Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Sojová pomazánka

100g vařených sojových bobů,100g flory,100g strouhané cihly,2stroužky česneku,sůl a pepř dle chuti.


Sojové boby umeleme,našleháme s florou,přidáme strouhaný sýr.Dochutíme solí,pepřem a rozetřeným česnekem.mažeme na veky.


Sójová pomazánka s koprem a vejci

15dkg vařené mixované sóji, 1 vařené vejce, 5dkg krémového sýra nebo měkkého tvarohu, 2 lžíce sekané koprové nati, 3 rajčata, snítka petrželové nati, sůl


Sójová pomazánka s ořechy

150 g uvařené sóji, 150 g umletých jader vlašských ořechů, 5 lžic medu, sůl


Sóju umeleme na masovém strojku společně s vlašskými ořechy, přidáme malou špetku soli a 5 lžič tekutého medu. Dobře promícháme. Výborná a rychlá pomazánka na tousty a vhodná i pro děti.


Sójovo-tvarohová pomazánka s řeřichou

10dkg netučného tvarohu, 10dkg vařené mixované sóji, 5dkg pomazánkového másla, 2 lžíce jogurtu, hrst sekané řeřichy, sůl


Světová pomazánka na chlebíčky

3 větší vařené brambory, 1 střední cibule, lžíce plnotučné hořčice, 1 majolka nebo bílý jogurt, sůl


Brambory jemně nastrouhat, cibuli nakrájet nadrobno a přidat ostatní suroviny. Vše dobře promíchat.





Vampíří strach

2 hrnky strouhaného sýra, 3 lžíce majolky, 4 stroužky česneku (i víc), 2 lžíce mléka, sůl


Promícháme majolku a strouhaný sýr. Nepatrně zředíme mlékem a přidáme strouhaný česnek, sůl, pepř a všechno dobře promícháme.


Vídeňský krém

2 žervé, 200 g majolky, 100-150 g strouhaného eidamu, hořčice, sůl, 1/2 strouhané cibule, křen dle chuti, veka (rohlíky)


Vše se smíchá v pomazánku, maže se na veku či rohlíky, nahoře se zdobí ořechem nebo zavařenou jeřabinou, rybízem, mandarinkou apod. Nejlepší je dělat chvilku předem, rozleží se.

Možno použít pro návštěvy, dobře vypadá, skvěle chutná k vínu, je ostré ale jemné. Obměna k pivu: vynechte křen, hořčici a cibuli, přidejte lisovaný česnek. Pozor, takto to má grády!


Vlašská pomazánka

ářčáář1 sklenička sterilovaného zeleninového salátu (Moravanka, Kunovjanka apod.), 100 g měkkého salámu, 100 g eidamu, 1 pomazánkové máslo bez příchuti


Zeleninu necháme okapat a společně se salámem a sýrem umeleme na masovém strojku nebo rozsekáme v robotu. Vzniklou hmotu přidáme do pomazánkového másla a dobře promícháme. Mažeme na chleby a zdobíme vařeným vejcem.
Poznámka: je-li v zeleninové směsi feferonka před mletím ji vyjmeme nebo dáme jenom kousek.


Welsh Rabbit

250 g strouhaného sýra, 2 dl světlého piva, 2 lžíce ostré hořčice, 2 žloutky, 2 lžíce másla, 1 malá lžička sladké papriky


Na mírném plameni rozehřejeme 2 lžíce másla, vmícháme sýr a postupně za stálého míchání přiléváme pivo. Ochutíme hořčicí a sladkou paprikou. Když směs zhoustne, zjemníme ji žloutky. Tuto směs mažeme na topinky či světlý chleba.


Žampionová pomazánka

200-300 g žampionů, 2 kostky taveného sýra, máslo, kmín, sůl, pepř, oblíbené bylinky


Žampiony nakrájíme nadrobno a na trošce oleje vydusíme spolu s kmínem. Je důležité, aby byly houby opečené dozlatova a neměly žádnou vodu. Do vychladlých žampionů přimícháme máslo a taveňák, osolíme, opepříme a dochutíme čerstvou petrželí, nebo pažitkou.




Česnekové





Cesnaková nátierka

200 g naklíčeného obilia, 0,5 dcl oleja , 5 strúčikov cesnaku, petržlenová vňať a soľ


V mixéri rozmixujeme obilie s olejom, soľou a cesnakom. Mixujeme asi 3-5 minút. Natierame na chlieb, ozdobíme petržlenovou vňaťou.


Cesnaková pomazánka 1

200 ml majonézy, 200 g taveného syra napr. Bambino, 6 strúčikov cesnaku, 150 g Eidamu


Cesnak očistíme, prelisujeme a vymiešame s majonézou, taveným syrom a strúhaným Eidamom. Podávame chladené.


Cesnaková pomazánka 2

cesnak,tavený syr, pochuťková smotana


cesnak pretlačiť a zmiešať zo syrom a smotanou kým nie je

hladká hmota, vychladiť a natierať na očká


Cesnekova

majolka,cesnek,syr měký


utřeme česnek 4 strušky přidáme 15 dg majolky 10dg sýra a vše smícháme o podáváme s topinkou.


Česneková pomazánka 1

5 stroužků česnekul, 10 dkg tvrdého sýru, 2 kostky měkkého sýru, 250 ml Tatarské omáčky


Nastrouháme tvrdý sýr, přidáme měkký sýr, tatarku a prolisovaný česnek. Vše dobře promícháme.


Česneková pomazánka 2

česnek 4 stroužky, sýr Apetito 1 ks, majolka 1 ks


česnek prolisujeme, přidáme sýr obojí dokonale utřeme a nazávěr vmícháme majolku ,

Česneková pomazánka 3

ářčáář150 g eidamu, 1x majolka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř


Sýr nastrouháme najemno, přidáme rozetřený česnek a další přísady. Výborně se hodí na jednohubky.


Česneková pomazánka 4

3 lžíce másla, 2 trojúhleníčky taveného sýra, 3 stroužky česneku


Do misky dáme máslo a sýr a promícháme. Přidáme utřený česnek a znovu pečlivě promícháme.


Česneková pomazánka 5

Sýr měký,česnek, tatarská omáčka


Vše rozetřeme a smícháme v misce.


Česneková pomazánka 6

Rama, 5 trojuhelníčků taveného sýra, plátek (na smažení) tvrdého sýra, 3 vejce, 6 velkých stroužků česneku, na ozdobení paprika


Dáme uvařit vejce, mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a smícháme ho s Ramou, měkkým sýrem, česnekem. Potom na kráječi rozkrájíme vajíčka na kostičky a přidáme do pomazánky. Pomazánka je výborná na jednohubky a vystačí asi na 11 rohlíků. Na každou jednohubku dejte kostičku papriky, krásně to vypadá a výborně chutná!



Česneková pomazánka s tymiánem a brusinkami

ářčáář200 g tvrdého sýra (nejlépe uzený Eidam), 150 ml majonézy (tatarky, kysané smetany nebo bílého jogurtu), 3-6 stroužků česneku, tymián, kremžská hořčice, brusinky (jeřabiny, rybíz)


Sýr najemno nastouháme. Přidáme majonézu v množství podle žádoucí konzistence. Česnek prolisujeme a přimícháme. Přidáme tymián, nejlépe mírné rozetřený. Podle chuti přidáme asi lžičku hořčice. Mažeme na jednohubky nebo chlebíčky. Zdobíme kuličkami zavařených brusinek (jeřabin) nebo jiného drobného ovoce.


Česneková pomazánka z balkánského sýra

cca 300 g balkánského sýra, necelá majolka, pár lžic tatarky, pepř, česnek dle chuti


Sýr rozdrobíme a smícháme s ostatními přísadami. Pokud je husté, můžeme zředit mlékem. Rozhodně nesolit - sýr je slaný dost!
Skvělé na chleba i bílé pečivo, nejlépe před cestou do pivnice nebo při posezení s přáteli.


Česneková pomazánka z Nivy

150 g nivy, tatarka podle potřeby, 3 stroužky česneku (je možné přideat nestrouhaný eidam, neochucené pomazánkové máslo)


Nivu nastrouháme na jemno, přidáme tatarku a česnek. Vše zamíchame. Pokud přidáme eidam, pomazánkové máslo, přidáme podle potřeby česnek i tatarku.


Česneková pomazánka z tvrdých sýrů

200 g eidamu, 200 g moravského bloku, bílý jogurt, majonéza, smetana, utřený česnek, pepř, sůl, hořčice


Sýry nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme všechny přisady a spojíme jogurtem, majonézou a smetanou.


Česneková pomazánky s kečupem

40 dkg pomazánkového másla, 2 lžíce bílého jogurtu, 4 lžíce kečupu, 2 žloutky z vařených vajec, 2 lžíce nastrouhaného sýra, 4 - 5 stroučků česneku, sůl, 1 lžíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky moučkového cukru, 1 lžíce nadrobno nasekaného čerstvého kopru nebo pažitky, 2 rajčata


Utřeme pomazánkové máslo, bílý jogurt, kečup a rozetřené žloutky. Přidáme strouhaný sýr, rozetřené stroučky česneku, sůl, citrónovou šťávu, moučkový cukr a vše vymícháme. Necháme odležet v chladu a na namazané pečivo posypeme pažitkou a ozdobíme rajčaty.


Česneková s nivou

200g nivy,200g žervé,1 bílý jogurt,5 stroužků česneku,1 lžíce klíčků z fazolí mungo,špetka cukru .mletý pepř,sůl


Neoloupané stroužky česneku zabalíme do alobalu,vložíme do vyhřáté trouby na 150°C apečeme asi 30min.Česnek necháme vychladnout,pak stroužky vytlačíme ze slupky a rozetřeme.Nivu nastrouháme na jemném struhadle,přidáme žervé a podle potřeby přidáme jogurt.Lehce pomazánku opepříme a jemně přisolit.Krajíce s pomazánkou posypeme klíčky munga a podle chuti posypeme bylinkami.


Česneková s okurkou

Tvaroh, česnek, sterilované okurky, majonéza, tavený sýr, sůl, pepř


Smícháme tvaroh, lžíci majovézy a asi 50g taveného sýra. Přidáme prolisovaný česnek (asi 4 stroužky) a na drobounko nakrájené sterilované okurky (asi 2 stredně veliké). Podle chuti osolíme a opepříme.

Česneková sýrová pomazánka

česnek , tvrdý sýr, tatarská omáčka, pepř,sůl,případně silně pálivou papriku


Nastrouháme tvrdý sýr, přidáme lisovaný česnek a tatarku. Promícháme a dle chuti přidáme koření a sůl.

Objem surovin záleží na požadovaném množství a chuti. Můžeme použít na jednohubky.


Česnekovo-sýrová pomazánka

2 lžíce margarínu, 1 obdélník taveného sýra, 2 lžíce pomazánkového másla, 5 stroužků česneku, sůl, 250 g strouhaného sýra (eidam)


Margarín, tavený sýr a pomazánskové máslo šleháme elektrickým šlehačem asi 3-4 min. Poté zašleháme česnek utřený se solí. Přidáme nastrouhaný sýr a už nešleháme, pouze důkladně zamícháme (nejlépe stěrkou, která se používá při pečení). Pro zjemnění chuti můžeme také přidat 1-2 lžíce majolky light. Uvedené množství vystačí asi na 35-40 chlebíčků.


Jednoduchá česneková pomazánka na chlebíčky

ářčáář1 pomazánkové máslo bez příchuti, 1-2 stroužky česneku, asi 2 lžičky majolky


Do pomazánkového másla dáme utřený česnek, přidáme majolku a utřeme. Mažeme na chlebíčky a zdobíme nejlépe loveckým salámem a paprikou červenou a zelenou. Pomazánka slouží jako základ na chlebíčky nebo jednohubky.


Námořnická pomazánka na chlebíčky

1 pomazánkové máslo, 3 stroužky česneku, 1 kostka masoxu, kečup


Do misky dáme pomazánkové máslo, přidáme nalisovaný česnek, nastrouhaný Masox a kečup dle chuti, a to všechno smícháme. Nejlépe je šlehat ručním mixérem.


Pikantní česneková pomazánka

ářčáář1 tvaroh, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, tatarka, sůl, 1 palička česneku, ďábelské koření


Česnek utřeme, všechny ingredience smícháme dohromady. Podle hustoty přidáváme tatarku, podle chuti osolíme a ochutíme ďábelským kořením.




Pomazánky z droždí




Drožďová

cibule,sádlo,vejce,droždí,pažitka


Na sádle zpěníme cibulku do zlatova,poté přidáme 20 dkg droždí a mícháme dokud se droždí nerozpustí. Jakmile vše začne houstnout,přidáme 3 vejce a nakonec rozsekanou pažitku. Nejlépe pomazánka chutná v teplém stavu.


Drožďová pomazánka 1

droždí,vejce,olej,strouhanka,mléko,sůl,cibule


Na tuku orestovat cibuli, přidat droždí, zahustit strouhankou. Osmahnout, zředit mlékem a poté přidat vejce a osolit.


Drožďová pomazánka 2

10dkg čerstvého droždí, 1 vejce, 4 lžíce hrubé krupice, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibule, 1 lžíce sekané petrželové nati, sůl (popř.několik lžic vody)


Drožďová pomazánka 3

120 g droždí, 40 g másla, 50 g šunky, 3 vejce, 1 cibule, 50 g strouhané housky, 2 lžíce mléka, sůl, pepř, pažitka


Na másle podusíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a za stálého míchání smažíme až zrůžoví a začíná vonět. Přidáme prosátou strouhanou housku, mléko a mícháme až je směs sypká. Pak přidáme na kostičky nakrájenou šunku, vejce, osolíme, opepříme a mícháme až do zhoustnutí. Nakonec do pomazánky rozmícháme drobně nakrájenou pažitku.


Drožďová pomazánka 4

ářčáář2-3 balíčky droždí, 1 menší cibule, drcený kmín, sůl, 4 vejce, popř. 50 g tuku


Na troše tuku osmažíme cibuli, potom na ní rozdrobíme droždí, které necháme rozpustit, droždí se rozteče po celé pánvi. Až se začne srážet a vytváří hrudky, ještě chvíli mícháme, potom vyklepneme vejce, osolíme a ještě před tím přisypeme trochu drceného kmínu. Vše mícháme, posypeme hustě čerstvou pažitkou. Když moc nechvátám, tak směs nechám vychladnout a našlehám jí s trochou tuku, potom je pomazánka jemnější.


Drožďová úplně jinak

ářčáář3-4 kostky droždí, 120 g másla, 1 menší cibule, 2 libové párky, 3 vejce, sůl, pepř, 1 lžička plnotučné hořčice


Vejce uvaříme na tvrdo. Na kousku másla rozpustíme droždí a mícháme dokud zase trochu nezhoustne (doporučuji teflon. nádobí), pak odstavíme - necháme vychladnout. Mezitím do misky dáme rozměklé máslo, lžičku plnotučné hořčice, nadrobno nakrájenou cibuli, na hrubém struhadle nastrouhaný párek a vejce, osolíme, opepříme a vmícháme vychladlé droždí. Nakonec vše projedu šlehačem s metlami, aby se to hezky spojilo a promíchalo. Vhodné na chleba i pečivo - s rajčatovým salátem je to mňam.


Drožďový eidam

50 g oleje, 120 g droždí, cibule, několik lžic mléka, trocha strouhanky, 100 g salámu, 1 sladkokyselá okurka, hořčice, 80 g eidamu, pažitka


Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a za stálého míchání smažíme až zrůžoví a voní. Ihned podlijeme mlékem, krátce povaříme. Do hotového základu přidáme trochu hořčice, salám, okurku, trochu strouhanky a promícháme. Hotovou pomazánku mažeme na chléb, sypeme strouhaným sýrem a pažitkou.


Horká drožďová pomazánka

ářčáář1/2 kostičky droždí, kousek másla, 1 cibule, pepř, sůl, majoránka, mléko, 3 rohlíky, 3 vejce


Na másle osmahneme cibulku, přidáme rozdrobené droždí a upražíme do světle hněda. Přidáme nakrájené a předem v mléce namočené rohlíky, osolíme, opepříme, dochutíme majoránkou a nakonec dáme syrová vejce. Ještě chvíli na sporáku mícháme, až se vejce srazí a pomazánka se spojí v jednu hmotu. Podáváme jako samostatný teplý pokrm. Chutná i za studena. Není třeba k ní brát další pečivo. Droždí můžeme dát víc nebo míň, záleží na chuti.




Kvasnicová pomazánka

3 kostky droží (120 g), 4 vejce, 150 g měkkého salámu, 1 cibule, troška mléka, sůl, pepř, tuk


Na tuku osmahneme na drobno nakrájenou cibuli a přidáme rozdrobené kvasnice. Mícháme, až se rozpustí, pak podlijeme troškou mléka, přidáme vejce, nakrájený salám a mícháme, až vejce zhoustnou. Dochutíme solí a pepřem.


Kvasnicový hit

100 g droždí, 100 g másla, 50 g strouhanky, 1 velká cibule, 1 lžíce sardelové pasty, 3 vejce, 125 ml mléka, sladká paprika, petrželka, sůl


Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a za stálého míchání smažíme až zrůžoví a voní. Potom přisypeme strouhanku a ještě chvíli smažíme. Pak zalijeme mlékem, přidáme sladkou papriku, petrželku a mícháme až je směs sypká. Nakonec přidáme vejce a sardelovou pastu a ještě mícháme až do zhoustnutí. Podle chuti osolíme.


Pomazánka z droždí

cibulka, droždí, máslo, vejce, sůl, pepř, kyselé okurky, pomazánkové máslo


Ve zpěněné cibulce na másle rozpečeme droždí, ža dobře voní, zalejeme rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme. Umícháme pak jako smažená vejce. Po mírném zchladnutí vetřeme do pomazánkového másla s jemně nakrájenými kyselými okurkami.


Pomazánka z droždí a vajec

120 g droždí, 40 g másla, 125 ml mléka, 2-3 vejce, menší cibule, trocha strouhanky, pepř, sůl, petrželka


Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a za stálého míchání smažíme až zrůžoví a voní. Ihned podlijeme mlékem, zahustíme strouhankou a podusíme. Když hmota začíná být opět sypká, přilijeme osolená a opepřená vejce a necháme je v pomazánce ztuhnout. Nakonec vmícháme jemně nakrájenou petrželku.


Tetina pomazánka

ářčáář1 cibule, 150 g droždí, 2 vejce, olej, 1 masox, pepř, sladká paprika


Cibuli zpěníme na oleji, přidáme droždí a masox. Jakmile droždí změkne, rozklepneme vejce a mícháme do zhoustnutí. Dochutíme pepřem a sladkou paprikou.


Zdravá dětská pomazánka

ářčáář50 g droždí, 1 cibule, 50 g měkkého salámu, kousek másla, vejce, sůl


Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme droždí a nepatrně osolíme. Když se droždí roztaví, přidáme nadrobno nakrájený salám, odstavíme a nakonec vmícháme vejce.









Pomazánky s masem


A lá humr

1 balení rybí filé, sůl , pepř celá, nové koření, paprika mletá a špetka kyseliny citronové, majonéza, veka, plátky citronu, filé ,sůl,15 zrnek pepře, 15 zrnek nového koření,lžičku mleté papriky


kyselinu citronovou přidáme do kotlíku s vodou a povaříme.Necháme vystydnout a scedíme vodu,a odstraníme zrnka pepře a nového koření. Přidáme majonézu a vše promícháme a nanášíme na plátky veky,ozdobíme plátkem citronu.


Bajkina rybickova pomazanka

(pre dve a pol osoby) 1 sardinky v oleji, 125g masla, 1 velku cibulu, citron alebo moze byt aj lunetka, cierne korenie, jablko, podla chuti hrozienkov


jablcko a cibulu posekame a do vsetkeho ostatneho pomiesame.

podavame s opekanym chlebikom alebo zdravym finskym chlebikom. dobru chut! :)


Bůčková pomazánka

ářčáář1 kg bůčku, sůl, cibule, česnek


Bůček zbavíme kůže, osolíme a dáme do pekáče. Mírně podlijeme, posypem nahrubo nakrájeným česnekem a cibulí nakrájenou na kolečka. Cibuli dávám i vedle bůčku do pekáče, může jí být opravdu hodně. Bůček v troubě upečeme, necháme trochu vychladnout, vykostíme, nakrájíme na kousky a semeleme i s veškerou cibulí a šťávou. Promícháme, podle chuti dosolíme a necháme vychladnout v ledničce. V uzavřených skleničkách vydrží v ledničce i delší čas. Mažeme na chleba.


Bulharská pomazánka

300 g dietního salámu, malý rajský protlak, malá tatarská omáčka, kyselá okurka, cibule


Postup přípravy: Salám umeleme na masovém strojku nebo nastrouháme na struhadle. Přidáme jemně nastrouhanou okurku, rajský protlak, tatarku a jemně nakrájenou cibuli. Vše umícháme.


Co dům dal

Pečené maso od oběda, Párek, Cibule dle chuti, Hořčice, Majonéza, Pepř, sůl, muškátový květ drcený


Maso rozemeleme nebo rozkutrujem, přidáme nakrájený párek, cibuli na kostičky, lžíci hořčice, lžíci majonézy , přidáme pepř , sůl a muškátový květ a vše pořádně promícháme


Čabajková pomazánka

200 g čabajkové klobásy (možno i jiné klobásy), 200 g taveného sýra, 100 g másla, 1 stroužek česneku, sůl


Klobásu umeleme na masovém strojku. Tavený sýr utřeme s máslem dohladka, přidáme klobásu a česnek utřený se solí. Vše dobře promícháme.


Čabajková pomazánka se zelím

120 g másla nebo Ramy, 120 g čabajky, 60 g kysaného zelí, 50 g sterilované papriky, mletý kmín, pepř, sůl


Čabajku oloupeme a umeleme, zelí vymačkáme a pokrájíme, papriku také nakrájíme na drobno. Vše smícháme a ochutíme.



Čertí pomazánka na topinky

300 g masitého paprikového boku, 2 lžíce hořčice (možno i více), pálivá paprika, 3-4 stroužky česneku, sůl


Bok umeleme, přidáme prolisovaný česnek, hořčici, sůl, papriku a dobře promícháme. Mažeme na horké topinky a zapíjíme pivem.


Čertova pomazánka

velký uzenáč nebo uzená makrela, 50 g majolky, 2 natvrdo vařená vejce, sladkokyselá okurka, paprika sterilovaná v oleji, kousek cibule, hořčice, citronová šťáva, sůl


Rybu pečlivě vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou paprikou umeleme. Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citronovou šťávou a solí. Necháme proležet.


Ďábelská pomazánka

20 dkg měkkého salámu, 3 lžíce majonézy, 5 dkg taveného sýra, 1 lžíce hořčice, mletý pepř,sůl.


Tavený sýr utřeme s mletým nebo drobně nakrájeným salámem, přidáme hořčici , osolíme opepříme a vmícháme majonézu. Dobře promícháme a můžeme mazat.


Ďábelská pomazánka z krabího masa

200 g krabích tyčinek, 200 g smetanového sýra, 100 g okurky, 4 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce chilli omáčky, 1 lžíce worchesterové omáčkyy, 1/4 lžičky mletého cayenského pepře, sůl


Tyčinky rozmačkat či nastrouhat a promíchat se všemi surovinami. Necháme 1/2 hodiny vychladit.


Falešná humrová pomazánka

ářčáářfilé, sůl, majonéza, bílý jogurt, citron, cukr, worchestrová omáčka


Filé uvaříme v osolené vodě, po vychladnutí rozmačkáme vidličkou, smícháme s majonézou a bílým jogurtem, dochutíme citronem, špetkou cukru a kapkou worchestru.



Falešný tatarák

Podle množství a chuti.Godhajský salám,cibule,syrové vejce,kečup,worcestr,pepř,sůl.


Godhajský salám umeleme s cibulí,přidame ostatní přísady.Důkladně promícháme.Podáváme namazané na topince.


Grabí pomazánka

Jeden balíček Krabích tyčinek, Jedna středně velká cibule, Tři vajíčka na tvrdo, Jedna sklenka majonézy, Cukr, Sůl, Pepř, Ocet nebo citrón


Krabí tyčinky nakrájíme na melé kousky do mísy,přidáme na jemno nakrájenou cibulku a vajíčka s polu s majonézou a vše důkladně promícháme.

Potom přidáme malou lžičku octa,cukru,soli a dle chuti opepříme a znova důkladně promícháme.


Houbová škvarková pomazánka

200´g čerstvých bedel, 200 g škvarků, 3 vejce, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 80 g másla, hořčice, kečup, mletý pepř, sůl


Houby nakrájíme a podusíme. Vejce uvaříme natvrdo, na masovém mlýnku pomeleme škvarky, cibuli, česnek, vejce a dušené houby. Ke směsi dáme máslo dle chuti přidáme hořčici, kečup, sůl, pepř. Vše promícháme a mažeme na chleba nebo na topinky.


Humr - pomazánka na chlebíčky

kg rybí filé, 2 kelímky tatarské omáčky, 1 kelímek majonézy, 1-2 lžíce obyčejné hořčice, 2 střední cibule, ocet, sůl.


Filé uvaříme se 2 lžícemi octa a 1 lžící soli půl hodiny. Uvařené vykostíme, potom najemno nakrájíme, přidáme tatarskou omáčku, majonézu, hořčici a najemno nakrájenou cibuli. Mažeme na veku bez másla, zdobíme petrželkou, kapií a rajčaty.


Humrová pomazánka

1/4 kg rybího filé, celer malý + 2 mrkve, malá cibule, 1 velká majolka, citronová šťáva - 2 - 3 polévkové lžíce, 2 lžíce vína, sůl, pepř, popř. 1 malou krabičku lososa


Rybí filé a zeleninu uvaříme , necháme vychladnout, potom nožem rozmělníme a zeleninu

jemně nastrouháme. Přidáme nadrobno nasekanou cibuli, citr. šťávu, víno, majolku, sůl

a pepř a promícháme. Necháme do druhého dne rozležet. Zdobíme citronem a zeleninou


Jarní pomazánka s medvědím česnekem

vepřová nebo jakákoli jiná masová konzerva ,jedná cibule,lístky medvědího česneku dle chuti,špetka soli,pepře.


Obsah konzervy s cibulí pomeleme v strojku na maso ,přimícháme drobně nakrájený medvědí česnek a ochutíme.


Jednoduchá domácí paštika

500-750 g prorostlejšího bůčku, 500 g kuřecích jater, sůl, pepř, zázvor, muškátový oříšek, cibule, kmín, tuk (sádlo)


Bůček upečeme s cibulí, kmínem a eventuálně zázvorem. Kuřecí játra podusíme na troše tuku a cibuli 1/2. Okořeníme pepřem, zázvorem, muškátovým oříškem a osolíme. Ještě vlažné umeleme obojí i se šťávou, promícháme, případně dokořeníme. Napěchujeme do sklenice či misky a uložíme v chladu. Bůček vybereme výjimečně raději tučnější, aby se pomazánka nedrolila.


Jednoduchá krabí pomazánka

250 g krabích tyčinek, 3 vejce natvrdo, 1 tatarská omáčka, citrón a pórek na ozdobu


Krabí tyčinky necháme rozmrazit, pokrájíme na drobné kousky, přidáme nakrájená nebo nastrouhaná vajíčka, promícháme s tatarkou a mažeme na veku.


Jednoduchá pomazánka z králičího masa

300 g dušeného králičího masa, 2 lžíce šťávy z masa, 100 g vařeného uzeného masa, sůl, pepř, worchester, 50 g másla


Máslo napěníme se solí a pepřem. Obě masa i se šťávou rozsekáme v robotu. Vše smícháme a ochutíme worchestrem. Mažeme na plátky veky či bagety, zdobíme sterilovanou kapií, červenou cibulí a pažitkou.






Jemná krabí pomazánka

1 balení krabích tyčinek, 2 lžíce majolky, 2 lžíce bílého jogurtu, sůl, pepř, citronová šťáva


Krabí tyčinky nasekáme a na jemno rozdrobíme, přidáme majolku, jogurt, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou. Mažeme na plátky veky a zdobíme petrželkou, plátky rajčete nebo okurky.


Krabí nejen chlebíčková pomazánka

1 balení krabích tyčinek (stačí klasické z tresky s "příchutí" krabího masa), 1 čerstvý pórek, 1 sklenice zavařeného celeru (je jedno zda strouhaný nebo nakrájený na kostky), tatarská omáčka, bílý jogurt, bílý pepř, šťáva z citronu (stačí z 1/2)


Do větší misky nadrobno nakrájíme krabí tyčinky (nemusí se nijak dlouho rozmrazovat), přidáme najemno nakrájený pórek, přeceděný celer, zakapeme citrónem, jemne opepříme. Nakonec vmícháme tatarskou omáčku a bílý jogurt (dávám menší balení tatarky a necelý 1 jogurt).
Je to fakt moc dobré jako chlebíčková pomazánka, už se nemusí nic dalšího přidávat, ani zdobit, sama o sobě vypadá pestře.


Krabí pomazánka 1

1 balíček krabích tyčinek, půl skleničky jofresh (majoneza), 1 konzerva(malá)sterilizované kukuřice, citronová šťáva, sůl


Krabí tyčinky pokrájíme na malé kousky, smícháme s majonezou,kukuřicí, zakapeme citronovou š´távou a mírně posolíme. Natíráme na plátky veky, nebo housky.


Krabí pomazánka 2

1 balíček krabích tyčinek,1 střední cibule,1 malá tatarka,sůl a pepř podle chuti.


Tyčinky příčně nakrájíme přidáme drobně nakrájenou cibuli a promícháme s tatarskou omáčkou,okořeníme dle chuti a mažeme na plátky veky,ozdobíme rajčetem,paprikou,petrželkou.


Krabí pomazánka 3

5 ks krabích tyčinek, 3 trojúhelníčky měkkého sýru, majonéza, cibule, bílý pepř


Cibuli a krabí tyčinky nakrájíme nadrobno, smícháme se sýrem a majonézou, můžeme použít i tatarskou omáčku. ochutíme bílým pepřem. Výborné na jednohubkách


Krabí pomazánka 4

větší balení krabích tyčinek, kysaná smetana, 2 větší sýry Lučina, menší cibule, 2 lžíce majonézy, citrón, sůl


Tyčinky jemně pokrájíme a smícháme se smetanou sýrem, nadrobno nakrájenou cibulkou a majonézou. Zakapeme citronem a podle chuti dosolíme. Je vynikajicí a lehká !


Krabí pomazánka 5

ářčáář1 balení krabích tyčinek, 2-3 lžíce celerového salátu, pórek, tatarská omáčka, zakysaná smetana (bílý jogurt)


Nadrobno pokrájíme krabí tyčinky, celer a pórek. Přidáme tatarskou omáčku, zakysanou smetanu a necháme odležet.





Krabí pomazánka 6

ářčáář1 větší balení krabích tyčinek, 150 g najemno nastrouhaného tvrdého sýra (Eidam), 1 cibule, 2 tatarské omáčky, sůl, pepř, citrónová šťáva


Krabí tyčinky najemno nakrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky a vše smícháme se sýrem a tatarkou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Necháme odležet.

Kdo nemá rád anebo nemůže tatarskou omáčku, může ji nahradit dvěma obdélníčky taveného sýra a několika lžícemi jogurtu.


Krabí pomazánka 7

1 balíček krabích tyčinek, 1 zakysaná smetana, 2 majonézy, trošku soli, 1 cibule


Krabí tyčinky a cibuli nadrobno nakrájíme, přidáme majonézu, smetanu, dochutíme solí, pořádně smícháme a mažeme na bagetu, rohlíky, jako jednohubky.


Krabí pomazánka s pórkem

krabí tyčinky, pomazánkové máslo, pórek, sůl, pepř


Krabí tyčinky a pórek nakrájíme nadrobno, přidáme pomazánkové máslo. Osolíme, opepříme a vše důkladně promícháme.


Krabí pomazánka s vejci


krabí tyčinky, vejce dle množství, majolka dle množství, sůl, pepř, trochu citronové šťávy
Na ozdobení: dle fantazie, dávám ředkvičku, plátek citronu, rajče, papriku nebo okurku


Krabí tyčinky nakrajíme na jemno, vajíčka uvaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, trochu citronové šťávy a dáme majolku. Mažeme na veku, rohlíky a zdobíme různými ingrediencemi, které jsem uvedla.


Krabíková pomazánka

1 balení krabích tyčinek, 250 ml tatarky, sůl, pepř, citronová šťáva, zelené olivy s papričkou


Krabí tyčinky necháme rozmrazit, nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme tatarku, podle chuti sůl, pepř a citronovou šťávu. Mažeme na veku nebo na rohlík a ozdobíme rozkrojenou olivou.


Krakonošská pomazánka

250-300 g kabanosu nebo párků, 1 cibule, 2-3 feferonky, 2-3 sterilované okurky, 5-6 trojúhelníčků taveného sýra, sůl, pepř


Všechno nameleme na masovém strojku, ochutíme solí a pepřem a dobře promícháme. Mažeme na rohlík, nebo chleba. Je to dobré i na topinky.


Králičí pěna

300 g dušeného králičího masa, 2 lžíce šťávy z dušeného králíka, 100 g másla našlehaného, 2-3 lžíce sladké smetany ke šlehání, 2 vařené žloutky, sůl, pepř, mletá sladká paprika, citronová šťáva, worchester - vše dle chuti


Maso, žloutky, šťávu, koření dáme do mixeru a rozmixujem najemno. Poté mix smícháme se smetanou a zašleháme máslo. Případně dochutíme. Vznikne nadýchaná pěna. Tou naplníme cukrářský sáček a naplníme jím např. trošku vydlabaná rajčata a pak ozdobíme sekaným bílkem, roličkou šunky, vlašským ořechem a petrželkou, dále malé rozpůlené papriky, zdobíme pažitkou, trojúhelníčkem tvrdého sýra, dále 1cm kolečka salátových okurek, bílek, kopr nebo plátky šunky potřeme pěnou, zarolujeme, našikmo přepůlíme a ozdobíme steril. okurkou, paprikou, petrželkou a třeba plníme malé větrníčky z odpalovaného těsta apod.


Krůtí maso s vejci

Konzerva krůtí nebo uzené maso s vejci, majonéza, cibule, veka nebo chleba


Obsah konzervy smícháme v misce s majonézou a drobně nakrájenou cibulkou.Hotovou pomazánku namažeme na veku nebo chleba a nazdobíme dle vlastní fantazie.


Lososová pomazánka

50 g uzeného lososa, 3 natvrdo uvařená vejce, 100 g másla, 1 cibule, citronová šťáva, 2 lžíce mléka, sůl


Máslo utřeme do pěny, přidáme nastrouhaná vejce, lososa, cibuli, mléko, citronovou šťávu a sůl. Vše důkladně promícháme.


Masová pěna s paprikou

ářčáář100 g másla nebo margarínu, 100 g vařeného masa (podle chuti), pórek, slunečnicová semínka, barevná paprika, 1 dcl smetany ke šlehání, kečup, sůl


Vychladlé uvařené maso pomeleme, přidáme sůl, kečup, máslo nebo margarín a za stálého šlehání přiléváme smetanu. Natíráme na tmavé pečivo, posypeme kousky barevné papriky, ozdobíme špičkou pórku a loupaným slunečnicovým semínkem.


Masová pomazánka

1 kg vepřového bůčku, 1 větší cibule, 2 kyselé okurky, 1 vařené vajíčko, tatarka, sůl, pepř


Nastrouháme vepřový bůček, okurky, přidáme na drobno nakrájenou cibuli, vajíčka, tatarku dle chuti, sůl, pepř a vše promícháme


Masová pomázanka - levná

1 vepř. konzerva, 1 hovězí konzerva, 1 střední cibule, 3 stroužky česneku, 2-3 lžíce hořčice, 1 lžíce majolky


V robotu nasekáme cibuli a česnek. Potom přidáme obsah obou konzerv a dle chuti hořčici. Vše vyšleháme do pěny až získáme lehkou konzistenci. Zjemníme majolkou. Mažeme na pečivo a zdobíme petrželkou či pažitkou.


Matesová pomazánka

100 g matesa, 60 g taveného sýra, 70 g změklého másla, 100 g krémového sýra ( Žervé ), 1 ČL citrónové šťávy


Dejte do nádoby matesa a sekejte R 4, 10 sec. Nasaďte šlehací metlu, přidejte ostatní suroviny. Šlehejte


Mňam krabí pomazánka

balení krabích tyčinek, 1 majolka, 100 g taveného sýra, 4 stroužky česneku, sůl, pepř


Tyčinky nakrájíme na malé kousky, vmícháme sýr, majolku, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a můžeme podávat.





Neandrtálská pomazánka

150 g masa ze svíčkové nebo roštěnce, 1 menší cibule, 1 lžička hořčice, petrželka, sůl, pepř, sladká paprika, worchestrová omáčka, 5 topinek


Očištěné a opláchnuté maso umeleme na masovém strojku. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a petrželku, sladkou papriku, pepř, sůl a vše dobře promícháme. Nakonec přidáme několik kapek worchestrové omáčky a promícháme. Podáváme na topinkách.


Očková pomazánka

krabička oček, 2 lžíce másla, 1-2 tavené sýry (čím mazlavější, tím lépe)


Rozmixovat očka, přidat změklé máslo a sýr a lehce vyšlehat. Podávat lze s vekou i chlebem - dle chuti.


Oškvarková pomazánka

45 dkg oškvarkov, 30 dkg leča (ak nie je v leče cibula tak i 2 , väčšie cibule), 2 kus celé papriky kapie,

2 kus feferónky, 4 kus surové vajca, 4 stručky cesnaku, 4 kavové lyžičky vedety, 4 kavové lyžičky horčice


Oškvarky, lečo (cibulu), kapiu, feferónky a cesnak pomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme vajcia, vegetu a horčicu. Všetko dôkladne premiešame, plníme do malých zavarovacích pohárov do 3/4 a dáme na 20 minút sterilizovať.


Paštika z bůčku

1,5 kg bůčku, 7 ks. vajec, 2 lžíce Vedety, 5 stroužků česneku


Bůček jemně umlít, všechny suroviny dobře propracovat, dát do salámového sáčku a vařit asi 1.hodinu.


Pepkova pomazánka

150 g tresčích jater, 100 másla, 125 ml mléka, 1 cibule, 20 g hrubé mouky, sůl, pažitka, citron


Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Tresčí játra utřeme s máslem a po lžičkách přidáváme vychladlou kaši. Nakonec přidáme jemně usekanou cibuli, pažitku, citronovou šťávu a vše promícháme. Podle chuti osolíme.


Pikantní masová pomazánka

1 kg vepřového bůčku bez kostí, 1 velká cibule, 8 stroužků česneku, koření na vepřovou pečeni (Kotányi) nebo paprika, mletý kmín, mletý pepř, sůl, 1 lžíce hořčice (nejlepší je typ Dijon)


Maso nakrájíme na větší kostky, dáme do pekáčku, osolíme, okořeníme, posypeme hrubě nakrájenou cibulí a česnekem, podlijeme trochou vody, dáme do trouby (200 °C) a v přikrytém pekáčku pečeme cca 1/2 hodiny. Dle potřeby podléváme trochou vody. Pak pečeme odklopené do měkka. Maso by mělo být dozlatova vypečené. Necháme vychladnout. Poté vše (maso, šťávu, tuk) dáme do mixéru a rozmixujeme na kaši, do které přidáme lžíci hořčice. Podáváme s čerstvým křupavým chlebem, kyselou okurkou, nakrájenou cibulkou a pivem.


Pomazánka a la krab

ářčáářmalé balení krabích tyčinek (250 g), 1-2 větší cibule, 100 ml majonézy, 100 ml smetanového jogurtu, citonová šťáva, sůl


Tyčinky i cibuli nakrájíme nadrobno. Smícháme majonézu a jogurt. Poměr majonézy a jogurtu můžeme libovolně měnit, jak kdo si troufne. Lze i bez majonézy, ale chutnější je to s ní. Zakapeme citronem, opepříme a mažeme na veku. Ozdobíme rajčetem a petrželkou.


Pomazánka na chlebíčky

50dkg měkého salámu,1velká majolka,1 velká cibule,3-4 nakládané okurky,2 lžíce kečupu,1 lžíce obyč. hořčice.


Vše nakrájíme na drobno a pojíme s ostatnímy přísadamy a mažeme na nakrájenou veku.


Pomazánka na topinky

1 paštika Matěj ( Hamé Baboce), 1/2 osminky másla, 1/2 cibule, 1 lžíce kečupu, 2 lžíce rajského protlaku (není nutný,ale je to lepší), 1 kostka masoxu (příp.slepičího bujonu), 6 stroužků česneku


Do misky dáme paštiku Matěj,máslo,kečup,rajský protlak,rozdrobený Masox,prolisovaný česnek a tyčovým mixerem rozmixujeme.Pak přidáme velmi drobně nakrájenou cibulku.Vše zamícháme už jen mechanickým míchacím nástrojem.Podle chuti přisolíme,případně přiostříme.

Mažeme na počesnekované topinky.


Pomazánka se salámem a ředkvičkou

50g másla, 3 vejce natvrdo, 20 dkg salámu (nejlépe turistický nebo inovecký), 1 svazek ředkviček, sůl


Změklé máslo dobře promícháme se žloutkem, potom přidáme nakrájený nebo pomletý salám a nastrouhané ředkvičkami a bílky. Podle chuti dosolíme.


Pomazánka z husích jater

husí játra, husí sádlo, cibule


Husí sádlo nakrájíme na kostičky pomalu rozpustíme na mírném plameni a vyškvaříme. Sádlo slijeme a odložíme, na trošce sádla a škvarečcích osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájená nebo rozetřená játra, podusíme a necháme ztuhnout.

Pomazánka z krabích tyčinek 1

balení surimi krabích tyčinek, lžíce plnotučné hořčice, tavený sýr a 50g (Apetitto, Bambíno nebo jiný bez příchutí), jogurtová majonéza á 50-100ml, bílý jogurt á 50ml, citrónová šťáva, sůl, koření dle chuti


Krabí tyčinky vyjmeme z obalu, jednotlivě rozbalíme a necháme kvůli dalšímu zpracování jen částečně rozmrznout. Tyčinky nakrájíme podélně a pak příčně na malé kousky. Na velikosti moc nezáleží neboť po jejich úplném zpracování se maso rozpadne na vlásečnice. Do misky dáme lžíci plnotučné hořčice, nasypeme tyčinky, přidáme sýr a jogurt. Vše promícháme a dochutíme majonézou, citrónovou šťávou, solí. Jeli pomazánka tuhá můžeme vmíchat více jogurtu nebo trošku citrónové šťávy. Zjemnit ji můžeme přidáním více majónezy. Naopak řídkou pomázánku zahustíme sýrem.

Příprava pomazánky nám zabere minimum času, můžeme experimentovat s její chutí a hodí se například na chlebíčky z celozrnného pečiva či veky nebo po dochucení kořením například na jednohubky.


Pomazánka z krabích tyčinek 2

krabí tyčinky, tatarka nebo majolka, cibule, sůl, pepř, citron, pažitka, petrželka na ozdobu


Nakrájíme krabí tyčinky a cibuli. Přidáme tatarku, pažitku (čerstvou nebo mraženou), osolíme, opepříme, dochutíme citronovou šťávou. Mažeme na nakrájenou večku a zdobíme petrželkou.


Pomazánka z krabích tyčinek 3

krabí tyčinky, vejce, bílý jogurt, majonéza, hořčice, mrkev, kyselá okurka, vegeta, pažitka nebo pórek


K nadrobno nasekaným krabím tyčinkám přidáme nastrouhané vejce uvařené natvrdo, jemně nastrouhanou mrkev a kyselou okurku. Ochutíme lžičkou hořčice, přidáme pažitku, vegetu, nakonec bílý jogurt a majonéza v poměru, jak máte rádi.

Pomazánka z krabích tyčinek 4

balíček krabích tyčinek, 1 nízkotučné pomazánkové máslo, 3 stroužky česneku, sůl


Krabí tyčinky nakrájíme na kostičky (zmrzlé), vložíme do misky, přidáme pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a sůl (dle chuti). Důkladně promícháme a mažeme na "semínkovaté" pečivo (i s obyčejným rohlíkem je to vynikající).


Pomazánka z krabích tyčinek a žervé

ářčáář1 krabí tyčinky, 1 sýr žervé, 1 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce ušlehané šlehačky, 1 stroužek česneku, 2 lžíce citronové šťávy, sůl


Rozmrazené tyčinky nastrouháme nebo rozmačkáme. Přidáme ostatní suroviny, utřený čenek a nakonec přidáme ušlehanou šlehačku.


Pomazánka z makrely 1

1 uzená makrela, 2 malé cibule nebo 1 střední, máslo nebo margarín, majolka, lžička plnotučné hořčice, trochu soli a pepře


Z makrely vybereme kosti a sloupneme kůži. Maso rozkrájíme na malé kousky, přidáme máslo nebo margarín, posekanou cibuli, trošku majolky, lžičku hořčice, a vše rozmícháme vidličkou a maso ještě rozmělníme. Podle chuti osolíme a opepříme.


Pomazánka z makrely 2

vykostěná uzená makrela, 5 vajec, plnotučná hořtice, sůl,pepř,cibule


Z vajíček uděláme vaječinu, přídáme na drobno nakrájenou makrelu, na jemno nakrájenou cibuli, sůl, pepř a polévkovou lžíci hořtice. Vše smíchat a podáváme s chlebem nebo vekou.


Pomazánka z makrely a měkkého sýra

1 konzerva makrely nebo sledě (cca 150 g, může být i v tomatě), 4 měkké sýry po 100 g, menší cibule, 7 dkg másla


Všechny přísady dáme do kuchyňského robotu a promícháme. Můžeme trochu osolit a ochutit citronovou šťávou.


Pomazánka z paštiky

ářčáář1 krabička paštiky, 50 g měkkého sýra, žloutek, 1 malá cibule nebo mladá cibulová nať (pažitka), sůl, pepř, hořčice


Umícháme sýr, přidáme paštiku a žloutek, dochutíme hořčicí a solí, mírně opepříme, přidáme jemně nakrájenou cibulku.


Pomazánka z ryb v tomatě

1 krabička ryb v tomatě, 40g cibule, 1 natvrdo vařené vejce, 1 sladkokyselá okurka, špetka cukru, mletý pepř, tymián, sůl.


Cibuli a okurku nakrájíme nadrobno, smícháme s ostatními surovinami a podáváme s topinkami.


Pomazánka z tresčích jater

ářčáář60-80 g tresčích jater z konzervy, 1/2 menší cibule, 100 g másla, 2 vejce natvrdo, citronová šťáva, pažitka


Máslo utřeme do pěny, přidáme rozetřená játra, jemně nakrájenou cibulku, citronovou šťávu, sůl a dobře rozmícháme. Vejce nasekáme nadrobno a opatrně je zamícháme do pomazánky. Sypeme nakrájenou pažitkou.


Pomazánka z tuňáka

2 plechovky tuňáka v oleji, 1 středně velká cibule, 2 lžíce majonézy (lepší je light), 2 lžíce hořčice, 1 lžíce kečupu, 1 vejce uvařené natvrdo, 1 měkký sýr, sůl, pepř


Cibuli nakrájíme nadrobno. Přidáme tuňáka z plechovky (olej je lepší vylít). Nastrouháme vejce, přidáme všechny další ingredience a pořádně promícháme. Přisolíme, připepříme podle chuti. Pomazánka je nejlepší druhý den, kdy se odleží v lednici.


Pomazánka z uherského salámu

100 g másla, 100 g uherského salámu, 150 g sýra ementál, 1 cibule, 2 zelelné papriky, 2 vejce, petrželka, sůl


Máslo trochu osolíme a utřeme do pěny. Salám umeleme, ementál a cibuli dvakrát umeleme na masovém strojku a zamícháme do připraveného másla. Nakonec přimícháme drobně nakrájené očištěné papriky. Pomazánku upravíme na misku a ozdobíme čtvrtkami vajec vařených natvrdo a petrželkou.


Pomazánka z uzenáčů

2 uzenáče, 10 dkg másla, 6loutek vařený na tvrdo, cibule, hořčice, kyselý okurek, sůl a pepř dle chuti


Maso z uzenáčů zbavené kostiček rozsekáme.Žloutek utřeme s máslem,hořčicí,nastrouhaným okurkem a s máslem. Přidáme nasekanou cibulku,docutíme solí a pepřem.


Pomazánka ze sardinek

1 sardinky v oleji, 120 g másla, 1 cibule, 1 sterilovaná okurka, citronová šťáva, sůl, worchester


Máslo utřeme do pěny, přidáme vidličkou rozmělněné sardinky, dobře rozmícháme za postupného přikapávání oleje ze sardinek. Nakonec přidáme drobně pokrájenou cibuli a okurku. Pomazánku přisolíme, zakapeme citronovou šťávou a dochutíme worchestrem. Dobře promícháme.


Pomazánka ze škvarků

250 g nepříliš vylisovaných škvarků, 2 natvrdo vařená vejce, kousek cibule, hořčice, sůl


Škvarky umeleme na masovém strojku, přidáme na drobné kostičky krájená vejce a drobně krájenou cibuli. Promícháme, ochutíme hořčicí a osolíme.


Rybacia pomazánka

1 krabička rýb /najlepšie sardinky v oleji/, 1 krabička syrokrému - 3 ks, 2 lyžice horčice, 2 lyžice chrenu, 1-2 cibule, trochu vegety, 1 celé maslo


Sardinky, syry, horčicu, chren, cibule a vegetu rozmixujeme a nakoniec pridáme maslo. Potom podávame.

Rybí

1 olejovky,máslo nebo ramu,cibule,špetka soli,pepř.


máslo utřeme s olejovkama přidáme na drobno nakrájenou cibuli/dle chuti/osolíme a o pepřímepříme




Rybí pomazánka 1

sardinky v oleji, tavený sýr, cibule, kysela okurka, hořčice, vajíčko na tvrdo


všechny suroviny smícháme a mažeme na veku případně na chleba.


Rybí pomazánka 2

300 g ryby (kapr i ryba bílá) , 150 g kyselé míchané zeleniny , 1 menší cibule , 1/8 litru tatarské omáčky nebo majolky

Osolené a opepřené rybí půlky nasucho upečeme, maso zbavíme kostí a kůže a vmícháme je do kyselé zeleniny i s nálevem. Potom přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a tatarskou omáčku nebo majolku a všechno znovu důkladně promícháme. Pomazánku dáme vychladit do ledničky a podáváme ji s chlebem nebo pečivem.


Rybí pomazánka 3

Jistě znáte rybí pomazánku ze sardinek. Prostě se rozmačkají olejovky s máslem a dochutí solí, pepřem, cibulí, hořčicí apod.
Sardinky lze nahradit našimi rybami (tloušti, cejni, ostroretky). Problémem č.1 je nadbytek tekutin v rybím mase. Dá se vyřešit "vařením nasucho" v mikrovlnce (trvá to tak 3-4 minuty) anebo upečením (trvá to déle). Problémem č.2 jsou svalové kůstky - tak maso proženu mlýnkem s nejmenšími otvory.
No a pak se pokračuje stejně, jako se sardinkami. POZOR!!! Aby to dostalo správný "mořský šmak", ochutím pomazánku SARDELOVOU PASTOU.


Rybí pomazánka bez kostí

1 cibule, pomazánkové máslo neochucené Madeta, sardinky v rostlinném oleji, sůl, pepř, podravka, lžička plnotučné hořčice


V kuchyňském robotu nasekáme na drobno cibuli, přidáme sardinky (olej slijeme), pomazánkové máslo, lžičku plnotučné hořčice, sůl a pepř podle chuti, podravka může a nemusí být. V robotu každou přidanou surovinu mixujeme zvlášť, (po přidání pomazánkového másla, dávejte pozor, ať nepřemixujete, mohla by se pomazánka srazit). Ozdobíme proužkem papriky a kolečkem rajčete.


Rybí pomazánka rajčatová

250 g rybiček v tomatě, 100 g majolky, 1 okurka, 100 g tvrdého sýra, 1 zelená paprika, 1 menší cibule, sůl, pepř


Rybičky v tomatě rozmícháme s majolkou, přidáme: kostičky okurky , nahrubo nastrouhaný sýr, drobně nakrájenou papriku a cibuli , sůl , pepř - vše promícháme


Rybí pomazánka s avokádem

ářčáář1 avokádo, 1 sardinky v oleji, 1 cibule, 1 citron, 200 g nízkotučného tvarohu, 4 rajčata a čerstvé papriky, pažitka, sůl


Avokádo oloupeme a rozmačkáme, přidáme tvaroh, sardinky a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí a citronovu šťávou, vmícháme krájenou cibulku a pažitku. Na tmavém pečivu obložíme pomazánku plátky rajčat a papriky.


Rybí pomazánka s tvarohem

plechovka rybiček ve vlastní šťávě nebo oleji, cibule, měkký tvaroh, natvrdo uvařená vejce, měkký salám, kyselá okurka, rostlinné máslo, sůl, vegeta, majolka, lžička plnotučné hořčice

Cibuli, salám, okurku nasekáme v robotu. V misce si rozmačkáme rybičky, přidáme směs z robota, máslo, majolku, lžičku hořčice, tak 1/3 tvarohu (podle chuti) a vše dobře promícháme. Nakonec najemno nastrouháme vajíčka. Osolíme a dochutíme vegetou. Výborné na čerstvé pečivo i na chleba.

Rybičková pomazánka 1

2ks rybí konzervy, 1 cibule, máslo, hořčice, sůl


Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a s ostatními ingrediencemi smýcháme. Máslo a hořčici dávkujeme v přiměřeném množství.


Rybičková pomazánka 2

Rybičky v tomatě,hořtici,cibuli,měkký sýr,máslo-floru,sůl,pepř


V míse rozmícháme rybičky hořtici,cibuli,1 trojúhelníček sýra a máslo.Rozšleháme mixérem do nadýchané pěny!Osolíme,opepříme!


Rychlá lososová pomazánka

ářčáářbalení drceného lososa, pomazánkové máslo, malá cibulka, citrónová šťáva na dochucení


Nakrájíme na drobno cibulku a spolu s pomazánkovým máslem a drceným lososem rozmícháme. Dochutíme šťávou z citrónu.


Rychlá tuňáková pomazánka

1 pomazánkové máslo, 2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě - nejlépe drť, 1 lžíce Ramy, sůl, pepř, kečup dle chuti, pažitka, strouhanka


V misce našleháme vidličkou pomazánkové máslo s tuňákem (bez šťávy), přidáme Ramu, sůl, pepř, přidáme kečup. Může být pažitka, cibulka najemno, porek... Je-li pomazánka příliš řídká zahustíme strouhankou.


Rychlý Runcajsův salát

1x sterilovaná Moravěnka, 30dkg měkkého salámu, 1x majonéza Helmans 100g, sůl, pepř dle chuti


Moravěnku slijeme a rozsekáme nadrobno (nejlépe v robotu)rozsekanou dáme do misky, salám oloupeme, také rozsekáme a přidáme do misky k Moravěnce, dále přidáme majonézu a promícháme. Dle chuti přidáme sůl, pepř a dáme vychladit. Mažeme na nakrájenou veku a dozdobíme, popřípadě s pečivem jíme jako běžný majonézový salát.


Salámová pomazánka 1

20 dkg měkého salámu(Godhaj),středně velká cibule,tři uvařená vajíčka,sůl,pepř,hořčice(více),majolka(méně).


Vše umeleme v mlýnku na maso. Dáme do misky,přidáme koření,hořtici a majolku. Vše zamícháme. Podáváme na chleba nebo pečivo.


Salámová pomazánka 2

ářčáář250 g měkkého salámu (Junior..), 5 natvrdo uvařených vajec, několik kyselých okurek, máslo, hořčice, sůl


Salám a okurky nakrájíme na kostičky. Vejce oloupeme a posekáme. Vše smícháme a všleháme hořčici a máslo. Osolíme a namažeme na rozkrojené housky.

Salámová pomazánka 3

1 pomazánkové máslo, 2 vařená vejce, 150 g měkkého salámu, lžička hořcice, 1 nastrouhaná okurka, pepř, sůl


Salám a vejce nastrouháme na velké slzičky a všechno smícháme dohromady. Můžeme přidat i nastrouhaný tvrdý sýr.

Salámová pomazánka pro labužníky

ářčáář400 g salámu junior, 4 natvrdo uvařená vejce, cibule menší, sterilovaná okurka, kečup, plnotučná hořčice, olej, pepř, sůl, majolka


Nejprve si nastrouháme salám na hrubém struhadle. Přidáme na jemno nakrájenou cibuli, na jemno nastrouhané 2 okurky. Na sporáku spojíme dohromady lžíci oleje, 2 lžíce kečupu a 1 lžíci plnotučné hořčice. Tuto směs vylejeme do ingrediencí, přidáme majolku a nastrouhaná vejce natvrdo.
Nakonec ochutíme pepřem a solí pokud je potřeba. Všem doporučuji, až budete o svátcích přejedeni salátu.


Salámová pomazánka s křenovou majolkou

100 g majolky, 3 lžíce strouhaného křenu, 200 g měkkého salámu, 2 vejce natvrdo, 2 lžíce bílého vína, zelená petrželka, sůl


Do misky vložíme majolku, nastrouhaný křen, najemno nakrájený salám, nahrubo nastrouhaná vejce, bílé víno, sekanou petrželku, sůl a vše zlehka promícháme. Mažeme zásadně na bílé pečivo.


Sardinková pomazánka 1

ářčáář1 sardinky v oleji, 120 g tvarohu, 60 g másla, 2 vejce, 1 sterilovaná okurka, cibule nebo jarní cibulka, trocha citronové šťávy, sůl, pepř


Tvaroh s máslem rozmixujeme, přidáme na jemno nakrájenou cibuli nebo jarní cibulku, nastrouhané vejce a okurku, zbytek ingrediencí a vidličkou promícháme.


Sardinková pomazánka 2

300 g másla, 125 g sardinek, citronová šťáva,pepř,sůl, worcestr.


Do vyšlehaného másla zašleháme sardinky,několik kapek citronové šťávy,worcestru a trochu opepříme.Dle chuti i lehce osolíme.


Sloní mls

ářčáář1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 kostky cukru, 300 g měkkého salámu, 200 g majolky, cibulky, 1/2 lžičky chilli


V kastrůlku lehce zahříváme ocet, olej, kečup, hořčici a cukr, až se nám vše spojí dohromady (nesmí se vařit). Do vychladlé směsi přidáme nastrouhaný nebo umletý salám, na kostičky nakrájené cibulky a ochutíme chilli kořením.


Srnčí paštika

srnčí plecko (podobně lze udělat i zaječí paštiku ze zaječího), telecí játra (polovina objemu srnčího masa) , 3 cibule , koření: jalovec, muškátový oříšek, koriandr, majoránka, nové koření, tymián, bobkový list , 3 vajíčka , 6 kyselé okurky , 1 lžíce kapari , sádlo , černé koření , slanina 1/3 objemu hmoty a plátky slaniny na obložení stěn a dna formy


Cibulka se na sádle uškvaříme do sklovita. Na cibulku dáme maso a všechno koření (pak se ale musí vybrat kuličky koření). Dusíme asi 20 minut, přidáme játra a podléváme vodou nebo vývarem z kostí.

Maso několikrát pomeleme (3 x) dáme do mísy, přidáme vajíčka. Pak na velmi jemné kostečky nakrájíme část slaniny, okurky, kapary a dáme do směsi. Slaninou nakrájenou na větší plátky vysteleme celý povrch formy. Masovou hmotu vložíme do formy, překryjeme přečnívající slaninou. Vaříme ve vodní lázni asi tři hodiny (zatlačením prstem zkusíme, že vajíčko již ztuhlo). Vyklopíme a krájíme na plátky a pojídáme namazané na chléb.



Ševcovský mls

ářčáář500 g měkkého salámu, 100 g majolky, 1 cibule, 2 sterilované okurky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, lžíce jemného kečupu, lžíce worchesteru, 3 kostky cukru


Salám, cibuli a okurky umeleme na masovém mlýnku. Olej, hořčici, kečup, ocet, worchester a 3 kostky cukru svaříme. Po vychladnutí zamícháme do umletého salámu a přidáme majolku. Opět dobře promícháme.


Škvarková pomazánka 1

750g škvarků, 3 stroužky česneku, 1 malé lečo bez klobásy, 1 rajče, 1 paprika, 10 feferonek, 4 lžíce vedety, sůl


Vše umeleme a potom přidáme 4 syrová vejce a zamícháme. Plníme do sklenic asi do 2/3 a sterilujeme 1 hodinu.


Škvarková pomazánka 2

škvarky z vepř.sádla,tavený sýr,hořčice plnotučná,nakládané sladkokyselé okurky,vegeta.


Škvarky rozemeleme na jemno,přidáme tavený sýr,hořčici a na drobno pokrájené okurky.Promícháme a dochutíme vegetou.


Škvarková pomazánka 3

1/2 kg škvarků, 1/2 sklenic okurek, 2 cibule, 5 vajec, 1 malou majolku, Sůl, pepř, hořčice plnotučná


Vše mícháme


Škvarková pomazánka 4

mleté škvarky, sádlo, cibule, sůl


Na trošce sádla orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, smícháme se škvarky, dochutíme solí.


Škvarková pomazánka 5

škvarky, 1 cibule, majonéza, sůl, pepř


Škvarky rozmixujeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a rozmícháme s majonézou. Dochutíme solí a pepřem. (Pro snadnější rozmíchání je možno pomazánku naředit mlékem.)


Šunková majonéza na chlebíčky

ářčáář250 g majolky, 250 g zakysané smetany, 1 lžička plnotučné hořčice, 300 g točeného slovenského salámu, 1 oloupané jablko, sůl


Na hrubém struhadle nastrouhám točený salám. Na jemném struhadle přistrouhám jablko. Přidám zakysanou smetanu, majolku, horčici a ochutím solí. Dám do ledničky asi na dvě hodiny vychladnou. Mažu na veku a zdobím vajíčkem, plátkovým sýrem, paprikou a okurkou.


Šunková pěna

Ingredience: 6 lžic másla, šálek smetany, sůl, pepř, 200 g šunky, 1/2 lžičky sladké papriky


Do změklého másla postupně vmícháme smetanu a ušleháme hladkou pěnu. Osolíme ji, opepříme, přidáme jemně rozemletou šunku, papriku a dobře rozmícháme. Pěnu podáváme s jemným pečivem.




Šunkové balíčky

3 žervé nebo lučiny, 1 vrchovatá lžíce nasekaného kopru, 1 1/2 lžíce nastrouhaného křenu, 1/2 lžíce jemně nasekané petrželky, sůl, bílý pepř, 150 g šunky, 8 listů ledového salátu, svazek kopru


Žervé dobře promícháme s koprem, pažitkou, křenem, osolíme a opepříme. Plátky šunky rozložíme, poklademe sýrovou směsí a zabalíme do úhledných balíčků, které upevníme moutouzem nebo lýkem. Balíčky necháme v chladničce asi půl hodiny odležet. Talíře vyložíme listy salátu, na ně dáme šunkové balíčky a ozdobíme snítkami kopru. Moutouzky odstraníme až před konzumací. Podáváme s bílým pečivem.


Tomatová rybí pomazánka

ářčáář250 g rybiček v tomatě, 100 g majolky, 100 g tvrdého sýra, sterilovaná okurka, 1 zelená paprika, 1 malá cibule, sůl, pepř


Rybičky v tomatě utřeme s majolkou, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, kostičky okurky, drobně nakrájenou papriku a cibuli, sůl pepř a vše promícháme.


Tresčí aljašská

rybí tyčinky s krabí příchutí (Aljašská treska) mražené, okurka, menší cibule, Rama (nebo jiný rostlinný tuk), tvarohový sýr Žervé, tavený sýr, majolka


tyčinky zbavíme obalu a jemně nakrájíme na plátečky, na drobno nakrájíme menší cibulku a okurku, přidámš polévkovou lžíci Ramy (nebo jiného rostlinného tuku), jeden tvarohový sýr Žervé a trojúhelníček taveného sýra, dále přidáme polévkovou lžíci Majolky a vše důkladně promícháme.

Hotovou pomazánku namažeme na plátky veky a ozdobíme plátkem okurjy a kousky červené papriky


Tuňáková pomazánka 1

1 plechovka tuňáka (nejlépe kousky v oleji), 1 pomazánkové máslo, sůl, kečup


V misce rozmačkáme kousky tuňáka, přimícháme pomazánkové máslo, sůl, trochu pepře a asi 1 dcl sladkého kečupu. Vše dohromady promícháme a mažeme na chléb (nejlépe tmavý)


Tuňáková pomazánka 2

185 g tuňáka ve vlastní šťávě, 185 g tuňáka v oleji, 100 g másla, 5 lžic majolky, 1 cibule, 1 brambora vařená ve slupce, 2 vejce vařené natvrdo, 1 lžička hořčice, bílý pepř, sůl


Tuňáka vidličkou rozmačkáme a rozetřeme s máslem. Přidáme nakrájenou cibuli a majolku. Bramboru oloupeme a nastrouháme, vejce nasekáme a přimícháme do směsi spolu s hořčicí. Vše důkladně propracujeme a dochutíme pepřem a solí. Podáváme s pečivem.


Tuňáková pomazánka 3

Ťuňák ve vlastní šťávě, máslo, cibule.


Tuňáka otevřeme a rozmixujeme mixerem, přidáváme máslo, nakonec pro zjemnění přidáme cibulku.


Tuňáková pomazánka light

ářčáář1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 1 balení lučina (linie), lžička hořčice, jarní cibulka, petržel, pažitka, sůl, pepř


Cibulku a bylinky nakrájíme, tuňáka okapeme a vše důkladně smícháme dohromady, lze přidat i nakrájené vajíčko natvrdo. Pomazánka chutná dobře i samostatně jako salát.



Tuňáková pomazánka na Moničin způsob


ářčáář2 konzervy sendvičového tuňáka ve vlastní šťáve (dobrý a levný vyrábí Giana), 2 lžíce Ramy, 1 obdélník taveného sýra, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 jemně pokrájená cibule, sůl, citrónová šťáva, dle chuti 2 či více lžiček francouzské (ostré) hořčice


Ramu a tavený sýr vyšleháme elektrickým šlehačem do pěny. Z tuňáka slijeme šťávu, přidáme jej do mísy a zašleháme. Vejce nastrouháme najemno a špachtlí či stěrkou zamícháme do pomazánky. Přidáme cibule, citrónovou šťávu, sůl a hořčici a vše důkladně promícháme. Mažeme na jednohubky či veku (množství vystačí na 50 chlebíčků) a klademe olivami, ananasem, nakládanými papričkami, kolečky natvrdo uvařených vajec, sterilovanými okurkami...


Tuňáková pomazánka s kapary

200 g zelených oliv bez pecky, 100 g kaparů, 200 g tuňáka z konzervy, 1 lžíce dijonské hořčice, 6 lžic olivového oleje, 3 stroužky česneku, mletý černý pepř, tymián, muškátový květ


Olivy a kapary nasekat na malé kousky, česnek rozmačkat. Vše smíchat s tuňákem a tím dalším a dát na chvilku do chladu. Pak už jen namazat na chléb a sníst.


Vlašská pomazánka

150 g šunkového salámu, 3 lžíce tuku, 1 cibule, 3 vejce vařená natvrdo, 1 lžíce hořčice, 2 sladkokyselé okurky, mletý pepř, sůl.


žloutky utřeme se změklým tukem, přidáme pokrájený šunkový salám, jemně nakrájenou cibuli a okurky, hořčici a jemně nastrouhané bílky. Pomazánku dobře našleháme a ochutíme pepřem a solí. Místo tuku můžeme dát tavený sýr.


Zabijačková pomazánka

250 g jaternicového prejtu, 4 stroužky česneku, křen, hořčice, 80 g másla, 1 cibule, sůl


Do prejtu přidáme změklé máslo nakrájenou cibuli, česnek rozetřený se solí, spojíme se 2 lžícemi hořčice (kremžské nebo francouzské), a nakonec vmícháme 2 lžíce nastrouhaného křenu. Zdobíme okurkami, paprikami nebo rajčaty. Příloha topinky nebo chleba.


Zavináčová pomazánka

1 velký zavináč s náplní, 1 bílý jogurt - 200g, 150 g majonézy, mrkev, celer, petržel, křen, sůl, pepř


Zavináč rozbalíme, nakrájíme na kousky, náplň také. Mrkev, celer i petržel nastrouhat na nudličky a dobře promíchat s rybou. Pak promícháme s jogurtem a majonézou. Ochutíme solí a pepřem. Dáme vychladit. Pro větší pikantnost můžeme posypat strouhaným křenem.


Zdravá rybičková pomazánka

jakékoliv rybičky v konzervě, 125 g nízkotučného tvarohu, cibule


Rybičky vyklopíme do misky (bez oleje), rozmělníme vydličkou, přidáme tvaroh a jemně nasekanou cibulku. Pokud bude pomazánka příliš tuhá, můžeme přidat trochu nízkotučného bílého jogurtu, popřípadě olivový olej. Ochutíme tím co máme rádi, např. peřem, paprikou, sojovou omáčkou či čerstvými bylinkami.






Sýrové pomazánky




Bramborová s nivou

300 g bramborové kaše,300 g nivy, 150 g taveného sýra, 225 g ramy,sůl


Nivu nastrouháme na hrubším struhadle,vmícháme tavený sýr a ramu, nakonec vyšleháme dohladka s bramborovou kaší a podle chuti osolíme.


Čertí pomazánka na topinky

300g.masitého paprikového boku, 2 lžíce hořčice(možno i více), 3-4 stroužky česneku, pál.paprika, sůl


Bok umeleme na masovém strojku. Prolisujem česnek,přidáme pál.papriku a sůl. Dobře promícháme. Natíráme na topinky.


Eidam pomazánka

10 dkg tvrdého sýry (Eidam), nakládané okurky 2-3 dle chuti, 1 menší cibule, majolka, kečup, hořčice, česnek, trošku worchesterské nebo sojové omáčky, příp. chilli


sýr, cibuli a okurky nastrouhame najemno a vše promícháme se zbytkem surovin, mažeme nejlepe na topinky


Ementálská pomazánka

1/2 kg jemné strouhaného ementálu, 200 g jemného taveného sýra, 1 máslo, 3 cibule, 1 hlavička česnaku, 2 vejce na tvrdo


Tavený sýr vyšleháme s máslem, vmícháme strouhaný ementál, prolisovaný česnek, jemně nastrouhanou cibuli a nastrouhaná vejce. Dobře promícháme. Není potřeba solit, sýr je dost slaný.


Havířská pomazánka

ářčáář80 g olomouckých tvarůžků, 150 g másla, 120 g měkkého tvarohu, sladká paprika, sůl, 2 fefronky, snítky kerblíku, 1 dl piva, 1 cibule, 1 sterilovaná feferonka


Tvarůžky umeleme. Máslo našleháme s tvarohem a pivem. Přimícháme mleté tvarůžky. Cibuli a feferonku rozkrájíme, přidájme ke směsi, okořeníme, osolíme a dobře promícháme. Mažeme na chléb. Ozdobíme feferonkou a kerblíkem.


Hermelínka

3 Hermelíny, sladká mletá paprika, pepř, 1 velká cibule, 2 lžíce hořčice, 150 g másla nebo Ramy, 3 lžíce sekané pažitky, pivo dle potřeby


Hermelín rozmixujeme s máslem, hořčicí a pivem na hladký krém, okořeníme, přidáme sekanou cibuli, pažitku a promícháme. Mažeme na očesnekované topinky a zdobíme plátky libovolné zeleniny.


Hermelínová pomazánka 1

1 hermelín,15dkg šunkového salámu, 1 cibule, 5 polévkových lžic tatarské omáčky, 1 bílý jogurt, pertželka, pažitka.


Šunkový salám a hermelín rozemeleme na masovém mlýnku.Cibuli, petrželku a pažitku najemno nakrájíme.Poté vše smícháme a necháme vychladit.


Hermelínová pomazánka 2

1 sýr Hermelín (130 g), 1 vajíčko (vařené natvrdo), 100 g šunkového salámu, 1/2 menší cibule, 2 lžičky plnotučné hořčice, 1/4 lžička kari, sůl, popřípadě pepř, 50 g majonézy, 50 g bílého jogurtu


Sýr, vajíčko, cibuli a salám jemně nasekáme v mixeru nebo pomeleme (popřípadě jemně nastrouháme, zraleší Hermelín rozmačkáme vidličkou). Přimícháme hořčici, kari, majonézu a jogurt a dochutíme solí, pepřem. Mažeme na rohlíky nebo krajíčky veky, lze ozdobit např. trojúhelníčkem hermelínu a kouskem červené kapie.


Hermelínová pomazánka 3

1 tvaroh, 2 hermelíny, česnek, 1 malá majonéza, 1 lžička papriky, sůl, trochu mléka


Hermelíny nastrouháme, přidáme vše ostatní a vymícháme.


Hermelínová pomazánka 4

1 veka, 1 majonéza, 1 cibule, sůl, pepř, 2 sýry Hermelín, 2 rajčata, 2 papriky


Nastrouháme sýr, cibuli nadrobno nakrájíme. Vše smícháme s majonézou. Dochutíme solí nebo pepřem. Mažeme na nakrájenou veku, ozdobíme rajčaty a paprikou.


Hermelínová pomazánka s vlašskými ořechy

ářčáář1 hermelín (větší balení), 2 lžíce majonézy, 1/2 pomazánkového másla, 1 cibule, 1 hrst vlašských ořechů, bazalka, česnek


Hermelín nahrubo nastrouháme, vidličkou všleháme pomazánkové máslo a majolku. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme i s nahrubo posekanými vlašskými ořechy vmícháme do pomazánky. Část ořechů necháme na ozdobu. Přidáme trochu bazalky, dosolíme a mažeme na housky nebo krekry.


Hermelínová s cibulí

20 dkg sýra hermelín, 3 - 4 lžíce tuku, 2 cibule, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, mletý pepř, sůl.


Sýr nahrubo nastrouháme a smícháme se změklým tukem. Přidáme drobně pokrájenou cibuli, osolíme a ochutíme kořením. Vše dobře promícháme.


Hermelínová s ředkvičkami

20 dkg sýra Hermelín, 10 ředkviček, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce kysané smetany, citrónová šťáva, sůl.


Sýr nastrouháme nahrubo, očištěné ředkvičky nakrájíme nadrobno. Majonézu smícháme se smetanou, osolíme a ochutíme citrónovou šťávou. Přidáme ředkvičky, sýr a zlehka promícháme


Jablková pomazánka s hermelínem

ářčáář200 g hermelínu, 2 sýry žervé, 150 g jablek, sůl, vlašské ořechy, několik lžiček mléka


Žervé našleháme s rozmačkaným nebo umletým hermelínem, osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaná jablka a dobře promícháme. Podáváme vychlazené v miskách a bohatě posypeme sekanými jádry vlašských ořechů. K pomazánce přikusujeme slané sušenky nebo sýrové tyčinky.


Jednoduchá pomazánka

2 krabičky sýra Primátor, 2 malé majolky (100g )

2-4 větší stroužky česneku


Trojúhelníčky sýra nahrubo nastrouháme a pak přimícháme majolku. Prolisujeme česnek a ten také přimícháme do pomazánky.

Jednoduchá sýrová pomazánka

ářčáářtavený sýr (Apetito), 2 vajíčka, máslo, salám, zelenina podle chuti, sůl, pepř


Sýr, máslo a zeleninu smícháme. Salám si nakrájíme na kostičky a přidáme do směsi. Uvařená na kostičky "naporcovaná" vajíčka přidáme ke zbytku surovin. Osolíme a opepříme podle chuti.


Jemná pomazánka z nivy

ářčáář150 g nivy, 1 krémový sýr, 100 g másla, smetana ke šlehání, petrželka, sůl


Máslo třeme a přidáváme krémový sýr a jemně strouhanou nivu. Podle potřeby zředíme šlehačkou a opatrně přisolíme. Dobře promícháme a přidáme jemně sekanou petrželku.


Lučinová pomazánka

velké balení Lučiny, tavený sýr Pribina (je v kelímku), cibule, pepř (černý)


Lučinu rozmícháme se sýrem, přidáme nakrájenou cibuli a opepříme. Pomazánka se zdá řídká, ale věřte, že z chleba nebo veky jen tak nesteče.


Maďarská pomazánka

12 trojúhelníčků taveného sýra, 400 g měkkého salámu, 4 sterilované okurky, 1 cibule, 2 feferonky, 2 lžíce octa, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce lehké majonézy, pepř, sůl


Kečup, ocet, pepř a sůl přivedeme do varu a necháme vychladnout. Salám, sýr, feferonky, cibuli a okurky umeleme na masovém strojku. Vmícháme kečupovou směs a majonézu. Důkladně promícháme. Mažeme na toasty nebo pečivo můžeme použít na zdobení jednohubek. Není vhodné pro děti!


Míchaná sýrová pomazánka 1

ářčáář2 tavené sýry se šunkou, 50 g pomazánkového másla bez příchuti, 150 g umleté drůbeží nebo vepřové šunky, 3 sterilované okurky, 3 lžíce jogurtu nebo majolenky, pepř, sůl dle chuti, hořčice


Tavené sýry se šunkou utřeme s máslem, přidáme umletou šunku, na jemném struhadle ustrouhané okurky, jogurt nebo majolenku, hořčici, okořeníme a dobře promícháme. Můžeme též připravovat v elektrickém šlehači. Mažeme na chlebíčky, zdobíme šunkou a sypeme křenem nebo okurkami.


Míchaná sýrová pomazánka 2

ářčáář100 g sýra eidam, 50 g másla, 100 g brynzy, lžička sladké papriky, lžička plnotučné hořčice, sůl


Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle. Utřeme máslo a brynzu a přimícháme strouhaný sýr. Dochutíme sladkou paprikou, hořčicí a solí.


Mrkvová pomazánka

1 kostka sýra žervé , 3 malé mrkve, malý kelímek bílého jogurtu, sůl, pažitka


Žervé smícháme s bílým jogurtem, přidáme očištěnou a jemně nastrouhanou mrkev, osolíme, podle chuti i trochu osladíme, dobře promícháme a ozdobíme nadrobno nakrájenou pažitkou.


Nivová

20 dkg nivy, pomazánkové máslo neochucené,1 střední cibule, 1 kyselá okurka


Pomazánkové máslo vyšleháme se solí a lžící teplé vody, na hrubém struhadle nastrouháme nivu, okurku a cibuli a vše promícháme s vyšlehaným máslem, popř. dochutíme. Pomazánka je velmi vhodná na obložené chlebíčky místo salátu, ozdobou může již být cokoliv, pomazánka je dost slaná

záleží na nivě), proto se již nehodí slkané věci, např. olivy) Je možné přidal i hořčici a majolku, ale spíše ne, takhle je to zdravější.


Olomoucká pomazánka

2 balíčky Olomouckých tvarůžků, 2 střední cibule, 2 stroužky česneku utřít se solí, 1 majolka 250 g (možno nahradit tatarskou omáčkou nebo dát bílý jogurt 150 ml), tvrdý sýr, sůl, pepř


Tvarůžky rozmačkat, cibuli na jemno nakrájet, přidat rozetřený česnek se solí, majolku, nastrouhaný tvrdý sýr, sůl a pepř. Promíchat.


Ostrá sýrová pomazánka

200g taveného smetanového sýra,50g strouhaného tvrdého sýra,1 na tvrdo uvařené vejce,30g másla,75g mléka,lžička hořčice,feferony,sůl.


Měkké máslo vymícháme se solí,přidáme tavený sýr,jemně nastrouhané vejce,mléko a vyšleháme do pěny.Feferony jemně posekáme a přidáme se strouhaným sýrem a hořčicí do pomazánky.


Pikantní mls

200g tavený sýr Apetitto(bez přísad kapie,šunka, a pod.), 200g svačinková játrová paštika(v umělém střívku), 2-3 kávové lžičky tatárské omáčky, 4 stroučky česneku


Sýr,játrovou paštiku,tatarskou omáčku a česnek rozmačkany v lisu,vložíme do misky mixéru a vše dobře promíchámé.Pak už nezbývá než se do toho s chutí pustit-mažeme na rohlík,nebo veku. Dobrou chuť.


Pikantní pomazánka z Hermaduru

1 krabička sýru Hermadur, 1 lžíce másla, 2 lučiny, 1 menší cibule, 1 lžička mleté sladké papriky (nebo paprikové vegety), 1 lžička mletého kmínu, sůl


Hermadur nakrájíme na kostičky, dáme do misky a utřeme dohladka se změklým máslem a lučinou. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a koření. Podle chuti osolíme. Mažeme na topinky, nebo na plátky čerstvé bagety.


Pikantní pomazánka z nivy

100 g sýra Niva, máslo nebo pomazánkové máslo, 1 malý panák rumu, vlašské ořechy na ozdobu


Sýr i máslo nastrouháme, pokud použijeme máslo pomazánkové, tak sýr v něm promícháme, přidáme malého panáka rumu, zamícháme a připadně ochutíme solí. Namažeme na nakrájené rohlíky a ozdobíme půlkou vlašského ořechu.


Pomazánka MAMUSAK

1/2 másla, tavený sýr, cibule, okurka,3 uvařená vejce, mekký salám, plnotučná hořčice, sůl.


Všechny ingredience nakrájíme na drobná kostičky a v hnětači uhnětěme,podáváme s pečivem, nejlépe s chlebem.


Pomazánka na chlebíčky

Niva, strouhaný sýr, česnek, pomaz.máslo, vařená vejce, majolka


Pomazánka sýrovka

1 bílý jogurt, půl kelímku pomazánkového másla, 150 g měkkého salámu, 150 g nivy, 2 tavené sýry, 1 cibule, 1 zelená paprika, pepř, sůl


Cibuli a papriku nakrájíme nadrobno a smícháme s ostatními přísadami. Dáme vychladit.

Pomazánka z česnekovou příchutí

2 sýry Lučina smetana ke šlehání, 2 - 3 stroučky česneku, sůl.


Pomazánka z dvakrát taveného sýra

1 krabička taveného sýra - např. Madetka nebo Lipno, 4-5 lžic mléka, 1 cibule


Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme sýr a na mírném plameni roztíráme do hladka. Směs by se neměla vařit, ale musí být horká. Po odstavení nasypeme do horké směsi drobně krájenou cibuli - nešetřete! Necháme vychladnout a konzumujeme s rohlíkem. Obzvláštní mlsouni mohou do zchladlé pomazánky zapracovat například sterilovanou zeleninu, uzeninu, vařená vejce, ale nám doma chutná jen tak.


Pomazánka z lučiny

ářčáář2 lučiny, 2 jablka, 1 mrkev, 3 lžíce moučkového cukru


Lučinu utřeme s cukrem, přidáme jemně strouhaná oloupaná jablka a mrkev. Mažeme na bílé pečivo.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA