Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výborná masíčka od Sépie 1

masička od sepie 1

Zavináčový salát

2 větší zavináče, 1 pomeranč, ale můžete i mandarinku, 1 jablko,
1 menší cibule

na zálivku - buď sojanézu,
nebo - 3 lžíce zakys. smetany, 1 lžíci vody a 2 lžíce majolky, sůl,
pepř

-zavináče očistím od koření a té zeleniny co je v něm, pokrájím na

nudličky, to samé s pomerančem a oloupaným jablkem, smíchám se

zálivkou a dám aspoň na dvě hodiny do lednice odležet. Pak už stačí jen

cereální kaiserka a orosená hladinka..

....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 1 z 19........................................

Pikantní drůbeží játra:

300 g drůbežích jater, 100 g uzeného špeku, 3 polévkové lžíce
oleje, 1 palička česneku (nebo co kdo snese), sojová omáčka,
1 malý kečup, 1 kávová lžička koření Zlaté kuře s rozmarýnem,
hladká mouka na obalení, sůl a pepř.

Játra omyjeme, obalíme v mouce. Uzený špek nakrájíme na tenké plátky,

vložíme do kastrolu a vyškvaříme. Vyjmeme děrovanou naběračkou a

přidáme olej (tuk se nepřepaluje). Vložíme játra, která po obou stranách

opečeme, zastříkáme sojovou omáčku, posypeme kořením, prolisovaným

česnekem a podlijeme teplou vodou. Přidáme kečup, dle chuti osolíme a

opepříme. Dusíme do měkka. Podáváme s rýží nebo kynutým knedlíkem,

dozdobíme vyškvařeným špekem, který jsme odložili stranou.

....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 2 z 19........................................

Kuřecí řízky Petra Novotného a k tomu pečáky

Kuřecí naklepat a ochutit oblíbeným kořením.. do něj zabalit anglickou,

já přidala ještě cibulku, udělat závitky a ty zabalit v trojobalu... do

vymazaného pekáčku, zalít smetanou..

péct přikryté 20min/250C a pak ještě bez pokličky 20min/220C

Pečáky - brambory na plátky, posolit, klást na pečící papír, trošku přes

sebe, aby neležely zcela na plechu. Péct dokud se nevytvoří bubliny a

brambory nezezlátnou...

....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 3 z 19........................................

Vepřové v karamelu

libové vepřové maso, 1 lžíce cukru, 1 lžíce oleje, 1 lžíce sojovky,
ananasový kompot, kousek bujon, kostky, tavený sýr - stačí
čtvereček apetita, maratonec ap., máčený solamyl

- na rozpálený olej dám cukr, a když začne karamelizovat, přidám kousky

osoleného a opepřeného masa a orestuji, pak podliji bujónem, přidám

sójovou omáčku a dusím. Ke konci přidám sýr a po rozpuštění pokrájený

ananas, ev. ten máčený solamyl, když dám více sýra, tak škrob nedávám.

....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 4 z 19........................................

Řecká stehýnka

4 kuřecí stehna, 1 kg brambor, 2 cibule, 1 jablko, 2 mrkve,
4 stroužky česneku, gril. koření, 2 lžíce obyč. hořčice, kari,
strouhaný sýr

-brambory, mrkev, cibuli, jablko pokrájím na plátky, dám do pekáče,

přidám pár lžic oleje, nadrobno pokrájený česnek, koření (neměla jsem

gril., tak jsem dala na steaky), hořčici a důkladně promíchám a na tuto

směs dám osolená a gril. kořením a kari okořeněná stehýnka. Peču

hodinu, z toho 1/2 hodinky pod alobalem, pak odkryté. Na sýr jsem

zapomněla, ale to vůbec nevadilo, naopak příště dám víc cibule a klidně 2-

3 jablka.

....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 5 z 19........................................

Provensálské vepřové

vepř. maso, 2 cibule, 2-3 rajčata, namoč. sušené houby ev. čerstvé
žampiony, sklenička vína (jedno jaké, dělám s bílým i s červeným,
podle toho, co je zrovna načaté), kousek cukety, 1 zakys. smetana,
provensálské koření

- na zpěněné cibuli orestuji osol. opepřené maso, po zatáhnutí dusím do

poloměkka, pak přidám slité houby, nastrouhaná rajčata, koření, víno a ke

konci zahustím nastrouhanou cuketou, přidám zakys. smetanu a nechám

přejít varem.

....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 6 z 19........................................

Vepřová panenka (jehněčí hřbet)

protože jehněčí skoro na pultech není vidět, dělám většinou z panenky,

ale jestli na jehněčí narazíte, tak nezaváhejte, drhnutou bazalku (né tu

sušenou, mletou na prášek), sůl, česnekový pepř, ( ev. malý stroužek -

česnek by tam neměl být dominantní), olej

- koření smíchám s olejem a vzniklou pastou potřu maso a nechám

odležet do druhého dne, pak peču doměkka pod alobalem, ke konci

odkryji, aby se udělala zlatavá kůrka.

....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 7 z 19........................................

Houby po maďarsku

1/2 kg čerstvých (nebo zmrazených ) hub, máslo, 1 cibule,
česnek, sladkou. papriku, sůl, kečup, 1/8 l sladké smetany,
majoránka

-

na másle zesklovatím cibuli, přidám pokrájené houby, koření a

podusím, nakonec kečup a smetanu.

Četla jsem, že je to lepší, než smaženice a je to pravda

....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 8 z 19........................................

Pikantní kostky

Tak trochu něco ostřejšího - na první pohled trochu divoká kombinace, ale

výsledek je překvapivý.

Kuřecí prsíčka nakrájíme na kostky, osolíme a naložíme do rozšlehaného

vajíčka s kukuřičným škrobem, pokud máme, přidáme Wei-su, aspoň na

půl hodinky.

Ze stejných dílů TMAVÉ sojové omáčky a kečupu a vody si připravíme

omáčku, přimícháme škrob. Na pánvi vysmahneme na oleji kostičky

špeku,

nejrychleji

feferonku a - teď to přijde - kostky kompotovaného ananasu. Zamícháme,

přilijeme omáčku a během dvou minut dohotovíme. Omáčka by měla mít

asi tak konzistenci medu, dle potřeby dosolíme - raději až nakonec.

přidáme

orestujeme,

maso,

ze

aby

kterého

se

zatáhlo,

slijeme

přidáme

přebytečné

drcenou

vajíčko,

sušenou

co

....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 9 z 19........................................

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA