Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Zaječí stehno se svíčkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem
Specialita regionu Západočeské lázně

Zatímco recept na národní specialitu, kterou je svíčková, počítá s hovězím, západočeská varianta sází na zaječí stehna. Zbytek už ale zůstává věrný osvědčené klasice - smetanová omáčka s pasírovanou kořenovou zeleninou se vine k masu a zlehka se vsakuje do nadýchaných karlovarských knedlíků s petrželkou.

Suroviny:
4 zaječí stehna
1000 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
cibule
100 g sádla
100 g cukru
100 g hořčice
100 g citronu
500 ml bílého vína
5 g nového koření
3 g celého pepře
3 g bobkového listu
5 g soli
citronová šťáva
100 g hladké mouky
1000 ml 33% smetany
Ozdoba:
200 g čerstvých brusinek
200 g kompotovaných brusinek

Postup:
Do hrnce s rozpáleným sádlem vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Společně restujeme, přidáme trochu cukru, opět restujeme, přidáme hořčici, citronovou šťávu a rozkrájený citron bez kůry.
Do základu vložíme maso, opečeme je po obou stranách, zalijeme osolenou vodou a bílým vínem, přidáme nové koření, celý pepř a bobkový list. Přivedeme k varu a necháme pomalu táhnout na okraji sporáku asi 5 hodin. (Tento způsob úpravy se nazývá konfitování. Maso se pomalu vaří při nízké teplotě, a to jak v základu, tak v sádle, zvláště oblíbené je husí.)
Poté rozvařené maso vyjmeme. Odstraníme kosti a maso odložíme stranou. Omáčku zahustíme moukou, asi 30 minut ještě povaříme. Procedíme, přidáme smetanu a dochutíme podle libosti solí, citrónovou šťávou, případně cukrem.
Teplou omáčku nalijeme na maso a necháme pomalu dále táhnout do doby, než se uvaří karlovarské knedlíky. Dozdobíme brusinkami.

Příloha:
karlovarské knedlíky


Zvěřinová polévka s knedlíčky nebo noky

Specialita regionu Západočeské lázně

Zvěřina je lehce stravitelná a obsahuje minimum tuků. Možná i proto prožívá v české kuchyni renesanci. Nastal tedy čas oprášit recepturu našich babiček na výtečný a silný polévkový vývar. Uvařené maso z něj použijete na vytvoření lahodných knedlíčků dochucených petrželkou a muškátovým oříškem.

Suroviny:
400 g zvěřinového masa s kostí (krk, pupky, žebra)
80-100 g kořenové zeleniny
1 malá cibule
celý pepř
1 vejce
1 lžíce hrubé mouky
1/2 žemle
petrželka
muškátový oříšek
sůl

Postup:
Opláchnuté zvěřinové maso vložíme do osolené vody s celým pepřem a překrojenou cibuli. Zvolna vaříme doměkka. Vývar přecedíme.
Uvařené maso zbavíme kostí a pomeleme najemno. Přidáme vejce, hrubou mouku, na drobné kostičky nakrájenou žemli, najemno nasekanou petrželku a malé množství nastrouhaného muškátového oříšku. Zamícháme a vytvoříme malé knedlíčky nebo nočky.
Přecezený vývar přivedeme do varu, vložíme na jemné nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a připravené knedlíčky či nočky. Zvolna povaříme.




Severozápadní Čechy



Houbové karbanátky
Specialita regionu Severozápadní Čechy

Máte oči jako rys a po výletu do lesa nevíte co s houbovým nadělením? Vyrobte z čerstvého úlovku hromadu delikátních placiček a podělte se se svým okolím. Dobrotu smaženou v klasickém trojobalu z mouky, vejce a strouhanky určitě neodmítne žádný labužník. Podávejte jen tak nebo s bramborovou kaší.

Suroviny:
400 g směsi čerstvých hub
2 lžíce másla
1 menší cibule
mletý pepř
drcený kmín
sůl
80 g libové slaniny
1-2 vejce
1 žemle
mouka, vejce, strouhanka
olej na smažení

Postup:
V kastrolu na másle zlehka osmahneme najemno nakrájenou cibuli a přidáme očištěné nakrájené houby. Osolíme, okořeníme a dusíme doměkka. Poté přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, žemli a zalijeme vejcem.
Ze vzniklé směsi tvoříme malé placičky, které obalujeme v trojobalu a smažíme v oleji dozlatova.

Příloha:
jemná bramborová kaše a zeleninový salát

Kapustová polévka
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:25 min
Počet porcí:4 - 6

Polévka je grunt a v drsných horách to platí dvojnásob. Před výšlapem za krásami zdejšího kraje se určitě posilněte horkou lahůdkou, v níž hlavní roli hraje kapusta zdrsněná česnekem a následně zase zjemněná smetanou. A protože jsme v lesích, rozhodně nesmějí chybět čerstvé houby.

Suroviny:
600 g kapusty (může být i růžičková)
250 g čerstvých hub (hříbky, směs nebo žampiony)
1 cibule
80 g oleje nebo sádla
750 ml drůbežího vývaru
200 ml smetany
sůl
mletý pepř
stroužek česneku
petrželka

Postup:
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na tuku ji necháme zesklovatět. Přidáme očištěnou, na nudličky nakrájenou kapustu a na plátky nakrájené houby. Krátce orestujeme. Poté zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a povaříme. Na závěr zalijeme smetanou a po cca 2 minutách vypneme. Před podáváním posypeme najemno nasekanou petrželkou.

Příloha:
chléb nebo bílé pečivo


Litoměřický závitek
Specialita regionu Severozápadní Čechy

Doba přípravy:15 min
Doba vaření:40 min
Počet porcí:4

Úhledný závitek, který v sobě skrývá zelnou náplň s párkem, dovede rozjasnit tvář každého jedlíka. Díky šťávě ze zelí maso zkřehne a získá pikantně nakyslou chuť. Abyste vydatné jídlo odlehčili, podávejte s bramborami upravenými podle libosti. Pivo na zapití ovšem zůstává vřele doporučeno!

Suroviny:
4 plátky vepřové kýty po cca 120 g
200 g párků
200 g kysaného sterilovaného zelí
2 lžíce oleje
hladká mouka
sůl
mletý pepř


Postup:
Plátky masa důkladně naklepeme, osolíme, okořeníme a rozložíme na ně sterilované zelí. Přidáme párek, zabalíme a vzniklý závitek upevníme párátky. Závitky obalíme v mouce a zprudka opečeme na oleji. Poté podlijeme a zvolna dusíme. Z měkkých závitků odstraníme párátka. Výpek vysmahneme, odstraníme přebytečný tuk, podlijeme malým množstvím vývaru nebo vodou. Krátce povaříme a podáváme.

Příloha:
vařené brambory, šťouchané brambory, bramborová kaše, nastavovaná kaše, čerstvá nebo nakládaná zelenina



Speciality regionu Český sever


Chlebová polévka se zeleninou
Doba přípravy:15 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4
I když vaše spíš zásobami právě nepřetéká, na tento pokrm určitě doma najdete suroviny vždycky. Postačí vám trocha mrkve, celeru a petržele, masový vývar a pár kousků chleba. Nastrouhané pečivo polévku krásně zahustí a první chod či vydatnou přesnídávku stačí už jen rozdělit do talířů.

Suroviny:
150 g kořenové zeleniny
1 malá cibule
1-2 lžíce tuku (oleje nebo sádla)
150 g tmavého chleba
750 ml vývaru
sůl
mletý pepř
drcený kmín
petrželka

Postup:
V kastrolu na tuku zlehka osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli se zeleninou. Přidáme nastrouhaný chléb, zalijeme vývarem (může být i z kostky), osolíme, opepříme, okmínujeme a důkladně promícháme. Hotovou polévku servírujeme s najemno nakrájenou petrželkou.


Houbová polévka
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4
Houbová polévka se na podzim dělá téměř denně. Pokud ochutnáte tento vylepšený recept, pochopíte proč. Chutná výborně!

Suroviny:
1 l zeleninového vývaru
20 dkg chleba
5,5 dkg čerstvých hub
4 lžíce sádla
4 stroužky česneku sůl
drcený kmín
pažitka
pepř

Postup:
Čerstvé houby očistíme, nakrájíme na plátky, zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme asi dvacet minut. Přidáme česnek utřený se solí, pepř, drcený kmín a jemně posekanou pažitku. Krátce povaříme a na sádle si osmahneme chleba pokrájený na kostičky. Na talíře rozdělíme zbylé sádlo a přelijeme vroucí polévkou.


Králík s omeletou a červeným zelím

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:90 min
Počet porcí:4
Králík s bylinkami, červené zelí a k tomu jako příloha omelety. Nezní to jako dokonalé spojení?

Suroviny:
4 ks králičích stehen
0,5 kg nových brambor
1/2 hlávky červeného zelí
2 vajíčka
400 g vařených brambor
sádlo
300 g másla směs bylinek – petrželka, pažitka
sůl
kmín
pepř
med
ocet

Postup:
Omytá a osolená stehna dáme péct na másle s hrstí bylinek. Mezitím si na nudličky nakrájíme zelí, osolíme ho, opepříme, osladíme medem, ochutíme octem a necháme vařit. Jako přílohu přidáváme omelety – kostky vařených brambor opečeme na sádle, přidáme kmín, rozšlehané vejce, osolíme, opepříme. Opečeme, aby byla omeleta vlahá.


Kuřecí jáhlové rizoto

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Chutná a zdravá kombinace jáhel, kuřecího masa a zeleniny. Skvělý tip pro vyznavače zdravého životního stylu!

Suroviny:
400 g jáhel
400 g kuřecích prsíček
500 g červeného zelí
1 cibule
500 g kapusty
olej sůl
pepř
majoránka
petrželová nať
česnek

Postup:
Na oleji osmažíme cibulku, přidáme jáhly a opražíme. Zalijeme horkou vodou, osolíme a dusíme doměkka. Na oleji osmažíme kuřecí maso, přidáme zelí a kapustu, podlijeme trochou vody, osolíme a dusíme, až se voda odpaří. Nakonec vmícháme jáhly, dochutíme česnekem, majoránkou, pepřem a sekanou petrželkou.


Lívanečky z myslivny
Doba přípravy:45 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:4
300 g cukru + 2–3 lžíce na zasypání jablek. Kvůli jejich přípravě nemusíte v kredenci pátrat po lívanečníku nebo litinovém tálu a potírat jej špekem, povolena je moderní pánev! Pokud byste se při vychutnávání hotových lívanců chtěli vrátit k naprosté klasice, vynechte marmeládu, omastěte je rozpuštěným máslem a posypte skořicovým cukrem.

Suroviny:
400 g hladké mouky
cca 650 ml mléka
50 g cukru
25 g droždí
1 lžíce oleje
2 žloutky
1 balíčku vanilkového cukru
sůl
citrónová kůra
na pečení:
směs másla s olejem

na náplň a ozdobu:
marmeláda z lesních
plodů
šlehačka
cukr

Postup:
Do užšího hrnku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, část vlažného mléka a trochu mouky. Promícháme, přikryjeme ubrouskem a dáme na teplé místo nakynout. Pak přilijeme zbylé vlažné mléko, přidáme žloutky, vanilkový cukr, olej, sůl, nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu a zbytek mouky. Řídké těsto dobře vymícháme a necháme na teplém místě vykynout. Během kynutí těsto několikrát znovu promícháme.

Pánev rozpálíme a na směsi másla a oleje zvolna pečeme jednotlivé lívance. Upečené lívance potíráme marmeládou z lesních plodů, případně ozdobíme i čerstvým lesním ovocem a šlehačkou. Podle chuti pocukrujeme.

Lomnická roštěná

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:2 hod
Počet porcí:4
Roštěná je jedním z pokrmů, které po Česku kolují v bezpočtu variací. Ta Lomnická potěší vaše chuťové buňky neobvyklou kombinací chřestu a vajec.

Suroviny:
800 g roštěnky
100 g másla
250 g chřestu
2 vejce zelená petrželka
mletý pepř
sůl

Postup:
Z roštěnky nakrájíme 4 plátky, naklepeme je, osolíme, opepříme a na poloviční dávce másla opečeme. Vařený nebo sterilovaný chřest zahřejeme a upravíme na talíř, polijeme horkým máslem a posypeme natvrdo uvařenými posekanými vejci. Roštěnky položíme k chřestu a polijeme šťávou z opečeného masa. Jako přílohu podáváme opékané brambory posypané petrželkou.


Sváteční česnečka

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4 – 6
Jednoduchá a zdravá, to jsou v kostce hlavní přednosti česnečky. Česnek neboli český žen-šen je považován za zdroj zdraví a polévka z něj je oblíbenou a osvědčenou pochutinou, která pomáhá uklidnit rozbouřený žaludek..

Suroviny:
zeleninový vývar
10 stroužků česnek
4 brambory
sůl
bobkový list nové koření
hřebíček

muškátový oříšek
sádlo

Postup:
V jednom litru zeleninového vývaru dáme povařit společně s 2 bobkovými listy, 3 kuličkami nového koření a hřebíčkem 10 na plátky nasekaných stroužků česneku a na kostičky nakrájené brambory. Přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku, soli a na závěr 1 lžíci sádla. Můžeme podávat s opraženým chlebem.


Uzené maso s křeno-mandlovou omáčkou

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4
Křenová omáčka patří mezi klasiku české kuchyně. Abychom trochu přispěli k rozšíření vašich chuťových buněk, nabízíme vám její variantu vylepšenou jemnými mandlemi. Co myslíte, vrátíte se ještě k tradičnímu receptu, nebo vás experimentování na omáčkové téma dokonale uchvátí?

Suroviny:
400–500 g uzené
vepřové pečeně

na omáčku:
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
400 ml silného
masového vývaru
300 ml smetany
40 g loupaných mandlí
nastrouhaný křen
cukr
sůl

Postup:
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Nepřestáváme míchat a postupně přiléváme vývar. Osolíme, promícháme a povaříme zhruba 20 minut, dokud omáčka dostatečně nezhoustne. Poté zalijeme smetanou, podle chuti dosladíme a dosolíme. Nakonec přidáme najemno nastrouhaný křen a mandle nakrájené na tenké plátky nebo nudličky. Přivedeme k varu a hned vypneme. Na talíř položíme plátky prohřátého uzeného masa a přelijeme připravenou omáčkou.

Příloha:
bramborové knedlíky, houskové nebo kynuté knedlíky, noky


Vepřová krkovička pečená v rozmarýnovém sádle s česnekem

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:4–5 hod
Počet porcí:6
Pořádný kousek vepřového se nedá představit bez česnekového aroma a rozmarýn patřil k oblíbeným staročeským kořením. Přidáte-li oboje do rozehřátého sádla, vůně kuchyně našich předků krásně prostoupí masem. Aby byla iluze dávných časů dokonalá, doplňte kroupami nastavovanou kaší a zapíjejte pivem.

Suroviny:
800 g krkovice vepřové
1 kg vepřového sádla
3 paličky česneku
5 větviček rozmarýnu

Rozpis na přílohu:
500 g brambor
80 g krup nebo krupek 30 g másla
500 g čerstvého špenátu
1 střední cibule
sůl
pepř
lisovaný česnek
majoránka

Postup:
Krkovici rozřízneme na dvě části, z každého kousku vytvoříme váleček a svážeme jej. Osolíme, opepříme a opečeme na části sádla dozlatova. Poté společně se stroužky česneku a větvičkami rozmarýnu vložíme do pekáčku s rozehřátým sádlem. Maso musí být zcela ponořené v sádle. Necháme 4 až 5 hodin zvolna táhnout na sporáku těsně pod bodem varu či v troubě při asi 90 °C.
Brambory a kroupy uvaříme doměkka v osolené vodě. Brambory rozmačkáme dohladka s máslem, přidáme kroupy, osolíme, opepříme a s mírou dochutíme česnekem a majoránkou - po chvilce se zahřejí a chuť se stane intenzivnější!
Na sádle z masa zpěníme jemně nakrájenou cibulku a vložíme na ni opláchnutý špenát. Krátce prohřejeme, osolíme a opepříme.
Hotové maso opatrně zbavíme provázku a ostrým nožem (maso je velmi měkké) nakrájíme na plátky. Servírujeme s nastavovanou kaší a špenátem, doplněnými o upečené stroužky česneku - jsou sladké a měkoučké.


Zapečená jablka se skořicovým cukrem na vanilkové omáčce

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:4
Skořice se do českých zemí dovážela z Orientu už v 15. století. Kromě příjemné vůně má řadu léčivých účinků: podporuje chuť k jídlu, snižuje krevní tlak a zlepšuje trávení. Zdomácnělou kombinaci tohoto koření s jablky doplňuje sladkokyselá mochyně, kterou možná budete znát spíše pod jménem židovská třešeň.

Suroviny:
4 ks (25 g) Frigale (Nowaco)
4 jablka
20 g skořicového cukru
100 g Creme Fraiche (hustá zakysaná smetana)
10 g máty
4 ks mochyně (tzv. židovská třešeň)
200 ml vanilkové omáčky (hotové)
10 g moučkového cukru

Postup:
Jablka oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Smícháme se smetanou a skořicovým cukrem. Směsí naplníme Frigale a dáme zapéct. Při podávání zdobíme mochyní a mátou, posypeme moučkovým cukrem a přelijeme vanilkovou omáčkou.












Speciality regionu Český ráj


Bažant na víně

Doba přípravy:30 min
Doba vaření:2 hod
Počet porcí:4
Na talíři voní bažant na zelenině a koření, ve sklenici jiskří víno a vy jiskříte vtipem a šarmem. Jestli vám k realizaci tohoto snu chyběl jen návod, jak na to, začněte nakupovat suroviny a pusťte se do vaření.

Suroviny:
1 bažant
máslo
1 menší celer
3 mrkve
1 petržel
2 cibule
1 zakysaná smetana nové koření
bobkový list
1 l bílého vína
cukr (dle chuti)
sůl
pepř

Postup:
Očištěného a omytého bažanta osolíme a opepříme zvenku i zevnitř. Poklademe kousky másla a dáme do předehřáté trouby. Přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a koření. Podlijeme asi 300 ml vína a dusíme zakryté v troubě asi 1,5 hodiny. Průběžně maso přeléváme vínem. Poté měkkého bažanta vyndáme a rozporcujeme. Zbylý obsah pekáče rozmixujeme a přidáme zakysanou smetanu. Podle chuti můžeme i přisladit. Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo kroketami.


Bramborák s uzeným masem a česnekovou omáčkou

Doba přípravy:15 min
Doba vaření:50 min
Počet porcí:6
Tradiční bramborák s příchutí uzeniny je v tomto receptu doplněn výraznou česnekovou omáčkou. Vyzkoušejte ji bez obav i k jiným pokrmům, třeba vařenému hovězímu masu. Řízné aroma se vás bude chvíli držet, a tak ke společnému stolování pro jistotu zvěte jen opravdu dobré přátele.
Suroviny:
750 g brambor
350 g uzeného masa nebo šunky
1–2 vejce
300 g polohrubé mouky
150 ml mléka
200 g vepřového sádla
sůl
mletý pepř
kmín 4-6 stroužků česneku
majoránka

na česnekovou omáčku:
50 g hladké mouky
50 g másla
500 ml vývaru z kostí nebo vody
10 stroužků česneku
sůl

Postup:
Syrové brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nastrouháme na jemném struhadle. Poté z nich odstraníme přebytečnou vodu a přelijeme je ohřátým mlékem. Přidáme vejce, mouku, na kostičky nakrájené uzené maso nebo šunku, majoránku a prolisovaný česnek. Opepříme a osolíme. Vše dobře promícháme. V lívanečníku na rozpáleném sádle smažíme po obou stranách malé bramboráčky.

Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání podléváme vývarem. Vzniklou hustou omáčku osolíme a přidáme do ní na silnější plátky nakrájený česnek. Pomalu vaříme ještě asi 15 minut.

Na jednu porci budete potřebovat pět až šest bramboráků, před podáváním přelitých česnekovou omáčkou.

Chlupaté knedlíky se škvarky a červeným zelím
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:50 min
Počet porcí:4
Chcete-li spojit hned několik klasických jídel české kuchyně dohromady, je tento recept určený právě pro vás. Bramborové knedlíky, domácí vepřové škvarky a sádlo z nich vypečené, nezbytné zelí - chybí vám ještě něco? Jen si dejte pozor, aby vás po této kalorické bombě někde nepřebývalo!

Suroviny:
250 g vepřového bůčku (popř. hotových škvarků)
500-600 g syrových brambor
250-300 g vařených brambor (z minulého dne)
1-2 vejce
200 g hrubé mouky
300g sterilovaného červeného zelí
1 středně velká cibule
kmín
cukr
ocet
sůl

Postup:
Vepřový bůček nakrájíme na kostičky a vložíme do kastrolu. Mírně podlijeme vodou a zvolna škvaříme. Vařené i syrové oškrábané brambory najemno nastrouháme, přidáme vejce, hrubou mouku a sůl. Zamícháme a pomocí lžíce tvoříme noky, které zvolna vaříme ve vroucí osolené vodě. Když jsou škvarky téměř zlatavé, přidáme najemno nakrájenou cibuli a krátce osmahneme. Přidáme červené sterilované zelí, kmín, sůl, cukr a podle potřeby dochutíme octem. Uvařené noky,chlupaté knedlíky, vložíme do této směsi a krátce prohřejeme.
Couračka – polévka z kysaného zelí

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Pojmenování si vysloužila v dobách, kdy se podávala a jedla z jedné mísy. Zelí, nabrané na lžíci spolu s polévkou, po sobě zanechávalo nežádoucí couravou cestu od nádoby k ústům . Podávala-li se k večeři, vařily se k ní brambory ve větším množství zvlášť, aby po celodenní dřině pořádně zasytila.

Suroviny:
200 g kysaného zelí
4 středně velké brambory
200 ml zakysané smetany
100 ml mléka
2 lžíce hladké mouky 30 g čerstvého másla
sůl
kmín
cukr

Postup:
Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme. Kysané zelí překrájíme, přidáme k téměř měkkým bramborům a ještě chvíli povaříme. Na závěr polévku zalijeme zakysanou smetanou, kterou rozmícháme s trochou mléka a hladkou moukou. Podle chuti přisolíme, osladíme, případně okyselíme lákem ze zelí a už jen krátce povaříme. Povrch polévky poklademe vločkami másla.


Dukátové buchtičky

Doba přípravy:75 min
Doba vaření:40 min
Počet porcí:1 plech
Buchtičky připomínající sadu kostek vybízejí malé i velké designéry k tvorbě těch nejkrásnějších obrazů pro jejich chuťové pohárky. Vzniklé umělecké dílo pak už jen stačí dozdobit přelivem z krémové vanilkové omáčky a zamilovaná pochoutka dětí i dospělých je hotová!

Suroviny:
500 g polohrubé mouky
25 g droždí
70 g cukru
2,5-3 dl mléka
2 vejce
100 g oleje
150 g másla
sůl
citronová kůra
mouka na vyválení
Rozpis na krém:
6-7 dl mléka
100 g cukru
2-3 vaječné žloutky
1 balíčku vanilkového pudinku
1 balíčku vanilkového cukru

Postup:
Do mísy přesejeme mouku, přidáme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme částí vlažného mléka a dáme na teplé místo nakynout. Poté přidáme vejce, polovinu rozpuštěného másla, nastrouhanou kůru z citronu, sůl a prohněteme. Nádobu přikryjeme ubrouskem a dáme opět na teplé místo náležitě vykynout. Poté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Vyválíme ho na dlouhý pruh, který nakrájíme na malé díly. Do pekáčku dáme zůstatek rozpuštěného másla a olej. Jednotlivé dílky těsta klademe do tuku. Naplněný pekáček vložíme do středně vyhřáté trouby. Buchtičky upečeme dozlatova.
Připravíme si krém. Do kastrůlku vlijeme 2/3 mléka, přidáme cukr a přivedeme do varu. Poté vlijeme směs ze zbylého mléka, žloutků, vanilkového cukru a vanilkového pudinku. Vše společně krátce povaříme. Na talířky nalijeme krém, do nějž vkládáme upečené buchtičky.


Ovocná polévka Rambulice

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4–6
Ovocná polévka je na jídelníčcích českých restaurací spíš vzácností, takže pokud nechcete spoléhat jen na štěstí, uvařte si ji doma. Děti pak nebude těžké přesvědčit o tom, že „polévka je grunt“.

Suroviny:
1 l vody
25–50 dkg ovoce
0,25 l mléka nebo 0,25 l husté kysané smetany
1 lžíce bramborového škrobu
badyán
skořice
piškot
cukr

Postup:
Omyté a očištěné ovoce nakrájíme (jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, švestky jen vypeckujeme a rozpůlíme) a dáme vařit do vody ochucené špetkou soli, badyánem a skořicí. Když je ovoce rozvařené, podle chuti osladíme a zahustíme zátřepkou, kterou připravíme ze sladkého mléka nebo kysané smetany smíchané se lžičkou bramborového škrobu. Podáváme se sladkým piškotem.


Paštika z tučných kachních jater, marinovaná v medovině s karamelovými jablky

Doba přípravy:2 dny
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4
Medovina patří k nejstarším vyráběným kvašeným nápojům, již dávno před praotcem Čechem si jí užívali Sumerové. V tomto případě však alkohol z medu, vody a kvasu neposlouží k popíjení. Nechejte v něm odpočívat kachní játra, abyste vykouzlili jemnou paštiku, jejíž nasládlou chuť ještě podtrhnou jablka s karamelem.

Suroviny:
200 g tučných kachních jater (foie gras)
500 ml mléka

Rozpis na marinádu:
100 ml bílého ledového vína
50 ml medoviny
1/2 lžičky cukru
1 lžička soli
1/3 lžičky mletého bílého pepře

Rozpis na omáčku:
200 ml šťávy z červené řepy
3 lžíce medu ocet
špetka chilli
sůl

Rozpis na přílohu:
3 jablka
1 lžička skořicového cukru
3 lžíce cukru krystal
1 lžička másla
výhonky hrášku
zelené bylinky na ozdobu

Postup:
Játra naložíme přes noc do mléka. Poté je opláchneme, osušíme, rozebereme a odstraníme případné žilky a močovody.
Smícháme ledové víno, medovinu, lžičku soli, cukr a bílý pepř, vložíme očištěná játra a necháme v takto vytvořené směsi přes noc marinovat. Poté lehce promícháme a přebytečnou tekutinu slijeme.
Na předem připravený pevnější pergamen (případně potravinářskou nebo hliníkovou fólii) navrstvíme marinované kousky jater, rukama upravíme na váleček a velmi pevně zamotáme. Balíček na koncích pevně stáhneme - pokud použijeme pergamen, stáhneme na koncích provázky, pokud použijeme potravinářskou fólii, tak balíček zabalíme ještě do hliníkové fólie a okraje co nejvíce utáhneme.
Připravený váleček vložíme do vařící vody, kterou ale ihned stáhneme a váleček v ní ponecháme 5 minut. Potom váleček z horké vody vyjmeme, ihned vložíme do vody s ledem a necháme vychladit alespoň přes noc, nejlépe po 24 hodin.
Šťávu z červené řepy svaříme na třetinu, přidáme med a chilli, špetku soli a pár kapek octa. Pozor, chuť je velmi ostrá a omáčky budeme potřebovat jen trošku.
Oloupeme jablko a nakrájíme jej na kolečka, zbylá jablka na kostičky. Kolečka jablek posypeme skořicovým cukrem smíchaným s normálním, poté rozehřejeme na pánvi máslo a jablka na něm z obou stran opečeme. Vyjmeme a přidáme kostičky, prohřejeme a stáhneme z plamene.
Nakonec opatrně rozbalíme balíček s játry a paštiku nakrájíme teplým nožem na špalíčky.
Na talíře naskládáme nejprve jablečná kolečka, doplníme paštikou, kostičkami jablka a na závěr přidáme omáčku (spíše kapky!), výhonky hrášku nebo zelené bylinky.

Příloha:
toasty nebo bílé pečivo
Srnčí tournedos pod ořechovou krustou s dušenými jablky a hruškami

Doba přípravy:45 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Zvěřina je pro malý obsah tuku považována za velmi dobře stravitelné maso a srnčí se u nás těší vůbec největší oblibě. Milovníci „myslivecké kuchyně" tento sváteční recept určitě ocení.

Suroviny:
600 g srnčího hřbetu
80 g vlašských a lískových ořechů
80 g másla
20 g strouhanky
30 g oleje
2 snítky tymiánučerstvě mletý pepř
sůl dušená jablka s hruškami
400 g jablek
400 g hrušek
100 g hruškové marmelády nebo jablkových povidel
80 g másla
8 hřebíčků
2 kousky celé skořice
40 ml pálenky
50 g med

Postup:
Srnčí nakrájíme na špalíčky, osolíme, opepříme a posypeme sekaným tymiánem (pokud máme sušený, dobře jej mezi prsty rozemneme), promícháme s olejem a necháme odležet (nejlépe přes noc) a poté opečeme z obou stran na oleji. Jemně sekané ořechy smícháme s máslem a strouhankou. Maso na rozpálené pánvi s pár kapkami oleje opečeme, otočíme a na porce masa navršíme ořechovou směs. Plamen zmírníme, přiklopíme poklicí a pozvolna dopékáme.

Jablka a hrušky očistíme, nakrájíme na velké kusy a na rozpuštěném másle opečeme. Přidáme marmeládu, koření, promícháme, ochutíme medem a pálenkou (pokud si troufneme, můžeme oflambovat), 2–3 minuty podusíme a máme hotovo.


Uzená pečeně s hráškovou kaší

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Mají vaši malí strávníci nejraději hamburgry s kečupem a vy už vážně nevíte, čím se jim zavděčit? Neházejte hrách na stěnu! Raději jej uvařte v uzeném vývaru a obložte plátky kouřem vonícího masa. Věřte nám, že tahle kaše bude spořádána bez řečí. Nebo snad s jedinou otázkou: „Můžu si přidat?"

Suroviny:
400-600 g uzené pečeně
400 g mladého hrášku
2 lžíce másla
2 lžíce polohrubé mouky
2-3 lžíce vývaru z uzeného masa
mletý bílý pepř
sůl

Postup:
Mladý hrášek podlijeme vývarem z uzeného masa, osolíme a opepříme. Z másla a mouky vytvoříme jíšku, přidáme k hrášku. Společně podusíme a poté prolisujeme.
Uzenou pečeni nakrájíme na plátky a přiložíme k jednotlivým porcím kaše.

Příloha:
pikantní zeleninový salát


Uzené na sladko – Švestouka
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4 – 6
Neobvyklé spojení uzené krkovičky a švestkových povidel vytváří jemnou variaci sladko-slané chuti, které nebezpečně snadno podlehnete. Uzené na sladko nejlépe chutná s bramborovými špalíčky.

Suroviny:

600 g uvařené uzené vepřové krkovice
250 ml vývaru z uzeného
250 g švestkových povidel
100 ml červeného vína
3 polévkové lžíce medu
jíška
skořice
strouhaná citronová kůra
tlučený hřebíček
sůl

Postup:
Na přípravu omáčky použijeme vývar z uzeného masa. Za stálého míchání do něj přidáváme povidla, med, půl lžičky skořice, strouhanou citronovou kůru a špetku tlučeného hřebíčku. Přilijeme červené víno a dosolíme. Podle potřeby zahustíme jíškou. Necháme krátce povařit a do připravené omáčky přidáme zpět naporcované uvařené maso a necháme společně přejít varem.



Zapečené fleky s kapustou
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Tato varianta oblíbeného způsobu úpravy těstovin má svou zvláštnost: spojení těstovin s kapustou jen tak neochutnáte. Pokud tento jednoduchý pokrm doplníte zeleninovým salátem, získáte chutný oběd nebo večeři.

Suroviny:
400 g fleků
1/2 hlávky kapusty
olivový olej
1/2 l vývaru
250 g uzeného masa
4 – 5 cibulí
2 lžíce pohankové mouky 200 ml mléka
200 g tvrdého uzeného sýra
3 stroužky česneku
muškátový oříšek
sůl
čerstvý pepř
200 ml smetany

Postup:
Fleky uvaříme a scedíme. Propláchneme je studenou vodou a zakapeme olejem.
Kapustu očistíme, nakrájíme, osmahneme na oleji a podlijeme polovinou vývaru. Osolíme, okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Dusíme asi 15 až 20 min. Mezitím si na oleji osmahneme nadrobno nakrájené uzené maso a cibuli, přidáme pohankovou mouku a necháme zpěnit. Podlijeme zbytkem vývaru, smetanou a za stálého míchání přivedeme téměř k varu. Můžeme ještě opepřit. Přisypeme nahrubo strouhaný uzený sýr. Do vymaštěné mísy vrstvíme polovinu fleků a přelijeme polovinou omáčky. Posypeme uzeným masem a dáme kapustu. Přidáme zbytek fleků a zalijeme zbylou omáčkou. Zapečeme dozlatova.





Speciality regionu Východní Čechy


Bramborové taštičky

Doba přípravy:30 min
Doba vaření:cca 5 min
Počet porcí:4 – 6
Jakmile se jednou naučíte klasické bramborové těsto, můžete z něj připravovat řadu vynikajících a jednoduchých jídel. Jedním z nich jsou i taštičky plněné povidly a sypané strouhankou.

Suroviny:
600 g brambor
200 g hrubé mouky
150 g krupice
1 vejce
100 g švestkových povidel
30 ml vody na rozředění povidel 2 l vody na vaření taštiček
100 g strouhanky
100 g moučkového cukru
150 g másla
sůl

Postup:
Oloupané a uvařené brambory po zchlazení jemně nastrouháme, přidáme k nim sůl, krupici, prosátou hrubou mouku a vypracujeme těsto. Část hrubé mouky si ponecháme na podsypání. Těsto vyválíme na tenčí plát, ze kterého vypícháme kolečka o průměru asi 6 cm, na jejich střed naneseme povidla, vložíme do tvořítka a překlopíme. Nemáme-li k dispozici tvořítko, kolečko v polovině přeložíme, okraje pečlivě stiskneme (nebo těsto nakrájíme na čtverečky a překládáme po naplnění protilehlé cípy a tvoříme šátečky). Taštičky vkládáme do vařící mírně osolené vody a zvolna vaříme, lehce zamícháme, aby se nepřichytily u dna. Uvařené a okapané taštičky prosypeme nasucho osmahnutou strouhankou, posypeme moučkovým cukrem a přelijeme přepuštěným máslem.


Dvojitá slepice

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:120 min
Počet porcí:4-6
Ptáte se, jak nasoukat jednu slepici do druhé? Buďte bez obav, takové krkolomné kousky v kuchyni zkoušet nemusíte. Tuto specialitu totiž uvaříte z jediného kousku drůbeže. Tajemství její dvojitosti spočívá v úpravě masa. Polovinu prošpikujete a dopečete v troubě, zatímco druhá se bude dusit na másle na plotně.

Suroviny:
1 ks slepice (1200 g)
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
celý pepř
bobkový list
sůl
100 g slaniny

50 g másla
250 g cibule
mletá paprika
200 ml zakysané smetany
50 g hladké mouky

Postup:
Slepici rozkrojíme napůl a předvaříme v osolené vodě spolu s kořenovou zeleninou, celým pepřem a bobkovým listem. Poté slepici vyjmeme a vývar scedíme.
Jednu polovinu slepice silně prošpikujeme částí slaniny, podlijeme ji vývarem a pečeme v troubě doměkka.
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mletou papriku a zalijeme vývarem. Vložíme druhou polovinu slepice. Když je hotová, vyjmeme ji a základ zahustíme zakysanou smetanou v níž jsme rozkvedlali hladkou mouku. Omáčku povaříme a přecedíme. Nakonec přidáme zbytek rozškvařené, jemně nakrájené slaniny.
Na každý talíř servírujeme vždy díl pečené slepice a díl slepice lehce přelitý omáčkou. Zbylou omáčku podáváme v omáčníku.

Příloha:
máslové noky, brambory, rýže, těstoviny


Houbová smetanová polévka

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:25 min
Počet porcí:4
Východočeská krajina vyzývá k procházkám přírodou a až bude houbová sezóna v plném proudu, určitě se z výletu nevrátíte s prázdným košíkem. Jestli bylo právě po dešti a potřebujete zahřát prokřehlé tělo, tak vám nejspíš přijde vhod vydatná smetanová polévka provoněná čerstvě nasbíranými hříbky.

Suroviny:
150 g moučných brambor
sůl
2 lžíce tuku
1 malá cibule
200 g směsi čerstvých hub
mletý pepř
kopr
2-3 lžíce kysané smetany

Postup:
Oškrábané brambory nakrájíme na kostky a vložíme do osolené vody. Zvolna uvaříme doměkka.
V kastrolu na tuku osmahneme najemno nakrájenou cibuli, ke které přidáme očištěné pokrájené houby. Osolíme, opepříme a podusíme.
Poté přidáme doměkka uvařené brambory, jemně nakrájený kopr, kysanou smetanu. Krátce prohřejeme.


Hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem

Doba přípravy:60 min
Doba vaření:60 min
Počet porcí:6–8
V hlavní roli české klasiky exceluje hovězí, špenát a bramborový knedlík, kterým zdatně sekunduje česnek v nepřehlédnutelné vedlejší úloze. To je jasná nominace na gastronomického Českého lva!

Suroviny:
800 g hovězího vysokého roštěnce
4 stroužky česneku
1/2 cibule
50 ml oleje
100 g másla
sůl špenát
1 kg mraženého listového špenátu
1 velká cibule
2 lžíce mouky
4 stroužky česneku
2–3 vejce
olej
sůl bramborové knedlíky
1 kg brambor
2 vejce
lžíce mléka
cca 400 g hrubé mouky
3 lžíce hrubé dětské krupičky
sůl

Postup:
Očištěnou roštěnou nakrájíme na plátky, rozklepeme a osolíme. V kastrolu rozpálíme olej, opečeme na něm plátky masa z obou stran, vyjmeme je a dáme stranou. Na rozpáleném oleji po mase zpěníme najemno nakrájenou cibulku a ihned vložíme maso zpět, přidáme nasekaný česnek a část másla. Až se máslo rozpustí, podlijeme vodou tak, aby bylo maso akorát zakryté, přiklopíme poklicí a dusíme do změknutí. Na závěr zjemníme máslem.

Špenát
Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, zasypeme moukou, zarestujeme do růžova a vložíme špenát, osolíme. Jakmile špenát pustí šťávu, přidáme nasekaný česnek a chvilku podusíme, vmícháme vajíčka a podáváme.

Bramborové knedlíky
Brambory, den předem vařené ve slupce, oloupeme, nastrouháme na hrubém okurkovém struhadle, v míse je osolíme a smícháme s vejci rozšlehanými ve lžíci mléka. Brambory přendáme na vál posypaný moukou a postupně do nich zaděláváme mouku s krupicí, až se těsto nelepí. Z těsta vytvarujeme šišky a vaříme je v osolené vodě asi 20 minut.


 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA