Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Vařený hovězí jazyk se sardelovou omáčkou

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:90 min
Počet porcí:10

Příčí se vám vzít do úst to, co už tam jednou někdo měl? V tomto případě určitě udělejte výjimku. Nejenže hovězí jazyk patří mezi delikatesy, ale navíc se díky jeho nízké kalorické hodnotě nemusíte při konzumaci vůbec omezovat. Ale, pozor - sardelová omáčka se smetanou zrovna dietní není...

Suroviny:
1500g hovězího jazyka
250g kořenové zeleniny
80g cibule
20g soli
2ks bobkového listu Rozpis na omáčku:
10 ks sardelí
40 g másla
60 g tuku
20 g cibule
80 g hladké mouky
1l vývaru
šťáva z půlky citronu
125 ml 33% smetany

Postup:
Umytý hovězí jazyk vložíme do vařící vody, přidáme sůl a při mírném varu necháme dojít doměkka. Půl hodiny před dovařením přidáme očištěnou zeleninu v celku, cibuli a bobkový list. Uvařený jazyk ponoříme na chvíli do studené vody a pak z něj odstraníme kůži. Nakrájíme na plátky.
Sardele prolisujeme a polovinu promícháme s máslem. Rozpálíme tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zbytek prolisovaných sardelí, necháme zpěnit, zaprášíme moukou, a orestujeme. Podlijeme vývarem, 20 minut povaříme a procedíme.
Do hotové omáčky přidáme smetanu, citronovou šťávu a sardelové máslo.

Příloha:
různé knedlíky a placky

Poznámka:
pro 10 osob


Zapečené klobásy frenštátské

Doba přípravy:120 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4

Do kynutého těsta v tomto receptu nedáme zavařeninu ani ovoce, ale kvalitní domácí klobásku. Takový nedělní moučník pro muže.

Suroviny:
kynuté těsto
1/4 l mléka
2 žloutky
3 lžíce oleje 5 dkg droždí
50 dkg výběrové hladké mouky
500 g kvalitní skopové domácí klobásky
sůl

Postup:
Do mírně zahřátého mléka dáme všechny přísady, kvasnice rozdrobíme a hned dobře propracujeme, pak necháme v teple vykynout. Na vále opět propracujeme, vyválíme placku jako na závin, do které zabalíme 50 dkg dobré klobásy. Zabalíme, potřeme vejcem a necháme ještě kynout. Pečeme dozlatova.


Zelný guláš

Doba přípravy:30 min
Doba vaření:80 min
Počet porcí:4

Také na severní Moravě se lidová kuchyně neobešla bez brambor a zelí. Důkazem toho je i recept na zelný guláš, který pracuje s oběma surovinami. Maso samozřejmě nechybí, takže to bude guláš, jak má být.

Suroviny:
50 dkg hovězího masa předního
2 lžíce sádla
1velká cibule
1 malá plechovka rajského protlaku
hladká mouka 6 velkých brambor
1 menší hlávka zelí
mletá paprika
kmín
sůl

Postup:
Umyté a očištěné maso nakrájíme na kostky. Na sádle osmažíme dozlatova cibuli s kmínem a přidáme mletou papriku. Vložíme pokrájené maso, které za občasného míchání podusíme ve vlastní šťávě. Poté přidáme sůl, rajský protlak, zalijeme vařící vodou tak, aby bylo vše zakryté, a dusíme pod pokličkou. Občas zamícháme a dolijeme horkou vodou. Změklé maso vyjmeme, základ necháme vysmahnout do tuku, zaprášíme moukou a za stálého míchání restujeme asi 5 minut. Zalijeme horkou vodou a necháme provařit. Přidáme oloupané syrové brambory nakrájené na kostičky a na nudličky nakrájené hlávkové zelí. Vše pak vaříme ještě 20 minut. Přidáme maso a promícháme. Jako přílohu podáváme chléb, nejlépe tmavý.





Speciality regionu Krkonoše


Borůvkový koláč s mandlovou drobenkou

Doba přípravy:60 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:1 plech

Koláč, který je velmi chutný, křehký a plný vynikajícího ovoce, nadchne malé i velké. Místo borůvek můžete použít švestky (u švestek přidejte do drobenky mletý mák), meruňky nebo rebarboru.

Suroviny:
těsto
300 g hladké mouky
20 g droždí
150 ml mléka
1 lžička krupicového cukru
100 g másla
2 žloutky
1 vejce na potření okrajů těsta
citronová kůra
špetka soli
máslo na vymazání plechu náplň
800 g borůvek
100 g medu

drobenka
60 g másla
40 g krystalového cukru
20 g vanilkového cukru
80 g polohrubé mouky
80 g jemně mletých mandlí

Postup:
Droždí se lžičkou cukru vymícháme do hladkého těstíčka, zalijeme vlažným mlékem, zaprášíme trochou mouky, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10 -15 minut vyběhnout. Do vyběhnutého kvásku přidáme zbytek mouky, 2 žloutky, rozpuštěné vlažné máslo, špetku soli, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 45 minut kynout. Vykynuté těsto vytvarujeme rovnoměrně na plech vymazaný máslem, poklademe na něj borůvky smíchané s medem, zasypeme mandlovou drobenkou, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 170 °C 20–30 minut.


Bramborová roláda s uzeným masem

Doba přípravy:30 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4

Je-li vaším favoritem bramborové těsto, zkuste ho tvarovat a plnit, jak se vám zrovna zlíbí. My vám nabízíme návod na roládu, v níž dominuje chuť uzeného provoněného do zlatova osmaženou cibulkou a česnekem. Pokud se nemůžete rozhodnout, zda je lepší přílohou zelí červené nebo bílé, servírujte prostě obě!

Suroviny:
400 g vařených brambor
asi 150 g polohrubé mouky
2 vejce
sůl
mouka na vyválení
200 g uzeného masa (krkovička či plec)
1 menší cibule
2 stroužky česneku
tuk na smažení

Postup:
Vychladlé brambory najemno nastrouháme přímo na vál. Přidáme mouku, vejce a sůl. Zpracujeme na hladké vláčné těsto, které položíme na mikroten a velmi pečlivě je vyválíme na plát o síle 4-5 mm.
Osmahneme uzené maso s cibulkou a česnekem. Tuto směs naneseme na připravený plát těsta. Zavineme a okraje rolády upevníme motouzem.
Roládu vložíme do vroucí vody a zvolna vaříme asi 15 minut. Poté odstraníme mikroten a nakrájíme z rolády úhledné plátky. Jednotlivé porce doplníme bílým nebo červeným sterilovaným zelím.

Příloha:
bílé a červené sterilované zelí


Chalupářská maková bábovka

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:45 min
Počet porcí:8-10

Sladká dobrota plněná nádivkou z mletého máku se báječně vyjímá na každém svátečním stole. Určitě ji oceníte i ve všední den ke snídani, jako svačinu na rodinném výletě - prostě všude tam, kde se vyskytují mlsná ústa. Škoda jen, že se nedělají větší bábovkové formy...

Suroviny:
125 ml mléka
mák
4 lžíce medu
muškátový oříšek
10 g vanilkového cukru
150 g másla
150 g cukru sůl
2-4 vejce
270 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
65 ml smetany
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy

Postup:
Jemně umletý mák vložíme do kastrolu s mlékem. Přidáme med, trošku nastrouhaného muškátového oříšku a vanilkový cukr. Za občasného míchání dobře povaříme.
Do hrnce vložíme máslo, cukr, špetku soli, vejce a třeme do pěny. Poté přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a zalijeme smetanou. Promícháme.
Do formy, vytřené syrovým máslem a vysypané moukou, vlijeme poloviční dávku těsta. Na něj vložíme předem uvařený mák a zalijeme zbytkem těsta. Naplněnou formu vložíme do středně vyhřáté trouby a zvolna pečeme 40-45 minut.


Kančí kýta pečená na kořenové zelenině se šípkovou omáčkou

Doba přípravy:30 min
Doba vaření:90 min
Počet porcí:6

Jestlipak víte, která varianta podávání divočáka je ta pravá? Se šípkovou nebo se zelím? Otázku, na niž ani v jednom z legendárních fi lmů oskarového režiséra Jiřího Menzla, nenašli odpověď, jsme vyřešili za vás. Naučíme vás omáčku s chutí divokých růží, po které se bude olizovat i filmová hvězda!

Suroviny:

750 g kančí kýty
250 g kořenové zeleniny
100 g tuku
divoké koření
sůl
vývar nebo voda na
podlévání

na šípkovou omáčku:
70 g másla
70 g hladké mouky
170 g perníku na
strouhání
150 g šípkové zavařeniny
šťáva a kůra z 1 citrónu
5 hřebíčků
cukr
sůl

Postup:

Očištěné a odblaněné maso ze všech stran krátce opečeme na rozpáleném tuku. Poté ho osolíme, posypeme divokým kořením, přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou zeleninu a dusíme. Podle potřeby podléváme vývarem nebo vodou a maso obracíme.

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme hřebíček, citronovou kůru a sůl. Deset minut povaříme. Ochutíme cukrem a citronovou šťávou, přidáme šípkovou zavařeninu, zahustíme strouhaným perníkem. Krátce povaříme.

Měkké maso vyjmeme, přes vlákno nakrájíme na jednotlivé porce a přelijeme přecezenou šípkovou omáčkou.

Příloha:
různé druhy knedlíků, bramborové krokety


Krkonošské kyselo

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4

Rychlá příprava, pikantní nakyslá chuť a hojnost vitamínů - to je královna krkonošských polévek. Jak moc byla rozšířená, napovídá úsloví, že s kyselem se vstávalo a s kyselem se šlo spát. Základní surovinou jsou koroptve střílené motykou. Nemějte strach, že je neseženete - jde samozřejmě o brambory!

Suroviny:
120 g chlebového kvásku
40 g másla nebo sádla
hrst sušených hub (nejlepší je směs)
300 g brambor
1 středně velká cibule 900 ml vody
200 ml mléka
2 vejce
sůl
kmín

Postup:
Chlebový kvásek zředíme malým množstvím vlažné vody a necháme několik hodin, nejlépe přes noc, vykynout. Houby s kmínem vložíme do hrnce, přidáme oloupané, omyté a na kostičky nakrájené brambory. Přilijeme vodu, osolíme a uvaříme doměkka. Poté přidáme vykynutý kvásek a povaříme. Na másle nebo sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli a přisypeme ji do polévky. Nachystáme si řídká míchaná vajíčka, která servírujeme přímo do talířů nebo je vložíme do polévky.

Příloha:
V některých oblastech se jí kyselo s brambory na loupačku, jinde se brambory vaří zvlášť, nakrájejí se na kostičky a přidají do polévky.


Krkonošský houbový Kuba

Doba přípravy:30 min
Doba vaření:45 min
Počet porcí:4

Mezi typické štědrovečerní pokrmy patří kromě kapra a bramborového salátu také houbový kuba. Pokud si toto staročeské vánoční jídlo neprosadíte na sváteční tabuli, udělejte si jej klidně v houbové sezoně. Když vynecháte špek, máte hned chutné jídlo i pro vegetariány.

Suroviny:
300 g krup
150 g cibule
majoránka
kmín
máslo
3 stroužky česneku 100 g prorostlého špeku
sůl
pepř
150 g sušených hub

Postup:
Kroupy propláchneme vařící vodou a necháme odkapat. Špek nakrájíme na plátky a osmahneme jej s nakrájenou cibulí. Přidáme kroupy, osolíme, ochutíme kořením a osmažíme. Přelijeme vodou a uvedeme do varu. Namočené houby vymačkáme, podusíme na másle a přidáme ke kroupám. Uvaříme doměkka, ochutíme česnekem a zapečeme v troubě zhruba 30 minut.


Krkonošský oukrop

Doba přípravy:5 min
Doba vaření:5 min
Počet porcí:4

Ideální polévka pro spěchající strávníky. Za deset minut můžete servírovat!

Suroviny:
máslo
kmín
sůl
česnek majoránka
pažitka
voda

Postup:
Dáme vařit vodu, do vody přisypeme kmín a chvíli povaříme. Než se nám kmín povaří, dáme do každého polévkového talíře 1 prolisovaný stroužek česneku (nebo více - podle chuti), špetku soli, kousek másla a krajíc chleba natrhaný na kousky. Pak vše v talíři zalijeme kmínovou vodou a posypeme čerstvou majoránkou a pažitkou.


Krkovice plněná kysaným zelím

Doba přípravy:12 hod (s marinováním masa)
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4

Zelí našlo v krkonošském jídelníčku široké využití. V tomto případě jej použijeme jako nádivku do krkovičky, kterou navíc naložíme do speciální pivní marinády. Už cítíte, jak maso krásně zkřehne a rozplývá se na jazyku?


Suroviny:
800 g krkovice vcelku bez kosti
500 g kysaného zelí
200 g slaniny
100 ml piva
100 ml oleje 8 lžic hořčice
1 palička česneku
mletý kmín
sůl
pepř

Postup:
Krkovici nakrájíme na dvoucentimetrové plátky a prokrojíme do nich kapsu. Krkovici zlehka naklepeme a dáme pozor, abychom ji nepotrhali. Kapsu zevnitř potřeme hořčicí (na 1 porci 1 lžíci). Plníme plátkem slaniny a odkapaným kysaným zelím, ochutíme drceným kmínem, který vpracujeme do masa. Pěkně stáhneme, můžeme sepnout špejlí, osolíme, opepříme. Rozdrcený nebo najemno nasekaný česnek smícháme se zbytkem hořčice, pivem a olejem, vše dobře rozmícháme. Do marinády vložíme maso a necháme marinovat ideálně 12 hodin. Pečeme na grilu nebo v troubě.


Pajšlouka z králíka

Doba přípravy:15 min
Doba vaření:45 min
Počet porcí:4 – 6

Výborná sytá polévka z králičího vývaru a vnitřností.

Suroviny:
650 g pajšlu z králíka
1,5 l vývaru z králíka
100 g másla
200 ml šlehačky
100 g hladké mouky
100 g mrkve
80 g celeru 50 g petržele
10 kuliček celého pepře
3 kuličky nového koření
bobkový list
ocet
sůl

Postup:
Připravíme si vývar z králíka, pepře a nového koření. Uvařený pajšl a koření vyjmeme. Na másle orestujeme nastrouhanou kořenovou zeleninu a přidáme povařit do vývaru. Vývar posléze zahustíme šlehačkou s rozšlehanou hladkou moukou. Mezitím pajšl rozkrájíme na nudličky a znovu vše necháme společně povařit ve vývaru. Polévku dochutíme solí a octem.



Pohančená kaše s mlékem

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:1-2

Vápník, zinek, selen, železo, mangan, fosfor, draslík, měď... Lekli jste se, že se jste omylem začetli do nějaké chemické receptury? Nemusíte se obávat, k uvaření této kaše laboratoř potřebovat nebudete. Všechny uvedené prvky a navíc vitamín B totiž obsahují pohanková semínka.

Suroviny:
250-300 g pohanky
250 ml mléka
sůl
voda
cukr
máslo

Postup:
Pohanku zalijeme menším množstvím vody. Osolíme a přivedeme do varu. Poté přilijeme mléko a vaříme doměkka. Z uvařené kaše vykrajujeme noky a na talíři je pokropíme zbylým, nevyvařeným mlékem. Omastíme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem.


Pstruh plněný zeleninou s bramborovými špalíčky

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4

Dobře připravená rybí specialita je malý chuťový zázrak. Když si k pstruhovi připravíme zeleninovou nádivku ovoněnou rozmarýnem, jsme na dobré cestě okouzlit kulinářským umem všechny hosty…

Suroviny:
4 pstruzi (porce cca 200 g)
100 g mrkve
50 g celeru
50 g petržele
40 g másla
25 g sušených hub
100 g anglické slaniny na plátky
1 svazek kudrnky
1 snítka rozmarýnu
drcený kmín
pepř
sůl Bramborové špalíčky
600 g ve slupce vařených, oloupaných brambor
100 g měkkého tvarohu
200 g hrubé mouky
100 g červené cibule
40 g sádla
200 ml plnotučného kefíru
1 vejce
1 svazek kopru
sůl

Postup:
Nadrobno nakrájenou zeleninu a houby orestujeme na másle společně s rozmarýnem, osolíme, opepříme a na závěr přidáme nasekanou kudrnku. Touto směsí naplníme ryby, které osolíme a pokmínujeme. Ryby obalíme plátky slaniny, opatrně přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 10-15 minut při 180 °C. Výtečnou přílohou jsou lahodné bramborové špalíčky.


Bramborové špalíčky
Uvařené brambory nastrouháme, přidáme vejce, mouku, tvaroh, jemně nasekanou cibuli, osolíme a prohněteme v hladké těsto. Z těsta tvoříme malé špalíčky, které vaříme v mírně osolené vodě 4-5 minut, necháme okapat a opečeme na sádle. Opečené špalíčky zalijeme kefírem, krátce podusíme, přidáme sekaný kopr, případně dosolíme.


Škvarkové placky

Doba přípravy:30 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:4

Kdo by neznal tuto pochoutku, kterou dělávaly již naše babičky. Vyzkoušejte tento originální recept v duchu tradiční české kuchyně.

Suroviny:
150 g vařených brambor
100 g škvarků
60 g hrubé mouky
4 žloutky 40 g vepřového sádla
pepř
sůl

Postup:
Brambory uvařené bez slupky ještě horké rozšťoucháme s rozehřátými škvarky. Směs osolíme, opepříme a zasypeme hrubou moukou. Vše přikryjeme pokličkou, necháme zapařit. Do vychladlé bramborové hmoty přidáme žloutky a vypracujeme těsto, ze kterého tvarujeme placičky o průměru 10 cm. Pečeme na vepřovém sádle. Podáváme k masu nebo jako samostatný pokrm.


Šulky aneb zelné závitky

Doba přípravy:45 min
Doba vaření:45 min
Počet porcí:4

Zkuste odolat a nechte si něco z oběda i na druhý den. Uvidíte, že vám závitky s rýží budou chutnat možná ještě víc, když dojde k dokonalenému propojení chutí. S přílohou si v tomto případě nemusíte dělat starosti – stačit vám bude jen bílý chleba.

Suroviny:
500 g vepřové mleté plece
1 hlávka bílého zelí
2 hrnky klasické rýže
1 střední rajský protlak
1 sklenice kysaného zelí bobkový list
nové koření
červená sypaná paprika
sůl
feferonky

Postup:
Omytou a očištěnou celou hlávku zelí ponoříme do většího hrnce s vodou a vaříme. Během vaření odkrajujeme z hlávky list po listu, až odkrojíme košťál. Mleté maso osolíme, okořeníme a promícháme s nevařenou rýží a s rajským protlakem. Směs zabalíme do uvařených listů z hlávkového zelí. Naplněné závitky postupně navrstvíme s kysaným zelím do hrnce a to tak, že na dno hrnce vyskládáme závitky a na ně dáme vrstvu kysaného zelí a bobkový list, opět závitky a zelí, až se celý hrnec naplní. Pak zalijeme vodou a vše dusíme do změknutí.


Vařené filátko ze pstruha se studenou koprovou omáčkou

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:2

Průzračné horské bystřiny a potoky dříve pstruhy jen oplývaly, není tedy divu, že i v Krkonoších má tato ryba své tradiční způsoby úpravy. Stažení z kůže a vykostění sice vyžaduje trošku práce, nicméně hotový pokrm z křehkých filátek vám čas strávený v kuchyni dokonale vynahradí.

Suroviny:
2 pstruzi á 200-220 g
150 ml bílého vína
kořenová zelenina
100 ml vody
divoké koření
sůl
Rozpis na omáčku:
4 lžíce majonézy
4 lžíce kysané smetany
sůl
cukr
kopr

Postup:
Řádně vykuchané a opláchnuté pstruhy podélně prořízneme. Zbavíme kostí a kůže. Nakrájenou kořenovou zeleninu vložíme do kastrolku s vínem a vodou, solí a divokým kořením. Krátce povaříme.
Poté přidáme pstruží filátka, která zvolna vaříme 3-4 minuty.
Uvařená filátka se zeleninou klademe na talíře, podáváme k nim vařené brambory s petrželkou a studenou omáčku připravenou z majonézy, kysané smetany, soli, malého množství cukru a jemně nakrájeného čerstvého kopru.

Příloha:
vařené brambory s petrželkou

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA