Jdi na obsah Jdi na menu
 


 Slané recepty

  • Grahamový celozrnný chléb

    • 200 grahamová pšeničná

    • 100 pšeničná celozrnná

    • 100 hladká

    • 240 ml voda

    • 1 polévková lžíce melasa / cukr

    • 1 polévková lžíce bramb.kaše (nemusí být)

    • anýz, kmín, sůl

  • 75% žitný chléb

    • 300g žitná

    • 100g hladká

    • 260ml voda

    • celé zelené droždí (7g)

    • koření, sůl

  • Špaldovo-žitný chléb

    • 200g špaldová mouka

    • 100g hladká

    • 200g žitná

    • 300ml voda

    • 5/7 zeleného droždí (5g)

    • koření (kmín, koriandr), sůl, semínka

  • Adély (chléb)

    • 260ml voda + 100ml mléko

    • 2čl sůl, 2 polévková lžíce cukr

    • 1polévková lžíce ocet

    • 2 polévková lžíce olej

    • 240 g žitná mouka + 300g hladká mouka

    • 8g sušené droždí (necelý sáček bílý s modrým ptákem – dr.Oetker)

    • koření (např. kmín / koriandr / fenykl / anýz / rozmarýn / …)

    • semínka (slunečnice / dýně / len)

  • Univerzální recept na chleba

    • 540g MOUKA, 360ml VODA, 1čl SŮL, 1čl KOŘENÍ, 6g DROŽDÍ

    • K tomu je možné přidávat semínka:

      • dýně

      • slunečnice

      • rozinky a ořechy – vlašské a lískové (to bych ale přidala i med)

      • len

      • lze přidat i sezam, ale chleba je pak nevýrazně do sladka

      • mák spíš na housky (udělat v pekárně těsto a pak ručně housky)

      • menší pokrájenou cibuli (syrovou, nebo osmahlou)/ osmahlou slaninu / atd.

    • lze přidat

      • sušenou BRAMBOROVOU KAŠI (udělá menší bublinky v hotovém chlebu)

      • OTRUBY (nadýchnou chleba a je to čistá vláknina pro střeva)

      • VEJCE (do sladkých chlebů)

      • vitamín C v prášku (zlepšuje vlastnosti mouky – “vyšumí” ji)

      • OCET (jablečný – ubere z příchuti kvasnic)

    • koření:

      • vždy kmín + jedno z následujících:

      • koriandr / anýz / rozmarýn (do bílých) / římský kmín (jen TROCHU!!) / skořice (do sladkých) / fenykl

  • Knedlíky z domácí pekárny

    • voda s mlékem ¼ l

    • 1 celé vejce

    • sůl

    • 450g polohrubé mouky

    • 1,5g čerstvého droždí rozdělaného v troše mléka

    • přidat trochu cukru a vylít na mouku

Pečeme „programem na těsto“ a po signálu přidáme jednu housku na kostičky. Z tohoto množství uděláme 4 menší knedlíky (34 plátků). Knedlíky vaříme 20 minut v osolené vodě.

  • Bezlepkový tmavý chléb

    • 0,5 l vody

    • 3 lžíce octa (nejlépe jablečný, ale nemusí být)

    • 6 lžic oleje

    • 1 lžíce soli

    • ½ lžíce cukru

    • 1 lžíce chlebového koření (stačí drcený kmín, případně i fenykl, koriandr atd.)

    • 250 g bezlepkove směsi Mantler (nebo podobné)

    • 150 g pohankové mouky

    • Můžeme přidat slunečnicová semínka, pohankovou lámanku apod. podle chuti (v receptech se obvykle píše až po zazneni signálu před druhým mísením, ale může se to klidně dát rovnou na začátku).

    • 1 sáček sušeného droždí úplně nahoru (aby nebyl ve vodě)

    • Nastavíme základní program (má celkem cca 3 hodiny), případně posuneme start na dobu, kdy chceme mít hotový chleba, tmavost nastavíme na nejvyšší stupeň (aby měl chléb kůrku) a zapneme. Po upečení vyklopíme a necháme vychladnout.

  • Jurův podmáslo-jogurtový chléb

    • 300 ml podmáslí

    • 150 g bílého jogurtu

    • 25 g másla nebo margarinu

    • 400 g polohrubé mouky

    • 100 g špaldové mouky

    • 6 g sušeného droždí

    • 2 čajové lžičky soli

    • 2 čajové lžičky cukru

    • 2 čajové lžičky kmínu

    • Program Klasik, kůrka tmavá, velikost malá.

  • Chléb s oříšky a rozinkami

    • voda nebo mléko – 275 ml

    • margarín nebo máslo – 30g

    • sůl – 0,5 čajové lžičky

    • cukr – 1 polévková lžíce

    • mouka typu 405 – 500g

    • suché droždí – 3 balíčku

    • rozinky – cca 75 g

    • drcené vlašské ořechy – cca 40g

    • Přísady přidáváme po skončení hnětení, pečeme na základní program.

  • Klasický bílý chléb

    • voda – 420ml

    • hladká mouka – 600g

    • balíček sušeného droždí – 7g

    • sůl – 1,5 čajové lžičky

    • cukr – 1,5 čajové lžičky

    • + případně drcený kmín, sušený i čerstvý česnek, cibule, ořechy apod dle chuti

    • Droždí přidáváme vždy jako poslední, pečeme na základní program.

    • Možno doplnit různým kořením či přísadami.


 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA