Jdi na obsah Jdi na menu
 


141. Kuřecí stehýnka po pastýřsku

4 kuřecí stehýnka, 2 lžičky majoránky, 2 lžičky tymiánu, 2 lžičky rozmarýnu, šťávu z 1 citrónu, 3 lžíce oleje, sůl, pepř.

Kuřecí stehýnka omyjeme pod studenou vodou a osušíme, majoránku, tymián, rozmarýnu, šťávu z citrónu a olej smícháme ve sklenici, solí a pepřem posypeme a potom směsí oleje a koření potřeme kuřecí stehýnka, vložíme na rošt trouby, nebo na olej do pekáče, během pečení potíráme zbylou směsí. Vhodná příloha: rýže nebo bramborové hranolky.

142. Kuřecí stehna na šalvěji

Pro 6 osob - 6 kuřecích stehýnek, Marináda: 1/8 l suchého bílého vína, 4 lžíce vinného octa, 1/2 cibule, 5 snítek čerstvé šalvěje. Omáčka: 0,2 dl kečupu, 1 lžička medu, 0,2 dl krémovité kysané smetany, 1-2 lžičky suchého sherry, pepř, sůl.

Několik lístečků šalvěje zasuneme pod kůži na stehýnkách, zbylou šalvěj vaříme s přísadami na marinádu, necháme vychladnout a maso marinujeme alespoň hodinu v ledničce. Mezitím si připravíme ze všech přísad omáčku. Stehýnka vyjmeme z marinády, osušíme papírovou utěrkou, potřeme olejem a opečeme pod rozehřátým grilem dozlatova (asi8 minut z každé strany). Omáčku podáváme zvlášť.

143. Kuřecí křídla

Asi 10 kuřecích křídel, 2 lžíce oleje, 2lžíce sojové omáčky, 2 stroužky česneku rozetřeného se solí, pepřem a čili.

Z křídel odřízneme poslední bezmasou část, zbývající části potřeme směsí z oleje a koření a rozložíme je na pekáč. Necháme naložené v chladu nejlépe do druhého dne, před pečením křídla trochu podlijeme a přidáme kousek másla.

144. Kuřecí křídla v pálivé omáčce

12 kuřecích křídel (nebo 4-6 stehen), 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 100g cukru, 200ml kečupu, 2 polévkové lžíce octa, 2 lžičky hořčice, sůl, pepř, 2 citrony, trochu sójové omáčky.

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme. Obojí smícháme s cukrem, kečupem, octem, sójovou omáčkou a hořčicí. Uvedeme do varu a za stálého míchání při velmi malém ohni přibližně 2 minuty vaříme. Omáčku ochutíme solí a pepřem. Kuřecí křídla (stehna) opláchneme a osušíme. Dáme do pekáče, potřeme omáčkou a v předehřáté troubě pečeme asi 20-30 minut (aby bylo měkké. V průběhu pečení křídla potíráme omáčkou. Pečená křídla podáváme na rozložených plátcích citronu. Zbytek omáčky podáváme zvlášť. Příloha: rýže, hranolky, krokety.

145. Kuřecí směs na bramboráku č. 1

Kuřecí řízky, olej, solamyl, vejce, cibule, pórek, glutasol, bílé víno, sůl, sójová omáčka, sterilovaná kapie, bramborákové těsto.

Maso nakrájíme na kousky a naložíme do nálevu z ostatních surovin. Necháme odležet a osmažíme na oleji. Klademe na usmažené pramboráky.

146. Kuřecí směs na bramboráku č. 2

600g kuřecích prsíček, olej, solamyl, vejce, cibule, pórek, glutasol, bílé víno, sůl, sójová omáčka, sterilovaná kapie.

Maso nakrájíme a naložíme do směsi z oleje, vejce, solamylu, soli, vína, sójové omáčky a drobně nakrájené cibule. Smažíme v rozpáleném oleji. Před dokončením přidáme pórek a kapii. Dochutíme glutasolem, vínem a sójovou omáčkou. Hotovou směs klademe na bramboráčky.

147. Kuřecí nákyp se sýrem

Pro 2 osoby - 250g kuřecího masa, 1 vejce 50g tvrdého sýra na strouhání, 1 rohlík, 4 lžíce mléka, 4 lžíce másla nebo Hery, podle potřeby strouhanka sůl pažitka nebo petrželka.

Upečené kuřecí maso umeleme, k tomu umeleme houskou předem zvlhčenou mlékem, přidáme žloutek, lehce osolíme, vmícháme sekanou petrželku nebo pažitku a tuhý sníh z jednoho bílku. Hmotu vložíme do vymazané a strouhankou vysypané formy a v předehřáté troubě upečeme. Těsně před dopečením ještě povrch posypeme strouhaným sýrem. Kuřecí nákyp doplníme vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

148. Kuřecí kousky v těstíčku

Kuřecí prsíčka, sójová omáčka, pivo, hořčice, vejce, pepř, solamyl, olej.

Maso nakrájíme na plátky, které naložíme do těstíčka ze sójové omáčky, hořčice, piva, solamylu, vejce, soli a pepře. Necháme hodinu odležet a smažíme na oleji.

149. Kuřecí kousky po Italsku

1 kuře, 4 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, sůl, špetka tymiánu.

Očištěné a umyté kuře vykostíme a nakrájíme na nudličky. Osolíme a okořeníme je, zakapeme polovinou oleje a necháme v chladnu macerovat 1-3 hodiny (nejlépe přes noc). Pak maso na zbylém oleji zprudka opékáme po všech stranách. Když je měkké, zalijeme je kečupem, promícháme, ještě prohřejeme a podáváme s těstovinami nebo brambory.

150. Kuřecí maso s kardamonem

500g kuřecích prsíček, 1 malá cibule, 1 kelímek bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, špetka mletého zázvoru, špetka černého pepře, 1 lžička máku, 1/2 lžičky tlučeného kardamonu, sůl, 1 lžíce sekaných mandlí, 4 lžíce oleje.

Maso a cibuli nakrájíme na nudličky, zasypeme kořením a promícháme s jogurtem. Necháme asi 2 hodiny odležet v chladnu. Pak prudce opečeme na rozpáleném oleji, přidáme mandle a mák. Před podáváním můžeme promíchat s vařenou rýží.

151. Kuřecí pusinky smažené

400 g kuřecího masa, 100 g tvrdého sýra, 2 vejce, 2 stroužky česneku, hladká mouka, solamyl, olej, sůl.

Kuřecí maso nakrájíme na malé kostičky, osolíme, posypeme solamylem, promícháme a necháme v chladu uležet asi 2 hod. Vejce spolu s asi 2 lžícemi hladké mouky, česnekem utřeným se solí a drobně nastrouhaným tvrdým sýrem dobře rozšleháme. V takto připraveném těstíčku namáčíme kousky kuřecího masa a ze všech stran opečeme v rozpáleném oleji.

152. Kuřecí prsíčka

150 g prsíček, 1 vejce, 2lžíce mouky, 2 stroužky česneku, 30 g šunky, 30 g žampiónů, 20 g sýra, pepř, sůl, olej.

Kuřecí prsíčka jemně naklepeme, osolíme, opepříme. Z vajíčka, mouky a česneku uděláme hustší těstíčko, v němž prsíčka obalíme, a prudce osmažíme na oleji. Než se nám maso osmaží, na druhé pánvi lehce osmažíme směs z namočené housky, pokrájené šunky a žampiónů. Když je vše hotovo, usmažená prsíčka polijeme žampiónovou směsí a ozdobíme strouhaným sýrem. Podáváme s hranolky.

153. Kuřecí prsíčka Požarski

1 kuře s játry, 200g mletého telecího masa, 1/2 lžičky muškátového květu, 1 lžíce koňaku, 1 dl smetany, 1 vejce, 4 lžíce másla, sůl, 150g žampiónů, 1 lžíce petrželky.

Vykostěná stehna umeleme s telecím a játry, ochutíme solí, kořením, smícháme se smetanou a vejcem, zahustíme lžící strouhanky a přidáme petrželku. Prsa zbavíme kostí a kůže, naklepeme, osolíme, opepříme, naplníme nádivkou, sepneme jehlami a opečeme na másle. Upečeme doměkka v troubě společně s půlkami žampiónů. Porce polijeme koňakem, zapálíme a ihned zhasneme plamen.

154. Kuřecí prsíčka na ementálském sýru

Na pánvi rozehřejeme olej a dozlatova opečeme kuřecí prsíčka 6 ks. Potom maso osolíme a opepříme, zalijeme 2 dl bílého vína a 30 min. pod pokličkou dusíme. Mezi tím si připravíme sýrovou omáčku:

Do menšího hrnce nalijeme 3 dl smetany, na mírném plameni ji ohříváme a postupně přidáváme asi 20 dkg strouhaného sýru. Vzniklou omáčku osolíme, opepříme, přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku a vmícháme dva žloutky. Maso přendáme do pekáče, zalijeme sýrovou omáčkou, posypeme asi 20 dkg strouhaného sýra a 30 min. pečeme ve troubě.

155. Kuřcí prsa na mandlích

Kuřecí nebo krůtí prsa, sůl, pepř, 120g mandlí, hladká mouka na obalení, máslo na smažení, sladká smetana, petrželka, hlávkový salát.

Kuřecí nebo krůtí prsa nakrájíme na centimetrové plátky a lehce nožem tupou stranou naklepeme, pěkně je osolíme, sůl vetřeme z obou stran. Plátky můžeme opepřit nahrubo umletým pepřem, a necháme několik minut proležet Mezi tím si připravíme oloupané mandle, které nakrájíme na slabé plátky a ty v másle upražíme do zlatova. Musíme počítat s tím, že mandle ještě po odstavení ze sporáku dojdou. Uleželé plátky masa slabě obalíme v hladké mouce a položíme na pánev do rozpáleného másla. Opečeme po všech stranách, když je vše dobře propečené dáme na maso upražené mandle i s máslem a celý pokrm zalijeme sladkou smetanou. Na menším plamenu dusíme asi tak 4 minuty a maso ryby v této šťávě podusíme, šťáva nesmí být řídká, pokud je, tak dobu dušení prodloužíme, až se šťáva zahustí. Dáme na talíř podušené maso, které polijeme smetanovou šťávou, ozdobíme petrželkou a můžeme obložit několika lístky hlávkového salátu. Jako příloha se hodí nové brambory uvařené v celku. Po dobrém jídlu nezapomeňte na stejně dobrou kávu.

156. Kuřecí prsíčka v alobalu č. 1

4 plátky z kuřecích prsíček, 4 kousky drůbežích jater, grilovací koření, 8 plátků anglické slaniny, 4 plátky šunky, 4 střední cibule, 4 zelené a 4 červené papriky, 12 menších rajčat nebo kečup, sůl, olej.

Okořeněná a osolená prsíčka, okořeněná játra a plátky slaniny zprudka z obou stran opečeme na oleji. Cibuli pokrájíme na kolečka, papriky na nudličky a rajčata na plátky. Na alobal klademe připravené suroviny v tomto pořadí: na střed alobalu vypečený tuk, 4 kolečka cibule, slaninu, prsíčka, pokropíme vypečeným tukem, 2 kolečka cibule, slaninu, játra, šunku, ozdobně narovnáme papriku a rajčata nebo kečup. Opatrně zabalíme, abychom neporušili úpravu. Pečeme ve středně teplé troubě asi 35 minut, případně na ohni na roštu. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem, případně s chlebem.

157. Kuřecí prsíčka v alobalu č. 2

500g kuřecích prsíček, 80g tvrdého sýra, 80g šunky, 40g másla, mletý pepř, mletá paprika, kari koření, sůl.

Vykostěná kuřecí prsíčka nakrájíme na plátky a mírně naklepeme. Osolíme, okořeníme, poklademe plátkem sýra a plátkem šunky, lehce potřeme máslem nebo olejem a svineme. Závitek pevně zabalíme do alobalu. Upečeme na roštu v troubě nebo na grilu. Podáváme s opečenými brambory a zeleninovou oblohou.

158. Kuřecí prsíčka s nivou

Kuřecí prsíčka, plátky šunky nebo šunkového salámu, sýr niva, hladká mouka, olej, pepř, sůl.

Plátky kuřecích prsíček lehce naklepeme, osolíme, opepříme a položíme na ně po plátky šunky nebo šunkového salámu a kousku nivy. Potom takto obložené plátky stočíme do úhledných závitků a spíchneme párátky. Nakonec kuřecí závitky obalíme v hladké mouce a opečeme je ze všech stran v rozpáleném oleji. Jako přílohu podáváme smažené bramborové hranolky, tatarskou omáčku a zeleninový salát či zeleninovou oblohu.

159. Kuřecí prsíčka s mangem

4 porce kuřecích prsíček, 1 středně velké mango, 40g oleje, 40g másla, bílý pepř, jakékoliv sušené bylinky, sůl.

Jednotlivá kuřecí prsíčka na povrchu lehce nakrájíme, osolíme, opepříme, posypeme bylinkami, pokapeme trochou oleje a takto připravené je necháme asi hodinu odležet. Potom je zprudka na oleji opečeme, přidáme máslo, řezy manga a zvolna dohotovíme. Příloha: brambory.

160. Kuřecí prsíčka s pomeranči a koriandrem

600g kuřecích prsíček, 2 oloupané pomeranče, 1 lžička tlučeného koriandru, 1 lžíce sekaných mandlí, 1 dl dezertního vína, 1 lžička Glutasolu, 1 lžička škrobové moučky, špetka soli, 3 lžíce oleje.

Maso nakrájíme na nudličky, mírně osolíme, obalíme v škrobové moučce a prudce osmažíme na oleji. Olej slijeme, přidáme plátky pomeranče, koriandr, mandle, Glutasol a víno. Už jen krátce podusíme a podáváme s rýží nebo těstovinami.

161. Kuřecí prsíčka s brambory

4 porce z kuřecích prs (600g), 500g brambor, 2 středně velké cibule, 1 mrkev, 50g anglické slaniny, pepř, sůl, máslo na potření.

4 čtverce alobalu potřeme máslem, Na každý položíme mírně osolený plát kuřecího masa. Na něj poklademe oloupané, na kolečka pokrájené brambory, posypeme strouhanou cibulí i strouhanou mrkví, znovu osolíme, opepříme, přidáme plátky slaniny a zabalíme. Pečeme 30 minut při 200O C.

162. Kuřecí prsíčka s ananasem a mandlemi

Kuřecí prsíčka naklepeme a obalíme v mouce, po obou stranách osmahneme na oleji. Vložíme do alobalu, poklademe okapaným ananasem a nasekanými mandlemi, zakapeme rozpuštěnou Ramou. Zabalíme a dáme asi na 20 minut zapéci. Podáváme s bramborem.

163. Kuřecí prsíčka se sýrem

Kuřecí prsíčka, vegeta, olej, sýr Eidam, 1 dl šlehačky, mléko.

Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, promícháme s vegetou a necháme odležet. Osmažíme na horkém oleji, odstavíme a slijeme tuk. Znovu rozpálíme, vlijeme šlehačku, počkáme, až začne vřít, zasypeme jemně strouhaným sýrem, necháme rozpustit do omáčkové hustoty, v případě potřeby zředíme moukou.

164. Kuřecí prsíčka se špenátem

150g pohanky. 3/4 l zeleninového vývaru, 300g čerstvého špenátu, 100g žampiónů, 1 mrkev, 150g kuřecích prsíček, 1 svazeček pažitky, 1 lžíce medu, 6 lžic octa, sůl, pepř, 8 lžic ořechového oleje.

Pohanku vysypeme do vařícího vývaru a necháme pod pokličkou nabobtnat. Kuřecí prsíčka osolíme a opepříme a opékáme 10 minut po obou stranách dozlatova. Vyjmeme a na tuku krátce osmahneme plátky žampiónů. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka. Omyté listy špenátu, maso nakrájené na nudličky, žampióny a nabobtnalou pohanku urovnáme na talíře a bohatě zakapeme zálivkou.

165. Kuřecí prsíčka se šunkou

Podle Yukiko Sawa - 200g kuřecích prsíček, 2 bílky, 4 lžíce rostlinného oleje, 50g šunky. 2 dl bílého vína, 1 lžička soli, trochu tymiánu.

Maso z kuřecích prsíček pokrájíme na tenké plátky, promícháme s bílky, opečeme na oleji doměkka a položíme na vyhřátý talíř. Rozpálíme další část oleje, přidáme tenké plátky šunky a opečeme ji. Potom vše pokapeme vařící vodou s bílým vínem, osolíme, okořeníme tymiánem, přidáme plátky kuřecího masa a za stálého míchání necháme přejít varem. Jako přílohu podáváme rýži.

166. Kuřecí prsíčka plněná hermelínem

Prsíčka, hermelín, sůl, olej, bílé víno, šlehačka, bílý pepř, citrón, provensálské koření, loupané mandle.

Kuřecí prsíčka nakrojíme do kapsy, mírně naklepeme, vložíme trojúhelníček hermelínu, několik mandliček, mírně zaklepneme a smažíme. Kousek másla rozpustíme, zaprášíme hladkou moukou, zapěníme, zalijeme šlehačkou a mírně provaříme. Nakonec přilijeme víno, přidáme provensálské koření, sekané mandle a výpek z masa. Zavaříme a omáčkou zaléváme prsíčka na talíři.

167. Plněná kuřecí prsíčka č. 1

4 porce kuřecích prsíček, 100g tvrdého sýra, 75g jader vlašských ořechů, 1 lžíce sekané petrželové natě, sůl, mletý pepř, 2 vejce, 5 lžic mléka, 50g oleje, 50g másla, 75g hladké mouky.

Kuřecí prsíčka zbavíme kůže, kostí a zlehka je naklepeme. Prořízneme do nich kapsu a naplníme ji směsí ze strouhaného sýra, petrželky a drcených jader ořechů. Otvor spíchneme párátkem. Osolíme, opepříme. Obalíme v mouce, namočíme do rozšlehaných vajec s mlékem a opečeme na oleji. Přidáme máslo a zvolna dusíme. Podáváme s dušenou rýží.

168. Plněná kuřecí prsíčka č. 2

Pro 4 osoby - 4 porce kuřecích prsou, sůl, pepř, 100g šunky, 50g sýra, rozmarýn, zelená petrželka, mouka, 2 vejce, asi 1 dl mléka nebo piva, strouhanka.

Celková doba přípravy 40 minut. Doba fritování 6-7 minut. Teplota 170OC.

Každou porci kuřete opatrně vykostíme, rozřízneme tak, aby vznikla kapsa. Všechny porce naklepeme, osolíme a opepříme. Šunku nakrájíme na drobné kostičky, sýr nastrouháme najemno. Sýr smícháme se šunkou, nasekaným rozmarýnem a petrželkou. Směsí naplníme všechny kapsy. Uzavřeme je párátky nebo zašijeme nití. Jednotlivé porce obalíme nejprve v mouce, potom ve vejcích smíchaných s mlékem nebo pivem a nakonec ve strouhance. Tuk ve fritovacím hrnci zahřejeme na požadovanou teplotu a obalená kuřecí prsa fritujeme dozlatova. Plněná kuřecí prsa podáváme se zeleninovým salátem a vařenými brambory.

169. Plněná kuřecí prsíčka č. 3

Pro 2 osoby - 2 řízky z kuřecích prsou nebo 4 menší, 4 lžičky plnotučné hořčice, 2 lžíce másla, 50g strouhané Nivy, 100g strouhaného ementálu, šťáva z poloviny citrónu, tuk na pečení, sůl a pepř.

Začneme přípravou sýrového překvapení. Máslo utřeme do pěny, vmícháme strouhanou Nivu a ementál, ochutíme citrónovou šťávou, a třeme dohladka. Pak dáme vychladit směs do ledničky. Když pěkně ztuhne, uděláme z ní válečky nebo nakrájíme tenké hranolky. Kuřecí řízečky rozklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Poté do řízků vložíme hranolek nebo váleček ze sýrové hmoty, sepneme párátky nebo speciálním pérkem, a v rozehřátém tuku po obou stranách opečeme. Pak dáme do předehřáté trouby dopéci. Podáváme s bramborem a kompotem.

170. Plněná kuřecí prsíčka č. 4

1 kg kuřecích prsíček, 150g šunky, 150g eidamu, 100g žampiónu, lžíce másla, 1 dl bílého vína, sůl, lžíce hladké mouku, 2 lžíce oleje.

Kuřecí prsíčka nakrájíme, naklepeme, osolíme, pokryjeme plátkem šunky, plátkem sýra, přeložíme, okraje sklepneme paličkou (můžeme sepnout párátkem), lehce poprášíme moukou a na rozpáleném oleji opečeme z obou stran. Do výpeku přidáme pokrájené žampióny a máslo, podusíme a zastříkneme bílým vínem. Podáváme se zeleninou a bramborovými kroketami.

171. Pikantní kuřecí prsíčka

Připravíme si tolik porcí kuřecích prsíček, kolik čekáme hostů. Pak si připravíme marinádu z oleje, vinného octa, sojové omáčky, tymiánu, pálivé papriky, rozetřeného česneku, jemně pokrájené cibule, trochy hořčice, kečupu a soli. Osušené maso osolíme a potřeme směsí a dáme do ledničky pod pokličkou asi na 2 -3 hodiny marinovat. Na rozpálený gril pokládáme porce a často je potíráme marinádou. Obracíme a asi za čtvrt hodiny můžeme prsíčka konzumovat.

172. Pikantní kuřecí řízky

4 kuřecí řízky, 2 stroužky česneku, sůl, mletá sladká paprika, mletý pepř, mletý zázvor, hladká mouka, vejce, mléko, strouhanka, ztužený tuk na smažení.

Kuřecí řízky naklepeme a po obou stranách potřeme směsí česneku utřeného se solí a kořením. Necháme několik hodin v chladu odležet, obalíme v mouce, vejci rozšlehaném s trochou mléka a strouhance a po obou stranách pozvolna do zlatova usmažíme. Podáváme s vařenými brambory a se salátem nebo kompotem.

173. Sváteční kuřecí řízky

4 řízky, 4 žampiony, sůl, Hera, 50g zmrazeného hrášku a mrkve, sekaná petrželka, vejce, mouka, strouhanka, olej.

Řízky naklepeme. Houby nakrájíme nadrobno a osmahneme na na troše Hery. Asi 20g Hery utřeme se solí, přidáme zeleninu a houby, ze směsi v alobalu vyrobíme 4 válečky, které necháme ztuhnout v chladnu. Válečky zabalíme do řízků, stáhneme nití, obalíme v mouce, vejci a strouhance. Smažíme na oleji do zlatova.

174. Pilaf z kuřecích jater

10-12 kusů kuřecích jater, 250g rýže, 200g nakrájené mrkve, 2 střední cibule, svazek petrželky, 1 l kuřecího vývaru, strouček utřeného česneku, 1 a 1/2 lžičky kari, sůl, pepř, 2 rajčata, pár lžic oleje.

Játra opečeme a nakrájíme. V tuku od jater osmahneme cibuli a petržel. Přidáme játra, mrkev, rýži, vývar, kari a česnek, osolíme a opepříme. Dusíme pod pokličkou. Podáváme zdobené plátky rajčat.

175. Špenát s kuřecím masem

600g špenátového protlaku, 100g pečeného kuřecího masa, 30g másla, 2 vejce, 5 lžic smetany, 70g hladké mouky, 70g tvrdého sýra, muškátový oříšek, pepř, sůl.

Špenátový protlak podusíme. Máslo utřeme ze žloutky, okořeníme, přidáme nastrouhaný sýr, smetanu, nakrájené maso, dobře promícháme, zahustíme moukou a smícháme se špenátem. Nakonec vmícháme tuhý sníh. Směs urovnáme do tukem vymazané formy a zapečeme v horké troubě. Podáváme s vařenými brambory.

176. Pečené kuře na česneku

1 kuřecí prsa, Omáčka na potírání: 1/2 lžičky rozdrceného česneku, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce francouzské hořčice, sůl, pepř.

Maso potíráme omáčkou a na každé straně opékáme asi 10 min.

177. Dušené kuře s brokolicí

Pro 4 osoby - 500g kuřecích prsíček, 2 lžíce škrobové moučky, 4 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce suchého sherry, 2 lžíce oleje, 2 kousky 2,5 cm dlouhé čerstvého zázvoru, 2 stroužky česneku, 450g brokolice, 1 velká červená paprika, 4,5 dl drůbežího vývaru, 100g těstovinových mašliček, 30g piniových oříšků nebo mandlí.

Smícháme sherry se sójovou omáčkou a se škrobem a ve směsi důkladně obalíme maso nakrájené na proužky. Necháme marinovat asi čtvrt hodiny. Na lžíci oleje osmahneme ve vyšší pánvi na tenké proužky nakrájený zázvor a česnek, přidáme na malé růžičky rozebranou brokolici a necháme změknout. Děrovanou naběračkou vybereme zeleninu do mísy. Přidáme zbylý olej a maso na něm opečeme, pak vyndáme a přidáme k zelenině. Do pánve vlijeme vývar, přivedeme k varu a zavaříme těstoviny. Na mírném ohni vaříme za občasného míchání asi 10 minut, až se vývar vsákne. Do těstovin vmícháme maso se zeleninou a piniové oříšky. Necháme prohřát a podáváme.

178. Dušené kuře s křenem

1 kuře, 60g másla, lžičku hladké mouky, 2 dl šlehačky, 2 lžíce křenu, cibuli, sůl, pepř, kousek masoxu, tuk.

Kuře rozdělíme na porce, osolíme, opepříme a opečeme na másle dozlatova. Porce vyjmeme, na tuku osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso, kousek masoxu, podlijeme a dusíme doměkka. Měkké kuře vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, necháme chvilku osmahnout, podlijeme trochou vody a povaříme. Do omáčky nalijeme smetanu, necháme přejít varem, přidáme křen a odstavíme z ohně.

179. Utajené kuřecí kýty

Pro 4 osoby - 8 kuřecích kýt, 300g kuřecích jater, 200g pórku, sójová omáčka, kečup, grilovací koření (lze i jiné druhy) sůl na dochucení, olej na smažení.

Kuřecí kýty vykostíme (ale lze nechat), naklepeme (i s kostí), osolíme z obou stran, opepříme, potřeme grilovacím kořením (koření gurmán, jen česnek, čínské atd.). Připravené maso zprudka opečeme na rozpáleném oleji (aby se vytvořila kůrčička), obrátíme a opečeme z druhé strany. Maso vyndáme, a na použitém oleji zprudka opečeme nakrájená játra, shrneme na jednu polovinu a na druhou vysypeme jemně nakrájený pórek a opečeme. Mícháme jak pórek i játra. Přidáme kečup a vše promícháme, přidáme sójovou omáčku, a jen prohřejeme. Nakonec játra osolíme. Kuřecí maso podáváme na talíři přelité (utajené) játry s pórkem. Možno podávat bez přílohy.

180. Jihočeské kuře v těstíčku

1 kuře, 50g hladké mouky, 2 lžíce bílého vína, 3 bílky, sůl, pažitka, olej na smažení, 1 lžíce oleje.

Rozporcované kuře osolíme, obalíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji. Příprava těstíčka: Do misky dáme víno, lžičku oleje, mouku, sůl, sekanou pažitku. Těstíčko by mělo být stejně husté jako kapání do polévky. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Podáváme s bramborem a doplníme salátem z čerstvé zeleniny nebo kompotem.

181. Staročeské kuřecí maso

Pro 2 osoby - 300g kuřecích prsou, 1 cibuli, olej, sůl, 30g rozinek, 200g švestkového kompotu, máslo, 6 vlašských ořechů.

Kuřecí prsa opláchneme a nakrájíme na malé nudličky, cibuli jemně nakrájíme a osmažíme na oleji, přidáme maso a orestujeme, solí ochutíme, rozinky spaříme v horké vodě a scedíme, švestkový kompot bez nálevu rozkrájíme na proužky a spolu s rozinkami přidáme k masu, potom krátce podusíme, až bude maso měkké, zjemníme směs kouskem másla, vlašské ořechy rozbijeme a jádra nasekáme na malé kousky, maso na talíři nakonec posypeme ořechy. Vhodná příloha: rýže.

182. Rychlé kuřecí plátky s kari

500g kuřecích řízků, sůl, kari koření, Worcestrová a sójová omáčka, olej.

Kuřecí řízky omyjeme pod studenou vodou, osušíme a nasolíme, posypeme kari kořením, Worcestrovou a sójovou omáčkou ochutíme, rostlinný olej rozehřejeme a plátky z obou stran postupně osmahneme. Vhodná příloha: rýže nebo hranolky.

183. Smažené kuřecí nitky

2 vykostěná kuřecí prsa bez kůže, chilli, 4 bílky, 3 lžíce hladké mouky, olej, 4 pórky, trocha vývaru, sůl, pepř, glutasol, sójová omáčka, 1 lžička vína, 1 lžíce sádla.

Maso nakrájíme na tenké proužky, osolíme a okořeníme chilli. Namáčíme v bílcích rozšlehaných s moukou a smažíme na oleji. Mezi tím rozehřejeme na pánvi sádlo, opečeme na kolečka nakrájené pórky osolíme, opepříme, zalijeme sójovou omáčkou, vínem a vývarem, ve kterém jsme rozmíchali lžičku hladké mouky a krátce povaříme. Maso podáváme s rýží přelitou dušeným pórkem.

184. Podvečerní kuřecí prsíčka

4 krajíčky toustového chleba, 200g vykostěných prsíček, 1 cibule, 50g strouhaného sýra, 1 rajče, máslo, olej, sůl, pepř, česnek.

Maso jemně naklepeme a prudce opečeme na obou stranách. Maso potřeme česnekem, položíme na chleba, poklademe kolečky rajčat a cibule, posypeme sýrem, pokapeme máslem a dáme zapéct.

185. Minutkový kuřecí guláš

0,5 kg masa bez kostí a kůže, 2 lžíce oleje, 1 cibule, lžička sladké papriky, pálivá paprika, pepř, sůl, 2 lžíce kečupu, 80g strouhaného sýra, malá plechovka hrášku.

Drobně nakrájenou cibulku osmahneme, přidáme nudličky masa, zaprášíme paprikou a opečeme 5 min. Osolíme, opepříme, zalijeme kečupem, přilijeme 0,5 dl vřelé vody, přidáme okapaný hrášek a dusíme dalších 5 minut. Hotové na talíři posypeme sýrem.

186. Zapečená kuřecí prsíčka se šunkou a broskví

600g prsíček, 120g oleje, 4 plátky šunky, 4 plátky sýra, 4 půlky broskví, sójová omáčka, olej, solamyl, worchester, sůl.

Maso nakrájíme na kousky a naložíme do sójové omáčky, oleje, worchesteru, solamylu a soli a necháme odležet. Maso osmažíme. Do várné misky dáme šunku, na ni položíme opečené maso, zakryjeme sýrem, na který položíme půlku broskve a zapečeme.

187. Marinovaná kuřecí křidýlka

Kuřecí křidýlka, sójová omáčka, olivový olej, čili papričky, sůl, česnek, petrželová nať, citrónová šťáva.

Sójová omáčka, olej, čili papriky, česnek, sůl, pepř, nať a citro smícháme. Křidýlka dáme do marinády na 24 hodin. Po vyndání dáme do vyhřáté trouby upéct.

188. Salát z kuřete

1 kuře, 1/2 celeru, pepř, 2 jablka, citrón, šálek majonézy, hořčici.

Kuře udusíme doměkka v malém množství osolené vody, maso obereme z kostí a usekáme na malé kousky, Oloupaný celer uvaříme v okyselené vodě doměkka a nakrájíme na kostičky. Oloupaná jablka nakrájíme na kostky a zakapeme citrónem, aby nezhnědla. Vše spojíme majonézou, citrónem, hořčicí a pepřem.

189. Salát s masem a pekingským zelím

- Jam dok gulab - 4 lžíce sójové omáčky, 4 lžíce citrónové šťávy, 2 lžičky cukru, 150g vařeného kuřecího masa, 150g vařeného vepřového masa, 2 lžíce neslaných pražených burských oříšků, 3 stroužky česneku, 2 středně velké cibule, 1 pekingské zelí nebo hlávkový salát, 1 šalotka.

V míse smícháme sójovou omáčku, citrónovou šťávu a cukr. Přidáme nadrobno nakrájené maso, pokrájené oříšky, cibuli usmaženou s česnekem a vše vmícháme do nakrájeného pekingského zelí nebo hlávkového salátu. Posypeme cibulkovou nebo petrželovou natí nebo kousky pálivé papričky.

190. Celerový salát s kuřecím masem

Pro 4 osoby - 1 hlávka endivie nebo frisé salátu, 1 střední celer, 3 řízky z kuřecích prsíček, 2 jablka, 3 lžíce citrónové šťávy, 2 pomeranče, 2 grepfruity, 1 bílý jogurt, 100 ml smetany, sůl, čerstvě mletý pepř, 1/2 lžičky cukru. 1/2 lžičky kari koření, špetka chilli.

Kuřecí prsíčka osolíme, opepříme a opečeme z obou stran na oleji asi 5-6 minut. Maso necháme vychladnout a nakrájíme na nudličky. Omytý salát natrháme na malé kousky a urovnáme do salátové mísy. Přidáme nakrájené kuřecí maso, jablka nakrájená na plátky a zakapaná citrónovou šťávou, najemno nakrájený celer a překrájené dílky pomeranče a grepu. Šťávu z pomerančů a grepů při krájení zachytíme a použijeme do marinády spolu s jogurtem a smetanou. Marinádu osolíme, přisladíme a okořeníme a salát jí přelijeme.

191. Kuřecí salát č.1

500g kuřecího masa (z dušeného, pečeného či vařeného kuřete), 1 kelímek majolky, 4 jablka, 1 menší celer, citrónová šťáva.

Maso nakrájíme na nudličky, přidáme oloupaná a na plátky pokrájená jablka, nastrouhaný, předem v osolené vodě uvařený a vychladlý celer, majolku a zakapeme citrónem.

192. Kuřecí salát č.2

500g kuřecího vařeného masa, 2 pomeranče, lžíce loupaných vlašských ořechů, citrónová šťáva, trochu cukru a soli na dochucení, 1 lžíce oleje, špetka pepře, hlávka salátu.

Oloupaný pomeranč rozdělíme na dílky a ty ještě přetrhneme na menší kousky. Dáme je o mísy, k nim přidáme pokrájené maso, rozsekané ořechy a olej. Zamícháme, dochutíme citrónem, cukrem a solí, přidáme, případně opepříme a dáme vychladit. Podáváme na dezertních pohárech, vyložených opranými listy hlávkového salátu.

193. Kuřecí salát s ananasem

Papáníčko Stelly Zázvorkové.

Menší kuře dusím na bílém víně s kouskem másla, pěti kuličkami pepře, maličkou špetkou tymiánu, stroužkem česneku se solí, petrželkou a citrónovou kůrou doměkka. Vykostím, odstraním kůžičku a maso jemně nasekám. Smíchám je s majolkou, kterou zlehčím jogurtem, vmíchám naložené na plátky nakrájené žampióny, nadrobno nakrájené zelené fazolky, ještě dochutíme trochou worcestrové omáčky nebo kapkou sójové omáčky, nechám na miskách vychladit a před podáváním ozdobím ananasem. Také výborně chutná s kiwi. Nakonec posypu sekanou petrželkou.

194. Kuřátková pochoutka

400g kuřecích prsíček, 2-3 celá vejce, hladká mouka, 3 lžíce sójové omáčky, 1 balení burských oříšků, orientální koření, sádlo.

Kuřecí prsa nakrájíme na větší nudličky a smícháme se sójovou omáčkou. Necháme odležet a zatím si připravíme těstíčko. Vajíčka rozšleháme s trochou orientálního koření podle chuti. Přidáme jemně nasekané burské oříšky a zahustíme hladkou moukou tak, aby těstíčko ze lžíce nestékalo, ale pouze kapalo. Když máme těstíčko hotové, zalijeme jím připravené maso a promícháme. Jednotlivé kousky nabíráme lžící i s těstíčkem a smažíme dozlatova na rozpáleném oleji. Můžeme též do těstíčka přidat nastrouhaný sýr nebo šunku. Příloha: bramborová kaše.

195. Pikantní kuřecí salát

Kuřecí maso, sůl, 5 lžic oleje, 2 stroužky česneku, lžička kari koření, Základem salátu je kuřecí maso, vařené, pečené nebo grilované. Lze použít i zbylé maso.

Kuře se stáhne z kůže, libové maso se nakrájí na nudličky a osolí se. Zálivka se připraví z pěti lžic oleje, dvou dobře utřených stroužků česneku, lžičky kari, soli. Lze použít i další koření. Zálivka se přelije přes maso již připravené v hlubší misce, přikryje se a nechá se v lednici nejméně dvě hodiny odležet. Podává se s bílím pečivem.

196. Daliborův dort

1 celé kuře, mrkev, červená řepa, zelí, brambory, pórek a jiná zelenina podle chuti, houby, vegeta, kmín, sůl, 4 vejce a trocha mléka, tuk na vymazání formy, strouhanka.

Asi litrovou nádobu z varného skla vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Pak budeme klást postupně tři vrstvy. I. vrstva: omyté, osolené, vegetou ochucené, upečené a vykostěné, na kostičky nakrájené kuře. II. vrstva: omytá, očištěná podle druhu na kousky, kolečka nebo kostičky nakrájená a na cedníku krátce spařená zelenina. III. vrstva: očištěné nakrájené, osolené a okmínované houby podle možností (i žampióny, hlíva ústřičná). Vše dáme zprudka na 10 minut zapéci do rozpálené trouby, pak zalijeme vejci rozšlehanými s trochou mléka a opět zapečeme, až je vrchní vrstva zlatavě křupavá. Hotový pokrm vyklopíme jak dort a podáváme.

197. Čínské maso

1 kuře, sójová omáčka, solamyl, chilli, olej, 1/4 kg žampiónů, 2 cibule, 1 pórek, 1 menší hlávka čínského zelí, vývar, kapie. 

Maso nakrájíme na nudličky, přidáme sójovou omáčku, solamyl a chilli, promícháme a necháme uležet. Prudce opečeme maso na oleji, přidáme nakrájené žampióny, cibuli, pórek a čínské zelí, orestujeme, zalijeme trochou vývaru , přidáme kapii, chvíli povaříme, dochutíme čili a sójovou omáčkou. Podáváme s rýží.

198. Čína alla Kujebina

Kuřecí prsa, 2 žloutky, 2 lžičky solamylu, lžička oleje, lžíce sójové omáčky, menší pórek, koření ( curry, orientální koření nebo směs na čínu).

Připravíme si směs ze žloutků, solamylu, oleje, sójové omáčky, jednoho pórku nakrájeného na nudličky a koření. Do této směsi naložíme na nudličky nakrájená kuřecí prsa. Promícháme a necháme v chladnu odležet dva až tři dny. Potom je osmahneme na rozpáleném oleji, zalijeme trochou vody a necháme chvíli podusit. Příloha: rýže.

199. Hořící guláš Attila č. 1

1 kuře, sádlo, 2 cibule, 1 lžíce sladlé a 1 lžíce pálivé papriky, sůl, vývar, 2 zelené papriky, 6 žampiónů, 2 lžíce rajčatového protlaku, trocha meruňkovice, slivovice nebo koňaku.

Pokrájené kuře osmahneme do zlatova spolu s cibulí. Zasypeme paprikou a podlijeme vývarem, přidáme papriky a žampióny. Osolíme a dusíme do měkka. Nakonec zahustíme protlakem. Na talíři přidáme pálenku a zapálíme. Podáváme s rýží, těstovinami nebo noky.

200. Hořící guláš Attila č. 2

1 kuře, olej, 2 cibule, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, 2 zelené papriky, sůl, masox, 6 žampiónů, 2 lžíce rajčatového protlaku, meruňkovice, 2 stroučky česneku, 20 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření.

Kuře vykostíme a z kůže a kostí s česnekem, pepřem a novým kořením a masoxem připravíme vývar. Maso nakrájíme na kostky, na tuku osmahneme cibuli, přidáme maso a opékáme asi 6 minut. Posypeme paprikou, podlijeme vývarem, přidáme na nudličky nakrájenou zelenou papriku, plátky žampiónů a dusíme doměkka. Zhustíme protlakem. Maso na talíři polijeme alkoholem a zapálíme.

201. Hořící guláš Attila č.3

1 kuře, olej, slivovice, 3 cibule, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, 2 dl vývaru z kostky, 2 zelené papriky, 6 žampiónů, 2 lžíce rajského protlaku, 4 kuličky nového koření, 2 stroužky česneku, 1 kostka masoxu, sůl, 20 kuliček černého pepř.

Kuře vykostíme a z kostí a kůží, větší cibule, 2 stroužků česneku, 20 kuliček nového koření, kostky masoxu a soli (můžeme přidat i kořenovou zeleninu) připravíme polévku (použijeme ji i na podlití masa). Kuřecí maso nakrájíme na kousky, na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli (8 až 10 minut), přidáme maso a smažíme ho do zlatova za častého míchání zhruba 4-6 minut. Poté zasypeme sladkou a pálivou paprikou (pokud děláme pouze pro dospělé, můžeme dát až celou lžíci pálivé papriky), osolíme, podlijeme 2 dl horkého vývaru (vody s masoxem), přidáme na nudličky nakrájené papriky a na plátky nakrájené žampiony a dusíme doměkka (8 až 12 minut). Nakonec zahustíme protlakem. Alkoholem (podle chuti můžeme použít i meruňkovici nebo koňak), který trochu zahřejeme, zalijeme až maso na talíři a zapálíme. Podáváme s rýží, zeleninovým salátem nebo kysaným zelím.

202. Escaldums de Pollo de Santanyi

1 kuře, 150 g vepřového sádla, 250 g vepřového libového masa, 1 sklenička vína sherry, 80 g mouky, 1 cibule, 300 g žampiónů, 300 g nových brambor, 5 artyčoků, 200 g malých bílých fazolek, 30 g oloupaných mandlí, 2 žloutky z natvrdo uvařených vajec, petržel, oregano, sůl, pepř.

Kuře a vepřové maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a osmažíme na sádle dorůžova. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, sherry a chvilku podusíme. Necháme vychladnout, přimícháme mouku, zalijeme vodou a necháme na mírném ohni vařit. Když je maso skoro měkké, přidáme houby, oloupané a podélně nakrájené artyčoky, brambory a fazolky (které předem lehce osmažíme) a vše dovaříme doměkka. Podle chuti dosolíme a dopepříme. Mandle smícháme s vařenými žloutky, nakrájenou petrželkou a oreganem a přidáme k hotovému jídlu 5 minut před servírováním.

203. Sicilská minestra

1/2 kuřete, 2 lžíce oleje, 1 větší cibule, 2 stroučky česneku, 6 rajčat, několik lístků máty a bazalky, petrželka, sůl, pepř, nudle.

Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje. Z vajec, soli a 2 lžic vody ušleháme omeletové těsto a na pánvi zprudka opečeme omeletu. Maso vaříme ve vodě. Na oleji osmahneme cibuli a česnek, přidáme pokrájené maso a podusíme. Když je maso téměř měkké přidáme pokrájená rajčata, bylinky, dochutíme pepřem a solí. Ve vývaru uvaříme nudle, které smícháme s masem. Zakapeme sójovou omáčkou a citrónovou šťávou. Na talíři na maso klademe roztrhanou omeletu.

204. Chop Suey

500g vařeného kuřecího masa, 200g dušených žampionu, 200g vařeného celeru, 250g pórku, 250g hrášku, 250g vařených vlasových nudlí, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce sójové omáčky, cukr, glutasol, zázvor, sůl, pálivou papriku, stroužek česneku, cibuli.

Na kastrolu rozpálíme olej, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, osmahneme dozlatova, přidáme nakrájené maso, cukr, promícháme, přidáme sójovou omáčku, koření, houby, zeleninu a za stálého míchání prohříváme. Nakonec přidáme nudle, promícháme, dochutíme glutasolem a solí. Můžeme použít i mraženou zeleninu.

205. Plátky po staročesku

4 kuřecí plátky (prsíčka), sůl, 4 plátky másla, 10 stroučků česneku, 1 kyselé jablko, vývar.

Maso naskládáme do pekáčku, podlijeme vývarem a poklademe máslem. Přidáme oloupané stroučky česneku a čtvrtky oloupaného jablka. Vše upečeme doměkka. Česnek a jablko rozmačkáme do šťávy.

206. Medajlonky Murgh Tikka

4 porce kuřecích řízků, 1 dl šlehačky, lžíce octa, 1 vejce, sůl, pepř, lžička zázvoru, cibule, citrón, olej, plátky citrónu a kolečka cibule, máslo, masox, kečup, worchester.

Z masa nakrájíme plátky, dáme do misky a promícháme se solí, vejcem, zázvorem, pepřem, octem a ušlehanou smetanou. Necháme v chladnu uležet do druhého dne. Opečeme na oleji z obou stran. Vyjmeme, zalijeme 1 dl vody, oškrábeme výpečky, přidáme 4 plátky másla, kousek masoxu a povaříme. Dochutíme kečupem a worchesterem, krátce zavaříme. Šťávou poléváme maso a zdobíme cibulí a citrónem.

207. Bami

250g vařeného kuřecího masa, 2 cibule, 2 stroučky česneku, 4 lžíce oleje, 1/2 kg rajčat, hrst čerstvých nebo máčených sušených hub, 2 pálivé papričky, 2 lžíce petrželky, 2 lžíce meduňky, 2 vejce, 1 až 2 lžíce sójové omáčky, šťáva z 1/2 citrónu, sůl, pepř, zázvor, 250g širokých nudlí.

Uvaříme nudle, ocedíme a necháme okapat. Ve druhé pánvi zahřejeme 3 lžíce oleje a osmahneme nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme pokrájené maso, maso, rajčata, houby, papričky, bylinky, osolíme, okořeníme a podusíme. Promícháme s nudlemi, okořeníme sójovou omáčkou, pepřem, zázvorem, citrónovou šťávou, zalijeme rozšlehaným vejcem a chvíli zapečeme.

208. Yambalaya

1 kuře, 100g šunky, 300g rýže, 2 cibule, 2 zelené papriky, 1 červená cibule, trochu oleje, sůl, sladká paprika, kečup.

Z brazilské kuchyně - Cibuli a papriky nakrájíme na nudličky a v oleji chvíli podusíme. Pak k nim přidáme na nudličky nakrájenou šunku a na nudličky pokrájené kuřecí maso a dusíme dohromady ještě chvíli, až je maso měkké. Rýži udusíme normálním způsobem a do měkké vmícháme zeleninu s masem, osolíme a opaprikujeme. Podáváme s rajčatovou omáčkou nebo jen s kečupem.

209. Kohoutek flamendr

1 kuře, 0,1 dl rybízového sirupu, 1 dl červeného vína, 2 lžíce medu, 1 lžíce sójové omáčky, 2 cibule, 1 strouček česneku, sůl, hrst rozinek, 2 cl pálenky, 2 kapie, 1/4 l ananasového kompotu, pepř, sladká mletá paprika, čili, zázvor, mleté nové koření, drcený kmín, citrónová šťáva, glutasol.

Kuře vykostíme, tuk a kůži nakrájíme na drobné kousky, vysmažíme. Maso nakrájíme na malé plátky a naložíme do směsi připravené z rybízového sirupu, vína, sójové omáčky, medu, koření, utřeného česneku se solí a 1 drobně nakrájené cibule. Necháme ležet asi 2 hodiny. Dáme na vysmahnutý tuk, opékáme a až je maso skoro měkké, přidáme kapii krájenou na nudličky, rozinky, které jsme před tím namočili do pálenky a ananasový kompot. Ještě chvíli prohřejeme a dochutíme glutasolem a citrónovou šťávou.

210. Slepice v rýži

200g vařené slepice nebo kuřecí maso (i zbytek), 200g rýže, strouhaný sýr, zelenina podle vlastního výběru a sezóny.

Kousky masa nakrájíme nadrobno a vmícháme do udušené rýže. Přidáme dušenou nebo uvařenou zeleninu (květák, hrášek, mrkvička). Tuto směs vložíme do lehce vymazaného pekáčku, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.

211. Slepice na hrášku

1 slepice, 2,5 dl smetany, jíška z 50g másla a 50g hladké mouky, 200g sterilovaného hrášku (nebo zmraženého, čerstvého, který krátce povaříme v osolené vodě), 2,5 dl slepičího vývaru, 1 cibule, 1-2 lžíce oleje, sůl, špetka muškátového strouhaného oříšku.

Dobře očištěnou a omytou slepici uvaříme v osolené vodě doměkka. Cibulku pokrájíme a osmahneme mírně na oleji. Zvlášť uděláme jíšku, kterou rozředíme vývarem a povaříme (je-li vývaru málo, přidáme ho ještě 2,5 dl nebo jen podlijeme vodou). Do jíšky dáme hrášek, ochutíme muškátem a doplníme smetanou. Nalijeme na uvařenou slepici, kterou jsme předtím vykostili a pokrájeli na větší kousky. Už jen prohřejeme, nevaříme.

212. Slepice na kari

4 porce slepice, 40g másla, 20g oleje, 1 malá cibule, 1 jablko, 20g hladké mouky, 1,5dl sladké smetany, vývar, sůl, kari koření.

Porce slepice osmažíme na oleji dozlatova v tlakovém hrnci a vyjmeme. Do oleje přidáme máslo, jemně nakrájenou cibuli, zpěníme ji, zaprášíme moukou a osmažíme. Přidáme osmažené maso a vmícháme kari (asi půl až jednu lžičku podle chuti), zalijeme asi 3dl vývaru, hrnec uzavřeme a dusíme asi hodinu doměkka. Pak maso vyjmeme, přidáme jemně nastrouhané jablko, krátce povaříme, přidáme smetanu, přihřejeme a omáčku procedíme. Příloha: houskový knedlík.

213. Slepice dušená na zelenině s brambory v pikantní úpravě

Pro 4 osoby - 50g slaniny, 4 stroužky česneku, 1 větší cibule, 1 kg slepice, sůl, pepř, špetka pálivé a 1/2 lžičky sladké papriky, 500g brambor, 1 mrkev, 500g pórku, 1 paprika.

Slaninu nakrájíme nadrobno, necháme ji rozškvařit a přidáme na ni nakrájený česnek a necháme ho jen krátce osmahnout. Doplníme oloupanou cibulí, nakrájenou na tenká kolečka, necháme zpěnit, přidáme očištěnou slepici rozseknutou na menší části, sůl, pepř i oba druhy papriky, zalijeme vodou a dusíme. Jakmile začne maso trochu měknout (doba záleží na stáří slepice), přidáme k masu oloupané, na kostky nakrájené brambory a očištěnou mrkev, nakrájenou na menší kostičky, a dále dusíme. Za 1/4 hodiny přidáme ještě očištěný, na kolečka nakrájený pórek a společně dodusíme do měkka. Pikantnější chuť získáme ještě přidáním nadrobno nakrájené papričky. Můžeme ji však vynechat, je-li pokrm určen pro děti.

214. Slepičí kotlety

4 prsíčka, 2 vejce, 100g strouhanky, 30 strouhaných mandlí, 40g nasekaných vlašských ořechů, zelená petrželka Nádivka: 150g telecího masa, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 1 pórek, 100g čerstvého špenátu, 1 žloutek, sůl, 2 lžíce másla, 4 bobkové listy, nové koření, muškátový ořech, pepř.

Prsíčka stáhneme z kůže a naklepeme. Kořenovou zeleninu nakrájíme a zalijeme 1 l vody. Přidáme telecí maso, bobkový list, nové koření, sůl a vaříme. Špenát vaříme 6 min. v osolené vodě, necháme okapat. Telecí maso a špenát dvakrát umeleme, promícháme se žloutkem a máslem. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku. Doprostřed každého kousku kuřecího masa dáme nádivku, svineme do vřetánka, obalíme ve strouhance, vejci a sekaných mandlích s ořechy. Smažíme na másle a n

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA