Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Hrášek ve smetanové omáčce s houbami

3 lžíce oleje, 1 cibule, 25 dkg žampionů, nebo jiných čerstvých hub, sůl, kmín, 1/4 l kávové smetany, 1 konzerva sterilizovaného hrášku, petrželka.

Cibuli osmažíme, přidáme na tenké nakrájené houby, a pokud nepustí vodu trochu podlijeme . Přidáme sůl a kmín. Změklé houby zalijeme smetanou, necháme zhoustnou a doplníme scezeným hráškem. Dokořeníme a podáváme s bramborem nebo chlebem.

Sýrové koule

4 bílky, 25 dkg tvrdého sýra, 4 dkg strouhanky, sůl, pepř, paprika
Do tuhého sněhu z bílků vmícháme nastrouhaný sýr, strouhanku a koření. Z těsta tvarujeme kuličky, obalujeme ve strouhance a smažíme do červena.
Kysaná krémová smetana s křenem
1 kelímek kysané smetany, sůl, čerstvě mletý pepř, citrónová šťáva, 2 vrchovaté lžíce křenu
Kysanou smetanu ochutíme solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou. nakonec vmícháme křen. Namáčíme v ní sýrové koule.

Sedlácké Fondue 

Kulatý bochník chleba, 45 dkg prorostlé slaniny, 3 tavené sýry, 1 červená a 1 zelená paprika, 1 kysaná smetana, olej pepř, vegeta, zelená pažitka

Z chleba odřežeme vršek a vnitřek vydlabeme. Slaninu pokrájíme na kostičky a osmahneme. Smícháme smetanu a sýr, přidáme pokrájenou papriku, pažitku, vychlazenou slaninu a vegetu. Vše promícháme a chleba naplníme směsí. dáme na vymaštěný plech. Vedle položíme "vydlabance", které jsme předtím pokapali tukem ze slaniny. Pečeme asi 20 minut ve vyhřáté troubě.

Jí se bez přílohy a bez příboru.


 Špagety po Milánsku.

Špagety uvařit v osolené vodě a scedit. Na pánvi opražit na oleji cibulku, přidat mleté maso, osolit, opepřit, přidat majoránku a lisovaný česnek. Až je maso hotové přidat sladkou papriku (koření), kari koření a celý kečup.

Smíchat dohromady s uvařenými špagetami. Polovinu dát do zapékací mísy, položit na povrch plátky sýra /po celým/. Pak dát druhou polovinu a opět pokrýt plátky sýra. Dát na 1 hodinu zapéct do trouby.

Špagety s  omáčkou z nivy

Dát opražit na drobnou nakrájenou cibulku ..potom konzervu zavařených žampionů i s nálevem, přidat nastrouhanou Nivu, trochu pepře a bazalku. Míchat až se hmota spojí..podávat s uvařenými špagetami



Těstoviny s houbami a sýrem


1/2 kg čerstvých hub, sůl kmín kousek slaniny, 20 dkg těstovin, 20 dkg tvrdého sýra, kečup.

čerstvé houby nakrájíme a osolené podusíme s kmínem do měkka na rozškvařené na kostičky nakrájené slanině. Houby pak promícháme s prohřátými těstovinami a podle potřeby dosolíme. Na talíři hustě posypeme jemně strouhaným sýrem a pokapeme kečupem.

Petrželová pasta

2 svazečky petrželové nati, 5 lžic oleje, 2 nebo více stroučků česneku, 40 g strouhaného sýra, nejlepší je parmazán, nebo i niva, sůl.

Všechny přísady rozmixujeme a přidáme do omáčky. Pasta vydrží v zavřené nádobce v ledničce i 3 týdny, pokryjeme ji tenounkou vrstvou oleje.

Omáčka: 2 dcl mléka, 1 lžíce solamylu, 1 lžička vegety, 2 velké lžíce petrželové pasty, vše povaříme a můžeme i přidat 1 dcl smetany.

Pepřová omáčka ke špagetám

1 kostka Maggi - šťáva k vepřovému masu, 1 dcl smetany nebo šlehačky, mletý bílý pepř, 1 lžička nakládaného celého zeleného pepře. voda.

Asi ve 2 dcl vody rozpustíme podle návodu Maggi kostku, přilejeme smetanu, okořeníme mletým pepřem a pro výraznější chuť přidáme lžičku zeleného pepře. Promícháme s vařenými špagetami.



Velikonoční nádivka

Starší rohlíky, vejce, sůl, petrželka, mladé kopřivy, kontryhel, sádlo na vymazání pekáčku (Na 1 rohlík asi 25 g uzeného masa a 2 vejce).

Vepřové a uzené maso spolu uvaříme. Vyjmeme a po vychladnutí jemně nasekáme. Rohlíky nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme vývarem z masa a necháme vsáknout. potom utřeme žloutky se solí, přidáme nadrobno nasekanou petrželku, mladé kopřivy a kontryhel a spojíme se změklými rohlíky. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Dáme péci a podáváme s hlávkovým salátem.

Sváteční chilli

Miska velkých bílých fazolí, miska malých tmavých fazolí, dohromady asi 400 g - oboje přes noc namočené,  velká nebo 2 malé cibule, česnek, plátek hovězího masa, plátek uzeného masa asi po 10 dkg, 1 nožka klobásy, zelené bylinky, 1 lžíce gulášového koření, olej, ocet, chilli paprička nebo mleté chilli koření, plechovka rajské šťávy, 2 syrové zelené papriky, sůl.

do tlakového hrnce dáme lžíci oleje a na něj osmažíme drobně nakrájenou cibuli. Jakmile začne sklovatět, přidáme na drobné kousky pokrájené maso a společně smažíme ještě chvíli, dokud se nevydusí šťáva. ztlumíme a zasypeme gulášovým kořením, přidáme fazole i s vodou, v níž se namáčely, a dolijeme rajskou šťávou. Hrnec uzavřeme a směs dusíme na mírném plameni asi 50 minut. Do měkkých fazolí vmícháme koření, drobně pokrájené papriky. Necháme přejít varem, aby se papriky nerozvařily, podle chuti přiostříme, osolíme případně přikyselíme.Servírujeme s vařenou rýží, nebo s krajícem tmavého chleba, nebo jiným pečivem

Chilli - levná verze

Postup je stejný jako předešlá verze. 1 sáček fazolí namočených přes noc, 1 velká cibule, uzenina - točený salám nebo vuřty, případně zbytky masa (tepelně upraveného), pokrájeného na stejné kousky, 1 malý rajský protlak, česnek, lžíce směsi koření na pizzu, 2 zelené papriky, sůl ocet

Na oleji osmahneme cibuli a uzeninu, zalijeme fazolemi i s vodou, vmícháme protlak a vaříme do měkka (v tlakovém hrnci). Pokud použijeme tepelně opracované maso, přidáme až do hotového těsně před koncem spolu s česnekem a  drobně pokrájenými paprikami, podle potřeby dosolíme a okořeníme.

Bramborová harula

40 dkg brambor, 15 dkg hrubé mouky, 10 dkg cibule, 10 dkg slaniny, 2 - 4 stroučky česneku, 6 dkg sádla, majoránka, sůl.

Slaninu zabavíme kůže, rozkrájíme na kousíčky a rozpustíme. Přidáme jemně nasekanou cibuli a zpěníme. Oloupaný česnek prolisujeme, plech nebo pekáček dobře vymažeme sádlem. Oloupané brambory rozstrouháme, osolíme přidáme mouku, zpěněnou cibuli se slaninou, prolisovaný česnek, majoránku a zbylé sádlo. Dobře promícháme a řídkou směs tence rozetřeme do vymazaného pekáčku nebo na plech. Vložíme do předehřáté trouby a prudce opečeme. Do zlatova upečenou ,,harulu" rozkrájíme a podáváme teplou i studenou.

Dušené papriky s houbami

10 dkg zelených paprik, 20 dkg čerstvých hub, 2 vejce, cibuli, olej , kmín, sůl (jedna porce)

Očištěné houby pokrájíme na plátky, opláchneme ve studené vodě a necháme okapat. Sekanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme houby a a na proužky nakrájenou papriku. Osolíme, okmínujeme a dusíme. Měkké houby s paprikami zalijeme vejci a za stálého míchání necháme vejce srazit. Podáváme s tmavým pečivem jako rychlou večeři.

Guláš z hub a paprik

8 dkg tuku, 2 větší cibule, talíř houbové směsi, sůl, kmín, paprika sladká, 1/4 kostky masoxu, 5 zelených paprik, 1/8 l kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, 4 stroužky česneku, lžíce rajčatového protlaku.

Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme očištěné nakrájené houby, sůl, kmín, papriku, podlijeme vřelou vodou, přidáme masox a dusíme. K houbám přidáme spařené sloupnuté papriky nakrájené na kousky. Když jsou houby a paprika měkké, přidáme utřený česnek a vše zalijeme kysanou smetanou, do které rozkvedláme mouku, chvilku podusíme a můžeme zaprášit moukou. Místo smetany lze dát rajčatový protlak nebo kečup. Podáváme s chlebem nebo s bramborami.



Sýrové bifteky

0,2 l piva, 0,2 l vody, 20 dkg hladké mouky, 2 bílky, 4 plátky sýra, 2 žloutky, tuk na smažení

Pivo smícháme s vodou a velmi zvolna vpracujeme do mouky ( těsto jako na palačinky). Necháme tak hodinku odpočinout. Pak ušleháme tuhý sníh z bílků a jemně vpracujeme do těsta. Plátky sýra asi 1 cm široké potřeme žloutkem, namočíme v těstíčku a smažíme ve větším množství tuku. Bifteky jsou akorát, když po nakrojení kůrky sýr vytéká. Podáváme s chlebem a hlávkovým salátem.

Sýreček v župánku

12 plátků anglické slaniny, 4 plátky sýra, lístkové těsto

Lístkové těsto tence rozválíme a nakrájíme na plátky o trochu větší než plátky sýra. Na těsto dáme plátek sýra a tři plátky slaniny, přiklopíme plátkem těsta a okraje pořádně spojíme. Upečeme v troubě do křupava. Podáváme teplé se zeleninovým salátem.

Sýrová žemlovka

30 dkg veky, 25 dkg sýra typu Ementál, máslo, 2 vejce, 1/2 litru mléka, sůl, muškátový oříšek, paprika, pepř

Veku nebo toastový chléb nakrájíme na plátky, sýr také nakrájíme na plátky. Naskládáme střídavě do vymazané zapékací misky tak, aby sýrové plátky trochu přečnívaly přes chlebové.  V mléce rozkvedláme vejce, okořeníme a směsí vše přelijeme. Povrch poklademe kousky másla a upečeme v předehřáté troubě asi tak 25 minut.

Těstovinový salát

500g různobarevných těstovin, 20 dkg uzené šunky, 20 dkg mražené kukuřice, 5 dkg zelených vypeckovaných oliv, 250 ml bílého jogurtu, 10 ml majonézy, 2 větší cibule, 1/2 paličky česneku, olej.

Těstoviny uvaříme se lžící oleje. Po slití zamícháme další lžíci oleje aby se neslepily a necháme vychladnout. Cibuli nasekáme na drobno, a necháme ji na pánvi zesklovatět. Na cibulku přidáme mraženou kukuřici, okořeníme vegetou a lehce ji opečeme. Šunku nakrájíme na proužky, olivy na kolečka a opatrně zamícháme do těstovin. Jogurt smícháme s majonézou a prolisovaným česnekem a vše smícháme dohromady.

Těstoviny se špenátem a uzenou šunkou

500g kvalitních těstovin, 3 lžičky olivového oleje, 250 g čerstvého nebo zmrazeného špenátu, 20 dkg uzené šunky, 3 středně velké cibule, vegeta, bílý pepř, česnek, 250 ml zakysané smetany, 10 dkg taveného sýra.

Uvaříme těstoviny s lžičkou olivového oleje (nejlépe flíčky), slijeme a promícháme se dvěma lžičkami oleje. Šunku nakrájíme na kostičky, špenát na proužky, cibuli na jemno. Ve woku rozpálíme olej, na něj vložíme cibulku a necháme ji zesklovatět. Přidáme šunku a opečeme. Ztlumíme oheň a přidáme špenát. Do směsy přidáme 4 stroučky rozdrceného česneku. Přidáme vegetu, bílý pepř. Na závěr přidáme těstoviny, promícháme a prohřejeme.

Na druhé pánvi připravíme omáčku. Jednu nadrobno nasekanou cibuli zpěníme na oleji, vložíme snadno roztíratelný tavený sýr rozmačkaný vidličkou a na mírném ohni pomalu rozpouštíme. Přidáme lžičku vegety a jeden kelímek zakysané smetany. Těstoviny promíchané se špenátem klademe na talíř a přelijeme omáčkou.

Tortilla

3 střední cibule, 35 dkg brambor, 5 vajec, pórek, zelenou petrželku, bílý pepř, sůl, sádlo, olivový olej.

Oloupané brambory uvaříme téměř do měkka. Nasekáme na drobné kousky. Dáme nahrubo nasekanou cibuli na pánev, přidáme brambory a na sádle smažíme. Osolíme, opepříme. Přidáme nasekaný pórek, zelenou petrželku a zalijeme 5 rozmíchanými vejci.  a rychle promícháme, aby se směs promísila. Pečeme pomalu na mírném ohni a pečme asi 15 minut pod pokličkou z každé strany. Podáváme s rajským salátem. Nebo necháme vychládnout a nakrájíme na čtverečky ze kterých spíchneme s olivou jakési jednohubky. Výborné k vínu.

Pečené brambory se dvěma omáčkami

1 kg brambor, dvě polévkové lžíce soli, jednu lžíci provestánského koření, svazek ředkviček, dva svazky pórku, jeden stroužek česneku, dva kelímky plnotučného jogurtu, čerstvě namletý bílý pepř, dvě vejce, svazek pažitky, 1/4 kg tvarohu a pět lžic mléka.

Brambory důkladně omyjeme a rozpůlíme. Plech na pečení posypeme solí a bylinkami. Půlky brambor klademe řeznou plochou na plech a v předehřáté troubě a pečeme asi 45 minut. Mezitím opereme ředkvičky a pórek. Ředkvičky nakrájíme na drobné tyčinky, pórek na proužky. Oloupaný česnek nakrájím na plátky nebo rozdrtíme. Jogurtovou omáčku připravíme smícháním jogurtu s nakrájenými ředkvičkami, pórkem a česnekem (část zeleniny dáme bokem na ozdobení). Směs osolíme a opepříme, Misku naplníme omáčkou a ozdobíme ředkvičkou a pórkem. Na tvarohovou omáčku si uvaříme vejce natvrdo asi 10 minut. Opranou pažitku drobně pokrájíme. Vychladlá vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Tvaroh dohladka rozmícháme s mlékem, pokrájenou pažitkou a vajíčkem. Osolíme a opepříme. Brambory podáváme s těmito omáčkami. Výborné je to s vychlazeným kefírem, nebo podmáslím.

Pečení čerti

Brambory (podle počtu porcí), sádlo, česnek, sůl, pepř, pálivá paprika

Brambory umyjeme a z jedné strany seřízneme. Vnitřek vydlabeme vidličkou, drť osolíme, opepříme a smícháme se sádlem, paprikou a prolisovaným česnekem. Směsí brambory naplníme, přiklopíme odříznutou částí, propíchneme a na suchém plíšku prudce pečeme. Upečené zdobíme na kolečka nakrájenou cibulí nebo proužkem papriky.

Sýrový nákyp s bylinkami

30 dkg sýra Goudy, svazeček zelené petrželky, půl svazečku kopru, 4 lístky šalvěje, šest vajec, 4 dcl mléka, šest lžic másla, 10 dkg hladké mouky, bílý pepř, strouhaný muškátový oříšek, sůl, cibuli, konzervu rajčat a tuk na vymazání formy.

Sýr nastrouháme, opereme kopr petržel a šalvěj. pár snítek dáme stranou na ozdobení a zbytek nasekáme nadrobno. Potom rozklepneme vejce a oddělíme bílek od žloutků. Svaříme mléko s máslem, pepřem a muškátovým oříškem.  Do horké tekutiny přisypeme mouku a mícháme, dokud se hustá hmota neodlepuje ode dna. Odstavte z plotny a vmícháme postupně žloutky.  Pak přidáme sýr s nasekanými bylinkami. Z bílků našleháme sníh.  Velice opatrně ho zamícháme do sýrové kaše. Vymažeme formu,  a kaši do ní nalijeme. Rozpustíme máslo a na něm necháme zesklovatět pokrájenou cibuli. Přidáme okapaná a propasírovaná rajčata. Povaříme, osolíme a opepříme. Omáčku podáváme k nákypu zdobenému bylinkami.

Pečené fazole s mrkví

10 dkg mrkve, tři jablka, dvě lžíce oleje, 20 dkg sterilizovaných červených fazolí, tři cibule, dva stroučky česneku, bobkový list, půl litru zeleninového vývaru, 7 dkg rajčatového protlaku, jednu lžičku ostré hořčice, dvě lžíce octa, sůl a pepř.

Na lžíci oleje opékáme asi 5 minut fazole, pak je opláchneme studenou vodou a dáme okapat.  Rozpálíme troubu na 180°C, cibuli a česnek drobně nakrájíme spolu s bobkovým listem a zlehka osmažíme. Přidáme fazole a vývar přivedeme k varu. Umícháme rajčatový protlak s octem a hořčicí a a přimícháme do fazolové směsi. Mrkev a jablko oloupeme, mrkev nakrájíme na kolečka, jablko rozčtvrtíme odstraníme jádřince, dužinu nakrájíme na plátky a dáte podusit. Zlehka podušenou zeleninu přidáme k fazolím, opepříme, osolíme, přeložíme do ohnivzdorné mísy a přikryté alobalem pečeme 30 minut.

Zeleninová pánev

1 větší cibuli, 4 stroučky česneku, brokolice, paprika, mladé fazolové lusky, čínské zelí, pórek, cukinu, pepř, sůl, a koření podle chuti.

Nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na olivovém oleji a chvíli orestujeme. Potom přidáme na kostičky, kolečka nebo proužky nakrájenou veškerou zeleninu, sůl, pepř, koření (čili, tymián, rozmarýn, anýz) a orestujeme. Orestujeme a podáváme s těstovinami nebo s chlebem.

Šunkové lívanečky

20 g másla, dvě vejce, 20 g hladké mouky, 80 g libové šunky, tři lžíce kysané smetany, 10 g strouhaného sýra, muškátový oříšek, olej, sůl, kysanou smetanu.

Máslo utřeme se solí do pěny a vmícháme postupně žloutky, mouku, smetanu, jemně usekanou šunku, strouhaný sýr, koření a nakonec sníh z bílků. Lívanečky osmažíme na oleji v lívanečníku a polijeme kyselou smetanou.

Plněné papriky se sýrem

4 papriky, 4 tavené sýry se šunkou. 4 vajíčka, sůl, sekanou zelenou petrželku, strouhanku, kousek másla.

Sýr rozšleháme s vajíčky v misce, osolíme a přidáme petrželku a strouhanku tak, aby byla směs hustá. (nesmí vytékat z paprik). Toto směsí papriky naplníme , naskládáme je do pekáčku, trochu zalijeme vodou a na každou dáme kousek másla. Pečeme v troubě, až se udělá kůrka. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.




Americké brambory (vhodné jako hlavní jídlo)

1 kg brambor, 1 kelímek zakysané smetany, 1 bílý jogurt, česnek, sekaná pažitka nebo strouhaný křen, máslo

Středně velké, pěkné brambory pečlivě očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou, osušte a zabalte každou zvlášť do alobalu. Naskládané jen tak na mřížce upečte v troubě asi 50 minut. Kelímek zakysané smetany smícháme s jogurtem a ochutíme drceným česnekem. Přidáme pažitku nebo křen. Do upečeného bramboru bouchneme pěstí, vybalíme ho a vidličkou na talíři rozevřeme. Osolíme a poklademe kousky másla, zalijeme dresinkem a zapíjíme podmáslím.

Roličky v těstíčku

8 plátků sýra, 8 plátků šunky, 2 vejce, 2 lžíce mouky a 2 lžíce mléka. Špetka soli, trochu piva, olej na smažení.

Na tenký plátek sýra položíme šunku a zamotáme do roličky, spíchneme párátkem a obalujeme v těstíčku z vajec, mléka, soli, mouky a piva. Osmažíme v horkém oleji a podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými brambory obalenými v nasekané pažitce.

Pečený hermelín

4 hermelíny, 10 dkg turistického salámu, 2 rajčata, 1 paprika, 1 větší cibule, 4 lžičky ostrý kečup, koření dle vlastní chuti, 4 lžičky, plnotučná hořčice,  špetku soli a pepře


Hermelíny podélně rozkrojíme na 3 plátky jako dort. Spodní díl potřeme plnotučnou hořčicí , poklademe na něj tenká kolečka cibule, salám a plátky rajčete. Okořeníme podle chuti. Přidáme další díl, který potřeme ostrým kečupem  na něj dáme papriku, rajče a salám. Opět okořenit. Přiklopíme poslední vrstvu a spíchneme párátky. Pečeme v troubě asi 7-10 minut. Hotový sýr se lehce rozteče a chutě se spojí. Podáváme s čerstvým chlebem a zeleninou  nebo s vařenými brambory a salátem.

Čínská vejce s cibulovou omáčkou

8 vajec, 4 hrnky vody, 3 sáčky černého porcovaného čaje, 1 lžička soli, 2 lžíce sojové omáčky. 2 hvězdičky badyánu.
Cibulová omáčka: 2 cibule, 3 lžíce tuku, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 kostky masoxu, pepř, sůl, citrónová šťáva, 3 hrnky vody

Dobře umytá vejce vložíme do studené vody, přivedeme k varu a vaříme 6 minut. Poté je vyjmeme, po celém povrchu naťukáme skořápku, ale neloupeme. Do vroucí vody nasypeme sůl, předáme sáčky s čajem, sójovou omáčku a badyán. Vložíme zpět vejce a zvolna vaříme dalších 25 minut. Poté odstavíme z ohně a necháme vejce stát v odvaru dalších 8 hodin. Poté je vyjmeme a oloupeme. Na talíři přelijeme cibulovou omáčkou a podáváme s vařenými brambory.
Cibulová omáčka: Na tuku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, posypeme moukou a za stálého míchání připravíme cibulovou jíšku. Zalijeme ji vodou a dobře prošleháme. Přidáme masox a vaříme asi 20 minut. Hotovou omáčku osolíme, opepříme a dochutíme citrónovou šťávou. Někdy můžeme pro změnu omáčku rozmixovat a přidat 2 lžíce kopru nebo najemno postrouhaného křenu.

Vaječné kari

4 vejce uvařené natvrdo, 1 cibuli, 1 - 2 stroučky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 4 rajčata, 2 lžíce kečupu nebo rajčatového protlaku, sůl, šťáva z 1/2 citronu, voda na podlití podle potřeby, 2 lžíce jemně posekané pažitky

Na tuku pokrájíme nadrobno pokrájenou cibuli a na tenké plátky pokrájený česnek. kari kořením, moukou a krátce osmahneme. Přidáme na malé kousky pokrájená rajčata, kečup nebo protlak, vodu a mícháme, až se vytvoří hustá omáčka. Vaříme asi 5 minut. Osolíme, dochutíme citrónovou šťávou, do omáčky vložíme na čtvrtiny pokrájená vejce a ještě krátce prohřejeme. Před podáváním vmícháme pažitku.

Brambory s balkánským sýrem

10 brambor, asi 30 dkg balkánského sýra, 1 kelímek bílého jogurtu, 2 vejce, 2 lžíce směsi jemně krájeného estragonu nebo bazalky, oregana a petrželky, sůl, pepř, 1 hrnek vývaru z masoxu, tuk na vymazání pekáče.

Oloupané brambory pokrájíme na plátky. Do pekáče vymazaného tukem klademe střídavě vrstvy brambor a nastrouhaného balkánského sýra. Každou vrstvu posypeme bylinkami, mírně osolíme a opepříme. Poslední vrstvu tvoří brambory. zalijeme vývarem a zvolna pečeme, až brambory téměř změknou. Poté je přelijeme rozšlehanými vejci promíchanými s jogurtem. Upečeme do zlatova.

Myslivecké brambory

8 uvařených brambor, 2 hrnky nadrobno pokrájených hub, 2 nožičky uzené klobásy, sůl, pepř, paprika, 1/2 hlávky bílého zelí, tuk na vymazání zapékací misky

Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na plátky. Do zapékací misky vymazané tukem klademe střídavě vrstvu brambor, hub a na kostičky nakrájené klobásy. Jednotlivé vrstvy osolíme, opepříme a posypeme paprikou. Na brambory navršíme jemně pokrájené zelí, zalijeme bešamelovou omáčkou a ve vyhřáté troubě zvolna zapečeme.
Bešamelová omáčka: Z rozehřátého másla a z mouky připravíme světlou jíšku a zalijeme ji vývarem, dobře rozšleháme a povaříme. Nakonec vmícháme citrónovou šťávu.

Těstoviny s paštikou a rajčaty

1/2 balíčku těstovin (250g), 1 větší konzerva játrové paštiky, (200 g), 1 cibule, 2 lžíce tuku, 5 rajčat, 3 stroučky česneku, sůl, 1 lžíce jemně posekaných lístků a kvítků tymiánu, (popřípadě sušený) tuk na vymazání pekáče, 4 lžíce nastrouhaného sýra

Na tuku osmahneme jemně pokrájenou cibuli, přidáme na malé kousky pokrájená rajčata, prolisovaný česnek, tymián a dusíme 5 minut. Ke směsi přidáme vložíme paštiku a necháme ji za stálého míchání roztavit. Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě a vmícháme do nich zeleninovou směs s paštikou. na talíři posypeme sýrem.


Špagety s pórkem a šlehačkou

1 balíček špaget, 4 velké pórky, 1 hrnek smetany šlehání, 4 lžíce oleje, sůl, bílý pepř nebo jiné koření (např. bazalka, dobromysl, případně kořenící směs na špagety, a asi 20 dkg sýra.

Špagety uvaříme ve vroucí osolené vodě. Pórek pokrájený na nudličky osmahneme na oleji, okořeníme, zalijeme smetanou a krátce povaříme. Směsí přelijeme uvařené špagety a posypeme nastrouhaným sýrem.

Brambory pečené s tvrdým sýrem

12 větších podlouhlých brambor, 10 dkg rostlinného tuku, sůl, 20 dkg tvrdého sýra, pažitka nebo petrželka.

Brambory velmi pečlivě omyjeme a máme vařit, ale jen do poloměkka, scedíme je a nakrájíme i se slupkou na plátky silné asi 1,5 cm.  Brambory naskládáme do pekáče vymazaného tukem. Tukem brambory pokapeme i na povrchu, trochu osolíme a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě. Když je sýr na povrchu nazlátlý, jsou brambory hotové. Podáváme s horkým mlékem, nebo se zeleninovým salátem.

Mexické ohnivé brambůrky

80 dkg drobnějších brambor, 4 lžíce oleje, 1 svazek pórku, 2 feferonky, 3 stroučky česneku, 15 dkg strouhaného sýra, bylinková sůl, mletý pepř

Brambory dobře opereme a v osolené vodě je uvaříme ve slupce do měkka. Hned je propláchneme studenou vodou, aby se daly snadněji loupat. Ve vyšší a širší pánvi rozehřejeme olej. Vsypeme do ní oloupané brambory a asi 10 minut je opékáme za stálého míchání, dokud se nevytvoří zlatá kůrka. Pórek důkladně opereme a nakrájíme na drobné špalíčky, zelenou nať na nudličky. Feferonky nakrájíme na kolečka, česnek prolisujeme a všechno přidáme k bramborám a ještě opékáme 5 minut. Osolíme, opepříme a na talíři bohatě posypeme sýrem.

Sýrové palačinky se šunkou

0,5 l mléka, 2 žloutky, špetka soli, 8 velkých lžic polohrubé mouky, máslo nebo tuk na smažení, 10 dkg strouhaného sýra, 10 dkg jemně pokrájené šunky, kečup.

V mléce rozšleháme žloutky, osolíme a postupně zašleháme mouku, až vznikne hustší těstíčko. na pánvi na rozpuštěném másle pečeme menší palačinky tak, že když palačinku obracíme, posypeme ji strouhaným sýrem a pokrájenou šunkou, palačinku přehneme a zapečeme. Palačinky podáváme teplé. Před podávání pokapeme kečupem.

Apoštolské brambory

6 - 8 větších uvařených brambor, 4 větší jablka i horší kvality, 1 plátek slaniny, asi 10 dkg, 1 cibule, 2 lžíce másla, sůl, pepř, majoránka, tuk na pekáček

Slaninu nakrájíme na malé kostičky a prudce osmahneme. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, na kostičky pokrájená jablka a krátce podusíme. Do směsy vmícháme ještě teplé ve slupce uvařené brambory, které jsme oloupali a nakrájeli na kostky. Osolíme, opepříme, posypeme majoránkou a směs urovnáme do tukem vymazaného pekáčku. Pokapeme máslem a zapečeme.

Těstoviny s bazalkou

2 hrnky těstovin mušličkového tvaru, 2 hrnky nakrájených rajčat, 2 lžíce měkkého tvarohu, 2 lžíce bazalky, 1 lžíce oleje, 2 rozdrcené stroužky česneku, 1 lžíce oregána, sůl, hrubě mletý pepř

Těstoviny uvaříme podle návodu. Smícháme ostatní všechny přísady. Přidáme okapané těstoviny, dobře promícháme a posypeme hrubě mletým pepřem.

Těstoviny s rajčetem

1 hrnek těstovin, 2 hrnky nakrájených rajčat na kousky, 1 hrnek tvrdého sýra nakrájeného na proužky, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžičky octa, 1 lžička červeného vína, 1 lžíce bazalky, sůl, pepř

Těstoviny uvaříme, necháme okapat. V misce smícháme rajčata, sýr, olej víno, ocet, bazalku, sůl s pepřem a dobře promícháme. Uvařené těstoviny dáme do velké mísy, přidáme směs rajčat a opět promícháme. podle chuti dosolíme a dopepříme.

Smažený celer s nivou

2 středně velké celery, sůl, 1 větší kus nivy (asi 30 dkg), hladká mouka, 2 vejce a strouhanka na obalení, tuk na smažení

Celer uvaříme ve vroucí osolené vodě do poloměkka, necháme vychladnout a nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm. Vždy dva kolečka celeru proložíme plátkem nivy, dlaní je mírně stlačíme a obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a ve strouhance. Osmažíme na rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova. Můžeme použít místo nivy kolečko šunky.

Pórková omeleta

4 pórky, 2 lžíce tuku, 4 vejce, asi 3/4 hrnku mléka, 2 - 3 lžíce polohrubé mouky, sůl, plátek sýra, 2 lžíce posekané petrželky, pažitky, nebo kerblíku. V zimě řeřichy

Pórek nakrájíme na kolečka a podusíme na tuku téměř do měkka. Zalijeme mírně osolenými vejci rozmíchanými s mlékem a s moukou. posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme v troubě do zlatova. Omeletu rozdělíme na čtyři díly a posypeme bylinkami. Pórek můžeme nahradit paprikou nakrájenou na nudličky.

Sýrová rolka v pivním těstíčku

5 plátků tvrdého sýra, 5 plátků šunky, 2 vejce, 2 lžíce mouky, lžíce mléka, špetka soli, šálek piva a olej na smažení

Plátek sýra a plátek šunky položíme na sebe, svineme v roličku, kterou ponoříme do připraveného těstíčka z vajec, mléka, piva, mouky a soli. Roličku vyjmeme a dáme smažit do horkého oleje. Podáváme s brambory a zeleninou.

Sýrové řízky se žampiony

10 dkg tvrdého sýra, 10 dkg pivního sýra, 1 vařený brambor, 2 vejce, plátek slaniny, 1 menší cibule, 10 dkg očištěných žampionů, 1 feferonka, 2 lžíce mouky, olej na smažení, špetka soli.

Balenka: 2 vejce, šálek mléka, 3 lžíce hladké mouky , špetka soli, strouhanka

Všechny suroviny nakrájíme na  kostky, spojíme  vejci a utvoříme hmotu ze které tvarujeme bochánky, které balíme v rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme v horkém oleji.

Hermelín v lístovém těstě

Balíček lístového těsta, 1 Hermelín, 1/8 másla, lžička usekané pažitky, špetka soli, petrželová nať, červená paprika nebo rajče

Z těsta upečeme šátečky (na formě na trubičky a) a necháme vychladnout. Máslo utřeme se selí a pažitkou do pěny, pak lehce vmícháme na kostičky nakrájený Hermelín a touto směsí naplníme  šátečky. (zbylé plníme šlehačkou na sladko, nebo použijeme dvojnásobnou náplň).  Zdobíme plátkem sýra a řezem červené papriky nebo rajčete, a snítkou petrželky.

Kanadský bramborák

4 šálky nastrouhaných brambor, 4 šálky nastrouhaného bílého chleba, sůl, pepř, 3 vejce, česnek, majoránka, mouka

Studené, vařené, oloupané a nastrouhané brambory smícháme s nastrouhaným nebo umletým chlebem, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek, rozšlehaná vejce, trochu mouky a majoránku. Důkladně promícháme, vapracujeme těsto z něhož vyválíme 4 placky, které pečeme v troubě na vymaštěném plechu a zčervenají. Podáváme teplé se zeleninovým salátem.

Roštěná ze sojových plátků

4 plátky sojového masa, 1 kostka masoxu, 1 středně velká cibule, 1 stroužek česneku, špetka mleté papriky kmín, kyselá okurka, 3 lžíce oleje

V šálku vařící vody rozpustíme kostku masoxu a sójové plátky vařícím bujonem zalijeme. Necháme 2 - 3 hodiny nasáknout. Na rozpálený tuk dáme na kostičky nakrájenou cibuli, nakrájený česnek a osmažíme do červena. Přidáme lžičku mleté papriky a lžičku drceného kmínu. Osmahneme a vložíme okapané plátky sójového masa. Podlijeme bujonem, ve kterém jsme máčeli, přikryjeme a dusíme doměkka. Nesolíme. Kyselou okurku nakrájíme na kostičky a vhodíme do šťávy. podáváme s rýží.


Melounový salát s parmskou šunkou a pomerančovým vinaigrettem



1 malá červená cibule nakrájená na jemné kostičky, jemně osolená,  1-2 čajové lžíce sladkého portského vina,  1 okurka na plátky,  600g plátky zralého vypeckovaného medového melounu,  600g plátky zralého vypeckovaného vodního melounu,  1-2 čajové lžičky octa z červeného vina
6 čajových lžiček olivového oleje,  1 list estragonu,  šťáva z jednoho pomeranče, 120g zauzené sušené šunky,
Pracovní postup

Slanou cibuli promícháme s portským vínem. Plátky okurek a melounu promícháme, přidáme cibuli v portském a 3 lžičky olivového oleje. Dále přidáme estragon, nakrájeny na jemné nudličky, a necháme 15 minut odpočinout.

Stavu z pomeranče vyvaříme a vyšleháme s olivovým olejem.
Vychlazeny salát naaranžujeme na talíř, zalijeme pomerančovým vinaigrettem a dozdobíme plátky sušené šunky

Jahelník

Spaříme dva díly jáhel a jeden díl rýže, dobře promícháme, do směsy přidáme sušené švestky, nakrájená jablka a omastek, podle chuti buď přisolíme nebo přisladíme. Opět důkladně promícháme, vložíme do vymaštěné formy a zalijeme mlékem. Nákyp pečeme ve vyhřáté troubě.

Kočičí svatba

1/2 kg hrachu, 1/4 kg trhaných krupek nebo rýže, sůl, cubule 12 dkg omastku (sádla)

Hrách přebereme a přes noc namočíme, druhý den jej uvaříme doměkka. Zvlášť uvaříme přebrané a spařené kroupy s kouskem másla. Smícháme opatrně dohromady, osolíme, omastíme navrch polijeme zpěněnou cibulkou a podáváme se zeleninou, salátem, kysanými okurkami. Pokud dáme místo hrachu čočku, jedná se o kočičí tanec.

Pučálka

Celý neloupaný hrách se namočí do slané vody a nechá se několik hodin, aby nabobtnal. Potom se rozetře na desku nebo plátno na teplém místě a nechá se dva až tři dny klíčit. Po vyklíčení se buď na sucho nebo na omastku upraží a podle chuti se osladí medem nebo naopak osolí a opepří.

Pikantní zelené nudle

1 balíček uvařených dlouhých zelených nudlí (50 dkg), 2 lžíce tuku, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 červená paprika, 1 / 1/2 hrnku rajčatové šťávy nebo 1 hrnek kečupu a 1/2 hrnku vody, chilli koření, pepř, sůl, 3/4 hrnku na tenké plátky pokrájených sterilizovaných žampionů, 3 sterilizované okurky, 1 lžíce másla, nastrouhaný sýr na posypání

Z rozehřátého tuku a mouky umícháme světlou jíšku. Přidáme na nudličky pokrájenou papriku, rajčatovou šťávu nebo kečup zředěný s vodou, dobře prošleháme a provaříme. Vmícháme chilli koření, pepř, sůl, na tenké plátky pokrájené žampiony a okurky.  Krátce povaříme. Omáčku přelijeme na talířích na horké nudle, které jsme promíchali máslem a posypeme sýrem.

 Pikantní špagety

1 balíček špaget (50dkg), 2 - 3 mrkve, 1 menší cuketa (asi 30 dkg), 2 lžíce oleje, 2 lžíce jemně posekaných bylinek (např. estragonu, kopru, petrželky), sůl, pepř, 2 lžíce ostré hořčice, 1 plátek nivy (asi 10 dkg), 1/4 hrnku vývaru z masoxu

Mrkev a cuketu pokrájíme na tenké nudličky a osmahneme na oleji. Osolíme, opepříme, přidáme bylinky, hořčici, rozdrobený sýr, vývar a krátce prohřejeme.  Směs promícháme s horkými špagetami.

Těstoviny s ořechovou omáčkou

1 balíček uvařených těstovin ( 50 dkg), 1 mrkev, 1 malá cuketa (asi 25 dkg), 3 - 4 lžíce nahrubo posekaných ořechových jader, 1 lžíce másla, 2 kostky taveného sýra, 1/2 hrnku vývaru z masoxu nebo drůbeží kostky, sůl, pepř, šťáva z 1/2 pomeranče, nadrobno posekaná pažitka

Mrkev a cuketu nastrouháme nahrubo a osmahneme společně s ořechy na rozehřátém másle. Přidáme na menší kousky pokrájený sýr, podlijeme vývarem a vaříme, až se sýr rozpustí. Osolíme, opepříme a dochutíme pomerančovou šťávou. Omáčkou přelijeme těstoviny a posypeme pažitkou.

Karbanátky z nivy

1 silnější plátek nivy (asi 15 dkg), 1/4 kostky droždí, 2 stroužky česneku, špetka rozmarýnu a kopru nebo 1/2 lžičky provensálského koření či majoránky, 2 vejce, 2 lžíce vody, sůl, strouhanka a tuk na smažení

Nivu nastrouháme, přidáme rozdrobené droždí, prolisovaný česnek, rozmarýn a kopr nebo provensálské koření či majoránku. Do směsi vlijeme mírně osolená vejce, která jsme rozšlehali s vodou. Zahustíme strouhankou a dobře promícháme. Z polotuhé hmoty tvarujeme malé karbanátky a prudce osmažíme po obou stranách na tuku. Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.



Zapečené hranolky

1 balíček zmrazených přesmažených bramborových hranolků (1 kg), olej na potření plechu, sůl, 20 dkg šunky nebo šunkového salámu v celku,  20 dkg sýra v celku, kečup na polití, jemně pokrájená řeřicha, pažitka, mladá cibulová nať nebo petrželka na posypání, rajčata, papriky a okurky na obložení

Hranolky rozložíme na olejem potřený, rozehřátý plech a v dobře vyhřáté troubě opečeme dorůžova. Poté je osolíme a promícháme na tenké nudličky pokrájenou šunkou nebo šunkovým salámem. Směs rozložíme do pekáče, posypeme nastrouhaným sýrem a prudce zapečeme až se sýr roztaví.  Na talířích polijeme zapečené hranolky kečupem, posypeme řeřichou nebo jinými zelenými bylinkami a obložíme zeleninou 

Netradiční smažený hermelín

(2 porce) 2 hermelíny, 2 vejce, strouhanka, olej, 2 banány, 4 plátky pomeranče, brusinky

Dobře vychlazený hermelín nakrojíme na dvě půlky a naplníme jej tenkými plátky banánu. Sýr obalíme dvakrát v rozšlehaném vajíčku a ve strouhance a poté zprudka osmažíme z obou stran. Smažený hermelín přendáme na teplý talíř a ozdobíme pomerančem, do jehož středu přidáme kopeček brusinek nebo rybízu.


Žampiónové lívance



Hracka 250 g,  voda 250 ml, cibule nebo pórek,  1 velká cibule, 100 g 2-3 ks žampionu, olej na smaženi
Pracovní postup:
Hračka je bezlepkové a bezvaječné těstíčko z hrachu, které se dá koupit ve zdravých výživách
Hrasku důkladně rozmícháme s vodou na řídké těstíčko. Cibuli nebo pórek jemně nakrájíme a vmícháme do těstíčka.
Do rozehřátého oleje klademe lžíci těsto, které stejnoměrné rozetřeme a zakulatíme.
Žampiony nakrájíme na tenké plátky o síle asi 2 mm a vtlačíme na povrch lívanečku.
Lívanečky zvolna smažíme po obou stranách dozlatova.
Hřibeček žampionu na povrchu lívanečku je lákavou ozdobou pro strávníka.
Pro urychleni můžeme žampiony nasekat přímo do těstíčka z hrasky.

Podáváme:
Lívanečky můžeme  podávat se zeleninovým salátem a dresingem  jako samostatný pokrm, anebo jako přílohu volíme vařené brambory, či bramborovou kaši.

Poznámka:
Při přípravě lívanečku můžeme použit do těstíčka jakoukoli mrazenou, vařenou či čerstvou zeleninu, kterou máme po ruce.

 

Špagety  se šunkou a houbami

3 lžíce panenského olivového oleje extra, 55 g másla, 100 g nakrájených hříbků, 2 šalotky, nakrájené na velmi jemná kolečka,  145 g vařené šunky, nakrájené na větší kousky. 1 kostka hovězího bujonu, 5 lžic červeného vína, 4 lžíce rajského protlaku, sůl a černý pepř, 510 g čerstvých špaget, čerstvě nastrouhaný parmazán na posypání

Ve velké pánvi rozehřejeme olej a máslo. Vsypeme do ní hříbky, šalotku a šunku a smažíme  2 - 3 minuty, dokud se vše lehce nezbarví.  Do pánve rozdrobíme kostku bujonu a přilijeme víno. Necháme je 1 - 2 minuty vařit, poté přilijeme rajský protlak a opět 2 - 3 minuty vaříme, dokud šalotka nezměkne. Omáčku okořeníme. Uvaříme těstoviny, nasypeme do houbové omáčky a asi 1 minutu ještě mícháme. Pokud se nám zdá omáčka příliš hustá, můžeme ji zředit trochou vody z těstovin. Špagety podáváme s parmazánem.

Těstoviny s pórkem a žampiony

1/2 kg pórku nakrájeného na kolečka,  30 dkg nakrájených žampionů, jeden bobkový list, 5 dkg margarínu, 5 dkg hladké mouky, 1/2 litru polotučného  mléka,  2 lžíce natrhané čerstvé pažitky, černý pepř, 1/2 kg čerstvých těstovin linguine nebo tagliatelle

Pórek se žampiony a bobkovým listem necháme dusit v páře nad vroucí vodou 10 - 15 minut doměkka. V hrnci rozpustíme margarín, přisypeme do něj mouku a za pravidelného míchání připravíme jíšku. Hrnec sejmeme ze sporáku a postupně do něj přiléváme mléko. Poté jej vrátíme znovu na sporák a za pravidelného míchání necháme směs zhoustnout. Snížíme teplotu a mléko a jíšku vaříme na mírném plameni a další 2 minuty. Přisypeme zeleninu, pažitku černý pepř a necháme vše prohřát. Mezitím uvaříme podle návodu těstoviny al dente. Slijeme je, nasypeme zpátky do hrnce a promícháme s pórkovo-žampionovou omáčkou. Pokrm ozdobíme čerstvou pažitkou.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA