Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ovesný koláč s mákem a ořechy

Ovesný koláč s mákem a ořechy

(Ti co zapomněli, co je orgasmus, jej zde opět naleznou.

2 větší nízké koláče

Podkladové těsto:

  • 200 g ovesných vloček jemných s klíčky + 300 ml vařící vody
  • 60 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“
  • 2 lžíce panenského slunečnicového oleje
  • 40 g rýžového sirupu (popř. medu)
  • 40 g ovesné celozrnné mouky

Maková nádivka:

  • 150 g mletého máku (popř. jemně namixovaného)
  • 2 rovné lžíce rýžového sirupu
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • 40 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“ + 400 ml vody
  • 30–40 g kukuřičné strouhanky
  • 1 rovná lžička mleté skořice
  • špetka tlučeného hřebíčku

Na ozdobu:

  • cca 80 g vlašských ořechů

Makových specialit je známo velké množství, ale pokud máte málo času a přitom velkou chuť na něco s mákem, pak mohu tyto koláče jen doporučit. Jsou oslazeny rýžovým sirupem a podkladové těsto je bez vajec a bez kravského mléka. Jejich velkou předností je snadná příprava.

Přípravu začneme od spodních korpusů. Nejdříve odvážíme jemné ovesné vločky a suché je smícháme s ovesným nápojem. Pak je zalijeme přesným množstvím vařící vody, tedy 300 g (nejlépe přímo na digitální váze) a rychle promícháme, aby vločky mohly stejnoměrně nabobtnat. Ještě do teplých vmícháme rýžový sirup nebo med a necháme chladnout. Mezitím se budeme věnovat přípravě makové nádivky.

Máme-li mlýnek na mák, vyzveme nějakého domácího pomocníka na pomletí máku. Jelikož sama nemám síly na mletí na mlýnku a pomocníci nebývají vždy v dosahu :-), používám malý mixér na kávu, kde potřebné množství máku, většinou tak po 50 g na jemno namixuji.

Není to sice stejná technologie jako ruční mletí, mixér je tzv. tříštivý a zrníčka rozseká, ale jemnost pomletí je dosti srovnatelná s pomletím na ručním makovém mlýnku, který zrníčka tlakem lisuje.

Mixování netrvá dlouho a tato část přípravy zabere maximálně 10 minut. V dalším kroku si dáme do menšího hrnečku 400 ml vody a odvážený ovesný nápoj pro nádivku a dáme vařit. Jakmile začne pěnit, přisypeme mletý mák a za míchání povaříme. Mák při vaření zhoustne. Přivoníme skořicí, hřebíčkem, aromatickým olejem Just (není bezpodmínečně nutný), osladíme rýžovým sirupem a zahustíme kukuřičnou strouhankou. Necháme zchladnout.

Nyní si připravíme dva plechy, které vyložíme papírem na pečení a můžeme již předehřívat troubu.

Do prochladlé ovesné směsi zamícháme panenský slunečnicový olej a asi polovinu množství ovesné mouky. Těsto vyklopíme na rovný povrch, který posypeme zbylou ovesnou moukou. Povrchem může být i umytý kuchyňský stůl nebo kuchyňská linka, nemáme-li vál.

Ve zbylé ovesné mouce těsto jen obalíme a rozdělíme na dvě části. Z každé části vytvoříme silnou placku a rozpracujeme ji válečkem na větší kruhový korpus. Podkladové korpusy umístíme na plechy a dotvoříme rukou do průměrů cca 22 cm. Nyní již jen naneseme a rozetřeme po povrchu makovou nádivku a povrch ozdobíme ořechy.

Plechy vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 35–45minut do růžových okrajů. Dáváme pozor, abychom při pečení nespálili oříšky.
Teplota by se měla pohybovat kolem 180 °C, maximálně 200°C, to pak pečeme celkově kratší dobu. Kdo má rád okraje křupavější, může ještě při mírnější teplotě nechat koláče v troubě „dojít“.

Po upečení koláče sundávám ještě zatepla z plechu a i z pečícího papíru nejlépe na utěrku nebo prodyšnou mřížku, kde je nechám vychladnout.
Krájíme a jíme až prochladlé, tedy, pokud vydržíme počkat :-)

Poznámka: Již jako malé dítě jsem milovala všechna jídla, kde byl mák. Snad nejvíce mi chutnal přímo samotný, čerstvě pomletý. To jsem ještě nevěděla, že je plný vápníku a do buchet se dává proto, aby vyrovnal kyselé účinky pečiva z pšeničné mouky.

Láska k máku mi vydržela celý život, ovšem s oslabenou slinivkou jej mohu jen omezeně a raději takto tepelně zpracovaný. Na 3–4 kousky si však u tohoto koláče klidně troufnu, mám-li slinivku v klidové období. Proto jsem si dovolila k jídlu přiložit ikonku OS, ale i tak opatrnosti nikdy nezbývá. Kdo má problém se slinivkou, je to na jeho zvážení.

Mák obsahuje 20% kvalitní bílkoviny a 42% nejlepšího tuku. Kromě vysokého obsahu vápníku (1420 mg ve 100 g !!) je mák také významným zdrojem zinku, hořčíku a železa .

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA