Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Pomazánky od A do Z pro Vás 

 

Bulharská pomazánka 

 

300 g dietního salámu, malý rajský protlak, malá tatarská omáčka, kyselá okurka, cibule.

Salám    umeleme   na   masovém   strojku   nebo  nastrouháme     na struhadle. Přidáme jemně nastrouhanou okurku, rajský protlak, tatarku a jemně nakrájenou cibuli. Vše umícháme.

 

  


Čertova pomazánka

 

Velký uzenáč nebo uzená makrela, 50 g majolky, 2 natvrdo vařená vejce, sladkokyselá okurka, paprika sterilovaná v oleji, kousek cibule, hořčice, citrónová šťáva, sůl.

Rybu   pečlivě vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou paprikou umeleme.

Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citrónovou šťávou a solí. Necháme proležet.

 

  

 

Česneková pomazánka

 

150 g eidamu, 1x majonéza, 3 stroužky česneku, sůl, pepř.

Sýr nastrouháme najemno, přidáme rozetřený česnek a další přísady. Výborně se hodí na jednohubky.


 


Česneková pomazánka II.

 

3 lžíce másla, 2 trojúhleníčky taveného sýra, 3 stroužky česneku.

Do misky dáme máslo a sýr a promícháme.   Přidáme utřený česnek a znovu pečlivě promícháme.

Vhodné na jednohubky i na chlebíčky.

 

  

 

Česneková pikantní pomazánka

 

1 tvaroh, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, tatarka, sůl, 1 palička česneku, ďábelské koření.

Česnek utřeme, všechny ingredience smícháme dohromady.

Podle hustoty přidáváme tatarku, podle chuti osolíme a ochutíme ďábelským kořením.


  


Česneková pomazánka s tymiánem a brusinkami

 

200 g tvrdého sýra (nejlépe uzený Eidam), 150 ml majonézy (tatarky, kysané smetany nebo bílého jogurtu), 3-6 stroužků česneku, tymián, kremžská hořčice, brusinky (jeřabiny, rybíz).

Sýr najemno nastrouháme. Přidáme majonézu v množství podle žádoucí konzistence. Česnek prolisujeme a přimícháme.

Přidáme tymián, nejlépe mírné rozetřený. Podle chuti přidáme asi lžičku hořčice. Mažeme na jednohubky nebo chlebíčky.

Zdobíme kuličkami zavařených brusinek (jeřabin) nebo jiného drobného ovoce.

 

  

 

Česneková pomazánka - výborná

 

Rama, 5 trojuhelníčků taveného sýra, plátek (na smažení) tvrdého sýra, 3 vejce, 6 velkých stroužků česneku,

na ozdobení paprika.

Dáme  uvařit   vejce,  mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a smícháme ho s Ramou, měkkým sýrem, česnekem. Potom

na kráječi rozkrájíme vajíčka na kostičky a přidáme do pomazánky. Pomazánka je výborná na jednohubky a vystačí

asi na 11 rohlíků. Na každou jednohubku dejte kostičku papriky, krásně to vypadá a výborně chutná!


 


Česneková pomazánka z tvrdých sýrů

 

200 g eidamu, 200 g moravského bloku, bílý jogurt, majonéza, smetana, utřený česnek, pepř, sůl, hořčice.

Sýry   nastrouháme   na hrubém struhadle, přidáme všechny přisady a spojíme jogurtem, majonézou a smetanou.

 

  

 

Česnekovo-sýrová pomazánka

 

2 lžíce margarínu, 1 obdélník taveného sýra, 2 lžíce pomazánkového másla, 5 stroužků česneku, sůl, 250 g strouhaného sýra (eidam).

Margarín, tavený sýr a pomazánkové máslo šleháme elektrickým šlehačem asi 3-4 min. Poté zašleháme česnek utřený se solí.

Přidáme nastrouhaný sýr a už nešleháme, pouze důkladně zamícháme (nejlépe stěrkou, která se používá při pečení).

Pro zjemnění chuti můžeme také přidat 1-2 lžíce majolky light. Uvedené množství vystačí asi na 35-40 chlebíčků.


  


Dobrá pomazánka na chlebíčky

 

2 vejce, 100 g šunkového salámu, 1 menší cibule, 2 tavené sýry nebo 4-5 trojúhelníčků taveného sýra, 1-2 lžíce majolky, 1 lžička hořčice.  Na  velmi   malé   kostičky  nakrájíme šunkový salám, cibuli a vejce uvařená na tvrdo.   Přidáme   tavený   sýr,   majolku a hořčici

a důkladně promícháme. Chlebíčky s touto pomazánkou jsou u nás doma moc oblíbené a když ji dělám návštěvám, všichni ji chválí.

 

  

 

Falešná humrová pomazánka

 

Filé, sůl, majonéza, bílý jogurt, citron, cukr, worchestrová omáčka.

Filé uvaříme v osolené vodě, po vychladnutí rozmačkáme vidličkou, smícháme s majonézou a bílým jogurtem, dochutíme citronem, špetkou cukru a kapkou worchestru.


  


Falešný humr

 

1 mrkev, 1/2 celeru, 100 g sýru cihla, 1 lžíce majolky, citron.

Nastrouháme mrkev a celer, mělo by být v poměru půl na půl. Zakapeme citronem. Přidáme nastrouhaný sýr a majolku.

Zamícháme a podáváme s chlebíčkovou vekou.

 

  

 

Hamina

 

cibule, kečup jemný, nastrouhaný eidam, 3 vejce, 1 balení světlého toastového chleba, česnek podle chuti,

slanina podle chuti, špetka pepře, špetka soli.

Umícháme směs z cibule, kečupu a nastrouhaného sýra. Umícháme vajíčka, která přidáme do směsi, opepříme, osolíme a pořádně promícháme. Opečeme toasty na másle, toustovači, hodně potřeme česnekem a naneseme směs. Nakonec osmahneme slaninu nebo šunku a poklademe na povrch.


 


Játrová pomazánka

 

200 g játrové paštiky, 60 g másla, 1 tavený smetanový sýr (100 g),

2 lžíce hořčice a 2 stroužky utřeného česneku.

 

  

 

Jednoduchá česneková pomazánka na chlebíčky

 

1 pomazánkové máslo bez příchuti, 1-2 stroužky česneku, asi 2 lžičky majolky. Do pomazánkového másla dáme utřený česnek, přidáme majolku a utřeme.

Mažeme na chlebíčky a zdobíme nejlépe loveckým salámem, červenou a zelenou paprikou.

Pomazánka slouží jako základ na chlebíčky nebo jednohubky.

 

  

 

Jednoduchá krabí pomazánka

 

250 g krabích tyčinek, 3 vejce natvrdo, 1 tatarská omáčka, citrón a pórek na ozdobu.

Krabí tyčinky necháme rozmrazit, pokrájíme na drobné kousky, přidáme nakrájená  nebo nastrouhaná vajíčka, promícháme s tatarkou a mažeme na veku.

 

  

 

Kapiová pomazánka

 

Zavařené kapie, 1 tavený sýr (nejlépe Apetito), 1/2 čerstvého másla, 3 stroužky česneku, 100 g šunkového salámu,

1 malá cibule, sůl, pepř.

Do směsi sýra a másla umeleme nebo nastrouháme šunkový salám, přidáme na jemno nakrájené kapie, utřený česnek, na jemno nakrájenou cibulku. Vše dobře promícháme, pokud je pomazánka příliš  tuhá,  můžeme přidat  trošku  vody z kapií.

Posolíme a popepříme.  Hodí se nejlépe na čerstvý chléb.

 


 

Krabí pomazánka

 

1 větší balení krabích tyčinek, 150 g najemno nastrouhaného tvrdého sýra (Eidam), 1 cibule, 2 tatarské omáčky, sůl, pepř, citrónová šťáva.

Krabí tyčinky najemno nakrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky a vše smícháme se sýrem a tatarkou. Dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Necháme odležet.

 

  

 

Krabí pomazánka II

 

větší balení krabích tyčinek, kysaná smetana, 2 větší sýry Lučina, menší cibule, 2 lžíce majonézy, citrón, sůl.

Tyčinky jemně pokrájíme a smícháme se smetanou sýrem, nadrobno nakrájenou cibulkou a majonézou. Zakapeme citronem a podle chuti dosolíme. Je vynikajicí a lehká .

 

 

 

Křenová pomazánka

 

1/2 skleničky krenexu, 100 g tvrdého salámu (turistický), 1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce majolky, sůl, pepř.

Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a pořádně promícháme.

 


  

 

Křenová pomazánka


100 g majonézy, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 150 g šunky nebo salámu,

2 vejce natvrdo uvařené, plátky veky, petrželka.
Smícháme  křen  s  majonézou.   Do   křenové   majonézy   přidáme na nudličky nasekanou šunku nebo salám. Přidáme nasekaná vejce uvařená natvrdo. Dobře promícháme. Získanou pomazánku mažeme na dosti silné plátky veky.Nahoru nasypeme rozsekanou petrželku nebo poklademe na nudličky nakrájenou kapii.

 

 

 

Křenová pomazánka se salámem

 

200 g měkkého   salámu,    4 lžíce  strouhaného  křenu,   1 majonézy, 2 vejce natvrdo, sůl.

Salám umeleme, dáme do misky a přidáme strouhaný křen, majolku, část    vajec   nakrájených   na   kostičky,   přisolíme  dle     chuti      a promícháme.

Mažeme na chleba a sypeme smíchanou petrželkou se zbytkem rozsekaných vajec.

 

  

 

Letní pomazánka

 

1 bílý jogurt, 1 sýr Lučina, 1 vetší mrkev, pórek, 2 vařená vejce, sůl, pepř.

Mrkev nastrouháme najemno, vajíčko také. Pórek nakrájíme najemno a smícháme s mrkví, vajíčkem pak přidáme jogurt, Lučinu, opepříme a osolíme.

 

  

 

Lososová pomazánka

 

50 g uzeného lososa, 3 natvrdo uvařená vejce, 100 g másla,  1  cibule, citrónová šťáva, 2 lžíce mléka, sůl.

Máslo utřeme do pěny, přidáme nastrouhaná vejce, lososa, cibuli, mléko, citrónovou šťávu a sůl. Vše důkladně promícháme.

 

 

 

Maďarská pomazánka

 

12 trojúhelníčků taveného sýra, 400 g měkkého salámu, 4 sterilované okurky, 1 cibule, 2 feferonky, 2 lžíce octa,

4 lžíce kečupu, 1 lžíce lehké majonézy, pepř, sůl.

Kečup, ocet, pepř a sůl přivedeme do varu a necháme vychladnout. Salám, sýr, feferonky, cibuli a okurky umeleme na masovém strojku. Vmícháme kečupovou směs a majonézu. Důkladně promícháme. Mažeme na toasty nebo pečivo můžeme použít na zdobení jednohubek. Není vhodné pro děti !!!

 

  

 

Míchaná sýrová pomazánka

 

2 tavené sýry se šunkou, 50 g pomazánkového másla bez příchuti, 150 g umleté drůbeží nebo vepřové šunky,

3 sterilované okurky, 3 lžíce jogurtu nebo majonézy, pepř, sůl dle chuti, hořčice.

Tavené sýry se šunkou utřeme s máslem, přidáme umletou šunku, na jemném struhadle ustrouhané okurky, jogurt nebo majolenku, hořčici, okořeníme a dobře  promícháme.  Můžeme  též   připravovat v   elektrickém šlehači.    Mažeme    na    chlebíčky, zdobíme šunkou a sypeme křenem nebo okurkami.

 

  

 

Mňam krabí pomazánka

 

balení krabích tyčinek, 1 majonéza, 100 g taveného sýra, 4 stroužky česneku, sůl, pepř.

Tyčinky nakrájíme na malé kousky, vmícháme sýr, majolku, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a můžeme podávat.

 

  

 

Mozaiková pomazánka

 

200g margarínu, 100 g taveného nízkotučného sýra, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 2 lžíce červené cibule,

1 lžíce strouhané mrkve, 1 lžíce strouhaného křenu, svazek ředkviček, pažitka.

Vyšleháme nebo dobře utřeme margarín se sýrem a přidáme postupně všechny druhy očištěné a posekané zeleniny.

Ty nám ochutí a zárověn obarví pomazánku. Potíráme pečivo nebo pomazánkou   plníme   čerstvou   papriku, vše zdobíme ředkvičkami a pažitkou. Velmi jemná a plná vitamínů...

 

  

 

Mrkvová pomazánka s křenem

 

100 g majolky, 300 g karotky, 50 g křenu, 1 lžička hořčice, citrónová šťáva, sůl, pepř, cukr.

Do majolky jemně nastrouháme mrkev, křen a přidáme jemně nasekanou cibulku. Dochutíme hořčicí, citrónovou šťávou, solí, pepřem, špetkou cukru a dobře promícháme. Mažeme na bílé pečivo.

 

  

 

Mrkvová pomazánka s křenem II.

 

300 g mrkve, 1 majonéza, křen dle chuti, cibule, 1 lžička obyčejné hořčice, citrónová šťáva, sůl, pepř

Zeleninu     nastrouháme,      smícháme  s  ostatními  přísadami        a dochutíme. Podáváme s celozrnným pečivem.

 

  

 

Očková pomazánka

 

Krabička oček, 2 lžíce másla, 1-2 tavené sýry (čím mazlavější, tím lépe).

Rozmixovat očka, přidat změklé máslo a sýr a lehce vyšlehat. Podávat lze s vekou i chlebem - dle chuti.

 

  

 

Ostrá pomazánka

 

200 g taveného smetanového  sýra, 100 g pomazánkového másla, 50 g eidamu, 2 vejce vařená natvrdo, 5 lžic mléka,

2 lžičky hořčice, 2 feferonky, sůl.

Změklé máslo utřeme s taveným sýrem a solí. Přidáme propasírovaná vejce a za postupného přidávání mléka vyšleháme. Eidam jemně nastrouháme, feferonky jemně nasekáme a s hořčicí zamícháme do směsi. Podáváme na bílém pečivu, ozdobené petrželkou, pažitkou nebo plátky rajčete.

 

 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA