Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oříškový perník

Potřebné ingredience:
vlašské ořechy - 100 - 120 g
vlašské ořechy - 1 hrst
hrubá mouka na vysypání
cukr krupice - 200 g
cukr moučka - 120 g
vanilkový cukr - 1 balíček
polohrubá mouka - 500 g
tuk na vymazání
med - 2 lžíce
voda - 2 lžíce
rozinky - 1 hrst
mléko - 500 ml
vejce - 2 ks
olej - 10 lžic
kakao - 2 lžíce
Hera - 80 g
kypřící prášek do perníku - 1 balíček

Postup:
Do mléka dáme 10 lžic oleje, 2 lžíce medu a na mírném ohni zahříváme,
dokud se med nerozpustí. Necháme prochladnout.

Ořechy rozsekáme nadrobno tyčovým mixerem nebo umeleme. Zvlášť si nasekáme
i hrstku ořechů na posypání polevy.

Mouku promísíme s cukrem, kypřícím práškem do pečiva a vanilkovým cukrem.
Do vychladlého mléka s medem rozkvedláme 2 vejce a přilijeme k mouce.
Promícháme. Pak do těsta vmícháme namleté ořechy a hrst rozinek. Těsto
nalijeme na hluboký, tukem vytřený a moukou vysypaný plech. Pečeme v
předehřáté troubě při 150 °C asi 30 minut dorůžova.

Příprava polevy: Do kastrůlku dáme 8 dkg Hery nebo másla, 2 lžíce kakaa, 2
lžíce vody a 120 g moučkového cukru. Za mírného ohřívání mícháme, dokud se
ingredience nerozpustí a poleva nezíská hladkou konzistenci. Polevu pak
ihned nalijeme na upečený perník, rozetřeme ji a ještě zatepla posypeme
nasekanými oříšky.

Oříškový perník můžeme připravit i bez polevy, jen posypaný moučkovým
cukrem.
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA