Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dobrota z jablek

150 g mletého cukru

250 g polohrubé mouky

200 ml oleje

250 ml mléka

2 lžíce kakaa

1 vanilkový cukr

1 kypřicí prášek do pečiva

2 celá vejce

2 lžíce rumu

350 g jablek

100-150 g sekaných ořechù

Poleva:

80 g másla

80 g mletého cukru

2,5 lžíce kakaa

polovina balíčku vanilkového pudinku

1,5 lžíce horké vody

1 lžíce rumu

Těstové ingredience zamícháme a vzniklé těsto vylijeme na plech. Jablka nastrouháme a dáme na těsto i se sekanými ořechy. Pečeme na 200 °C.

Polevu připravíme tak, že máslo jemně rozpustíme. Přidáme kakao, cukr, pudink, horkou vodu a rum. Polevu nalijeme na vychladlou buchtu.

Jablečřez

500 g polohrubé mouky

1 vejce

1 Hera nebo 250 g Ramy

1 kypřicí prášek do pečiva

3 lžíce mléka

5 lžic jemného krystalového cukru

Jablečná nádivka:

1,5 kg jablek

8 lžic krystalového cukru

2 vanilkové pudinky

Těsto zpracujeme a rozdělíme na dva díly. První díl rozválíme a dáme na vymaštěný a strouhankou vysypaný plech. Potřeme nádivkou z jablek, kterou připravíme promícháním pokrájených či postrouhaných jablek, cukru, vanilkových pudinků.

Rozválíme druhý plát a dáme jej na vrstvu jablek. Potřeme rozšlehaným vejcem. Můžeme posypat ořechy či nazdobit čokoládou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.

Ořechový koláč s jablky

100 g polohrubé mouky

100 g jemného krystalového cukru

100 g mletých ořechù

100 g másla nebo Hery

1 vejce

polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva

Jablečná náplň:

3 velká jablka

1 vanilkový cukr

hrst strouhanky

Těsto vznikne smícháním mouky, cukru, ořechů, tuku, vejce a prášku do pečiva. Polovinu těsta rozprostřeme na strouhankou vymazaný plech, rozetřeme jablečnou náplň a na ni zbytek těsta. Povrch koláče propícháme vidličkou. Lépe péci ze dvou dávek.





Jablečřezy s bezé čepicí

Na 24 kouskù:

200 g másla

200 g cukru

2 sáčky vanilkového cukru

sùl

4 vejce

350 g hladké mouky

2 lžičky kypřicího prášku

4 lžíce mléka

2 lžičky strouhané citronové kùry

150 g kokosové moučky

2 kg jablek

4 lžičky citronové šťávy

100 g mletých mandlí

150 g moučkového cukru

Do mísy dáme máslo, 100 g cukru, vanilkový cukr a špetku soli. 3 žloutky a jedno celé vejce dáme do mísy a elektrickými metličkami našleháme lehký krém. Po lžících do něj zašleháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a mléko. Nakonec přimícháme i citronovou kůru a 75 g kokosové moučky.

Oloupeme jablka, rozčtvrtíme je a vykrojíme jádřince. Ovoce nakrájíme na kousky a ihned pokapeme citronovou šťávou, aby jablka nezhnědla.

Troubu rozpálíme na 200 C. Plech s vysokým okrajem vyložíme pečicím papírem a nalijeme na něj těsto. Posypeme ho mletými mandlemi a rozdělíme jablka. Poprášíme je zbývajícím cukrem a dáme do trouby. Pečeme asi 30 minut. Plech z trouby vyjmeme a teplotu snížíme na 180 °C.

Prosejeme moučkový cukr. K bílkům přidáme špetičku soli a našleháme tuhý sníh. Po lžících do něj našleháme všechen moučkový cukr a nakonec i kokosovou moučku. Bílkovou pěnu rozetřeme na předpečený koláč a vrátíme zpět do trouby. Pečeme ještě asi 25 minut.

Tip:

Bezé čepicí můžeme koláč pěkně nazdobit. Hmotu rozetřeme a lžící na ní vyrobíme krápníčky. Nebo bezé naplníme zdobicí sáček a na koláč nastříkáme různé kopečky, mřížky a spirály.


Jablkové řezy s tvarohem

4 vejce

4 lžíce oleje

200 g polohrubé mouky

160 g cukru krupice

1 balíček želé

Náplň:

400 g jablek

1 vanilkový cukr

50 g cukru krupice

1 lžíce citronové šťávy

500 g měkkého tvarohu

100 g moučkového cukru

Celá vejce vyšleháme za postupného přidávání cukru do husté pěny. Vmícháme mouku a nakonec olej. Nalijeme na plech. Těsto uhladíme a pečeme asi 30 minut při 160 °C. Korpus vyklopíme a studený překrojíme na polovinu.

Do 100 ml vody nasypeme krupicový cukr, přidáme na kostky nakrájená jablka, citronovou šťávu a jablka podusíme do měkka.

Do pěny vyšleháme z tvarohu, moučkového cukru a vanilkového cukru pěnu. Vmícháme podušená jablka a rozetřeme na rozkrojený korpus a přiklopíme druhou částí.

Povrch polijeme uvařeným želé.







Řezy s jablky, ořechy a smetanou

200 g polohrubé mouky

200 g cukru krupice

4 vejce

100 ml mléka

100 ml oleje

1 kypřicí prášek do pečiva

5–6 středních jablek

150 g hrubě sekaných ořechù

2 vejce

1 smetana

100 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

Žloutky utřeme s cukrem a olejem do pěny, pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a poklademe ho po celé ploše nastrouhanými jablky, posypeme je hrubě sekanými ořechy a dáme péci asi na 20 - 25 minut do trouby. Mezitím utřeme 2 vejce s cukrem krupicí a vanilkovým cukrem do pěny a zašleháme smetanu. Touto směsí pak řezy zalijeme a asi ještě 5 minut pečeme.

Drobenkový koláč

250 g hrubé mouky

polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva

100 g cukru

100 g másla

1 vejce

300 g jablek

trocha cukru

hrst ořechù a rozinek

50 g másla

V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr. Rozdrobíme máslo. Vmícháme vejce. Do dortové formy dáme polovinu sypké směsi, na ni jablka s cukrem a sekanými ořechy. Zakryjeme zbytkem směsi. Na povrch položíme plátky másla a upečeme.

Drobenkový jablkový koláč s ovesnými vločkami

300 g hladké mouky

300 g krupice

300 g moučkového cukru

100 g ovesných vloček

200 g cukru

1 kypřicí prášek do pečiva

2 kg jablek

vanilkový a skořicový cukr

Smícháme suroviny na drobenkovou hmotu, třetinu navrstvíme na plech. Poklademe polovinou jablek se skořicovým a vanilkovým cukrem. Položíme další třetinu drobenky a druhou polovinu jablek. Posypeme zbytkem drobenky.

Pečeme přibližně 30 minut.

Jablečná buchta

1 hrnek krystalového cukru

1,5 hrnku polohrubé mouky

1 kypřicí prášek do pečiva

3 vejce

1 jogurt

polovina hrnku oleje

Vše opatrně smícháme, poklademe na kostky nakrájenými jablky a pečeme na 180 °C.





Nepravý tažený závin

250 g hladké mouky

sùl

50 g másla

1 vejce

3 lžíce vody

2 lžíce octa

jablka

strouhanka, skořice, ořechy, rozinky

Na vále smícháme mouku, sůl, rozdrobené máslo. Nožem vmícháme vejce a vodu s octem. Těsto vypracujeme a vyválíme na dva záviny, které klasicky plníme jablky, rozinkami, ořechy, strouhankou. Posypeme skořicí.

Medový koláč s jablky

250 g polohrubé mouky

polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva

1 vanilkový cukr

50 g cukru

1 vejce

125 g másla

1 lžička citronové kùry

Náplň:

1,5 kg jablek

šťáva z 1 citronu

125 g másla

100 g rozinek

1 lžička citronové kůry

2 lžíce škrobové moučky

50 ml vody nebo moštu

50 g mandlových lupínků

Na zalití:

40 g másla, 50 g cukru

2 lžíce medu, 2 lžíce mléka

cukr na posypání

Smícháme mouku s práškem do pečiva. Přidáme oba cukry, změklé máslo, vejce, citronovou kůru. Vypracujeme těsto a necháme vychladit.

Jablka oloupeme, rozkrojíme a nakrájíme na plátky a pokapeme citronem. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme jablka a cukr a chvilku podusíme. K poloměkkým jablkům přidáme rozinky, nastrouhanou citronovou kůru a potom zalijeme ve vodě rozmíchanou škrobovou moučkou. Necháme za stálého míchání zhoustnout.

Z vychladlého těsta uděláme placku a vyložíme formu tak, aby těsto pokrylo i stěny. Na těsto rozetřeme jablkovou směs a povrch posypeme mandlovými lupínky.

Rozpustíme máslo, cukr a med s mlékem a zalijeme lupínky. Pečeme při 180 °C asi 45 minut.

Jablkový hřbet bez tuku

4 celé vejce

200 g pískového cukru

200 g hrubé mouky

200 g jemně strouhaných jablek

1 balíček vanilkového cukru

1 balíček prášku do pečiva

trocha rozinek

Utřeme vejce, cukr a vanilkový cukr. Do této směsi pak přidáme mouku promísenou s práškem do pečiva a nastrouhaná jablka s rozinkami. Směsí naplníme vymazanou a moukou vysypanou formu a zvolna pečeme.

Recepty z Jablečné slavnosti 2003

Jablečný dort s vanilkovým krémem

Na 12 kouskù:

125 g másla

250 g hladké mouky

100 g cukru

sùl

1 vejce

1 kg drobných jablek

500 ml mléka

500 ml smetany

2 sáčky vanilkového pudinku

2 žloutky

4 lžíce mandlových plátků

Mírně změklé máslo smísíme s moukou, 60 g cukru, solí a vejcem.

Těsto dáme mezi dvě potravinářské fólie a vyválíme z něj placku. Vyložíme jí dortovou formu, okraje vytáhneme vzhůru a prsty je přitlačíme ke stěně formy. Formu dáme na 30 minut do chladničky.

Troubu rozpálíme na 180 °C. Oloupeme jablíčka a omyjeme. Vydlabeme jádřince a ovoce vyrovnáme do formy.

Odebereme několik lžic mléka, rozpustíme v něm pudink a rozšleháme žloutky. Zbývající mléko svaříme se smetanou a cukrem. Přilijeme pudink a za stálého míchání metličkou ho uvaříme. Pudink nalijeme na jablíčka, posypeme mandlemi a dáme do trouby.

Pečeme asi 45 minut. Dort necháme ve formě vychladnout.

Dvojbarevný jablkový koláč

Spodní těsto:

250 g mouky polohrubé

200 g tuku (Hera)

2 lžíce kakaa

2 lžíce studené vody

1 vejce

polovinu sáčku kypřícího prášku do pečiva

Vrchní těsto:

2 vejce

200 g cukru

5 lžic studené vody

200 ml oleje

200 g polohrubé mouky

polovinu sáčku kypøícího prášku do pečiva

Jablková náplň:

4 velká jablka

1 lžíce cukru krupice

1 sáček vanilkového cukru

2 lžíce strouhaných ořechù

skořice, rozinky

Ze surovin vypracujeme spodní těsto, vyválíme jej a položíme na předem vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto rozetřeme jablkovou náplň připravenou smícháním všech ingrediencí.

Na jablkovou náplň navršíme svrchní těsto vzniklé ušleháním vajec s cukrem, poté přidáme vodu, olej, mouka, prášek do pečiva.

Peče se asi při 180 °C 20 až 25 minut. Po upečení se koláč posype vanilkovým a moučkovým cukrem a nakrájíme na malé čtverečky.

Jablečný závin z tvarohového těsta

500 g hladké mouky

250 g tvarohu

250 g rostlinného tuku (Stela)

2 vejce

sùl

jablka

skořice

rozinky, ořechy

vejce na potření

Postupujeme jako při přípravě klasického závinu.

Řezy s jablky

4 vejce

1 hrnek cukru

1 hrnek polohrubé mouky

pùl hrnku hladké mouky

100 g rozinek

100 g sekaných ořechù

1 lžíce kakaa

1 lžíce skořice

1 lžička jedlé sody

4 hrnky jablek nakrájených na kostičky

marmeláda na potření

čokoládová poleva

Utřeme cukr se 4 žloutky. Přidáme polohrubou a hladkou mouku, rozinky, ořechy, kakao, skořici a jedlou sodu. K tomu všemu přidáme sníh našlehaný ze 4 bílků a jablka nakrájená na kostičky. Upečené potřeme marmeládou a čokoládovou polevou.

Jablková buchta

4 vejce

1 hrnek mletého cukru

2 hrnky polohrubé mouky

prášek do pečiva

1 lžička kakaa

půl lžičky skořice

půl hrnku oleje

rozinky

ořechy

4 hrnky nakrájených jablek

Utřeme vejce a cukr. Přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva, kakao, skořici, olej. Po promíchání přidáme ještě rozinky, ořechy a nakrájená jablka. Znovu zamícháme a dáme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v mírné troubě.

Jablková bábovka

180 g mletého cukru

180 g polohrubé mouky

180 g rozpuštěné Hery

polovinu balíčku prášku do pečiva

lžíce skořice

3 vejce

4 jablka na kostičky

Vše smícháme a pečeme 45 minut.






Jablečný koláč s pudinkem

1 listové těsto

1 kg jablek

3 vanilkové pudinky

6 lžic cukru

Těsto rozpůlíme. Vyválíme jednu polovinu, dáme na plech. Dáme náplň a přikryjeme rozválenou druhou polovinou těsta. Potřeme vejcem. Propícháme vidličkou.

Třený koláč s jablkem

3 vejce

1 hrnek cukru

půl hrnku oleje

1 lžíce kakaa

100 ml vody

polovina hrnku směsi rozinek a ořechù

2 hrnky polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

2 hrnky drobně pokrájených jablek

poleva

S cukrem ušleháme 3 žloutky. Smícháme s olejem, kakaem a vařící vodou. Do ušlehané směsi přidáme směs ořechů a rozinek, polohrubou mouku, prášek do pečiva, drobně nakrájená jablka a ze 3 bílků ušlehaný sníh. Upečeme a chladné polijeme polevou.

Makové řezy s jablky

5 vajec

400 g mletého cukru

200 ml oleje

300 g polohrubé mouky

polovina sáčku prášku do pečiva

100-200 ml vlažné vody

150 g namletého máku

1 kg na měsíčky nakrájených jablek

pergamenový papír

tuk na vymazání plechu

strouhanka na vysypání plechu

čokoládová poleva a kokos na ozdobení

Pět žloutků utřeme s 250 g mletého cukru, přidáme olej, polohrubou mouku a polovinou pečícího prášku. Ušleháme tuhý sníh z 5 bílků. Sníh také vmícháme do těsta a podle potřeby přidáme ještě 100 až 200 ml vlažné vody. Třetinu těsta oddělíme a vmícháme do něj 150 g mletého cukru a umletý mák.

Plech vyložíme pergamenovým papírem, potřeme tukem, posypeme strouhankou. Poklademe na měčky nakrájenými jablky. Na jablka rovnoměrně nalijeme makové těsto a na to dvě třetiny těsta bílého. Pečeme.

Upečené vyklopíme, odděláme pergamenový papír a vychladlé poléváme čokoládovou polevou a sypeme kokosem.

Jablkové koblihy s tvarohem

4 vejce

60 g másla

150 g pískového cukru

1/4 lžičky soli

1 citron

500 g hladké mouky

kostka droždí

500 g tvarohu

300 g na kostičky nakrájených jablek

tuk na smažení

Ušleháme do pěny vejce, máslo a pískový cukr. Přidáme sůl, kůru a šťávu z jednoho citronu, hladkou mouku, kostku droždí a tvarohu. Vymísíme hladké těsto a necháme 30 minut kynout. Poté přidáme na kostičky nakrájená jablka. Smažíme do zlatohněda. Horké koblihy obalujeme v moučkovém cukru.

Koláč s pudinkovou náplní

400 g polohrubé mouky

prášek do pečiva

200 g másla

125 g. cukru

2 vejce

špetka soli

Pudinková náplň:

400 ml bílého vína

125 g cukru

špetka skořice

1,5 kg jablek nakrájených na kostičky

2 pudinky

150 ml vody

100 g rozinek zalitých dvěma lžícemi kalvádosu

tuk a vejce na potření

Polohrubou mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme máslo, cukr, vejce a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto a dáme na 30 minut do lednice.

Pudinkovou náplň připravíme povařením vína, cukru a skořice. Přidáme jablka nakrájená na kostičky a povaříme asi 5 minut. Dva pudinky rozmícháme ve vodě a zalijeme tím jablka. Přidáme rozinky zalité kalvádosem.

Formu vymažeme tukem a dno i okraje pokryjeme dvěma třetinami těsta rozváleného na plát. Naložíme pudinkovou náplň a přikryjeme dalším plátem těsta. Potřeme vejcem a pečeme 50 minut při střední teplotě. Hotové cukrujeme.

Jablkový koláč

400 g mouky

400 g strouhaných jablek

250 g moučkového cukru

1,5 prášku do pečiva

8 lžic oleje

2 vejce

špetka skořice

citronová kůra

třetina litru vody

čokoládová poleva

Uvedené přísady smícháme, vylijeme na vymazanou a moukou vysypanou formu a upečeme. Po vychladnutí polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem nebo strouhanými oříšky.

Jablkový závin

400 g hladké mouky

1 máslo

1 šlehačka

3 žloutky

trocha soli

Mouku zaděláme se žloutky a šlehačkou. Odebereme 2 hrstky mouky a smícháme s máslem. Těsto překládáme jako na převalované koláčky. Při vytváření závinu postupujeme jako při tvoření jakéhokoliv jiného závinu.

Jablkové řezy Milena

500 g strouhaných jablek

400 g moučkového cukru

500 g hrubé mouky

3 vejce

3 lžíce rumu (mléka)

1 kypřící prášek do pečiva

50 g strouhaných ořechù

citronová kůra

Hotový moučník nelze příliš dlouho skladovat, díky obsahu jablek vlhne.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA