střední Morava




Bramborové škvarkové knedlíky

Doba přípravy:15 min
Doba vaření:25 min
Počet porcí:4

Brambory byly dlouho nejsnáze dostupnou surovinou, a proto se z nich vařilo mnoho dnes již zapomenutých pokrmů. Brambory, čerstvě umleté škvarky a pár vajec stačí pro přípravu tohoto vynikajícího a jednoduchého receptu.

Suroviny:
1 kg umletých vařených brambor
50 dkg krupice
2 vejce
15 dkg umletých škvarků 3 housky nakrájené na kostičky
2–3 lžíce mléka
olej

Postup:
Vše zpracujeme dohromady, je-li těsto tuhé, přidáme trochu mléka, je-li řídké, přidáme krupici. Děláme menší knedlíčky, které vaříme asi 20 minut. Místo škvarků můžeme knedlíky plnit jemně nasekaným uzeným masem nebo mletým, tučnějším salámem. Sypeme osmaženou cibulkou a doplníme kysaným zelím.


Hanácké hruškové vdolky

Doba přípravy:90 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4

Pamatujete si, jak je babička opékávala přímo na litinové plotýnce? Místo ní si vystačíte s plechem strčeným do trouby a výsledek bude jistě neméně dobrý. Vlastnoručně upečené kynuté vdolky s hruškovou náplní, tvarohem a přelivem z kysané smetany vám určitě získají popularitu široko daleko.

Suroviny:
400 g hladké mouky
15 g droždí
asi 150 ml smetany
20-30 g cukru
50 g másla
1 vejce
sůl
mouka na vyválení
Rozpis na náplň:
300 g hrušek
3-4 lžíce cukru
měkký tvaroh
200 ml kysané smetany
práškový cukr

Postup:
Do mísy přesejeme mouku, do které uděláme důlek. Vložíme do něj rozdrobené droždí, cukr a zalijeme částí vlažné smetany. Dáme na teplé místo lehce nakynout. Poté přidáme vejce, rozpuštěné máslo, sůl a zůstatek nahřáté smetany. Dobře vypracujeme na hladké vláčné těsto. Nádobu přikryjeme utěrkou a opět dáme na teplé místo dostatečně vykynout.
Poté těsto na pomoučeném válu rozdělíme na 12 dílů, které zakulatíme a vytvarujeme na placky. Necháme je opět krátce vykynout a v troubě na pečicím plechu po obou stranách opečeme.
Vdolky pak doplníme rozvařenými hruškami s cukrem, posypeme tvarohem a přelijeme kysanou smetanou. Podle chuti posypeme práškovým cukrem.








Hrstková polévka (Trošková) z Hané

Doba přípravy:10 min a 1 den na namáčení fazolí
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4

Hustá luštěninová polévka zasytí jako hlavní chod, její příprava je ale podstatně kratší. Stačí si jen večer vzpomenout a namočit luštěniny, aby byly na druhý den připravené k rychlému uvaření.

Suroviny:
5 dkg hrachu
5 dkg fazolí
5 dkg čočky
5 dkg krup
5 dkg kořenové zeleniny jíška z 3 dkg sádla a 3 dkg hladké mouky
1 l vody
sůl
cibule
majoránka

Postup:
Večer si namočíme všechny luštěniny a druhý den je uvaříme v téže vodě s kroupami do změknutí. Před dovařením polévky přidáme strouhanou kořenovou zeleninu a cibuli. Polévku zahustíme jíškou a okořeníme majoránkou. Osolíme podle chuti.


Jehněčí medailonky v zelenině

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4

Jehněčí maso se jedlo již v mladší době kamenné. Nebudeme vás však nutit do tehdejšího opékání nad ohněm. Náš návod na přípravu je určen pro pohodlí moderní kuchyně a tak vám postačí sporák a hlubší pánev. Pokrmem, který vyniká jemnou vůní a výtečnou chutí, můžete směle pohostit každého gurmána.

Suroviny:
400-500 g jehněčího masa (z kýty nebo odkostěného hřbetu)
sůl
bílý pepř
hladká mouka
1 lžíce oleje
2 lžíce másla
1 středně velká cibule
600 g předvařené zeleniny (karotka, brokolice, chřest, fazolky)




Postup:
Z jehněčího masa nakrájíme medailonky, zlehka je naklepeme, osolíme, okořeníme a obalíme v hladké mouce.
Poté je na oleji opečeme, přidáme máslo a najemno nakrájenou cibuli. Osmahneme, vložíme uvedenou předvařenou zeleninu a zvolna podusíme.

Příloha:
vařené brambory


Knoflík

Doba přípravy:40 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4-6

Zapomeňte na šití, jehly a nitě, tuhle dobrotu stačí položit na talíř. Palačinkový „dort" prokládaný vrstvami špenátu a telecího mozečku korunuje poleva ze strouhaného sýra, který se při zapékání v troubě krásně rozteče. A rozdělte se raději s ostatními, aby vám vydržel knoflík od kalhot!

Suroviny:
400 ml mléka
300 ml smetany
3 vejce
sůl
300 g polohrubé mouky
olej na pečení palačinek a vymazání plechu

Rozpis na náplň:
500 g čerstvého špenátu
60 g másla
sůl
mletý pepř
50 g oleje
100 g cibule
300 g telecího mozečku
100 g strouhaného sýra
50 g másla na pokropení

Postup:
Z mléka, smetany, vajec, špetky soli a polohrubé mouky zaděláme lité těstíčko. Necháme ho chvíli odpočinout a pak z něj na oleji pečeme palačinky.
Mezi tím podusíme vypraný špenát na másle, osolíme a opepříme. Rovněž na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme posekaný mozeček a dusíme 10 minut.
Palačinky klademe na olejem vymazaný plech a střídavě je mažeme špenátem a mozečkem. Poslední, vrchní palačinku posypeme nastrouhaným sýrem a pokapeme rozpuštěným máslem. Zapečeme v troubě.






Kulajda

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:15 min
Počet porcí:4

Na některých místech tohoto kraje se brambory nevaří přímo v polévce, ale zvlášť a přelijí se tekutinou teprve na talíři. Způsob přípravy se v jednotlivých rodinách lišil a dědil z matky na dceru. My vám nabízíme vynikající variantu se zakysanou smetanou a sázenými vejci, která opravdu zasytí.

Suroviny:
50 g másla
40 g hladké mouky
voda, ocet
bobkový list
kmín
sůl, houby
4 vejce
200 ml zakysané smetany
250 g vařených brambor
čerstvé bylinky (pažitka, petrželka, estragon, kopr, libeček ...)

Postup:
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou. Přidáme bobkový list, kmín, sůl a povaříme asi 15 minut. Potom zalijeme smetanou a necháme přejít varem. Nakonec do polévky přidáme trochu octa a opatrně sázíme celá vejce, tak aby se „nerozeběhla". Necháme ji přiklopenou pokličkou, dokud bílky neztuhnou. Před podáváním posypeme jemně nasekanými bylinkami podle vlastní chuti a výběru. Polévku podáváme s vařenými bramborami nebo také s chlebem.


Smažené tvarůžky s lepenicí

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4

Touto pikantní pochoutkou potěšíte nejen strýce z Olomouce a navíc si vyzkoušíte přípravu lepenice. Tu si ostatně můžete uvařit i samostatně: šťouchané brambory s kysaným zelím a cibulkou poslouží jako rychlá večeře.

Suroviny:
tvarůžky
8 koleček olomouckých tvarůžků
8 plátků trvanlivého salámu (např. uherského salámu, ale můžete použít i kostelecký uherák nebo křemešník)
1 vejce
2 lžíce mléka
hladká mouka
strouhanka
olej lepenice
500 g brambor
3 lžíce mléka
500 g kysaného zelí
1 cibule
1 lžíce sádla
hrst kadeřavé petrželky
pepř
sůl

Postup:
Mezi dvě kolečka tvarůžků vložíme jeden plátek salámu. Zpevníme párátkem, obalíme v trojobalu a usmažíme dozlatova. Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě do změknutí. Vařené je scedíme, rozšťoucháme a zamícháme s vroucím mlékem.
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na tuku, vložíme překrájené kysané zelí a krátce podusíme. Zelí vmícháme do kaše, dochutíme sekanou petrželkou, pepřem, popřípadě solí.


Špetrnky

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:4

Přivezli jste si z toulek po Valašsku vizovickou slivovici a chystáte se s ní uctít hosty? Pak určitě přijdou vhod špetrnky, které k ní neodmyslitelně patří. Chuťovky zahalené v křupavém kabátku z libové slaniny mají stejný základ jako tradiční destilát - švestky. Lépe ladící dvojici byste těžko hledali!

Suroviny:
2-3 rohlíky (nejlépe tmavé)
16-20 plátků libové slaniny
16-20 sušených švestek
sladká paprika

Postup:
Rohlíky nakrájíme na kolečka. Na každé kolečko položíme sušenou švestku, zabalenou v tenkém plátku libové slaniny. Špetrnky dáme na plech a prudce zapečeme.
Poté před podáváním lehce posypeme sladkou paprikou.

Poznámka:
Pokud kolečka z rohlíků nejdříve nasucho opečete, nemusíte již špetrnky zapékat.








Syrečky na špeku

Doba přípravy:5 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:4

Nejznámější český sýr proslavila jeho pronikavá chuť a vůně (nebo zápach?). Byla by škoda neochutnat tvarůžky jen kvůli jejich výraznému aromatu. Takže pokud jste připraveni zkusit něco nového, stiskněte si nos a připravte si toto pikantní a rychlé jídlo ze syrečků, vajec a špeku.

Suroviny:
200 g špeku
2 vejce
200 g olomouckých tvarůžků
2 krajíce chleba trochu sádla
pepř
sůl

Postup:
Na sádle osmahneme špek, kostičky chleba a kousky syrečků, zalijeme rozšlehanými vejci, dosolíme, opepříme a necháme zapéct. Podáváme s pivem.


Uzené maso s povidlovou omáčkou

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:40 min
Počet porcí:4

Ve spojení s uzeným masem nesmělo toto jídlo, které má původ až ve středověku, chybět na žádném svatebním stole. Tuto sladko-slanou variaci chutí doporučují i hodně staré české kuchařské knihy. Jako přílohu podáváme hanácký poškrabek nebo kynuté knedlíky.

Suroviny:
40 dkg uzené krkovičky
20 dkg sušených švestek
6 dkg másla
4 dkg hladké mouky 1 polévková lžíce povidel

citron
mletá skořice
cukr a sůl

Postup:
Opranou uzenou krkovičku vložíme do horké vody a uvaříme. Vařené maso vyjmeme a ve vývaru z uzeného masa rozvaříme sušené švestky. Rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z uzeného masa a rozvařených švestek a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až je omáčka hladká, provařená a přiměřeně hustá. Před dohotovením přidáme do omáčky povidla, šťávu z citronu, citronovou kůru a mletou skořici. Podle potřeby též přisolíme. Jsou-li sušené švestky kyselé, omáčku přisladíme. Omáčku přecedíme přes řídký cedník, abychom odstranili pecky ze švestek. Podáváme s uzeným masem a knedlíky.
Vepřový brabec s bramborovým knedlíkem a zelím po moravsku

Doba přípravy:45 min
Doba vaření:120 min
Počet porcí:6

Na tuhle báječnou klasiku narazíte na seznamu „hotovek" v menu každé pořádné hospody. Možná si tedy říkáte, proč se s ní vařit doma? Protože domácí knedlíky a zelí musí na Moravě zvládnout každá správná hospodyňka. A díky vůni pečeného masa linoucí se široko daleko nepochybně nezůstane u stolu sama!

Suroviny:

750 g vepřového
bůčku nebo plece
1 cibule
2 stroužky česneku
olej
1 lžíce hladké mouky
voda na podlévání
kmín
sůl na zelí:
1 kg bílého hlávkového zelí
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
1 syrový nastrouhaný brambor
voda na dušení
sádlo nebo olej
kmín
sůl
cukr
ocet
na knedlíky:
1 kg ve slupce vařených brambor
1 vejce
200 g hrubé mouky
150 g pšeničné krupice, sůl

Postup:
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme v oleji dozlatova. Vložíme ji do pekáčku a na ni přidáme vepřové maso nakrájené na větší kostky. Posypeme kmínem a na plátky nakrájeným česnekem. Vložíme do trouby zahřáté na vysokou teplotu, po pěti minutách ji snížíme na 180 °C a poté pečeme ještě asi 45 minut. Občas promícháme a mírně podléváme. Maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a povaříme.

Očištěnou hlávku zelí rozkrojíme a vyřízneme košťál. Nakrájíme nebo nakrouháme na nudličky, spaříme vařící vodou a scedíme. Zalijeme trochou vody a za občasného míchání dusíme do poloměkka. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na tuku dorůžova, přidáme kmín, zaprášíme prosátou moukou a mírně osmahneme. Spolu s nastrouhaným bramborem vmícháme do zelí. Dusíme doměkka. Na závěr zelí dochutíme cukrem, octem a solí a ještě krátce podusíme.

Studené vařené a oloupané brambory prolisujeme nebo umeleme na masovém strojku. Přidáme rozšlehané vejce, prosátou mouku, krupici a osolíme. Vypracujeme tužší těsto, které rozdělíme na 4 stejné díly. Z každého vytvoříme váleček. Vkládáme do vařící vody a zvolna vaříme 15-20 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme a nakrájíme na plátky.



Speciality regionu Východní Morava


Buchty s uzeným masem

Doba přípravy:45 min
Doba vaření:asi 20 min

Buchty s mákem, tvarohem nebo povidly? Kdepak, v tomto východomoravském receptu si je naplníme uzeným masem a klobáskou, ochutíme česnekem a splníme tím tajný sen každého masomilce…

Suroviny:
400 g uzeného masa
1 klobása
1 vejce
100 g másla
40 g droždí
600 g hladké mouky
100 ml oleje
200 g kysaného zelí 300 ml mléka
1 cibule
1 česnek
sezamové semínko
drcený kmín
sůl
pepř
cukr

Postup:
Nejprve si připravíme kvásek z droždí, cukru, mléka a mouky. Po vykynutí přidáme mouku, vejce, mléko, máslo, kmín, sůl a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Pak těsto vyválíme a rozdělíme na čtverce, které plníme směsí z orestovaného uzeného masa, klobásy, cibulky, zelí a ochucené česnekem. Zabalíme a takto připravené buchty naskládáme do vymaštěného pekáče a necháme ještě vykynout. Potřeme olejem, zasypeme sezamovým semínkem a pečeme v předehřáté troubě do červena.








Domácí kachní škvarky zalité do sádla

Doba přípravy:45 min
Doba vaření:2–3 hod
Počet porcí:10-12

Suroviny:
1 ks kachny
0,2 l piva světlé ležák
1 kg kachního sádla
400 g cibule bile 300 g sterilované okurky
50 g soli
5 g černého mletého pepře
1 ks chleba (asi by to bylo dobré jako domácí pečený chléb - cibulový nebo kmínový, ne kupovaný)

Postup:
Celou kachnu vykostíme a i s kůží nakrájíme na malé kostky, zalijeme pivem a v troubě vyškvaříme. Přidáme kachní sádlo, nakrájenou cibuli, nudličky okurek, osolíme, opepříme. Podáváme s rozpečeným chlebem a zázvorovými okurkami.


Frenštátské pohankové kasoto

Doba přípravy:15 min
Doba vaření:50 min
Počet porcí:4-5

Na Valašsku se kromě chovu ovcí dařilo také pěstování pohanky, která dobře snášela vyprahlou půdu mýtin či pasek. Dříve byla považována za potravinu chudých, ale ve skutečnosti je hotovým pokladem. Chrání cévní systém, obsahuje mnoho vitamínů a minerálů.

Suroviny:
200 g pohanky
400 g prorostlého vepřového masa
200 g mražené míchané zeleniny
(karotka, fazolky, hrášek, mladá kukuřice ...)
2 lžíce sádla nebo oleje
1 menší cibule
sůl
drcený kmín
mletý pepř

Postup:
Pohanku vsypeme do hustého cedníku a prolijeme horkou vodou. V kastrolu na tuku osmahneme dozlatova najemno nakrájenou cibuli. Přidáme na menší kousky nakrájené vepřové maso, osolíme, přidáme kmín, mletý pepř a okapanou propláchnutou pohanku. Podlijeme vodou a dusíme téměř doměkka. Potom přidáme směs zeleniny, promícháme a pod pokličkou zvolna v troubě necháme dojít.


Příloha:
saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny


Frgály

Doba přípravy:60 min
Počet porcí:8

Když se řekne Valašsko, můžeme hned jedním dechem dodat frgále. Velké kulaté koláče z tenkého těsta mají rozmanitou náplň: nejoblíbenější je prý hrušková, stejně dobře ale chutnají s mákem, tvarohem nebo ořechy.

Suroviny:
1 kg mouky
(z toho 750 g polohrubé výběrové
a 250 g hladké)
6 žloutků
2 celá vejce
3 lžíce moučkového cukru
1 lžička soli
1 Hera nebo máslo
1 dcl oleje

kvásek
1/2 l mléka
100 g droždí
1 lžíce cukru
drobenka
150 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
300 g másla, které rozpustíme

hrušková povidla
sušené hrušky
švestková povidla
jíška (polohrubá mouka a olej)
mletý badyán
mletá skořice
mletý hřebíček

Postup:
Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto propracujeme do hladka a necháme vykynout. Minimálně jej ještě jednou promísíme a necháme znovu vykynout. Mezitím připravíme nádivky, posýpku a plechy - nejlépe kulaté o průměru cca 30 cm. Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (cca 220 g), které opět necháme vykynout. Bochánky přendáme na plech a rozválíme malým jednoručním válečkem (rozťapkáme) od středu až po kraje plechu natenko. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřeme nádivku (necháme asi 1/2 cm okraje). Nakonec posypeme posýpkou a dáme opět trochu kynout. Troubu rozehřejeme na 200-250°C a jednotlivé plechy s frgály pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova. Po vytažení frgálu z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem. Po vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným máslem, ve kterém je rum a přidáme případně trochu tresti a trochu vanilkového cukru (máslem nešetřit).

Hrušková povidla: sušené hrušky namočit, povařit a nakonec ještě pomlít. Vývar z hrušek nevylijeme, později jej smícháme s pomletými hruškami. Nachystáme si jíšku- polohrubá mouka a olej (stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do růžova). Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které promícháme se švestkovými povidly (v poměru 2/3: 1/3). Švestková povidla se přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou povidla tuhá, rozvaříme je předtím v kastrůlku, aby se vše dobře spojilo. Nakonec do směsi přidáme dle chuti badyán, skořici a hřebíček (vše mleté - největší část koření tvoří badyán). Pokud máte pouze čerstvé hrušky, udělejte si z nich povidla takto: den předem hrušky odjadřincovat, neloupat, povařit do měkka. Poté hrušky scedíme, rozmixujeme a přendáme na pekáč do trouby (cca 150 oC) vaříme 3-4 hodiny. Po vystydnutí připravujeme nádivku podle výše uvedeného návodu.


Frikadeller s bramborem a červeným zelím

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4

Někomu se možná při slově karbenátky vybaví utrpení ve školní jídelně. Léčba je v tomto případě jednoduchá: poctivé domácí karbenátky s bramborem a červeným zelím fungují spolehlivě!

Suroviny:
500 g mletého vepřového masa
1/2 žluté papriky
1 lžíce másla
1 vejce
mléko
1 žemle
1 cibule rostlinný olej
sůl
pepř
oregano
500 g nových brambor
1 sterilované červené zelí
remuláda

Postup:
Mleté maso smícháme se žemlí namočenou v mléce, vejcem, na másle zpěněnou cibulí a paprikou. Vše ochutíme a vytvoříme malé karbanátky, které zvolna smažíme na oleji.
Podáváme s bramborem, zelím a remuládou.


Hovězí guláš s fazolemi

Doba přípravy:15 min
Doba vaření:45 min
Počet porcí:4

Guláš si kdysi vařili maďarští pastevci, dnes si na něm pochutnávají po celé Evropě. V Čechách a na Moravě je známo hned několik receptů, jak si dobrý gulášek připravit. Zatímco přísady jsou různé, závěr bývá nápadně podobný: sklenice vychlazeného českého piva!

Suroviny:

400 g hovězího masa
400 g konzervovaných červených a bílých fazolí v tomatu
3 rajčata
1 paprika
2 větší cibule
3 lžíce tuku
1 lžíce rozemletého tvrdého chleba 2 stroužky česneku
mletá sladká a pálivá paprika
majoránka
kmín
pepř
sůl

Postup:
Maso nakrájené na kostičky vložíme na zpěněnou cibuli a osmahneme. Osolíme, opepříme, poprášíme mletou paprikou, podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme téměř do změknutí. Potom přidáme fazole a znovu podlijeme vodou, zahustíme chlebem a povaříme. Dochutíme zbývajícím kořením a rozetřeným česnekem. Podáváme s chlebem.


Jehněčí hřbet se škubanci a trnkovou omáčkou

Doba přípravy:25 min
Doba vaření:75 min
Počet porcí:4–6

Než dostaneme toto jídlo z plotny na stůl, bude to chvilku trvat. Dobré věci chtějí svůj čas a talíř vonící rozmarýnem, slaninou a švestkami nás za námahu odmění opravdu dosytosti.

Suroviny:
4 steaky z jehněčího hřbetu po 200 g
4 snítky rozmarýnu
60 g slaniny
mletý pepř
sůl
olej na opečení
střik piva škubance
100 g špeku
800 g brambor uvařených ve slupce a oloupaných
200 g hrubé mouky
2 vejce
sůl trnková omáčka
80 g slaniny
250 g švestkových povidel
200 g sušených švestek
trochu vody
sůl

Postup:
Jehněčí hřbet rozdělíme na 4 kusy, prošpikujeme slaninou a snítkou rozmarýnu, do masa vpracujeme sůl a pepř. Steaky opékáme na rozpáleném oleji z obou stran, při pečení zastříkneme pivem.

Škubance
Špek nakrájíme na kostičky, vypečeme jej a ponecháme stranou. Budeme ho potřebovat až na podávání. Brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme je s ostatními ingrediencemi v polotuhé těsto. Na prkénko položíme část těsta a do vroucí osolené vody nožem nebo lžící odkrajujeme rychlým „škubnutím“ kousky a zavaříme. Cedníkem vyjmeme a ukládáme do mísy, ve které je smícháme s vypečeným špekem.

Trnková omáčka
Slaninu nakrájenou na kostičky vypečeme, přidáme povidla, popřípadě trochu vody, svaříme a na závěr vložíme sušené švestky, ochutíme špetkou soli.


Jehněčí kýta s pohankovým kubou a liškami

Doba přípravy:15 min
Doba vaření:60 min
Počet porcí:4

Libové jehněčí maso si v tomto receptu můžete připravit po způsobu nejlepších restaurací: s pohankou a restovanými liškami.

Suroviny:
600 g jehněčí kýty bez kosti
4 stroužky česneku
80 g špeku
sůl
pepř
sádlo
1 šalotka
snítka tymiánu
vývar

pohanka
100 g pohanky lámanky 30 g sušených hub
200 g lišek nebo hlívy ústřičné
1 šalotka
2 stroužky česneku
sádlo
kmín
majoránka
sůl
pepř
máslo

Postup:
Kýtu naporcujeme na dva úhledné kusy, které prošpikujeme česnekem a špekem, osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme na sádle, přihodíme na kostičky nakrájenou šalotku a snítku tymiánu, podlijeme vodou nebo vývarem a pod pokličkou dusíme v troubě do změknutí.

Houby smícháme s pohankou, zalijeme horkou vodou v poměru díl pohanky a jeden a půl dílu vody, necháme odstát alespoň hodinu. Na sádle opečeme nakrájenou šalotku a česnek, orestujeme pohanku s houbami, okořeníme kmínem, majoránkou, solí a pepřem. Lišky nebo hlívu orestujeme na másle, ochutíme solí a pepřem.

Na talíř servírujeme porci pohanky, plátky masa (krájíme přes vlákno) a završíme restovanými liškami.


Kontrabáš

Doba přípravy:15 min
Doba vaření:75 - 80 min
Počet porcí:4

Krajová specialita z tradičních surovin našich předků – brambor, pohanky a ovčího sýra.

Suroviny:
6 velkých brambor
300 g pohanky
4 vejce
smetana
sádlo sůl
pepř
majoránka
zelená petrželka
na posyp slanina (brynza, ovčí sýr)

Postup:
Brambory uvaříme v osolené vodě do polotuha, oloupeme a nakrájíme na kostky. Pohanku opláchneme, nasypeme do vroucí osolené vody, necháme přejít varem (asi 2 min.) a vložíme pod peřinu na půl hodiny. Následně smícháme s bramborem, vložíme do sádlem vymazaného pekáče, osolíme, opepříme, dle chuti přidáme majoránku a petrželku a necháme zapéct na 250 oC asi 15 minut. Zalijeme osolenými rozšlehanými vejci se smetanou a pečeme dalších 20 minut při 200 oC. Osmažíme slaninu a porci posypeme (můžeme také brynzou nebo ovčím sýrem).


Syrečková pomazánka

Doba přípravy:15 min
Počet porcí:4

Výborná a rychlá pomazánka potěší hlavně milovníky pikantního jídla: prim tu totiž hrají tvarůžky a pálivé papričky.

Suroviny:
300 g tvarůžků
300 g tvarohu
100 g sterilované papriky 100 g sterilovaných okurek
100 g sterilovaných beraních rohů
100 g cibule

Postup:
V míse smícháme nastrouhané syrečky, tvaroh, najemno nakrájenou cibuli, strouhanou sterilovanou okurku, beraní rohy a papriku.


Valašská kyselica

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4

Zelí a brambory se dříve na stole objevovaly s železnou pravidelností, a tak není divu, že se připravovaly v tolika regionálních variantách. Platí to i o polévkách. Ta, které se někde říká zelňačka, jinde zelnica, je na Valašsku známá jako kyselica. Kromě základních surovin se do ní přidává také klobáska a zakysaná smetana.

Suroviny:
400 g kysaného zelí
300 g nakrájených brambor
100 g klobásy
100 g anglické slaniny
150 g zakysané smetany
100 g cibule 30 g másla
vejce
2 lžíce hladké mouky
bobkový list, nové koření, sušené houby, sůl, pepř, citron a bylinky
mléko
sůl

Postup:
Uvaříme zelí s kmínem, v druhém kastrolku uvaříme brambory, bobkový list, sůl, pepř, sušené houby, nové koření, kmín a byliny. Když jsou brambory měkké, vyndáme bylinky a vše slijeme dohromady. Na másle osmažíme cibuli, klobásu, anglickou slaninu a nakonec přidáme ještě dvě lžíce hladké mouky. Směs rozmícháme s mlékem, nalijeme k ostatním surovinám a za občasného míchání provaříme asi dvacet minut. Na konec přidáme zakysanou smetanu, dochutíme citronem, solí, pepřem a můžeme přisladit i cukrem.


Valašský zoftový guláš

Doba přípravy:30 min
Doba vaření:120 min
Počet porcí:6-8

Záleží jen na vás, zda se jej rozhodnete servírovat jako hlavní jídlo nebo jako přesnídávkovou polévku. Správně by se měl vařit na otevřeném ohništi pod širým nebem, aby získal uzenou příchuť od doutnajícího dřeva. Skvěle si ale určitě pochutnáte i na guláši vykouzleném na klasickém sporáku.

Suroviny:
1 200 g skopového
nebo jehněčího masa
s kostí (krk, žebra)
2 lžíce oleje
1 větší cibule
1-2 feferonky
sůl
8 stroužků česneku
majoránka
bobkový list
celé nové koření
celý pepř sladká paprika
1 lžíce rajského
protlaku
1,5 l vody
1 středně velká mrkev
1 kořenová petržel
1 malý celer
200 g květáku
200 g kapusty
500 g brambor
pórek

Postup:
Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme mletou paprikou a zalijeme trochou vody, aby nezhořkla. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, majoránku, utřený česnek, rajčatový protlak a feferonku. Osolíme a zalijeme zbytkem vody. Vložíme maso nasekané i s kostmi na menší kousky. Vaříme asi hodinu, dokud maso není téměř měkké, a pak přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a brambory. Vše dovaříme doměkka. Před dokončením vsypeme do guláše najemno nakrájený pórek.

Příloha:
chléb nebo bílé pečivo



Speciality regionu Severní Morava a Slezsko


Bramborové placky s povidly a vlašskými jádry

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4

V češtině se slovo povidla vyskytuje od 14. století. Hustá ovocná pochoutka tedy určitě náleží k našemu jídelníčku nejméně stejně dlouho. Že ani přes požehnaných sedm set let rozhodně nepatří do starého železa, si můžete ověřit na tomto receptu. Tradiční bramborové placky po naplnění ještě obalte v drcených ořeších.

Suroviny:
600-800 g brambor vařených ve slupce
1-2 vejce
180 g polohrubé mouky
sůl
mouka na vyválení
směs oleje s máslem
povidla (švestková či hrušková)
pískový cukr
drcené ořechy (vlašské či lískové)

Postup:
Vychladnuté brambory nastrouháme na vál, trochu osolíme, přidáme vejce, mouku a zpracujeme v těsto.
Rozdělíme ho na 12-16 dílků, ze kterých utvoříme placky a zvolna je usmažíme na směsi tuku dorůžova.
Ihned potíráme povidly, zarolujeme a obalíme ve směsi drcených ořechů s cukrem.


Králík načerno (po polsku)

Doba přípravy:30 min
Doba vaření:60 min
Počet porcí:6

Region hraničí s Polskem, a tak není divu, že se odtud inspirace vloudila do místní kuchyně. Polské ovocné polévky zná aspoň z vyprávění snad každý, vy však budete sladkou chuť švestek, perníku a rozinek testovat ve spojení s jemným králičím masem. Otevřete láhev vína pro doladění omáčky a zbytkem zapíjejte!

Suroviny:
1200 g králičího masa v porcích
150 g cibule
300 g kořenové zeleniny
350 g sušených švestek
350 g perníku na strouhání
300 ml červeného suchého vína
70 g jader vlašských ořechů
70 g rozinek
30 g loupaných mandlí
sůl
celý pepř
bobkový list
tymián
nové koření
jalovec
olej
voda nebo vývar na podlévání

Postup:
Naporcovaného králíka opečeme na oleji. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, očištěnou zeleninu na tenké nudličky a společně osmahneme na rozpáleném oleji dohněda. Přidáme bobkový list, celý pepř, nové koření, jalovec, sušené švestky a opečené králičí maso. Osolíme, podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Poté maso vyjmeme a omáčku zahustíme perníkem. Přilijeme červené víno a necháme krátce povařit. Nakonec omáčku přecedíme a přidáme do ní sekané vlašské ořechy, mandle a rozinky.


Salát ze špekáčků

Doba přípravy:20 min
Počet porcí:4

Namísto opékání nad ohněm vyzkoušejte ze špekáčků vyrobit opravdu výživný salát, nad nímž neohrne nos ani zarputilý nepříznivec zeleniny. Aby tato masová kalorická bomba se sterilovanou zeleninou vyvolala alespoň zdání zdravého jídla, přidejte do majonézového dressingu trochu bílého jogurtu.

Suroviny:
200 g špekáčků
100 g sterilovaných okurek
50 g sterilovaných cibulek 1-2 lžíce ochucené majonézy
1-2 lžíce bílého jogurtu
mletý bílý pepř
sůl

Postup:
V míse smícháme majonézu, bílý jogurt, sůl, bílý pepř a důkladně promícháme. Špekáčky nakrájíme na plátky, sterilované okurky a cibulky na kolečka. Přidáme do hotového dressingu a lehce promícháme. Před podáváním vychladíme.

Příloha:
chléb nebo bílé pečivo


Slezské pirohy

Doba přípravy:30 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4–6

Další variace na bramborové téma. Tentokrát si z bramborového těsta uděláme pirožky a podle chuti je naplníme škvarky, kyselím zelím nebo uzeným. Přílohu pak zvolíme podle vybrané nádivky.

Suroviny:
1 kg brambor
1 vejce
15 dkg hrubé mouky
10 dkg krupice
15 dkg vepřových škvarků kysané zelí
1 dl oleje
česnek
sůl

Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, za tepla oloupeme a necháme vychladnout. Poté je nastrouháme, přidáme vejce (část necháme na potření a spojení okrajů pirohů), krupici, mouku a sůl a zpracujeme v těsto. Asi třetinu škvarků nasekáme a s rozetřeným česnekem vmícháme do těsta. To rozválíme na plát asi 5 mm silný a krájíme z něj rádýlkem či nožem čtverce. Na dílky klademe zbytek škvarků, okraje potíráme syrovým vejcem a klademe do trojúhelníků. Okraje dobře přitlačíme a pirohy smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme se salátem z kysaného zelí.


Slezský bigos

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:80 min
Počet porcí:6–8

Energie sbalená na cesty – tento slogan se hodí nejen na oblíbenou oplatku v čokoládě, ale i na tradiční pokrm slezské kuchyně – bigos. Maso tří druhů s dvojím druhem zelí si s sebou brávali formani i lovci, aby je zahřál při jejich putování daleko od domova.

Suroviny:
500 g hovězího masa
500 g vepřového masa
300 g kuřete nebo krůty
100 g slaniny
1–2 nožky domácí či jiné oblíbené klobásy
500 g kysaného zelí 1 menší hlávka bílého zelí
4 cibule
1 hrnek sušených hřibů
sádlo nebo olej
sůl, mletý pepř a kmín na maso
ocet, cukr, sůl a kmín do hlávkového zelí

Postup:
Nakrájíme jednotlivé druhy masa na kostky, pokrájíme zelí a všechnu cibuli. Namočíme houby. Na zpěněnou cibuli dáme dusit kysané zelí. V dalším kastrolu zpěníme cibuli, zalijeme ji hrnkem vody, přidáme ocet, cukr, kmín, sůl a pokrájené zelí. Dáme také dusit.
Ve třetím kastrolu osmahneme slaninu a 2 cibule na troše tuku, pak přidáme hovězí maso a opečeme ho. Okořeníme kmínem a přilijeme hřiby i s tekutinou. Přikryté dusíme asi půl hodiny, přidáme vepřové, až se zatáhne, pak drůbeží maso. Kořeníme a solíme dle vlastní chuti. Pomalu dusíme do změknutí, klobásku pokrájenou na půlkolečka přimícháme do hotového masa. Do masové směsi vmícháme postupně obě zelí.












Smažené švestky

Doba přípravy:30 min (včetně marinování)
Doba vaření:30 min
Počet porcí:5–6

Švestky jsou prý nejlepší v tekutém stavu, ale bylo by škoda nevyzkoušet recept, ve kterém se švestky nejdříve marinují, pak smaží a nakonec ještě pokapou rumem. Sladká delikatesa!

Suroviny:
100 g hladké mouky
1/4 l mléka
50 g droždí
5 cl rumu
20 g vanilkového cukru sušené švestky na 6 porcí
50 g mletého cukru
300 g smetany na šlehání
olej
mandle 1 ks na 1 švestku

Postup:
Sušené švestky pokapeme rumem, plníme mandlí a marinujeme. Vyrobíme lité kynuté těsto, kterým švestku obalíme a vkládáme do rozehřátého oleje a smažíme. Teplé cukrujeme vanilkovým cukrem a pokapeme rumem, zdobíme šlehanou smetanou.


Starohorská čočková polévka

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:50 min
Počet porcí:2

Čočka bývá označována jako královna luštěnin a zmínku o ní najdete dokonce i v Bibli. Přestože z ní velký obsah bílkovin dělá výbornou náhražku masa, my vám jej v této polévce odpírat nebudeme. Lehce osmahnutá libová slanina z ní nepochybně udělá šlechtičnu ve vašem jídelníčku.

Suroviny:
150 g čočky
150 g libové slaniny
1 malá cibule
150 g kořenové zeleniny (karotka, celer, petržel)
200 g brambor
ocet
cukr
sůl

Postup:
Čočku přebereme, propláchneme, zalijeme dostatečným množstvím vody a dáme vařit.
V kastrolu zlehka osmahneme nakrájenou libovou slaninu spolu s nakrájenou cibulí a kořenovou zeleninou. Přidáme na kostky nakrájené oškrábané brambory. Osolíme a vlijeme částečně předvařenou čočku. Vše společně uvaříme doměkka.
Na závěr dochutíme špetkou cukru a octem.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA