Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

KVASNICOVÉ RECEPTY

Polévky

Drožďová polévka s pórkem

(dávka na 6 porcí)

Potřebujeme:

1 kostku droždí NOLI 42 g
1 pórek
1 menší cibuli
1 a 1/2 litru zeleninového bujónu
1 lžíci másla
1 lžíci hladké mouky
sůl
pepř

Doba přípravy: 25 minut

Postup:

1. Na másle zpěníme cibuli, přidáme droždí, osmahneme dozlatova a zalijeme bujónem.
2. Zahustíme světlou jíškou z másla a mouky a provaříme asi 15 minut.
3. Pórek nakrájíme a přidáme do vařící polévky.
4. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s osmaženou houskou nakrájenou do tvaru malých trojhránků.


Krkonošské kyselo

(dávka na 4 porce)

Potřebujeme:

1 kostku droždí NOLI 42g
4 krajíce chleba
4 vejce
40 g sádla
1 cibuli
1 lžíci octa
8 brambor
čerstvé nebo sušené houby, sůl, kmín

Doba přípravy: 35 minut

Postup:

1. Do 1 litru vlažné vody namočíme chléb a droždí a necháme během asi půl hodiny vzejít kvásek.
2. Omyté brambory ve slupce dáme vařit. Sušené houby namočíme do trošky vody.
3. Do hrnce dáme sádlo a usmažíme jemně krájenou cibulku, vlijeme vejce, usmažíme a zalijeme kváskem s chlebem, přidáme máčené houby nebo plátky čerstvých hub, osolíme, ochutíme kmínem a octem a vše provaříme.

4. Uvařené brambory oloupeme a na talíři na ně nalijeme kyselo. Můžeme přidat i lžíci smetany.

Zelná polévka s drožďovými knedlíčky

(dávka na 6 porcí)

Potřebujeme:

500 g kysaného zelí
20 g sádla
50 g cibule
100 g uzeného masa
1 lžičku mleté papriky
1 kostku masoxu
1 lžíci smetany

knedlíeky:
30 g sádla
3 kostky droždí NOLI (126g)
50 g celozrnné mouky
1 vejce
2 stroužky česneku
mletý pepř
pažitku, sůl

Doba přípravy: 25 minut

Postup:

  1. Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme kostičky uzeného masa, přisypeme mletou papriku a zalijeme asi litrem vody. Vsypeme nakrájené zelí, přidáme kostku vývaru a vaříme.

  2. Mezitím si připravíme knedlíčky: na sádle osmažíme najemno nakrájenou cibulku a česnek. Přidáme droždí a vše rozvaříme za stálého míchání na kaši, která po chvíli zhoustne a začne příjemně vonět. Hmotu spojíme vejcem, přidáme mouku, sůl a pepř.

  3. Lžičkou tvoříme podlouhlé nočky, které dáme zavařit do polévky. Polévku dochutíme solí a pažitkou a na talíři přidáme ještě lžíci smetany.


Sladké

Honzovy buchty

(dávka cca 20 kusů)

Potřebujeme:

1 kostku droždí NOLI 42 g

600 g hladké mouky


100 g cukru krupice

250 ml vlažného mléka

3 žloutky

1 dl oleje

1 vanilkový cukr

1 kávovou lžičku soli (7 g)





Postup:

Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku 1 cm. Pomocí sklenice vykrojíme kolečka, plníme povidly, mákem, tvarohem nebo ovocem a poté uzavřeme. Jednu stranu naplněných buchet potřeme olejem a touto stranou je pak klademe těsně vedle sebe na vymazaný pekáč. Necháme 40 minut vykynout. V předehřáté troubě pečeme 15 minut při teplotě 180 °C .


Kynutý závin s jablky a mrkví

Potřebujeme:

na těsto:

1 kostku droždí NOLI 42 g

400 g špaldové mouky

200 g hladké mouky

150 ml sezamového oleje

270 ml ovesného, popř. sojového mléka

1 kávovou lžičku mořské soli

3 žloutky
lněné a sezamové semínka (dle chuti)

na náplň:
najemno strouhané jablka a mrkev
rozinky na doslazení (popř. med, slad nebo třtinový cukr)

Postup:

Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku 0,5 cm. Poté potřeme náplní a stočíme do závinu.
Pečeme 10 minut při teplotě 170 °C a 10 - 15 minut při teplotě 160 °C. Po upečení potřeme závin olejem.

Lívance s borůvkovou omáčkou

(dávka na 18 kusů)

Potřebujeme:

na těsto: 1/2 kostky droždí NOLI (20 g )
375 g hladké mouky
625 ml mléka
20 g cukru
1 vejce
špetku soli, sádlo nebo olej na pečení

Boruvková omáčka:
100 g borůvek
1 lžíce cukru
1 lžíce citrónové šťávy
půl lžičky škrobové moučky bramborové
hrozny na ozdobu
strouhaný tvaroh

Doba přípravy: 35 minut


Postup:

Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, cukr a mouku, po 15 minutách přilijeme vejce, osolíme, promícháme a znovu necháme na teplém místě kynout asi 10 minut.

Na pánvi nebo lívanečníku rozehřejeme tuk, vlijeme řídké těstíčko a pečeme zvolna z obou stran dozlatova.

Na talíři poléváme omáčkou, zdobíme tvarohem a kuličkami hroznů.

Boruvková omáeka: rozmícháme škrob s několika lžícemi vody a přisypeme borůvky s cukrem, povaříme 2 minuty a podáváme.


Mazanec

(dávka na 2 mazance)

Potřebujeme:

na těsto: 1 kostku droždí NOLI 42 g
500 g polohrubé mouky
120 g cukru krupice
3 žloutky
150 g másla
300 ml mléka
50 g rozinek
50 g mandlí
sůl, citrónovou kůru
půl lžičky drceného anýzu, rum
1 vejce (na potření)

Doba přípravy: 25 minut (mimo kynutí a pečení)

Postup:

1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme během asi 5 minut vzejít kvásek.
2. Do pěny vyšleháme základ z másla, žloutků a cukru. Do mísy vsypeme mouku, smícháme se solí, citrónovou kůrou a drceným anýzem, vlijeme kvásek a třený tukový základ a vypracujeme polotuhé nelepivé těsto. Přidáme spařené rozinky (vsypeme do vařícího rumu a necháme nabobtnat), spařené loupané mandle (vsypeme do vařící vody, scedíme a oloupeme) a těsto ještě jednou přepracujeme. Pak necháme kynout přikryté asi 1 hodinu.
3. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, zpracujeme hladké bochánky, každý položíme zvlášť na vymazaný plech a necháme půl hodiny v teple kynout.
4. Mazanec pečlivě potřeme rozšlehaným vejcem, na středu nakrojíme křížek, posypeme plátky mandlí a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova při teplotě 160 0C asi 35-40 minut.


Moravské koláčky

(dávka na 2 plechy)

Potřebujeme:

1 kostku droždí NOLI 42 g

600 g hladké mouky

100 g cukru krupice

120 g másla

250 ml vlažného mléka

2 žloutky
citrónovou kůru
1 kávovou lžičku soli (7 g)

Postup:

Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku 1 cm. Pomocí sklenice vykrojíme kolečka, poklademe je na vymazaný plech a necháme 40 minut kynout.
Poté potřeme koláče povidlovou, makovou, ořechovou nebo tvarohovou náplní, a posypeme drobenkou. V předehřáté troubě pečeme 12 - 15 minut při teplotě 180 °C.

Ovocné kynuté knedlíky

(dávka cca 16 kusů)

Potřebujeme:

1/2 kostky droždí NOLI 42 g
150 g hrubé mouky
400 g polohrubé mouky
300 ml vlažného mléka
2 žloutky
1 lžíci cukru krupice
1 kávovou lžičku soli (7 g)

Postup:

Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout. Vykynuté těsto rozdělíme na stejnoměrné kousky a plníme ovocem, povidly nebo marmeládou.
Uzavřené knedlíky necháme 30 minut kynout a poté je vaříme v páře asi 20 minut.
Ovocné knedlíky podáváme teplé, sypané tvarohem, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.


Sladké cereální sušenky

Potřebujeme:

1 kostku droždí NOLI 42 g
300 g špaldové mouky
300 g hladké mouky
250 ml vlažného ovesného mléka
3 žloutky
70 g cukru moučka
1 kávovou lžičku soli (7 g)
sekané ořechy, sezamové a lněné semínka (dle chuti)
1 strouhané jablko
1 žloutek (na potření)

Postup:

Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku 1 cm. Pomocí vykrajovacích formiček a vlastní fantazie vytvoříme různé tvary sušenek, které poklademe na plech s pečícím papírem. Sušenky potřeme rozšlehaným žloutkem a necháme ještě 40 minut vykynout.
Pečeme v předehřáté troubě 10 minut při teplotě 170 °C.

Slavnostní koláč

Potřebujeme:

na těsto:
1 kostku droždí NOLI 42 g
1 000 g hladké mouky
400 ml vody
150 g cukru krupice
150 g másla
150 g sušeného mléka
3 vejce
2 kávové lžičky soli (12 g)
1 vejce (na potření)
na náplň:
tvaroh a rozinky, mletý mák, strouhaná jablka

Postup:

Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout. Vykynuté těsto rozdělíme tak, že větší část rozválíme na pomoučené ploše na placku (velikost dle vlastního uvážení) a menší část použijeme na okraj nebo na další zdobení koláče dle vlastní fantazie.
Rozválené těsto potřeme náplněmi dle chuti a vlastního uvážení, dozdobíme těstem (pletené okraje) a můžeme na povrchu posypat drobenkou (směs mouky, cukru a másla smíchaná v poměru 2:1:1).
Takto nazdobený koláč necháme ještě 20 minut kynout, poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 18 - 20 minut při teplotě 180 - 200 °C.

Smažená srdíčka

Potřebujeme:

1 kostku droždí NOLI 42 g
600 g hladké mouky
100 g cukru krupice
300 ml mléka
3 žloutky
100 ml oleje
1 vanilkový cukr
1 kávovou lžičku soli
2 kávové lžičky rumu

Postup:

Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku 1 cm.
Formičkou ve tvaru srdíčka vykrájíme z těsta jednotlivé kousky, které necháme 40 minut vykynout. Poté smažíme po obou stranách na vyhřátém oleji.
Hotová srdíčka ozdobíme marmeládou, šlehačkou, apod.


Švestkový koláč

(dávka na 2 větší koláče)

Potřebujeme:

1 kostku droždí NOLI 42 g
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
125 g tuku na pečení
50 g cukru
1 vejce
sůl
náplň: 1 kg švestek
500 g ovocného jogurtu
3 vejce
vanilkový cukr

Doba přípravy: 75 minut

Postup:

1. Do mísy vsypeme mouku, přidáme sůl, cukr a promícháme, přilijeme vlažné mléko a rozpuštěný tuk, přidáme jedno vejce a rozdrobíme kostku droždí. Pečlivě promícháme, až vznikne hladké řidší těsto, které v přikryté míse necháme asi 25 minut vykynout.
2. Mezitím vypeckujeme švestky a připravíme si 2 větší plechy, které vymažeme tukem.
3. Na každý plech vlijeme polovinu těsta, rukou namočenou v oleji upravíme hmotu na větší kulaté koláče, polijeme jogurtovou zálivkou a poklademe švestkami.
4. Koláče necháme ještě asi 20 minut kynout, pak vložíme do horké trouby a pečeme dozlatova asi 30 – 35 minut při teplotě 160 0C. Koláče krájíme až studené a podáváme ozdobené moučkovým cukrem.

Jogurtová zálivka: ovocný jogurt prošleháme s vejci a vanilkovým cukrem.

Tříbarevné pletýnky

(dávka na 2 pletýnky)

Potřebujeme:

na těsto:

1 kostku droždí NOLI 42 g

600 g hladké mouky

100 g cukru krupice

300 ml mléka

4 žloutky

80 g tuku

na 3 náplně:
tvaroh a rozinky, mletý mák, strouhaná jablka

Postup:

Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku 1 cm a rozdělíme na tři stejně velké pláty. Každý plát naplníme jednou z náplní a sbalíme tak, aby nám vznikly dlouhé praménky. Praménky poté zapleteme klasickým způsobem ve dvě pletýnky na celou délku plechu a necháme 40 minut vykynout.
Obě pletýnky pečeme 15 – 20 minut na jednom plechu při teplotě 180 °C.

Vánočka

(2 ks o hmotnosti 700 g)

Potřebujeme:

1 kostku droždí NOLI 42 g
700 g polohrubé mouky
140 g másla
140 g cukru krupice (pro diabetiky 110 g krystalické fruktózy)
330 ml vlažného mléka
5 žloutků
80 g rozinek
citrónovou kůru
1 kávovou lžičku soli (7 g)
1 polévkovou lžíci sekaných ořechů nebo mandlí

Postup:

Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout. Vykynuté těsto rozdělíme na 6 - 8 dílů, vyválíme z něj rovnoměrné praménky a upleteme vánočku.
Hotovou vánočku poklademe na tukem vytřený plech. Necháme asi 30 minut v teple kynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kousky ořechů nebo mandlí a pečeme v předehřáté troubě 15 - 20 minut při teplotě 160 - 180 °C, než vánočka dostane světlehnědé zabarvení. Po vychladnutí lehce poprášíme moučkovým cukrem. Těsto je vhodné i pro přípravu mazance.


Vánoční štola

Potřebujeme:

1 kostku droždí NOLI 42 g
350 g polohrubé mouky
350 g špaldové mouky
140 g cukru krupice
350 ml vlažného mléka
150 g másla
5 žloutků
1 kávovou lžičku soli
80 g rozinek
pomleté ořechy, sezamové a lněné semínka (dle potřeby)

Postup:

Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a vytvarujeme do podoby štoly, které necháme ještě 40 minut vykynout. Obě štoly poté pečeme asi 5 minut na jednom plechu při teplotě 180 °C, dalších 10 minut pak při teplotě 160 °C.
Upečené štoly potřeme olejem a posypeme moučkovým cukrem, který na nich necháme zaschnout.

Slané

Bylinkový chléb

(dávka na 2 bochníky)

Potřebujeme:

1 kostku droždí NOLI 42 g

300 g hladké žitné mouky

300 g celozrnné pšeničné mouky

50 ml oleje

250 ml vody

1 lžíci soli

4 lžíce bylinek (cibulová nať, kopr, bazalka,

pažitka, estragon)

Doba přípravy: cca 20 minut (mimo kynutí a pečení)

Postup:

1. Do vlažné vody vlijeme olej, rozdrobíme droždí a směs necháme během asi 5 minut vzejít kvásek.
2. Tento kvásek vlijeme do mouky se solí a olejem, vypracujeme polotuhé těsto a necháme přikryté vykynout asi hodinu.
3. Vmícháme nastříhané bylinky, těsto rozdělíme na dva díly a prohnětením vytvarujeme bochánky nebo veky, které dáme na vymazaný plech. Necháme hodinu kynout, potřeme vlažnou vodou a nožem jemně nakrojíme povrch chleba.
4. Bochníky chleba vložíme do horké trouby. Pečeme při teplotě 220 oC asi 20 minut, dalších 25 minut při snížené teplotě asi 1800C a během pečení 2x potřeme vodou. Po vytažení z trouby bochník lehce poprášíme moukou.

Langoše s nivou

Potřebujeme:

na těsto:

1 kostku droždí NOLI 42 g

1 kg hladké mouky

3/4 l vody

1 polévkovou lžíci soli

1 kávovou lžičku cukru krupice

na pomazánkovou směs:

200 g plísňového sýra
česnek (dle chuti)

60 g másla
mléko (dle potřeby)

Postup:

Všechny ingredience vymícháme v řídké těsto, které přikryjeme a v teple necháme 45 minut odpočinout. Z vykynutého těsta vykrájíme nožem jednotlivé díly, které vytaháme do tvaru langoše a necháme 40 minut vykynout. Poté smažíme po jedné straně ve větším množství vyhřátého oleje.
Ingredience na pomazánkovou směs vymícháme v hladkou hmotu, kterou hotové langoše poléváme.

Nivové rohlíčky

Potřebujeme:

na těsto:
1 kostku droždí NOLI 42 g
600 g hladké mouky
150 ml oleje
250 – 270 ml vlažného mléka
1 kávovou lžičku soli
1 žloutek (na potření)

na náplň:
250 g nivy
česnek (dle chuti)

Postup:

Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku 1 cm a vykrájíme z něj trojúhelníčky (velikost dle vlastního uvážení). Do vzniklých trojúhelníčků vložíme proužek nivy a přidáme utřený česnek. Poté smotáme tak, aby nám vznikly malé rohlíčky, které poklademe na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem a necháme ještě 40 minut vykynout.
Pečeme 12 - 15 minut při teplotě 160 - 180 °C.

Olivové žemličky

(dávka asi 30 kusů)

Potřebujeme:

1 kostku droždí NOLI 42 g
600 g hladké mouky
150 ml mléka
2 vejce
200 ml olivového oleje
sůl
200 g oliv bez pecek
150 g sýr Eidam

Doba přípravy: 45 minut

Postup:

1. Do mísy vsypeme mouku, přilijeme olej, vejce a vlažné mléko, rozdrobíme kostku droždí a přidáme krájené olivy. Pečlivě promícháme a vypracujeme v hladké polotuhé těsto, které necháme asi 35 minut kynout.
2. Z vykynutého těsta vykrájíme lžící kousky a na pomoučeném vále je zakulatíme do tvaru žemliček, které klademe na plech jemně vymazaný olivovým olejem. Pak necháme znovu asi půl hodiny vykynout.
3. Plech pokropíme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 - 180 0C asi 10 minut dozlatova, posypeme hrubě strouhaným sýrem a krájenými olivami a ještě chvilku dopečeme. Podáváme horké s červeným vínem.

Řezy se špenátem a brusinkami

(dávka na 1 velký koláč)

Potřebujeme:

1/2 kostky droždí NOLI (20 g )
300 g hladké mouky
100 ml mléka
2 kostky cukru
50 g margarínu
citrónovou kůru
100 g brusinkového kompotu

špenátová náplň: 3 vejce
200 g špenátového protlaku
mletý pepř, česnek, sůl

Doba přípravy: 30 minut (mimo kynutí a pečení)

Postup:

1. Změklý tuk dáme do mísy spolu s vlažným mlékem, droždím, cukrem a necháme 5 minut vykynout. Vsypeme mouku, sůl, citrónovou kůru a vymícháme polotuhé nelepivé těsto, které necháme přikryté opět vykynout asi 15 minut.
2. Polovinu těsta namačkáme do vymazaného pekáče nebo do formy, potřeme špenátovou náplní a přikryjeme plackou zhotovenou z druhé poloviny těsta. Okraje těsta přimáčkneme, aby náplň nevytékala, a necháme vykynout.
3. Povrch těsta potřeme brusinkovým kompotem a zvolna pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
4. Řezy krájíme na trojúhelníky a teplé podáváme nejlépe s červeným vínem.
Náplň: podusíme špenát s kořením a zahustíme vejci.

Staročeský bác

(dávka na plech 20 x 25 cm)

Potřebujeme:

3 kostky droždí NOLI (126g )

100 ml vlažné vody

1 kg brambor

600 g hrubé mouky

2 vejce

150 g slaniny nebo uzeného bůčku

250 g sádla

50 g strouhanky na vysypání pekáče

2 paličky česneku
majoránka, pepř, sůl

Doba přípravy: 85 minut (mimo kynutí)

Postup:

1. Do větší mísy vlijeme vlažnou vodu, rozdrobíme droždí, lehce poprášíme moukou a necháme vykynout.
2. Brambory oloupeme, nastrouháme na nejjemnějším struhadle nebo rozmixujeme. Přidáme vejce, sůl, mouku, nakrájenou uzeninu, trošku teplého sádla, koření a kvásek. Směs promícháme a necháme vykynout ještě asi půl hodiny.
3. Vymažeme pekáč sádlem a vysypeme strouhankou, vlijeme nakynutou směs, polijeme teplým sádlem a dáme do studené trouby.
4. Zapneme pečení na 180 0C a pečeme do růžova asi hodinu (podle výšky těsta). Upečený bác necháme chvíli zchládnout, jinak se při krájení srazí. Podáváme se salátem z kysaného zelí nebo okurkou.


Škvarkové pagáčky

(dávka asi 40 kusů)

Potřebujeme:

2 kostky droždí NOLI (84 g )
400 g polohrubé mouky
250 g rozemletých škvarků
4 žloutky
100 ml sladké smetany
100 ml bílého přírodního vína
sůl

Doba přípravy: 60 minut

Postup:

1. Do mísy vlijeme vlažnou smetanu, rozdrobíme dvě kostky droždí a necháme při pokojové teplotě po dobu asi 5 minut vzejít kvásek.
2. Přidáme mouku, škvarky, žloutky, víno, sůl, vypracujeme polotuhé těsto a necháme asi 30 minut vykynout.
3. Těsto rozválíme do čtverce, složíme vrcholy do středu, přikryjeme a po 10 minutách kynutí těsto opět rozválíme a totéž opakujeme několikrát. Z placky silné asi centimetr vykrájíme kolečka, naskládáme je na plech a necháme asi půl hodiny kynout.
4. Nakonec pagáčky pečeme dozlatova asi 15-20 minut ve vyhřáté troubě při 180 0 C.

Šunková pizza

(dávka na 6 kusů o průměru 30 cm)

Potřebujeme: 1/2 kostky droždí NOLI 42 g
500 g hladké mouky
250 ml vlažné vody
1 kávovou lžičku cukru krupice
1/2 kávové lžičky soli
20 ml oleje
oregáno, tymián
(Přidáním tymiánu a oregána přímo do těsta
získáme jeho výraznější chuť.)
Na směs: cibuli, pórek, zelenou papriku, anglickou slaninu, šunku, žampióny
Ostatní: rajčatový protlak, česnek, olivy, uzený sýr

Postup:

Všechny ingredience na přípravu těsta vymícháme v hladkou nelepivou hmotu, kterou přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout. Hotové těsto rozdělíme na 6 bochánků, vyválíme na tloušťku 3 mm a vytáhneme na kruh o průměru cca 30 cm. Poté necháme 15 minut kynout.
Mezitím na pánvi orestujeme nakrájenou směs anglické slaniny, šunky, cibule, pórku, papriky a žampiónů. Můžeme ji dochutit pepřem, vegetou nebo jiným kořením.
Po 15 minutách přemístíme těsto do formy na pizzu a proděravíme na více místech vidličkou, aby se zachovala tenká vrstva těsta a těsto se při pečení nenadzvedávalo.
Poté potřeme rajčatovým protlakem, lisovaným česnekem a dopředu připravenou orestovanou směsí. Pečeme 10 - 5 minut při teplotě 180 °C . Uzený sýr a olivy doporučujeme přidat 5 minut před koncem doby pečení.

Tofu šneci

Potřebujeme:

na těsto:
1 kostku droždí NOLI 42 g
600 g hladké mouky
120 g másla
270 ml vlažného mléka
1 kávovou lžičku soli
1 žloutek (na potření)

na náplň:
2 kostky strouhaného uzeného sýra tofu
1 pórek
125 g másla
2 svazky zelené cibulky
1 strouhanou mrkev
semínka dýňová, sezamová, slunečnicová (dle vlastního výběru)
česnek, sůl

Postup:

Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku 1 cm. Poté potřeme náplní a zabalíme jako roládu.
Takto připravenou roládu nakrájíme na plátky o tloušťce 1 cm. Vzniknou nám šneci, které poklademe naležato na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme semínky a necháme ještě 40 minut vykynout.
Pečeme 15 minut při teplotě 180 °C.

Vegetariánská pizza

(dávka na 6 kusů o průměru 30 cm)

Potřebujeme:

1/2 kostky droždí NOLI 42 g
500 g špaldové mouky
330 ml vlažné vody
1/2 kávové lžičky mořské soli
20 ml sezamového nebo olivového oleje
oregáno, tymián
(Přidáním tymiánu a oregána přímo do
těsta získáme jeho výraznější chuť.)
Na směs: červenou a bílou cibuli, pórek, zelenou papriku, žampióny, tempeh nebo uzené tofu
Ostatní: rajčatový protlak, česnek


Postup:

Všechny ingredience na přípravu těsta vymícháme v hladkou nelepivou hmotu, kterou přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout. Hotové těsto rozdělíme na 6 bochánků, vyválíme na tloušťku 3 mm a vytáhneme na kruh o průměru cca 30 cm. Poté necháme 15 minut kynout.
Mezitím orestujeme směs cibulí, pórku, papriky, žampiónů, tempehu nebo tofu, kterou můžeme dochutit pepřem, vegetou, bylinkami, sojovou omáčkou nebo jiným kořením.
Po 15 minutách přemístíme těsto do formy na pizzu a proděravíme na více místech vidličkou, aby se zachovala tenká vrstva těsta a těsto se při pečení nenadzvedávalo.
Poté potřeme rajčatovým protlakem, lisovaným česnekem a dopředu připravenou orestovanou směsí. Pečeme 10 - 5 minut při teplotě 180 °C . Olivy doporučujeme přidat 5 minut před koncem doby pečení.

Zelné šátečky

Potřebujeme:

na těsto:
1 kostku droždí NOLI 42 g
600 g hladké mouky
150 ml oleje
3 žloutky
250 – 270 ml vlažného mléka
1 kávovou lžičku soli
1 žloutek (na potření)

na náplň:
1 sáček kysaného zelí
150 g anglické slaniny
česnek
provensálské koření

Postup:

Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout. Mezitím orestujeme nakrájenou anglickou slaninu se zelím a ochutíme provensálským kořením a česnekem. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku 1 cm a vykrájíme z něj čtverečky (velikost dle vlastního uvážení).
Vzniklé čtverečky naplníme připravenou náplní a uzavřeme tak, že k sobě spojíme na střed vždy protilehlé cípy čtverce. Poté šátečky poklademe na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem a necháme ještě 40 minut vykynout.
Pečeme 15 minut při teplotě 160 - 180 °C.

Pomazánky

Drožďová pomazánka se šunkou

Potřebujeme:

5 kostek droždí NOLI - 210 g
60 g másla
1 větší cibuli
3 celá vejce
1 kávovou lžičku kremžské hořčice
150 g šunky
100 g strouhaného uzeného sýra
4 kávové lžičky běžné nebo japonské sojové omáčky (Sun Food)
majoránku, česnek, sůl, pepř

Postup:

V pánvi na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli se šunkou a orestujeme. Do orestované směsi přidáme droždí a na mírném ohni vymícháme do kašovité konzistence. Poté přidáme kremžskou hořčici, sojovou omáčku, sůl a pepř a za stálého míchání počkáme, až se hmota vysráží. Pak přidáme rozšlehaná vejce a mícháme tak dlouho, než hmota zhoustne. Do takto upravené směsi přidáme nastrouhaný uzený sýr a promícháme. Na závěr odstavíme z přímého ohně a dochutíme česnekem a majoránkou. Podáváme teplé i vychlazené.

Drožďová vegetariánská pomazánka

Potřebujeme:

5 kostek droždí NOLI - 210 g

60 g másla
1 větší cibuli
3 celá vejce
1 kávovou lžičku kremžské hořčice
1 uzené tofu (Sun Food)
4 kávové lžičky japonské sojové omáčky (Sun Food)
majoránku, česnek, mořskou sůl, pepř

Postup:

V pánvi na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhané uzené tofu a orestujeme. Do orestované směsi přidáme droždí a na mírném ohni vymícháme do kašovité konzistence. Poté přidáme kremžskou hořčici, sojovou omáčku, sůl a pepř a za stálého míchání počkáme, až se hmota vysráží. Pak přidáme rozšlehaná vejce a mícháme tak dlouho, než hmota zhoustne. Na závěr odstavíme z přímého ohně a dochutíme česnekem a majoránkou. Podáváme teplé i vychlazené






Jarní drožďový salát

Potřebujeme:

5 kostek droždí NOLI - 210 g

60 g másla
1/2 sáčku mražené jarní zeleniny (popř. 4 lžíce čerstvé)
1 kávovou lžičku kremžské hořčice
4 kávové lžičky japonské sojové omáčky (např. Sun Food)
majoránku, česnek, mořskou sůl, pepř

Postup:

V pánvi na másle orestujeme zeleninu s nadrobno nakrájenou cibulí. Do orestované směsi přidáme droždí a na mírném ohni vymícháme do kašovité konzistence.
Poté přidáme kremžskou hořčici, sojovou omáčku, sůl a pepř a za stálého míchání počkáme, až se hmota vysráží. Pak přidáme rozšlehaná vejce a mícháme tak dlouho, než hmota zhoustne.
Na závěr odstavíme z přímého ohně a dochutíme česnekem a majoránkou. Podáváme teplé i vychlazené. Možno dozdobit i čerstvou petrželkou.


Přílohy

Drožďové knedlíčky do polévky

Potřebujeme:

1 kostku droždí NOLI 42 g
50 g másla
1 cibuli
5 lžic hrubé mouky
2 lžíce strouhanky
1 vejce
1 l slepičího nebo hovězího vývaru
sekanou zelenou petržel, sůl, majoránku

Postup:

Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme v pánvi na másle a restujeme na mírném ohni. Přidáme rozdrobené droždí, které za stálého míchání rozpustíme a odstavíme. K vychladlé směsi přidáme vejce, mouku, strouhanku a koření a ze všeho vymícháme těstíčko. Polévkovou lžící vykrajujeme knedlíčky do vroucího vývaru a vaříme 4 - 5 minut. Před podáváním přidáme drobně nakrájenou zelenou petrželku.

Houskový knedlík

(dávka na 2 - 3 knedlíky)

Potřebujeme:

1 kostku droždí NOLI 42 g
800 g hrubé mouky
400 - 450 ml vlažného mléka
2 kávové lžičky soli
1 žloutek
3 rohlíky nakrájené na kostičky (1 den staré)



Postup:

Všechny ingredience (kromě rohlíků) vymícháme v tužší těsto a poté do něj přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Takto připravené těsto ještě chvíli vymícháme, přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout.
Nakynuté těsto rozdělíme na 2 - 3 díly, ze kterých vyválíme polodlouhé šišky. Poté necháme opět 30 minut kynout.
Vykynuté knedlíky vaříme v páře asi 20 minut. Uvařené knedlíky krájíme nití na tenké plátky.

Francouzské recepty

Nivové rohlíčky

Potřebujeme:

na těsto:

1 kostku droždí NOLI 42 g

600 g hladké mouky

150 ml oleje

250 – 270 ml vlažného mléka

1 kávovou lžičku soli

1 žloutek (na potření)

na náplň:

250 g nivy

česnek (dle chuti)

Postup:

Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku 1 cm a vykrájíme z něj trojúhelníčky (velikost dle vlastního uvážení). Do vzniklých trojúhelníčků vložíme proužek nivy a přidáme utřený česnek. Poté smotáme tak, aby nám vznikly malé rohlíčky, které poklademe na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem a necháme ještě 40 minut vykynout.
Pečeme 12 - 15 minut při teplotě 160 - 180 °C.

Alsaská bábovka (Kugelhopf)

Potřebujeme:

1/2 kostky droždí FALA

400 g polohrubé mouky

100 ml mléka

100 ml vody

100 g másla

40 g cukru krupice

2 vejce

50 g sekaných mandlí

50 g rozinek

2 lžíce třešňovice, špetka soli

Příprava: 10 minut
Kynutí: 70 minut
Pečení: 40 minut

Postup:

1. Formu na bábovku vymažeme máslem, vysypeme plátky mandlí a poté moukou. Spařené rozinky namočíme do třešňovice.
2. Droždí rozmícháme s cukrem, vlažnou vodou a necháme 10 minut nakynout. Prosejeme mouku, osolíme, vlijeme vejce, rozpuštěné máslo a mléko, kvásek a vymícháme vláčné těsto. Přidáme rozinky a mandle a vlijeme do připravené formy, kde necháme nakynout asi hodinu.
3. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě asi 40 minut při 160 °C. Upečenou bábovku vyjmeme z trouby a po 5 minutách opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.

Brioška

Potřebujeme:

1/2 kostky droždí FALA
420 g hladké mouky
250 ml mléka
100 g másla
70 g moučkového cukru
2 vejce
špetka soli

Příprava: 15 minut
Kynutí: 80 minut
Pečení: 40 minut

Postup:

1. Mouku prosejeme, osolíme, přidáme cukr, droždí, 1 vejce a vlažné mléko. Hmotu vypracujeme do polotuhého těsta, vyválíme na obdélník a poklademe plátky másla. Přeložením obdélníku máslo uzavřeme do těsta a rozvalujeme tak, aby nám máslo neprotrhlo těsto. Znovu složíme na menší tvar. Rozvalování a překládání těsta opakujeme dle tradice 10x, až se nelepí.
2. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3. Formu na briošku o průměru 15 cm vymažeme máslem a vmáčkneme do ní vykynuté těsto. Znovu necháme kynout asi 20 minut a potřeme rozšlehaným vejcem.
4. Pečeme 5 minut v troubě rozehřáté na 150 °C. Poté zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova.

Crêpes (francouzské palačinky)
Potřebujeme:

1/2 kostky droždí FALA
500 g hladké mouky
335 ml mléka
100 g másla
100 g cukru krupice
4 vejce
máslo na pečení
špetka soli
vanilkové aroma

Příprava: 30 minut
Kynutí: 20 minut Pečení: 30 minut

Postup:

  1. Do teplého mléka dáme máslo a po rozpuštění vsypeme cukr a droždí, necháme vykynout. Přilijeme vejce a aroma, prošleháme a vsypeme mouku, osolíme a znovu prošleháme v hladké těsto. Přikryjeme a necháme vykynout asi 20 minut při pokojové teplotě.
    2. Těsto lijeme na horkou pánev vymazanou máslem a pečeme z obou stran.
    3. Palačinky pomažeme na talíři marmeládou, přeložíme je a zdobíme ovocem, šlehačkou a čokoládou. Zajímavé jsou s pudingem nebo se slanými náplněmi.


Croissant, čokoládový chlebíček
Potřebujeme:

1 kostka droždí FALA
670 g hladké mouky
100 ml mléka
170 ml vody
300 g másla
2 vejce
65 g cukru
100 g sekaných mandlí
čokoláda na vaření, špetka soli

Příprava: 25 minut Kynutí: 120 minut Pečení: 12 - 18 minut

Postup:

1. Mouku prosejeme, osolíme, přidáme cukr, droždí, 1 vejce, vlažné mléko a vodu. Hmotu vypracujeme do polotuhého těsta, vyválíme na obdélník 40 x 20 cm, poklademe plátky másla, uzavřeme do těsta, znovu rozvalujeme tak, aby nám máslo neprotrhlo těsto a znovu složíme na menší tvar. Necháme přikryté 10 minut kynout. Rozvalování, překládání a kynutí těsta opakujeme třikrát.
2. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 1/2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svou velikost.
3. Rozválíme těsto na obdélník 30 x 60 cm a rozkrájíme ho na trojúhelníky. Smotáme je od základny ke špičce do tvaru croissantu. Na čokoládové chlebíčky z těsta vykrajujeme obdélníky, naplníme je čokoládou a delší konce přeložíme do středu tak, aby se překrývaly.
4. Croissanty nebo chlebíčky položíme na pomaštěný a moukou vysypaný plech dále od sebe, spojem dolů. Necháme ještě nejméně hodinu kynout při pokojové teplotě, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a pečeme dozlatova v rozpálené troubě asi 12 – 18 minut při teplotě 180 °C.

čokoládový dezert s hruškami

Potřebujeme:

1/2 kostky droždí FALA
75 g polohrubé mouky
1 dl kefíru
100 g másla
75 g cukru krupice
2 vejce
2 lžičky kakaa
3 hrušky
1/2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru

Příprava: 20 minut Kynutí: 40 minut Pečení: 30 minut

Postup:

1. Malou dortovou formu vymažeme máslem a dno poklademe plátky z poloviny oloupaných hrušek.
2. Promícháme droždí s cukrem a kefírem, přilijeme zbytek vlažného másla, strouhaný loupaný zázvor, vejce a vše vymícháme. Přidáme prosátou mouku s kakaem a lehce zamícháme. Toto lité tučné těsto necháme na teplém místě přikryté utěrkou vykynout asi 20 minut.
3. Na hrušky nalijeme těsto, poklademe ostatními hruškami a necháme znovu na teplém místě vykynout asi 20 minut.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 30 minut a necháme v otevřené troubě chládnout. Vyklopíme a hotový dezert ozdobíme plátky zbylých hrušek a pocukrujeme.


Francouzský čokoládový dort

Potřebujeme:

Těsto:
1/2 kostky droždí FALA
220 g polohrubé mouky
250 ml mléka
125 g másla
120 g cukru krupice
2 vejce
200 g čokolády na vaření
2 lžíce kakaa
1 lžíce ovocného likéru např. Cointreau
1 lžíce pomerančové kůry

Poleva:
250 g čokolády na vaření
375 ml smetany ke šlehání

Příprava: 30 minut Kynutí: 40 minut Pečení: 40 minut

Postup:

1. Nejlépe den dopředu připravíme polevu: do vroucí smetany rozlámeme čokoládu, odstavíme, promícháme a necháme rozpustit. Po vychladnutí uchováme v ledničce nejméně 12 hodin.
2. Utřeme cukr a droždí s několika lžícemi vlažného mléka a necháme nakynout.
3. Utřeme máslo s čokoládou, likérem a strouhanou kůrou. Prosejeme mouku s kakaem, přilijeme kvásek a přidáváme střídavě mléko, rozšlehaná vejce a máslový krém. Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a necháme 20 minut nakynout.
4. Upečeme v horké troubě při teplotě 160 - 170 °C a necháme zvolna vychladnout.
5. Čokoládovou smetanu rozpustíme ve vodní lázni, ušleháme do hladkého krému a potřeme jí moučník. Posypeme zlehka kakaem a dozdobíme čokoládovými hoblinami.


Gaskoňské koblížky

Potřebujeme:

1/2 kostky droždí FALA

400 g hrubé mouky

50 g cukru

250 ml mléka

20 g másla

2 žloutky

1 vejce

1 lžička rumu

40 g rozinek

sůl

citrónová kůra, olej na smažení, vanilkový cukr

Příprava: 10 minut Kynutí: 40 minut Pečení: 30 minut

Postup:

1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, cukr a necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky přidáme sůl, citrónovou kůru, vejce a žloutky, rozehřáté máslo a rum. Vlijeme kvásek a vypracujeme polotuhé těsto. Vmícháme spařené rozinky a přikryté necháme vykynout asi půl hodiny.
2. Do vyšší vrstvy rozpáleného tuku vkládáme pomocí lžíce kousky těsta a přikryjeme poklicí. Otočíme a necháme dosmažit dozlatova. Vyjmeme je z tuku, necháme okapat na papírovém ubrousku a obalíme ve vanilkovém cukru.

Jablečný koláč se smetanovou polevou

Potřebujeme:

Těsto:

1/2 kostky droždí FALA

350 g hladké mouky

170 ml mléka

75 g másla

50 g cukru krupice
špetka soli

Náplň:

750 g jablek
šťáva z jednoho citronu

2 vejce
100 g másla
100 g moučkového cukru
200 ml smetany ke šlehání
2 lžíce vanilkového pudingu

Příprava: 20 minut Kynutí: 45 minut Pečení: 35 minut

Postup:

1. Do mísy prosejeme mouku, osolíme, utvoříme důlek, přidáme cukr, droždí, vlažné mléko, máslo a necháme 5 minut vzejít kvásek. Vypracujeme polotuhé těsto, přikryjeme a necháme asi 30 minut při pokojové teplotě vykynout.
2. Mezitím omyjeme, oloupeme a nakrájíme jablka na silnější plátky a pokapeme je citrónovou šťávou.
3. Máslo utřeme s cukrem do pěny, vmícháme žloutky a pudingový prášek, až vznikne hladký krém. Z bílků ušleháme pevný sníh, smetanu vyšleháme a smícháme s krémem a sněhem.
4. Vykynuté těsto vmáčkneme do vymazané větší koláčové formy nebo na plech, po 10 minutách kynutí potřeme vrstvou krému a poklademe plátky jablek.
5. Pečeme v předehřáté troubě 35 minut při 200 °C.


Lotrinský sýrový quiche
Potřebujeme:

Těsto:

1/2 kostky droždí FALA

200 g polohrubé mouky

100 ml mléka

125 g tvarohu

125 g másla

1 vejce

1 lžička cukru a soli

Náplň:

200 g anglické slaniny

200 g sýra Eidam

100 ml smetany ke šlehání
2 vejce
100 g červené cibule
mletá paprika, drcený barevný pepř, kmín, sůl, čerstvý tymián
Příprava: 20 minut Kynutí: 40 minut Pečení: 30 minut

Postup:

1. Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, cukr a necháme vzejít kvásek. Prosejeme mouku, osolíme a vlijeme vejce s rozpuštěným máslem. Přilijeme kvásek a tvaroh a vymícháme polotuhé těsto, které necháme vykynout asi 20 minut.
2. Kruhovou koláčovou formu vymažeme máslem a troubu rozehřejeme na 180 °C.
3. Těsto rozválíme na placku, upravíme velikost podle formy. Poklademe směsí slaniny, sýra, cibule, koření a necháme nakynout asi 20 minut.
4. Poté zalijeme koláč vejcem rozšlehaným se smetanou. Ze zbytků těsta vytvarujeme na povrchu koláče ozdobnou mřížku a koláč pečeme v troubě asi půl hodiny až celý zezlátne.

Pain complet (celozrnný francouzský chléb)
Potřebujeme:

1 kostka droždí FALA

840 g celozrnné mouky

85 g otrub

600 ml vody

1 lžička soli

Příprava: 15 minut
Kynutí: 90 minut
Pečení: 40 minut

Postup:

1. Mouku smícháme s otrubami a solí, přilijeme vlažnou vodu a rozdrobíme droždí. Necháme 5 minut vzejít kvásek a dobře vymícháme polotuhé těsto. Přikryté necháme kynout při pokojové teplotě, než zdvojnásobí objem (asi 45 minut).
2. Z těsta vypracujeme bochánek nebo váleček, navlhčíme ho vodou a na plechu poprášíme moukou. Necháme půl hodiny nakynout a nožem nakrojíme na středu nebo po celé délce a ještě 15 minut necháme kynout.
3. Troubu předehřejeme na 250 °C a pečeme. Asi po 10 minutách snížíme teplotu na 200 °C a dopečeme (bochník celkem asi 40 minut, váleček asi 15 minut).

Pissaladière
Potřebujeme:

Těsto:

1/2 kostky droždí FALA

350 g hladké mouky

150 ml mléka

50 g másla

50 ml oleje

20 g cukru krupice
špetka soli

Náplň:

900 g cibule

2 ančoviček
12 zelených a černých oliv
3 lžíce olivového oleje
2 snítkyb čerstvého tymiánu
1 bobkový list
špetka soli a mletého pepře

Příprava: 20 minut Kynutí: 50 minut Pečení: 30 minut

Postup:

1. Vlažné mléko vlijeme do prosáté osolené mouky, přidáme cukr, droždí a necháme vzejít kvásek. Po 10 minutách vymícháme těsto, až je hladké a pružné. Přikryjeme a necháme vykynout asi půl hodiny.
2. Velký plech vymažeme máslem, vlijeme těsto a namačkáme rukou potřenou olejem do stejnoměrné výšky. Poklademe směsí na plátky pokrájené cibule osmažené na olivovém oleji společně s drceným tymiánem, bobkovým listem, pepřem a solí. Nahoru skládáme diagonálně řady rozpůlených ančoviček s odstupem jejich délky a pak napříč skládáme další řady tak, aby společně tvořily tvar mřížky. Doprostřed kosodélníků položíme olivy.
3. Necháme opět nakynout asi 10 minut při pokojové teplotě a pečeme dozlatova v předehřáté troubě na 220 °C asi 30 minut.


Pomerančový savarin s ovocem

Potřebujeme:

Těsto:
1/2 kostky droždí FALA
400 g polohrubé mouky
170 ml vlažného mléka
100 g másla
72 g cukru krupice
4 vejce, špetka soli
pomerančová kůra

Poleva:
2 lžíce bílého rumu
3 lžícebpomerančové marmelády
4 lžíce cukru krupice
kůra z 1 limetky
kůra z 1 pomeranče

Ozdoba:
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce moučkového cukru
1 pomeranč
1 mango
1 kiwi
100 g jahod
Příprava: 30 minut
Kynutí: 40 minut
Pečení: 30 minut

Rumový koláč s pomeranči

Potřebujeme:

Těsto:
1/2 kostky droždí FALA
350 g hladké mouky
125 ml mléka
70 g másla
70 g cukru krupice
4 vejce
2 pomeranče
špetka soli

Poleva:
75 ml pomerančové šťávy nebo džusu
50 ml rumu
40 g cukru krupice

Ozdoba:
250 ml smetany ke šlehání
50 g čokoládové polevy
2 pomeranče

Příprava: 15 minut Kynutí: 20 minut Pečení: 30 minut

Postup:

1. Vyšší dortovou formu vymažeme máslem.
2. Předehřejeme troubu na 180 °C.
3. Do prosáté mouky přidáme sůl, cukr, strouhanou kůru a promícháme. Utvoříme důlek, rozdrobíme do něj droždí, vlijeme vlažné mléko a tuk, vejce a vše vypracujeme v řidší těsto. Nalijeme do formy a necháme nakynout asi 20 minut.
4. Mezi tím si svaříme pomerančovou šťávu s cukrem a rumem na polevu.
5. Těsto pečeme dozlatova asi 30 minut. Vyjmeme z trouby, nahoře propícháme špejlí a polijeme teplou polevou. Vychladlý dort ozdobíme plátky pomerančů a šlehačkou. Na závěr můžeme dort ještě pokapat nitkami čokoládové polevy.



 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA