Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty z Jablečné slavnosti 2005



Jablečřezy

3 vejce

1,5 sklenice cukru

3 sklenice hladké mouky

2 sklenice strouhané cukety

1 sklenice oleje

1 lžička sody

trochu prášku do pečiva, kakao

Krém:

1 tvaroh

150 g mletého cukru

1 vanilkový cukr

1 vejce

3/4 másla

Vejce s cukrem ušleháme. Zamícháme s ostatními ingrediencemi. Nalijeme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečené řezy pokryjeme tvaroh. krémem a posypeme skořicovým cukrem.

Perník s jablky

2 jablka

300 g hladké mouky

200 g cukru

50 g medu

2 vejce

2 lžíce rumu

8 lžic mléka

1 prášek do perníku

Poleva:

200 g moučkového cukru

šťáva z 1 citronu

červená potravinářská barva

Jablka nakrájíme na malé kostky. Cukr, med a vejce vyšleháme do husté pěny. Potom přidáme rum, mléko a mouku s kypřícím práškem do perníku. Všechno promícháme a přidáme jablka. Pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 35 minut.

Moučkový cukr a šťávu z citronu spolu se dvěma lžícemi vody utřeme v hladkou polevu, kterou obarvíme barvou. Pak potřeme vychladlý perník.

Jablečník

240 g polohrubé mouky

240 g krystalového cukru

150 g rozehřátého tuku

4 vejce

2 kypřicí prášky do pečiva

1 vanilkový cukr

600 g nastrouhaných jablek

1 lžička mleté skořice

Ve větší misce smícháme mouku s kypřicím práškem a cukrem. Přidáme vejce, tuk, jablka, skořici. Vše dobře promícháme. Těsto vlijeme na vymazaný, hrubou moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě 30-40 minut při teplotě 180 °C.







Netažený závin

250 g hladké mouky

50 g másla

1 vejce

3 lžíce vody, 2 lžíce octa, sùl

Na desce smícháme mouku se solí, rozkrájené máslo, nožem vmícháme vejce a vodu s octem. Vypracujeme těsto. Vyválíme 2 záviny, které poklademe nastrouhanými jablky, cukrem, skořicí, ořechy. Svineme. Před pečením propícháme vidličkou.

Dobrota z jablek

150 g mletého cukru

250 g polohrubé mouky

2 vejce

1 lžíce kakaa

200 ml oleje

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

2 lžíce rumu

1/4 l mléka

350 g nastrouhaných jablek

100-150 g nasekaných ořechù

Poleva:

80 g másla

80 g mletého cukru

1/2 pudinkového prášku

1,5 lžíce horkého vody

1 lžíce rumu

2 lžíce kakaa

Cukr (i vanilkový), mouku, vejce, olej, kakao, rum, mléko a prášek do pečiva smícháme a vše vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Přidáme vrstvu nastrouhaných jablek a ořechů. Upeču. Vychladlý moučník polijeme polevou.

Žabí huby plněné jablky

300 g hladké mouky

250 g tuku

1 vejce

špetka soli

3-4 lžíce mléka

trocha cukru

30 g droždí

Do 3-4 lžic mléka dáme trochu cukru a droždí. Vzejitý kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme těsto. Vyválíme plát a děláme kolečka. Plníme je dušenými jablky smíchanými s cukrem, ořechy, skořicí a vanilkou. Upečeme a teplé obalujeme v cukru s vanilkou.

Jablková roláda

4 vejce

180 g cukru

6-8 lžic hladké mouky

250 g nastrouhaných jablek

skořice a cukr na posypání jablek


Plech vyložíme papírem nebo alobalem, který vymažeme a vysypeme hladkou moukou. Nastrouhaná jablka rozložíme na plech a posypeme cukrem a skořicí. Ušleháme cukr a vejce, až je hmota hustá a hladká. Jemně vmícháme mouku, nalijeme na jablka a dám péct. Po upečení otočíme papír nahoru. Papír stáhneme a ještě teplou roládu stočíme. Po vychlazení nakrájíme a už jen stačí posypat cukrem.





Jablkový koláč

2 hrnky (1/4 l) polohrubé mouky

1 hrnek mletého cukru

100 ml oleje

1 lžička jedlé sody

2 lžičky skořice

1 balíček rozinek

3 vejce

trocha mléka

3 hrnky na kostičky nakrájených jablek

Ingredience smícháme (jablíčka vmísím až na konec), upeču. Polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.

Drobenkový koláč

8 velkých jablek

500 g polohrubé mouky

200 g másla

300 g pískového cukru

2 vejce

1/2 sáčku prášku do pečiva

2 lžíce kakaa

rozinky, mandlové lupínky, sekané ořechy – dle libosti na dochucení

V misce smícháme mouku s cukrem, nožem rozsekám čerstvý tuk a rukou jej v mouce a cukru lehce rozdrolíme, čímž vznikne potřebná drobenka. Tuto rozdělíme na tři díly. Jeden díl dáme stranou a do zbývajících dvou třetin přidáme vejce a prášek do pečiva a kakao, které naneseme na plech. Na povrch rozvrstvíme strouhaná jablka (společně s rozinkami, ořechy či mandlemi). Na povrch koláče rozprostřeme zbývající díl drobenky. Pečeme zvolna asi půl hodiny.

Jablková buchta

4 vejce

hrnek cukru

2 hrnky polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

lžička kakaa

1/2 lžičky skořice

půl hrnku oleje

4 hrnky nakrájených jablek

Vejce s cukrem utřeme a přidáme moku, prášek do pečiva, kakao, skořici a olej. Přidáme ještě rozinky, ořechy a nakrájená jablka. Dáme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Kakaové řezy s jablky

80 g tuku

250 g cukru

2 vejce

1 lžíce kakaa

300 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

Krém:

170 g mletého cukru

1 lžíce kakaa

2 lžíce horké vody

70 g másla

Těstové ingredience smícháme, přendáme na plech a upečeme v předehřáté troubě. Potřeme připraveným krémem (máslo do krému přimíchám až jako poslední). Na povrch postrouháme čokoládu, mandle. Lépe péci z 1,5 dávky.





Vrstvené jablkové řezy

200 g tuku

130 g moučkového cukru

3 žloutky

2-3 lžíce bílého jogurtu

400 g polohrubé mouky

1/2 balíčku prášku do pečiva

tuk na vymazání plechu

Náplň:

1 kg jablek

500 g měkkého tvarohu

1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí

150 g pískového cukru

rozinky

vlašské ořechy

3 bílky

Změklý tuk, cukr, žloutky, jogurt a prosetou mouku smícháme s práškem do pečiva a vypracujeme vláčné těsto. Dvě třetiny těsta vyválíme na plát a přeneseme na tukem vymazaný plech. Zbylé těsto dáme na chvilku do mrazničky.

Těsto na plechu potřeme náplní a povrch posypeme nahrubo nastrouhaným vychlazeným těstem. Vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 180 °C zvolna upečeme.

Příprava náplně:

Jablka nahrubo nastrouháme, smícháme s tvarohem, pudinkovým práškem, cukrem, rozinkami a posekanými ořechy. Nakonec vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků.

Drobenkový koláč

250 g hrubé mouky

100 g cukru

1 lžíce prášku do pečiva

100 g másla

1 vejce

máslo na pokladení na povrch (před pečením)

Náplň:

300 g jablek, 1 lžíce rozinek, hrst ořechù, cukr

V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, rozdrobeným máslem (podobně jako při dělání drobenky na koláč). Vmícháme vejce.

Polovinu vzniklého drobivého těsta dáme do pekáčku, na ni položíme pokrájená jablka, cukr, ořechy, rozinky. Posypeme zbytkem těsta, které přitlačím lžičkou. Na povrch poklademe plátky másla a pečeme asi půl hodiny.

Jablkové koláčky

400 g oloupaných jablek

1 lžíce citronové šťávy

citronová kůra

60 g tuku

1/2 balíčku vanilkového cukru

1 vejce

2 lžíce šlehačky

125 g polohrubé mouky

1/2 balíčku prášku do pečiva

Tuk s cukrem, citronovou kůrou, solí a vanilkovým cukrem rozšleháme do pěny. Zašleháme vejce, přidáme mouku s práškem a šlehačku. Nakonec vmícháme na kostičky pokrájená jablka, která jsme pokapali citronovou šťávou. Plech vyložíme pečicím papírem a lžičkou kladu hromádky těsta. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25-30 minut. Po upečení posypeme cukrem. Z tohoto předpisu připravíme 8 jablkových koláčků.


Recepty z Jablečné slavnosti 2004

Jablečná bábovka s oříškovým griliášem

3 jablka

3 hrnky polohrubé mouky

3 vejce

300 ml oleje

1 hrnek cukru

1 hrnek vlažné vody

1 vanilkový cukr

1 kypřicí prášek do pečiva

2 lžíce rozinek

100 ml rumu

šťáva z pùl citronu

strouhanka na vysypání

Griliáš:

2 lžíce nasekaných oøíškù

2 lžíce cukru

1 lžíce másla

rum slitý z rozinek

Rozinky namočíme na 20 minut do rumu. Jablka nastrouháme, pokapeme citronem a smícháme s vanilkovým cukrem. Vejce ušleháme s cukrem, zašleháme vlažnou vodu, olej a mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidáme jablka a slité rozinky. Pečeme na 200 °C.

Griliáš připravíme na pánvi. Rozpustíme máslo s cukrem, mícháme dokud nezačne karamelizovat. Vmícháme nasekané oříšky. Nakonec zalijeme rumem slitým z rozinek.

Tyrolský závin

250 g hladké mouky

80 g másla

2 lžíce moučkového cukru

125 ml mléka

1 vejce

1 vanilkový cukr

1 kypřicí prášek do pečiva

špetka soli

skořicový cukr

rozinky

krouhaná jablka

Mouku, polovinu prášku do pečiva, smíchaný moučkový a vanilkový cukr a trošku citronové kůry dobře promícháme na válu. Přidáme vlažné mléko, ve kterém jsme rozmíchali vejce a 6 lžic rozpuštěného másla. Vypracujeme tužší těsto, které rozválíme na dva díly. Jeden díl vložíme na připravený koláčový plech, posypeme jej osmaženou strouhankou, na ni položíme nakrouhaná nebo nakrájená jablka (můžeme přidat i jednu hrušku). Posypeme skořicovým cukrem, rozinkami, případně i rozsekanými oříšky či mandlemi, troškou strouhanky a pokropíme rozpuštěným máslem. Přikryjeme druhým dílem těsta, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dorůžova v dobře prohřáté troubě asi 30 až 45 minut.













Křupavá jablečná nohavice

400 g hladké mouky

1 Hera

1 vejce

200 ml vody

sùl

Všechny suroviny rychle propracujeme na hladké těsto, aby se neohřívalo. Bochánek dáme na 15 minut do chladu (do lednice), a pak rozdělíme na 4 díly. Těsto rozválíme, posypeme strouhankou a jablky s cukrem, zavineme a dáme na plech s pečicím papírem. Pečeme dokřupava.

Jablkové medové řezy

400 g polohrubé mouky

250 g práškového cukru

100 g medu

60 g másla

3 vejce

300 g nastrouhaných jablek

60 g nasekaných oøechù

200 g kakaa

půl lžičky skořice

1 kypřicí prášek do pečiva

Celé vejce, med, cukr, skořici a kakao dobře rozmícháme, až se tvoří pěna. Přidáme jablka, rozpuštěné máslo a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zlehka zamícháme a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem ve středně vyhřáté troubě. Upečený plát vyklopíme. Vychladlý posypeme cukrem a nakrájíme na úhledné řezy.

Jablkový koláč se zakysanou smetanou

6 jablek

2 lžíce medu

2 lžíce rumu

150 g másla

100 g cukru

3 vejce

1 lžíce citronové šťávy

citronová kůra

sůl

3 lžíce lískových ořechů

1 lžička kypřicího prášku do pečiva

225 g polohrubé mouky

250 g měkkého tvarohu

100 g zakysané smetany

1 žloutek

1 lžíce škrobové moučky

3 lžíce džemu

Jablka oloupeme, ze 3 jablek vykrojíme jádřince a dužinu nakrájíme na kostičky, zbylá nakrájíme na kolečka. V hrníčku smícháme med s rumem a citronovou šťávou a směsí pokropíme jablka. Ze 125 g másla a 80 g cukru utřeme krém. Do krému postupně vmícháme vejce, citronovou kůru, sůl a mleté ořechy. Mouku smícháme s kypřicím práškem a zapracujeme do krému. Opatrně vmícháme jablkové kostičky a 2 lžíce medové směsi. Troubu předehřejeme na 180 °C. Vymastíme formu a naplníme ji těstem. Tvaroh smícháme se smetanou, žloutkem a škrobovou moučkou. Směs rozetřeme na těsto a poklademe jablky. Zbylé máslo nakrájíme a dáme na jablka. Posypeme cukrem a asi 60 minut pečeme. Meruňkový džem zředíme lžící vody, ohřejeme a ještě horký koláč jím potřeme. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.







Mufínky s jablky

500 g nastrouhaných jablek

500 g hrubé mouky

400 g moučkového cukru

3 vejce

1 kypřicí prášek do pečiva

rum (podle chuti)

ořechy

rozinky

Vše smícháme, těstem naplníme mufínkovou formu nebo košíčky a pečeme.


Muffinky

Na asi 12 kousků:

1 hrnek celozrnné mouky

polovina hrnku otrub

polovina hrnku polohrubé mouky

1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody

rozinky, slunečnicová a sezamová semínka, sušené švestky a meruňky, ořechy

polovina Hery

1-2 vejce

polovina hrnku cukru krystalu

asi 6 jablek

1 zakysaná smetana

jogurt nebo mléko

Nejdříve smícháme mouku, otruby, prášek do pečiva, sodu, rozinky, semínka, ořechy, nakrájené sušené švestky a meruňky. Přidáme Heru, 1–2 žloutky a 1–2 ušlehané bílky, cukr. Jablka rozvaříme na kaši a spolu se smetanou také vmícháme do těsta. Pokud je těsto příliš husté, můžeme přidat jogurt nebo mléko. Formičky vymažeme máslem a pečeme asi na 175 °C.


Muffins

1 hrnek celozrnné mouky pšenič

1 hrnek polohrubé mouky

1 hrnek otrub

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička jedlé sody

polovina hrnku Hery

1–2 žloutky

polovina hrnku krystalového cukru (můžeme nahradit medem)

2 banány

šťáva z citronu

3/4 hrnku zakysané smetany

jogurt nebo mléko

jablka, ořechy, rozinky, sušené meruňky a švestky, lněná a sezamová semínka, mrkev apod.

Nejdříve smícháme oba druhy mouky, otruby, prášek do pečiva a sodu. V druhé misce utřeme Heru, žloutky, cukr (med). K této směsi přidáme rozmačkané banány zakapané citronem a zakysanou smetanu. Pokud je směs hustá, přidáme jogurt nebo mléko.

Obě části smícháme dohromady, vmícháme sníh z 1-2 bílků. Přidáme jablka, ořechy, rozinky, sušené meruňky a švestky, lněná a sezamová semínka, mrkev apod. Formičky vymastíme máslem a pečeme při asi 180 °C.

Poznámka: Výborné ke snídani. Rozřízneme a potřeme džemem.









Tvarohový koláč

150 g polohrubé mouky

250 g tvarohu

125 g mléka

150 g jablek

1 vejce

50 g másla

polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva

kysaná smetana

vanilkový cukr

jahody, maliny

Do tvarohu vmícháme vlažné máslo, vejce, mléko, sůl, mouku s kypřicím práškem a skořicí. Přisypeme strouhaná jablka a vlijeme do formy lehce vymaštěné olejem. Pečeme dozlatova a na talíři přelijeme smetanou s cukrem a ovocem.

Kynuté koláče s náplní z jablek

1 kg hladké mouky speciál (může být i celozrnná)

2 lžíce sádla, másla nebo Hery

1 šlehačka

mléko dle potøeby

2 balíčky kvasnic (42 g)

2 žloutky

ušlehané bílky ze 2 vajíček

1 lžička soli

200 g krystalového cukru

Náplň:

asi 2 kg jablek

cukr

vanilkový nebo skořicový cukr

rozinky

nasekané oříšky

Posýpka:

hladká mouka

mletý cukr

máslo

Kvasnice dáme do hrníčku s trochou cukru a vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.

Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, šlehačku, tuk, žloutky, kvasnice, dle potřeby mléko a vše dobře vymícháme. Necháme vykynout. Po vykynutí dáváme velkou lžící hromádky na moukou vysypaný vál a plníme vychladlou náplní.

Náplň připravíme z asi 2 kg jablek, které okrouháme a dusíme s trochou cukru na kaši. Podle potřeby podléváme vodou. Přidáme vanilkový nebo skořicový cukr. Můžeme přidat rozinky či nasekané oříšky.

Na koláče dáme trochu jablek a posýpku. Potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme na 200 °C.

Jablkový koláč

2 hrníčky mouky

1 hrníček mletého cukru

1 malá lžička jedlé sody

2 malé lžičky skořice

1 balíček rozinek

100 ml oleje

3 vejce

trocha mléka

3 hrníčky na kostky nakrájených jablek

V míse smícháme všechny ingredience. Jablka vmícháme až nakonec. Upečeme a po vychladnutí polijeme polevou a posypeme kokosem.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA