Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

SEGEDÍNSKÉ KARBANÁTKY S BRAMBORY

Ingredience:

450 g mletého hovězího masa, 75 g anglické slaniny, 100 g šalotky, 250 g kysaného zelí, petrželku, 75 g strouhanky, vejce, 2 lžíce papriky, sůl, pepř, 3 červené papriky, 500 g menších brambor, 10 lžic oleje, 30 g másla, 1/2 lžičky kmínu, citrón. kůru.

Postup:

Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme. Drobně pokrájenou šalotku osmahneme na slanině. Zelí dáme okapat, vymačkáme a nahrubo pokrájíme. Maso prohněteme se strouhankou, polovinou sekané petrželky, slaninovou směsí, zelím, vejcem, lžící papriky, pepřem a solí. Vytvarujeme osm karbanátků. Papriky rozčtvrtíme, očistíme a grilujeme

8 min., pak je oloupeme a nakrájíme na kosočtverečky (velké 1,5 cm). Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a 8 min. opékáme na 6 lžících oleje. Vmícháme kousky paprik, sekanou petrželku a kmín a podle chuti osolíme. Karbanátky smažíme po každé straně pět minut na zbytku oleje. Pak do něj přidáme máslo a lžíci papriky.

Karbanátky před podáním posypeme citrónovou kůrou.


KARBANÁTKY Z UZENÉ KRKOVICE

Ingredience:

500 g mleté uzené syrové krkovice, 2 vejce, 2 lžíce másla, 2 lžíce polohrubé mouky, muškátový květ, nasekaná petrželka, pepř, sůl.

Postup:

Z másla a mouky vymícháme světlou jíšku, zředíme vývarem a povaříme na hustší kaši.

Do vychladlé zamícháme žloutky, ochutíme kořením, vmícháme krkovici a petrželku.

Podle potřeby zahustíme strouhankou, osolíme. Tvarujeme karbanátky, namáčíme je

v rozšlehaných bílcích a klademe na prkénko posypané strouhankou, obalíme ve strouhance. Smažíme na oleji nebo na sádle (jsou chutnější).


 KREOLSKÉ MASO

Ingredience:

cca 500 g mletého masa, 2 cibule, 2 PL oleje, 2 zelené papriky, cca 100 ml vývaru, mletý pepř, mleté nové koření, několik kapek TABASCA, sůl, strouhaný tvrdý sýr na posypání

 Příprava:

Na tuku zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme maso a za stálého míchání asi 5 minut opékáme. Přidáme očištěné na nudličky pokrájené papriky, koření, sůl, znovu osmahneme

a podlijeme vývarem. přiklopíme pokličkou a podusíme do změknutí. Hotový pokrm můžeme dochutit kečupem. Doporučená příloha: vařené těstoviny posypané strouhaným sýrem

 



TYKVE S MLETÝM MASEM A PAPRIKOU

Ingredience:

1 cibule, 600 g tykvové dužiny, 1 červená a zelená paprika, 4 lžíce oleje, 500 g mletého masa,  4 lžičky sušeného OREGANA, 1 lžíce rajčatového protlaku, 250 ml zeleninového vývaru z kostky, pepř

Postup:

Cibuli nadrobno nakrájíme. Tykvovou dužinu nakrájíme na kostky. Papriky omyjeme, rozpůlíme, očistíme a nakrájíme na hrubší kusy. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme mleté maso a opečeme. Přidáme cibuli, tykev, papriky, OREGANO a krátce podusíme. Ve vývaru rozmícháme rajčatový protlak a přidáme do zeleniny masové směsi. Dusíme asi 20 min. pod poklicí. Občas zamícháme. Pokrm osolíme, okořeníme pepřem a podáváme.


MLETÉ ČESNEKOVÉ BIFTEČKY

Ingredience:

500 - 600 g mletého masa, 50 g anglické slaniny, 1 PL hladké mouky, 3 PL bílého vína, trochu vývaru, 3 - 5 stroužků česneku, mletý pepř, sůl, tuk na opečení.

 Příprava:

K mletému masu přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, pepř, prolisovaný česnek

a osolíme. Z dobře promíchané směsi tvarujeme menší ploché bifteky, na tuku je zprudka po obou stranách opečeme dozlatova, podlijeme menším množstvím vývaru, zmírníme příkon tepla a dusíme pod pokličkou do změknutí. V případě potřeby podlijeme ještě vývarem

a občas obrátíme. Dušené bifteky vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, přidáme mouku, osmahneme a zředíme vývarem. Osolíme, prošleháme a nakonec přidáme bílé víno, vložíme bifteky, prohřejeme a podáváme s vařenými brambory. Pokrm doplníme salátem nebo kompotem z ovoce.


HRADECKÉ KOULE

Ingredience:

400 g tučnějšího vepřového masa, 150 g jater, 1 vejce, žemle, 1 stroužek česneku, pepř, sůl. Postup:

Maso s játry umeleme, ochutíme česnekem utřeným se solí, pepřem. Přidáme v mléce namočenou žemli, vejce a dobře propracujeme. Tvarujeme koule o velikosti vajec, klademe do pekáčku vymazaného sádlem, posypeme drceným kmínem, podlijeme a upečeme dočervena. Podáváme s chlupatými knedlíky a dušeným zelím.


NETRADIČNÍ SEKANÁ

Smícháme mleté maso s vejcem, rohlíkem namočeným v mléce, utřeným česnekem, majoránkou, sladkou paprikou. Přidáme rozemleté rybí filé a zahustíme strouhankou. Vytvarujeme šišku a upečeme.


VÝBORNÁ SEKANÁ


Ingredience:

750 g mletého masa (vepřové plecko), 100g strouhaného tvrdého sýra, 4 vejce, 1 dl smetany,

1 cibule, 1~2 stroužky česneku, petrželová nať, 3/4 lžičky mleté sladké papriky, pepř, sůl. Postup:

Všechny suroviny smícháme a dobře propracujeme. Polovinu směsi dáme do vymazaného

a strouhankou vysypaného pekáčku, poklademe míchanými vajíčky s drobně pokrájeným salámem a přikryjeme druhou polovinou směsi. Pečeme v předem vyhřáté troubě přikryté alobalem, před dopečením odkryjeme a dopékáme do zrůžovění.

OVÍNĚNÁ SEKANÁ

Ingredience:

750 g mletého masa, 2 vejce, 2 housky namočené ve víně, 4 lžíce mletých ořechů,

1/2 lžičky šalvěje, 1/2 lžičky mletého zázvoru, špetka mleté skořice, mletého nového koření,

5 lžic sekané petrželky, sůl.

Postup:

Maso promícháme s vejci, ořechy, kořením, petrželkou, ve víně namočenými žemlemi

a necháme asi hodinu odležet. Znovu promícháme, tvarujeme šišku a na másle upečeme.


DIVOKÁ SEKANÁ

Ingredience:

500 g mletého masa, 250 g uzeného bůčku, 3 lžíce kořenové zeleniny, 2 lžičky divokého koření, sůl, 2 rohlíky, šálek mléka, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 vejce, strouhaná kůra

z půlky citrónu, čerstvá nebo sušená petrželová nať, strouhanka, sádlo.

Postup:

Uzený bůček nakrájíme na kostičky, osmahneme na něm kořenovou zeleninu, cibuli

a necháme ochladit. Mleté maso rozmícháme s kořením, houskami rozmočenými v mléce, nastrouhaným česnekem, přidáme vejce, citrónovou kůru, petrželku a bůček s kořenovou zeleninou a cibulí. Podle chuti přisolíme. Vše důkladně promícháme, zahustíme strouhankou, utvoříme dvě šišky, osmahneme je na sádle a asi hodinu pečeme v rozehřáté troubě.

Jako přílohu můžeme použít tmavý chléb nebo vařené brambory.


VÁLEČKY PLNĚNÉ SÝREM Z MLETÉHO MASA

Ingredience:

400 g mletého masa, 1 cibule, 1 vejce, asi 100 g tvrdého sýra, 1 - 2 PL strouhanky,

1 stroužek česneku, mletý kmín, pažitka, sůl.

 Příprava:

Mleté maso dobře promícháme s drobně pokrájenou cibulí, vejcem a strouhankou.

Dochutíme prolisovaným česnekem, kmínem, nasekanou pažitkou a osolíme. Z hmoty vytvarujeme středně velké placičky, do jejich středu vložíme hranolek tvrdého sýra, zabalíme do tvaru válečku a vložíme do rozehřátého tuku. Po všech stranách zvolna opékáme.

Část mletého masa můžeme nahradit předem namočeným sójovým granulátem. Doporučená příloha: vařené brambory, zeleninová obloha.


OBRÁCENÉ MLETÉ ŘÍZEČKY

Ingredience:

Varianta I:
600 g mletého libového bůčku od pupku, sůl, koření GYROS, 1 vejce do masa,
mléko, strouhanka, olej

II.varianta:
750 g vepřových jater
Na obalení: 2-3 vejce, strouhanka
Na pokladení:
2 cibule, 2 nožičky telecí klobásy, 500 ml nebo 250 ml smetany

Postup:

I.varianta:
Do masa přidáme všechny ingredience a uděláme klasickou sekanou. Z ní děláme menší řízečky, které nejdříve obalíme ve strouhance, pak ve vejci a dáme smažit na pánev. Usmažené přendáme na pekáček, posypeme cibulí, a na plátky nakrájenou klobásu, zalijeme smetanou a dáme zapéct do trouby.
Kdo chce, může přidat na cibuli na plátky pokrájené žampiony.
II.varianta:
Játra nakrájíme šikmo na plátky, obalíme ve strouhance. Do vajec na obalení přidáme VEGETU- asi tak jednu plnou kávovou lžičku, obalená játra smočíme ve vejcích

a dáme na rozpálený olej smažit. Pak postupujeme stejný jako u varianty I.
Obě varianty pečeme v troubě asi 35 až 40 minut podle druhu trouby.


ZAPEČENÉ ŘÍZKY Z MLETÉHO MASA

Postup přípravy

Vejce rozšleháme s mlékem, nasypeme do něj strouhanku a necháme ji chvíli nasáknout. Potom do této směsi zapracujeme mleté maso, osolíme a důkladně propracujeme. Z takto vzniklého těsta uděláme řízky, které obalíme v mouce, vložíme na zapékací mísu nebo na pekáček s rozpuštěným tukem nebo olejem, dáme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 10 minut. Potom řízky obrátíme a pečeme dalších 10 minut z druhé strany. Pak řízky vytáhneme, na každý položíme plátek sýra a dáme ještě na chvíli do trouby, aby se sýr roztekl. Podáváme se zeleninou a vařenými bramborami.

400 g mletého masa, 1 vejce, 150 ml mléka, 6 lžic strouhanky, hladká mouka

tuk nebo olej, plátky tvrdého sýra, sůl


MLETÉ MASO JAKO ROŠTĚNÁ


Ingredience:

500 g mletého masa, 3 cibule, sůl, pepř, hořčice, hladká mouka, olej, 1 vejce,
strouhanka, mléko

Postup:

Do mletého masa přidáme pepř, sůl, 1 vejce, strouhanku a trochu mléka a nadrobno pokrájenou 1 cibuli. Pořádně vypracujeme a děláme placičky velké asi jako dlaň.

Placičky potřeme hořčicí, obalíme v mouce a na rozpáleném oleje rychle opečeme.

Opečené placičky přendáme na talíř a do vypečené šťávy dáme osmažit 2 na kostičky nakrájené cibule. Když je cibule osmažená, přidáme placičky, podlijeme vodou a necháme dusit až se cibule rozdusí, aby se udělal pěkný sos. Pokud není rozvařená, můžeme ji protlačit sítkem nebo rozmixovat, Na závěr dochutíme solí, když je omáčka málo slaná.
Podáváme s různě upravenými brambory a tatarskou omáčkou.


MLETÉ MASO ZAPEČENÉ S RÝŽÍ

Připravíme si:

400 gramů rýže, litr vody, 300 gramů mletého masa, 350 gramů nakrájených rajčat, cibuli dvě polévkové lžíce oleje, dva silné plátky uzeného špeku nakrájeného na kousky, parmazán, čtyři vejce, sůl a pepř.

Postup:

Cibuli a špek opečeme na oleji. Dále přidáme rajčatovou šťávu, sekané maso a vše dusíme na mírném ohni. Vmícháme nakrájená rajčata a přilijeme do omáčky čtvrt litru vody. Necháme ji půl hodiny vařit. Mezitím si vymažeme tukem ohnivzdornou formu, pak dáme do formy rýži smíchanou s omáčkou, rozšlehaná vejce a vše posypeme strouhaným sýrem.

Přidáme ještě tři čtvrtě litru vody a zamícháme. Pokrm necháme při střední teplotě 30 minut zapékat. Poté formu vyndáme, rychle promícháme a necháme další hodinu péct, až se vytvoří zlatohnědý povrch. Ihned podáváme.


ZELNÉ BALÍČKY S MLETÝM MASEM

Postup přípravy

Z hlávky bílého zelí oddělíme 12 velkých listů, omyjeme je a krátce povaříme v osolené vodě. Pak je vytáhneme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Veku nakrájíme na kostičky a pokapeme mlékem, šunku nasekáme a spolu s vejcem a vymačkanou vekou vmícháme do mletého masa. Ze zbylé hlávky asi 100 g listů opereme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Šalotku nasekáme a se zelím ji opečeme na oleji. Přilisujeme 1 stroužek česneku, osolíme, opepříme a vmícháme petrželku.

Jehněčí maso omyjeme, osušíme, rozkrájíme na malé kostky, opečeme na rozehřátém oleji, osolíme a opepříme. Jehněčí a zelí přidáme do mletého masa a promícháme, ovařené zelné listy rozpůlíme. Tvrdá žebra z nich seřízneme. Náplň rozdělíme na listy a vytvarujeme kulaté zelné balíčky. Cibuli a 2 stroužky česneku oloupeme, mrkev a celer omyjeme a oloupeme

a nakrájíme na kostičky stejně jako anglickou slaninu.

V hrnci rozehřejeme olej, rozškvaříme na něm slaninu a osmahneme cibuli, česnek, mrkev

a celer. Přidáme tymián a okořeníme, navrch poklademe zelné balíčky, zalijeme vývarem

a přikryté pomalu dusíme asi 30 minut.

Hlávka bílého zelí, sůl, 100 g veky, 5 lžic mléka, 2 vejce, 60 g vařené šunky,

60 g mletého vepřového masa, 2 cibulky, olivový olej, 3 stroužky česneku, pepř,

petrželová nať, 200 g libového jehněčího masa , 2 cibule, 100 g mrkve, 100 g řapíkatého celeru, 60 g anglické slaniny, tymián, 500 ml masového vývaru (bujón)


DALAMATSKÉ ČUFTY II.
Ingredience:

400 g mletého hovězího a vepřového masa, 1 houska, 1 vejce, 100 ml mléka, 30 g másla, 20 g hladké mouky, 1 cibule, 200 g sterilovaného leča, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 1 sladkokyselá okurka, 1 lžíce kečupu, 2 lžíce smetany, sladká paprika, citrónová šťáva, špetka cukru, olej, sůl
Postup:

Housku nakrájíme na plátky zvlhčíme mlékem, dobře rozmělníme a vmícháme do mletého masa. Přidáme vejce, polovinu mouky, pepř, papriku a sůl. Z těsta utvoříme osm válečků, které opečeme ze všech stran na oleji a vyjmeme. Olej slijeme a na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, kterou zaprášíme moukou a osmažíme. Zalijeme horkou vodou a smetanou a povaříme. Po chvíli přidáme lečo, okapaný hrášek, drobně krájenou okurku

i kečup. Krátce povaříme, omáčku přisladíme, ochutíme citrónovou šťávou a vložíme maso. Vše společně prohřejeme, ale už nevaříme.


MLETÉ NASTAVOVANÉ ŘÍZKY

Ingredience:

450 g mletého vepřového masa, 250 g strouhaného sýra Eidam, 3 bílky, 3 lžíce mléka,

3 lžíce hladké mouky, pepř, sůl.

Postup:

Maso promícháme s bílky, sýrem, přidáme mléko, mouku, pepř

a sůl. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Tvarujeme asi 1 cm vysoké větší placky (jako řízky), obalujeme jako řízek a usmažíme.


DÁNSKÉ VEPŘOVÉ KULIČKY

Ingredience:

1 kg mletého vepřového masa, 5 lžic hladké mouky, 1 vejce, 1 menší cibule, 2 dl vody, pepř, sůl.

Postup:

Maso smícháme s moukou, vejcem, jemně nakrájenou cibulí, osolíme a opepříme. Prohněteme, přilijeme vodu a znovu promícháme. Vytvarujeme asi 25 menších kuliček, které krátce osmahneme na rozpuštěném másle. Podáváme s bramborovou kaší a salátem.


VEPŘOVÉ RAGÚ Z MLETÉHO MASA

Ingredience:

500 g mletého plecka, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 malá konzerva hrášku,
2 citrony, sůl, pepř, hladká mouka, 2 lžíce posekané petrželky, mléko nebo smetana, 1 vejce,
1 žloutek, 1 cibule, worcesterská omáčka, 100 ml bílého vína, olej na smažení, sůl

Postup:

Do mletého masa dáme sůl, 1 celé vejce, asi 200 ml mléka, pepř popřípadě ještě jiné koření podle chuti, petrželku a hladkou mouku podle potřeby. Promícháme a necháme chvilku

v ledničce odpočinout. Pak děláme malé kuličky a smažíme na oleji dozlatova.
Na pánev dáme rozpustit asi 2 lžíce másla, na něj dáme nakrájenou mrkev, petržel , cibuli, celer necháme orestovat, až je zelenina měkká. Přidáme šťávu z jednoho citronu

a zamícháme. Do toho dáme 1 lžíci hladké mouky, zalijeme mlékem nebo smetanou,

ve kterém jsme rozšlehali žloutek, přidáme asi 6 slabých plátků citronu, kůru z jednoho citronu, víno a necháme chvilku povařit. Posolíme a kdo chce dochutí si worcester.omáčkou. Podávám s rýží.


SEKANÁ Z TROJÍHO MASA


Ingredience:

1000 g vepřové krkovičky, 500 g hovězího masa, 200 g uzeného bůčku, 4 vejce,
1 debrecínský párek, 1 velká cibule, 5 stroužků česneku , 1 lžíce soli, 1/2 lžičky pepře,
1/2 lžičky majoránky, 3 rohlíky, několik lžic strouhanky

Postup:

Jde o dávku asi tak pro deset strávníků.
Předem (asi dvě hodiny) si namočíme do vody rohlíky. Dvě vejce si uvaříme natvrdo.

Mleté maso dáme do mísy, přidáme česnek rozetřený se solí a pepřem, majoránku a dvě syrová vejce. Rozmočené rohlíky vymačkáme a spolu se třemi lžícemi strouhanky vmícháme do mletého masa. Rukama sekanou dobře propracujeme (sekaná má dostat důkladně naplácáno, aby se maso dobře spojilo!).

Na válu si rozprostřeme alobal, přeneseme na něj zpracované mleté maso a rozválíme ho

na silný plát. Na něj doprostřed položíme postupně párek a oloupaná vařená vejce.

Pomocí alobalu dobře zavineme, vytvoříme dvě šišky sekané a posypeme je strouhankou, kterou rukou ještě trochu přitiskneme.

Do pekáče dáme na dno asi jeden centimetr vody, vložíme šišky sekané, pekáč přikryjeme

a pečeme v troubě asi hodinu a půl. Občas kontrolujeme a případně podléváme vodou.

Ke konci pečení odkryjeme a dopečeme, aby vznikla křupavá kůrčička.

Podáváme teplé s bramborem, bramborovou kaší či bramborovým salátem nebo studené

s chlebem, pečivem a kyselou okurkou.


SVÁTEČNÍ DOMÁCÍ PAŠTIKA

Ingredience:

1,2 kg mletého vepřového plecka, 250 g mletých kuřecích jater (vepřových), nakrájené žampiony (čerstvé nebo sterilované), 4 vejce, 1 dl strouhanky, 1 stroužek česneku, bazalka, pepř, sůl.

Postup:

Vše smícháme a dáme do zapékací mísy vyložené tenkými plátky anglické slaniny (uzeného bůčku). Do paštiky zapícháme 4-5 bobkových listů a pečeme asi 90 minut při teplotě 175 °C.


MYSLIVECKÁ PAŠTIKA

Umeleme:

3 kg upečeného vepřového bůčku, 1 kg syrových vepřových jater, 3 velké cibule, paličku česneku, přidáme drcené sušené houby, zázvor, mleté nové koření, sůl a důkladně promícháme.

Plníme do skleniček nebo salámového alobalu a vaříme 1 hodinu.

Po vychladnutí mažeme na chleba.


SILVESTROVSKÉ KLOBÁSY

Vepřové maso a slanina v poměru 3:1, 1 dl bílého vína nebo piva, citrónová kůra, pepř, sůl. Vepřové maso a slaninu pomeleme, osolíme, opepříme, ochutíme strouhanou citrónovou kůrou. Směs zředíme vínem nebo pivem a tvarujeme malé klobásky. Obalíme je ve strouhance a smažíme v rozpáleném tuku.


TĚSTOVINY S MLETÝM MASEM A JÁTRY

Ingredience:

500 g těstovin (mušle, vrtule), 500 g mletého masa (vepřové, hovězí), 200 g vepřových jater,
1 cibule, 3 stroužky česneku, 1-2 konzervy rajčat (sekaných), olej, sůl, mletý pepř, tymián,
200 g tvrdého sýra na posypání, zelená petrželka

Postup:

Nejdříve oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. Játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na proužky. Na pánvi si rozpálíme olej, kousky jater na něm orestujeme, vyjmeme z pánve a udržujeme v teple. Pokud je třeba, přidáme na pánev trochu oleje, orestujeme na něm cibuli a plátky česneku a potom přidáme mleté maso. Osolíme, opepříme a opékáme, až se maso rozdrobí na hrudky. Potom přidáme orestovaná játra, posypeme tymiánem a přidáme nasekaná rajčata. V létě můžeme samozřejmě použít čerstvá (nařízneme do křížku, spaříme, oloupeme a nasekáme). Vše promícháme a asi 10 minut společně dusíme. Podle potřeby ještě přisolíme.
Hotovou masovou směs klademe na uvařené těstoviny a posypeme vydatně sýrem a zelenou petrželkou.
Poznámka:
Tymián je samozřejmě lepší čerstvý, ale dá se použít i sušený. Jinou variantu získáme, když tymián nahradíme čerstvou bazalkou.



MASOVÉ PLACIČKY S HOŘČICOVOU OMÁČKOU

Ingredience:

250 g mletého masa, 1 vejce, 1 lžíce hrubé mouky, 1 šálek vody, pepř, sůl.

Postup:

Maso dáme do misky a dobře propracujeme s vodou. Přidáme vejce, mouku, případně trochu strouhanky, osolíme, okořeníme podle chuti. Tvarujeme 8 malých placiček, které zprudka

z obou stran opékáme v rozpáleném tuku. Ve šťávě osmažíme nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmažíme, přilijeme asi 1/2 litru vývaru a dobře povaříme. Do hotové omáčky rozšleháme 4 lžíce hořčice a lžíci másla. Podáváme s brambory nebo těstovinami.


ŠIŠKY V ZELÍ

Z ochuceného mletého masa vytvarujeme šišky a opečeme na tuku. Přidáme kousek nakrájené slaniny nebo špeku a kyselé zelí. Společně dusíme, až je zelí měkké. Dochutíme trochou kečupu, sójové omáčky a opepříme. Velice chutná s chlebem.


SEKANÁ PO BULHARSKU

Ingredience:

500 g mletého vepřového masa, 3 oloupané syrové brambory, 1 vejce, 1 houska namočená

v mléce, pepř, sůl.

Postup:

Brambory nastrouháme, smícháme s mletým masem, vejcem, houskou. Osolíme, opepříme

a zpracujeme, je-li hmota řídká, zahustíme strouhankou. Tvarujeme malé šišky, obalujeme

v nasekané petrželce a naskládáme na pekáč. Nakrájíme nadrobno 1 cibuli, zpěníme ji na tuku a nalijeme na masové šišky. Poklademe plátky rajčat, podlijeme podle potřeby vodou

a upečeme. Podáváme s chlebem nebo brambory.


DUŠENÉ KARBANÁTKY NA PIVU

Ingredience:

500 g mletého masa, 50 g nakrájené slaniny, 2 vejce, citrónová kůra ze 1/4 citronu, mletý pepř, sůl.

Postup:

V 1/8 litru mléka namočíme 2 housky. Smícháme maso se slaninou, vejci, strouhanou citrónovou kůrou, namočenou a vyždímanou houskou. Osolíme, opepříme a tvarujeme ploché karbanátky. Opékáme na másle po obou stranách (másla má být do necelé půlky karbanátek). Vyjmeme, do Vypečeného tuku nalijeme 1/4 litru světlého piva

a karbanátky pod pokličkou asi 4 minuty dusíme. Podáváme s bramborovou kaší, brambory. 


SMAŽENÉ BOCHÁNKY S TVARŮŽKY

Ingredience:

600 g libového bůčku, 300 g uzeného tvrdého sýra, 1 lžíce VEGETY, kari koření,

8-10 olomouckých tvarůžků, 120 g mletých mandlí, 120 g strouhanky.

Postup:

Maso umeleme se sýrem, ochutíme VEGETOU a kari kořením, promícháme. Tvarůžky obalíme v hladké mouce, vejcích a strouhance smíchané s mandlemi. Každý kousek zabalíme do masové směsi

(asi 1 cm silné), obalíme jako řízek (hladká mouka, vejce, strouhanka s mandlemi).

Smažíme ve vyšší vrstvě oleje, podáváme s brambory a zeleninou.


ĎÁBLOVA POCHOUTKA

2 na jemno nasekané cibule a česnek osmahneme v rozpáleném tuku, přidáme 500 g mletého masa, 200 g Nivy a podusíme. Vmícháme rajský protlak, chilli, pepř, sůl. Dáme do vymazané formy, potřeme 2 dl zakysané smetany, zasypeme 500 g kysaného zelí a poklademe na kostičky pokrájenou slaninou (100 g). Pečeme asi 60 minut.


EIFELOVY PLACIČKY

600 g vepřového masa umeleme s 1 velkou cibulí, přidáme 1 vejce, 2 žloutky, 1 lžíci sójové omáčky a worcesteru, 2 lžičky hořčice a gril. koření, 1/2 lžičky ďábelského koření, 1/2 lžičky saturejky, 1 lžičku oleje. Vše promícháme a necháme hodinu odležet. Tvarujeme placičky, které obalíme v hladké mouce a smažíme na rozpáleném tuku.

Podáváme s brambory a tatarskou omáčkou.


ŘÍZEK - SEKANÁ A SÝR

Ingredience:

4 plátky hotové sekané (tloušťky 1 cm), 4 plátky sýra (1 cm).

Postup:

Střed sekané i sýra vykrojíme kulatou formičkou a vyjmeme. Do plátku sekané vložíme kolečko sýra, do plátku sýra kolečko sekané.

Obalíme jako řízek (hladká mouka, vejce, strouhanka) a usmažíme.


VEPŘENKY

Ingredience:

200 g vepřového mletého masa, 1 žemle, 1 dl vody nebo mléka, sůl, mletý pepř, paprika. Postup:

Namočenou vymačkanou žemli přidáme k masu, osolíme, přidáme pepř, papriku a dobře promícháme. Rozdělíme na 6 dílů, utvoříme placičky a opečeme po obou stranách dozlatova. Hotové vepřenky potřeme hořčicí a posypeme cibulkou.


SÝROVÉ ŘÍZKY Z BŮČKU

Ingredience:

1 kg libového vepřového bůčku, 200 g tvrdého sýra na strouhání, 1 vejce, sůl, pepř.

Postup:

Bůček pomeleme, sýr nastrouháme, smícháme dohromady, přidáme vejce, špetku soli a pepře.

Z masa tvoříme placky hrubé 1-1,5 cm podle libosti. Obalujeme jako řízek.

Pečeme dozlatova, podáváme s vařenými brambory a okurkovým salátem.


BIFTEK ZAPEČENÝ

Ingredience:

500 g mletého hovězího masa, 50 g strouhaného tvrdého sýra, 1 vejce, 1 lžíce oleje, 1 lžíce strouhanky, sůl, pepř, muškátový květ a oříšek.

Postup:

Vše dobře promícháme a tvoříme bifteky, které po obou stranách upečeme. Těsně před dopečením poklademe bifteky polovinou kompotované broskve nebo rajčete a plátkem sýra. Necháme zapéct v troubě.


FRANCOUZSKÉ MASOVÉ KULIČKY

Ingredience:

300 g mletého masa, 150 g čerstvých hub, olej, 1 cibule, 1 vejce, mletý pepř, sůl, tuk na smažení, pikantní zelenina.

Postup:

Mleté maso promícháme s houbami podušenými na oleji a cibuli. Přidáme vejce, okořeníme mletým pepřem, osolíme. Ze směsi formujeme malé kuličky, smažíme je v rozpáleném tuku. Před podáváním je 15 minut podusíme s pikantní zeleninou.


KRŮTÍ SEKANÁ SE SÝREM

Ingredience:

600 g mletého krůtího masa, 200 g sýra Eidam (tenké plátky), 50 g ovesných vloček, 1 vejce,

1 dl mléka, 1 lžička koření (Směs pro mletá masa), sůl.

Postup:

Do mletého masa dáme vejce, mléko, olej, koření a podle chuti osolíme. Pak vmícháme vločky a směs promícháme.

Směs rozetřeme (na mikrotenu) na plát, poklademe plátky sýra a mokrýma rukama svineme. Přeneseme na pekáč a upečeme dozlatova.


ZAPÉKANÉ BRAMBORY SE ZELÍM A MASEM

Ingredience:

750 g uvařených brambor, 500 g kysaného zelí, 2 cibule, 500 g mletého masa, 1 vejce,

4 lžíce mléka, 2-4 stroužky česneku, mletý pepř, sůl.

Postup:

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku. Přidáme okapané, překrájené zelí, mírně podlijeme vodou a podusíme pod pokličkou. Mleté maso promícháme s 1 nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, osolíme a opepříme. Pekáč vymažeme tukem, rozetřeme mleté maso, na maso rozložíme podušené zelí a pokryjeme na kolečka nakrájenými brambory. Vrstvy ještě jednou opakujeme a v horké troubě 10 minut zapečeme.

Zalijeme vejcem rozšlehaným v mléce a zapékáme asi 45 minut.


MASOVÉ KULIČKY 
Ingredience:

550 gramů mletého masa, sůl, jemný pepř, cibule, 2 lžičky škrob. moučky, hrst strouhanky,

3 vařené strouhané brambory, 2 žloutky, 150 ml šlehačky, trošku oleje na pečení

Na omáčku: 250 ml smetany, 2 lžičky škrob. moučky, 1 lžíce hořčice, 150 ml vývaru (nebo vývaru z buj. kostky)
Postup:
V robotu jemně rozsekáme mleté maso, cibuli, přidáme koření, žloutky a škrob. moučku.

Pak přendáme do mísy, mezitím uvaříme tři brambory a jemně je nastrouháme.

Přidáme k masové směsi.
V míse ručně zpracujeme spolu se strouhankou a šlehačkou.

Vytvarujeme menší masové kuličky a naskládáme na jemně olejem potřený pekáček.
V troubě na 200 stupňů pečeme kuličky asi 40 minut, dokud nemají typickou barvičku - hnědou, v půlce času otočíme, aby se pěkně propekla i druhá strana.
Po upečení vyndáme kuličky a do šťávy z masa přidáme šlehačku, škrob. moučku, vývar a hořčici, vše smícháme metlou a kuličky zase ponoříme zpátky, prohřejeme a můžeme podávat


BOŽSKÉ KOULE

Ingredience:

500 g mletého masa, sůl, pepř, 1 vejce, 80 g strouhanky, 2-4 lžíce dětské krupice, 2-4 cibule. Nálev z 1 sklenice okurek, 4 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 2 bobkové listy. 

Postup:

Maso osolíme, opepříme, přidáme vejce, strouhanku, krupici, 1 nakrájenou cibuli

a promícháme. Tvarujeme koule velikosti pingpongového míčku a na oleji smažíme.

Koule dáme do větší sklenice, prokládáme je na kolečka nakrájenou cibulí a kořením. Zalijeme nálevem z okurek. Uzavřeme a v lednici necháme 2-3 týdny uležet.


KARBANÁTKY V OMÁČCE

Ingredience:

300 g hovězího masa, 300 g vepřové krkovice, 1 vejce, 1 cibule, 60 g strouhanky, 50 g hladké mouky, 1 konzerva loupaných rajčat, olej, muškátový květ, OREGANO, polévkové koření, cukr, ocet, sůl, pepř, přílohové těstoviny.

Postup:

Hovězí a vepřové maso umelte a smíchejte s trochou vody, vejcem, solí, pepřem a muškátovým květem, pak přidejte strouhanku a hladkou mouku. Z těsta tvořte pravidelné karbanátky a ty pak zprudka opečte na oleji. Ve vypeč. Tuku pak orestujte nakrájenou cibuli, přidejte pokrájená rajčata včetně nálevu, osolte a okořeňte a vložte opečené karbanátky.

Pod poklicí duste do změknutí. Omáčku nakonec podle chuti přislaďte, případně okyselte. Podávejte s těstovinami.


MLSNÁ SEKANÁ


Ingredience:

750 g mletého masa (vepřové plecko), 100 g strouhaného tvrdého sýra, 4 vejce, 1 dl smetany, 1 cibule, 1-2 stroužky česneku, petrželová nať, 3/4 lžičky mleté sladké papriky, pepř, sůl. Postup:

Všechny suroviny smícháme a dobře propracujeme. Polovinu směsi dáme do vymazaného

a strouhankou vysypaného pekáčku, poklademe míchanými vajíčky s drobně pokrájeným salámem a přikryjeme druhou polovinou směsi. Pečeme v předem vyhřáté troubě přikryté alobalem, před dopečením odkryjeme a dopékáme do zrůžovění.


SEKANÁ S PÁRKEM

Ingredience

800 g mletého masa, sůl, pepř, lžíce majoránky, , 3 vejce, 1 - 2 rohlíky, mléko, strouhanka, hrst posekané zelené petrželky, 2 nožičky párku, bílek na potření

Postup

Rohlíky pokrájíme na kostičky a zalijeme takovým množstvím mléka, aby se všechno vsáklo. Do mísy dáme maso, celá vejce, rohlíky s mlékem, majoránku, petrželku, osolíme, opepříme

a důkladně promícháme. Je-li hmota příliš řídká, zahustíme ji strouhankou. Vytvarujeme šišku, do které zabalíme párky. Uložíme na pekáč, povrch šišky potřeme bílkem, trochu podlijeme vodou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi hodinu při 200°C. Podle potřeby podlijeme a občas přelijeme sekanou vypečeným tukem. Jestli na povrchu rychle tmavne, přikryjeme poklicí nebo alobalem. Podáváme teplou s bramborovou kaší a zeleninovým salátem nebo s vařenými bramborami a dušeným kysaným zelím.

Můžeme podávat i studené s chlebem a kyselou okurkou.



SEKANÁ S KAPUSTOU

Ingredience:

400 g hovězího masa, 200 g vařeného uzeného masa, 1 menší kapusta, 1 vejce,

100 g strouhanky, 1 cibule, 1 stroužek česneku, pepř, sůl.

Postup:

Kapustu uvaříme ne příliš do změknutí, vymačkáme a umeleme s masem. Přidáme vejce, utřený česnek, strouhanku, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Dáme do sádlem vymazaného pekáče a pečeme do zrůžovění. Můžeme také použít velkou kapustu, 4 vrchní listy spaříme (ostatní pomeleme s masem), žebra skrojíme a zabalíme do nich šišku sekané. Během pečení podléváme vývarem nebo bílým vínem.


DRŮBEŽÍ BRAMBOROVÝ DORT

Ingredience:

500 g drůbeží sekané, 100 g strouhanky, 1 vejce, 1 dl mléka (i více), 1 cibule, pepř, sůl.

Postup:

Maso smícháme se strouhankou zvlhčenou mlékem, rozšlehaným vejcem, nastrouhanou cibulí, okořeníme a dáme do vymazané dortové formy (nejlépe teflonové).

Pečeme asi 30 minut. Sekanou posypeme 350 g nastrouhaných syrových brambor

(na nudličky), 100 g tvrdého sýra a zapékáme dalších 15 minut.

Podáváme obložené zeleninou.


MUSAKA S MRKVÍ

3-4 cibule pokrájíme najemno, opečeme na oleji, přidáme 500 g ml. masa, sůl, přikryjeme

a dusíme asi 10 min. 2 mrkve očistíme, nastrouháme, vmícháme do masa. 750 g brambor očistíme a nakrájíme na kolečka. Pekáč vymastíme, dáme vrstvu brambor, osolíme, maso

a vrstvu brambor. Podlijeme troškou vody a dáme péct. Zalijeme 2 vejci rozšlehanými  se solí, VEGETOU a pepřem. Dopečeme. Podáváme se zeleninovým salátem.


BULHARSKÁ SARMA
Ingredience:

hlávka bílého zelí, 500 g kysaného zelí, 700 g mletého masa, hrst rýže, sůl, mletá paprika, bobkový list, mouka, tuk, vejce, 2 rajčata
Postup:

Masovou směsí (mleté maso, napolo uvařená rýže, vejce, paprika, sůl) naplníme spařené zelné listy. Zbytek hlávky nakrájíme do vysokého hrnce, přidáme vrstvu kyselého zelí. Poklademe zelné závitky a vše zalijeme studenou vodou. Začneme vařit, osolíme, přidáme rajčata, sůl, bobkový list. Vaříme asi 90 minut, před dovařením dochutíme octem

a solí. Nakonec zalijeme paprikovou jíškou a provaříme. Možno provařit s FEFERONY. Podáváme s chlebem, případně přelijeme kysanou smetanou.


ŘÍZKY Z MLETÉHO BŮČKU SE SÝREM
Ingredience:

1/2 kg mletého méně prorostlého vepřového bůčku, 1/4 l mléka, 100 g strouhaného ementálu nebo jiného tvrdého sýra, hladká mouka, vejce, strouhanka, olej na smažení
Postup:

Umletý bůček vložíme do mísy a zalijeme studeným mlékem tak, aby mléko přesahovalo objem mletého masa. Uložíme do chladničky a necháme odležet do druhého dne. Všechna tekutina se do masa vpije. Teprve druhý den směs osolíme a zahustíme jemně ustrouhaným sýrem. Směs spojíme v hladké těsto, ze kterého tvoříme na pomoučeném prkénku oválné placičky. Ty obalujeme ve vejci a strouhance a pak je opékáme ve rozpáleném oleji z obou stran. Obracíme je plochou lopatičkou. Čerstvé řízky mají jemnou chuť, podobnou chuti masa telecího, proto je nesmíme kořenit.

Podáváme s vařenými brambory a s tatarskou omáčkou


KULIČKY V RAJČATOVÉ OMÁČCE

Potřebujeme:

400 g mletého masa, vejce, 100 g rýže, sůl, pepř, 50 g másla, cibuli, lžíci hladké mouky, koření, sůl, ocet, cukr, 2 lžíce rajčat. protlaku.

Postup:

Mleté maso, vejce, sůl, přebranou a spařenou rýži promícháme a tvoříme kuličky, které vkládáme do vařící osolené vody a vaříme 10-15 minut. V kastrolu připravíme cibulovou jíšku, zalijeme vývarem z knedlíčků, přidáme sůl, celé koření dle vlastní chuti a povaříme. Omáčku procedíme a přidáme protlak. Uvařené knedlíčky dáme do omáčky a necháme povařit. Podáváme s brambory, rýží, knedlíkem nebo pečivem.


KAPUSTOVÉ ČEVABČIČI

Potřebujeme:

500 g kapusty, 250 g vepřové plece, 100 g oleje, 1 vejce, majoránku, stroužek česneku, pepř, sůl.

Postup:

Kapustu uvaříme ve vodě, dáme okapat a pak umeleme s masem a cibulí. Přidáme vejce, pepř, majoránku, stroužek utřeného česneku a osolíme. Je-li třeba, zahustíme strouhankou nebo krupičkou. Děláme malé šišky a opékáme je na rozpáleném oleji.


SEKANÉ ŘÍZKY V TĚSTÍČKU

Potřebujeme:

300 g mletého masa, sůl, 1 žemli, mléko, cibuli, 40 g strouhanky, lžíci mouky, tuk na smažení.

Na obalení: 100 g hladké mouky, 4 lžíce mléka, 1 vejce.

Postup:

Dobře propracujeme umleté maso, namočenou žemli, sůl, umletou nebo drobně nakrájenou cibuli a lžíci mouky. Vytvoříme placičky, které namáčíme v těstíčku a v tuku osmažíme do zrůžovění. Podáváme s brambory, bramborovým salátem, dušeným špenátem nebo jinou zeleninou.


BIFTEKY PO TURECKU

Potřebujeme:

500 g hovězího masa, 100 g rýže, 2 vejce, sůl, zelenou petrželku, pepř,

100 g oleje na smažení.

Na obalení: 50 g hladké mouky, 100 g strouhanky, 2 vejce, lžíci mléka.

Postup:

Hovězí maso jemně umeleme, promícháme s vařenou rýží, přidáme sůl, pepř, petrželku a vejce. Utvoříme menší placičky, které obalujeme v mouce, vejcích (přidáme lžíci mléka) a strouhance. Na rozpáleném oleji osmažíme dočervena.

Podáváme k zelenině a bramborové kaši.


DUŠENÉ MLETÉ MASO

Potřebujeme:

400 g mletého masa, 60 g másla, nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, lžíci mouky, 5 rajčat, 3 brambory, 2 mrkve, 1 celer.

Postup:

Na polovině másla lehce opečeme za stálého míchání mleté maso, na druhé polovině uděláme jíšku. Do masa přidáme cibuli, jíšku rozředěnou vodou a ostatní přísady. Necháme dusit asi 1/2 hodiny, až je zelenina měkká. Podáváme na krajících černého chleba.

 

VEPŘENKY S CIBULÍ

Potřebujeme:

300 g mletého vepřového masa, 1 žemli, 1 dl mléka, 100 g cibule, hořčici, mletý pepř, mletou papriku, sůl, 100 g oleje.

Postup:

Žemli rozkrájíme, zvlhčíme mlékem, vymačkáme, smícháme s mletým masem, špetkou papriky, pepře a soli. Rukou tvoříme malé placičky, které na rozpáleném oleji opečeme dočervena. Podáváme s chlebem, hořčicí a jemně sekanou cibulí. Můžeme podávat s vařenými brambory či bramborovou kaší a doplnit zeleninovým salátem.


VEPŘOVÉ VÁLEČKY SE SMETANOVOU OMÁČKOU

Potřebujeme:

350 g ramínka, sůl, pepř, 30 g slaniny, 1,5 žemle, cibuli, 10 g sádla, 20 g krupičné mouky,

20 g sádla a cibule do kastrolu, 4 lžíce kyselé smetany, 10 g krupičné mouky, vejce.

Postup:

Maso umeleme a dáme do mísy. Přidáme nakrájenou slaninu, sůl, pepř, namočenou žemli, osmaženou nakrájenou cibulku a vejce. Promícháme, rozdělíme na díly, uděláme válečky, obalíme je moukou a dáme do pekáčku péci. Zapečené zalijeme vroucí vodou a dusíme

asi 30 min. Pak je vyndáme, omáčku procedíme a nalijeme za stálého míchání do kyselé smetany s umíchanou moukou. Omáčku povaříme.


KRUMLOVSKÝ DRAK

Potřebujeme:

350 g vepřového boku, sůl, 350 g předního hovězího masa, 50 g cibule,

50 g čerstvých chilli papriček, 100 g hladké mouky, 2 vejce, pepř, 100 g oleje, 50 g hořčice, 50 g křenu, 300 g tatarské omáčky.

Postup:

Do umletého masa přidáme jemně nakrájenou cibuli a papričky, mouku, vejce, sůl, pepř

a dobře promícháme. Tvarujeme malé placičky, které opékáme po obou stranách na oleji.

Na opečené placičky dáme trochu hořčice a posypeme strouhaným křenem.

Podáváme s vařenými nebo opečenými brambory přelité tatarskou omáčkou.


KARPATSKÉ ŠIŠKY

Potřebujeme:

750 g zadního hovězího masa, 3 stroužky česneku, pepř, sůl, mleté nové koření, tymián,

2 dl vody, 100 g oleje, 250 g zelených paprik, 350 g hub.

Postup:

Do umletého masa přidáme česnek utřený se solí, pepř, nové koření, tymián a promícháváme za postupného přidávání vody. Necháme v chladničce 2 h odležet. Z těsta tvoříme šišky a na horkém oleji prudčeji opečeme. Ve zbylém oleji podusíme nakrájené papriky a houby, osolíme a trochu opepříme. Na talíři upravíme šišky, zeleninovou směs a doplníme přílohou (hranolky, opečené brambory).


SMAŽENÉ MASOVÉ KULIČKY

Potřebujeme:

300 g předního hovězího masa, 300 g vepřové plece, 4 stroužky česneku,

80 g cibule, 2 vejce, pepř, zázvor, sůl, muškátový květ, koriandr, 100 g oleje, 60 g hladké mouky.

Postup:

Do umletého masa přidáme česnek utřený se solí, nastrouhanou cibuli, vejce, špetku pepře, zázvoru, muškátového květu, koriandru a vše dobře promícháme. Ze směsi tvoříme kuličky, které obalíme v mouce. Smažíme zvolna na horkém oleji a podáváme s kečupem nebo jogurtovou či majonéz. omáčkou. Jako příloha jsou vhodné hranolky, opékané brambory nebo chléb a čerstvá zelenina.

 

MALOSTRANSKÉ PLACIČKY

Potřebujeme:

600 g mletého hovězího a vepřového masa, 150 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 100 g cibule, lžičku paprikové VEGETY, sůl, pepř, lžíci hořčice a sekané zelené natě, 100 g oleje.

Postup:

Do umletého masa přidáme tvaroh, vejce, jemně nakrájenou cibuli, VEGETU, pepř, sůl, hořčici, zelenou nať a vše promícháme. Tvarujeme malé placičky, které opékáme zvolna na horkém oleji po obou stranách.

Podáváme s různě upravenými brambory a zeleninovým salátem.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA